کنترلهای دستوری حسابداری و حسابرسی
کنترلهای دستوری حسابداری به منظور دستیابی به نتایج مثبت و سازنده، طراحی و اجرا میشود، در حالی که کنترلهای پیشگیرانه، یابنده و اصلاحی بیشتر برای پیشگیری، کشف و اصلاح نتایج منفی اعمال میشود. مدیریت واحد اقتصادی بیشتر فعالیتها را هدایت و رهبری میکند.
برای مثال، مدیر یک شرکت ساختمانی ممکن است به مدیران پروژههای مختلف شرکت دستور دهد که در حد امکان از کارگران محلی استفاده کنند.کنترلهای دستوری حسابداری
کنترلهای دستوری حسابداری
کنترلهای جبرانی: گاه آنچه به عنوان یک ضعف در سیستم کنترل داخلی به چشم میخورد واقعاً اشکالی نخواهد داشت به شرط آن که کنترلهای جبرانی برای آن وجود داشته باشد.
کنترل های دستوری حسابداری
همان گونه که از نام این کنترلها بر میآید این کنترلها میتواند نارساییهای موجود در جاهای دیگر را جبران کند. تهیه صورت مغایرات بانک توسط فردی که با دریافتها و پرداختهای نقدی سر و کار ندارد میتواند برخی نارساییهای موجود در کنترلهای مربوط را جبران کند. به همین ترتیب نظارت مستقیم صاحب سرمایه مدیر بر عملیات واحد اقتصادی کوچک میتواند کمبود یا نقاط ضعف حاصل از عدم تفکیک وظایف را جبران کند.
توجه به کنترلهای جبرانی ویژگی پیشگیرانه و یابنده کنترلها اهمیت بیشتری پیدا میکند.
کنترلهای جبرانی با چه هدفی برقرار میشود؟ آیا ابزاری است برای پیشگیری از ضرر و زیان و سو جریانات یا ابزاری است برای کشف ضرر و زیان و سو جریانات؟ بدیهی است که کنترلهای یابنده را نمیتوان جایگزین کنترلهای پیشگیرانه دانست اما قابلیت کنترلهای یابنده را برای جبران نقاط ضعف با اهمیتی که در سستم کنترل داخلی وجود دارد نباید نادیده گرفت. نکته اصلی این است که این کشف تا چه اندازه بموقع صورت میگیرد و میزان زیان یا سو جریانات رخ داده در این فاصله زمانی تا چه حد است.
مناسب بودن طراحی کنترلهای جبرانی همانند هر مورد طراحی کنترلها و براورد خطر تنها با توجه به فزونی منافع بر مخارج میتواند تعیین شود. زیان احتمالی ناشی از نبود کنترلهای جبرانی باید در مقایسه با کل مخارج طراحی و اجرای آن سنجیده شود.
کنترلهای دستوری حسابداری
کنترلهای دستوری حسابداری
خلاصه: سازمانها و نهادهای اقتصادی از هر 5 نوع کنترل یاد شده استفاده میکنند. کنترلها به گونهای طراحی و اجرا میشوند که هر عمل مثبت و سازنده مورد تشویق و حمایت قرار میگیرد و هر عملی که نتیجه نامطلوب داشته باشد نفی میشود. در این فرایند کنترل موارد نامناسب و نامطلوب شناسایی و اصلاح میشود. هر جا که کنترل وجود نداشته باشد کنترلهای دیگری اعمال میشود تا آثار منفی احتمالی ناشی از عدم اجرای آنها را جبران کند. تصمیمگیری درباره انتخاب و اجرای ترکیبی مناسب از انواع کنترلها، به توازن منافع و مخارج ترکیبهای گوناگونی از کنترلها بستگی دارد که در واحد اقتصادی میتواند بکار گرفته شود. سرانجام واحدهای اقتصادی سیستم کنترل داخلی را به گونهای طراحی و برقرار میکنند که به پنج هدف یاد شده دست یابند.
کنترلهای دستوری حسابداری
شیوه های کنترل داخلی: هدفهای پنجگانه کنترل داخلی و 5 نوع کنترل داخلی مجموعهای از شیوههای خاص کنترل داخلی را پایه ریزی میکنند که میتوان آن را به شرح زیر گروهبندی کرد:
کنترلهای دستوری حسابداری
1- کنترلهای سازمانی
2- کنترلهای عملیاتی
3- کنترلهای مدیریت نیروی انسانی
4- کنترلهای بررسی
5- تسهیلات و تجهیزات
توجه داشته باشید که چارچوب تعیین شده توسط کمیته انجمنها و سازمانهای برگزار کننده کمیسیون تِرد وِی (COSO) این سیستم گروهبندی را زیر پوشش قرار میدهد. برای مثال، اطلاعات مربوط به زمینههای این کنترلها باید نگهداری شود و نظارت بهتر مدیریت برای دستیابی به کنترلهای دستوری حسابداری