کنترلهای یابنده حسابرسی
: همان گونه که از نامش پیداست کنترلهای یابنده حسابرسی به کنترلهایی گفته میشود که اشتباهات را پس از رخداد کشف میکند. صورت مغایرات بانک نمونهای است از کنترل یابنده اصلی در مورد موجودیهای نقد. فرض کنید شرکت برای پرداختهای بیش از 10.000.000 ریال از چک با دو امضا استفاده میکند.
کنترلهای یابنده حسابرسی
در یک مورد خاص چون یکی از صاحبان امضا در سفر و انجام هزینه فوری بود. این کنترل پیشگیرانه زیر پا گذارده میشود. بانک نیز علی رغم وجود هشدار چکهای با مبلغ بیش از 10.000.000 ریال تنها با دو امضا معتبر است بر روی چک وجه آن چک را با کم دقتی میپردازد. هنگام تهیه صورت مغایرات بانک این چک 10.000.000 ریالی کشف میشود. این کنترل یابنده پیجوییهایی را ضروری میسازد. صاحب امضای سومی تعیین میشود تا در آینده تنها به دلیل در دسترس نبودن یکی از صحبان امضای مجاز کنترلها نادیده گرفته نشود.
کنترلهای یابنده حسابرسی
بعلاوه طی نامهای به بانک تذکر داده میشود که چکهای با مبلغ بیش از 10.000.000 ریال حتماً باید دارای دو امضای مجاز همانطور که بر روی چکها قید شده است باشند.
در چنین شرایی به سادگی میتوان آثار نبود کنترلهای یابنده را مجسم کرد. هر بار که یکی از امضا کنندگان چک در دسترس نباشند سیستم کنترل داخلی میتواند زیر پا گذارده شود. احتمال بروز خطر به شدت افزایش مییابد. یکی از امضا کنندگان ممکن است از این زیر پا گذاری کنترلها آگاه شود و در نبود امضا کننده دیگر با تصویب پردازش برخی معاملات نادرست از شرکت سوء استفاده کند.کنترلهای یابنده حسابرسی
محیط کنترلی بدین ترتیب خراب و سبب میشود هر زمان که اعمال کنترلها دردسر آفرین گردد روشهای کنترلی داخلی زیر پا گذارده شود. بدترین حالت نبود کنترلهای یابنده زمانی است که مدیریت واحد اقتصادی از نبود آن یا گسترش دامنه آن ناآگاه باشد. مبالغ قابل توجهی از وجوه شرکت ممکن است پیش از کشف آن مورد سوء استفاده قرار گیرد که این به نوبه خود، احتمال وصول یا جبران آن را به شدت کاهش میدهد.
کنترلهای یابنده حسابرسی
اعمال کنترلهای یابنده در برخی موارد ارزانتر از اعمال کنترلهای پیشگیرانه است چون که معاملات و رویدادها را میتوان به طور نمونهای، یعنی بدون نیاز به رسیدگی صدردرصد، آزمون کرد. نمونههایی از کنترلهای پیشگیرانه همراه با کنترلهای یابنده در نمودار شماره 2-2 میآید.کنترلهای یابنده حسابرسی