هدف حسابداری صنعتی (بهای تمام شده)
حسابداری صنعتی شاخه ای از هنر و فن حسابداری است که وظیفه جمع اطلاعات مربوط به عوامل هزینه و محاسبه بهای تمام شده محصولات و خدمات را بر عهده داشته و با تجزیه و تحلیل و بررسی گزارشها و راههای تولید ، روشهای کاهش بهای تمام شده تولیدات و خدمات را ارائه می نماید.هدف حسابداری صنعتی
اهمیت حسابداری بهای تمام شده
حسابداری صنعتی که گاهی اوقات به حسابداری مدیریت نیز مشهور است باید به عنوان یک بازوی قوی در اختیار مدیریت در ارتباط با برنامه ریزی و کنترل فعالیتها تلقی گردد. در حقیقت حسابداری صنعتی مدیر را با ابزار حسابداری مورد نیاز جهت برنامه ریزی ، کنترل و ارزیابی عملیاتی مجهز میکند.
هدف حسابداری صنعتی
مدیریت با استفاده از حسابداری صنعتی ، بهای تمام شده تولیدات را محاسبه میکند و کنترل خود را برروی هزینه های مواد ، دستمزد و سایر هزینه های تولید اعمال میکند.مدیران اگر گزارشها دقیق و صحیحی از عوامل هزینه نداشته باشند در تصمیم گیری خود در راستای افزایش بهره وری و تولید یا دیگر تصمیم گیریهای اساسی خود با مشکل مواجه خواهند شد.
هدف حسابداری صنعتی
کاربرد و وظایف حسابداری بهای تمام شده
➖گاهی تصور میشود کاربرد حسابداری صنعتی و بهای تمام شده تنها محدود به کارخانجات و صنایع تولیدی بزرگ می باشد. هرچند شاید شاخص ترین کاربرد آن در این جهت باشد ، ولی سایر مؤسسات نیز از این حسابداری بهره برده و از روشهای حسابداری بهای تمام شده در شرکتهای بیمه ، بانکها ، شرکتهای حمل و نقل و هواپیمائی ، دانشگاهها و بیمارستانها در جهت کارائی و کسب سود بیشتر استفاده میگردد. برای مثال در ساده حالت شرکت های حمل و نقل همواره سعی در محاسبه و تعیین قیمت تمام شده و هزینه حمل یک واحد کالا و یا یک نفر مسافر را دارند.
و اما به طور کلی میتوان وظایف زیر را برای حسابداری بهای تمام شده منظور کرد :
هدف حسابداری صنعتی
1⃣ پیش بینی و برآورد هزینه های یک دوره.
2⃣ جمع ، تفکیک و تسهیم هزینه های تولید.
3⃣ ارزیابی و قیمت گذاری محصولات.
4⃣ یاری مدیران در جهت انتخاب بهترین راه حل ممکن.
5⃣ کنترل هزینه ها و کاهش آن تا حداقل ممکن و منطقی.
6⃣ یاری مدیران در جهت برنامه ریزی بهتر و اجرای آن.
تفاوت حسابداری بهای تمام شده (مدیریت) با حسابداری مالی
حسابداری صنعتی ، اساساً دانشی است که دارای خصوصیت دوگانه است. از طرفی دارای ویژگی حسابداری مالی است و از این نظر به حسابداری مالی کمک میکند تا بتواند قیمت تمام شده کالای فروش رفته یا خدمت انجام شده را محاسبه و سود وزیان دوره مالی را تعیین نماید و از طرف دیگر دارای طبیعت حسابداری مدیریت است و با اطلاعاتی که آماده می نماید ، مدیریت را در برنامه ریزی ، کنترل ، ارزیابی عملکرد و تصمیم گیری کمک میکند و از این نظر از مهمترین ابزار مدیریت به شمار میرود.
هدف حسابداری صنعتی
هدف حسابداری صنعتی
حسابداری صنعتی حلقه اتصال دو حسابداری مالی و مدیریت است