نقش نشست پایانی در گزارشگری (حسابرسی)
: رهنمود 02/430 مقرر میدارد که حسابرس داخلی باید پیش از صدور گزارش نهایی، یافته ها و پیشنهادهای حسابرسی را با سطوح مناسب مدیریت قسمت مورد رسیدگی در میان گذارد. این گفتگو میتواند سود تعبیرها و اختلاف نظرها را به حداقل برساند.
سرپرست گروه حسابرسی کوشش میکند ترتیبی بدهد که هر چه نزدیکتر به پایان کار حسابرسی نشستی پایانی با مدیریت قسمت مورد رسیدگی ترتیب دهد. این نشست معمولاً در محل قسمت مورد رسیدگی تشکیل میشود. کسانی که از طرف حسابرسی داخلی در این جلسه شرکت میکنند معمولاً شامل سرپرست گروه حسابرسی اعضای گروه حسابرسی و یک مدیر حسابرسی میباشد.نقش گزارشگری حسابرسی
درباره پیامدهای احتمالی خطرهایی که سازمان را تهدید میکند و کارهای بدیلی که انجام دادن آن مسایل و مشکلات مشاهده شده را حل میکند نیز اغلب گفتگو میشود. حسابرسان در این جلسه کوشش میکنند تا مطالبشان را به گونهای بیطرفانه و مناسب بیان کنند درباره کنترلهای داخلی قوی و همچنین هر گونه نقاط ضعف مشاهده شده گفتگو میکنند.
حسابرسان داخلی نسخهای از کاربرگ یافتههای حسابرسی را به صورت غیررسمی به قسمت مورد رسیدگی میدهند و همکاری صمیمانه خود را بدین شکل ابراز میدارند. این کار معمولاً به اصلاح کارها سرعت میبخشد و اختلاف نظرها را پیش از این که بتواند حادثه آفرین باشد آشکار میسازد. آگاه کردن قسمت مورد رسیدگی از نهایی نبودن یافتههای حسابرسی، کاری است منطقی زیرا تصمیم گیری نهایی درباره اهمیت نسبی هر یافته تا زمان تصویب و صدور گزارش حسابرسی انجام نمیشود.
واکنش نهایی قسمت مورد رسیدگی به برخی یافتهها ممکن است در این نشست قابل تشخیص نباشد. قسمتهای مورد رسیدگی گاه احساس خود را پنهان میدارند و معمولاً پیش از تصمیمگیری درباره پذیرفتن یافتهها و پیشنهادها رسیدگیهای یا بررسیهایی را خود انجام میدهند. در مواردی که قسمتهای مورد رسیدگی نسخهای از کاربرگ یافتههای حسابرسی را پیش از تشکیل این نشست دریافت میکنند بهتر میتوانند نظرات خود را ارائه نمایند.نقش گزارشگری حسابرسی
همان گونه که در بالا تشریح شد عامل اصلی در موفقیت ارتباطات انجام دادن اقدامات مقدماتی کافی است.
شکل 1-9 نمونهای از دستور جلسه را برای برگزاری نشست پایانی نشان میدهد. در این شکل فهرستی از یادآوریها و دستور جلسه منطق با اصول و ضوابط حاکم بر ارتباطات موثر یا گزارشگری موثر ارائه میشود.
هماهنگی کوشش دیگر نویسندگان گزارش حسابرس
در مواردی که دو یا چند حسابرس در تهیه گزارش مشارکت دارند، یکی از آنان باید نقش یکنواخت کننده شکل و محتوای گزارش را به عهده بگیرد. از آنجا که یافتهها و پیشنهادهای حسابرسی، بخش بزرگی از گزارش را تشکیل میدهند، کاربرگهای یافتههای حسابرسی وسیله موثری برای این منظور میباشد. کاربرگهای یافتههای حسابرسی وسیله موثری برای این منظور میباشد. سرپرست گروه حسابرسی باید در اوایل کار حسابرسی با دیگر دست اندرکاران تهیه گزارش نشستی داشته باشد تا بر سر چگونگی تهیه کاربرگهای یافتههای حسابرسی توافق کنند، سرپرست گروه معمولاً نکات پایانی را به گزارش میافزاید. گزارش را اصلاح و بخشهای رسمی آن را تهیه میکند.نقش گزارشگری حسابرسی
هر یک از حسابرسان درگیر در کار حسابرسی باید تمام گزارش نهایی را پیش از ارائه پیشنویس مذاکرات، مطالعه کند یا این که حداقل آن بخش از گزارش را که خود تهیه کرده است، مطالعه نماید تا اطمینان یابد که ویرایش مطالب و تغییرات به عمل آمده در متن آن، به درستی آن و جنبههای تاکیدی مورد نظر در آن خدشه وارد نکرده است.
تکنیکهای موثر گزارش نویسی
هدفهای گزارش حسابرس، آگاهی دادن و تاثیرگذار بودن آن است. تحقق یا عدم تحقق این هدفها به کیفیت و شفافیت نگارش، بستگی دارد. مطالب زیادی درباره نگارش روشن چاپ و منتشر شده است.
بیشتر کارشناسان نگارشی، با اصول زیر موافق میباشند:نقش گزارشگری حسابرسی
- گرداوری اطلاعات لازم پیش از شروع.
- استفاده از سبک گفتاری یا ملایم.
- استفاده از جملههای کوتاه و ساده، و بندهای کوتاه.
- استفاده از لحن و آهنگ معلوم.
- استفاده از عنوانهای مناسب.
- استفاده از خط کشیدن زیر عبارات تاکیدی یا با حروف شکسته نوشتن آنها و فاصله به نسبت زیاد بین سطرها به منظور جلوه بهتر گزارش.
- استفاده از نمودارها و پانوشتها
گرداوری اطلاعات لازم پیش از شروع: تلاش برای انجام هر کاری بدون داشتن ابزار یا مصالح لازم کوششی بیهوده است. کوشش برای نوشتن گزارش بدون آن که اطلاعات کافی از رویدادها و اقلام داشته باشیم نیز بیهوده میباشد. اطلاعات است که ایده میآفریند و کلمات را جاری میسازد. حسابرس با گرداوری اطلاعات پیش از نوشتن گزارش میتواند از زمانی که ممکن است برای سازماندهی مجدد و نوشتن دوباره صرف شود نیز جلوگیری کند.
استفاده از سبک گفتاری یا ملایم: این که نوشته باید محققانه فنی و رسمی باشد تا بتواند تاثیر بگذارد استنباطی است نادرست اما تحقیقات نشان داده است که اگر نوشتهای به سبک گفتاری باشد خلاصهتر و قابل فهمتر خواهد بود.نقش گزارشگری حسابرسی
شخص حسابرسی که در حالت آرامش و رو در رو با سرپرست گروه خود موضوعی را مطرح میکند احتمالاً با لحنی روشن و دوست داشتنی آن را تشریح میکند. اما هنگامی که قلم بدست میگیرد یا از طریق کامپیوتر شخصی خود شروع به نوشتن میکند ناگهان خشک، رسمی و خسته کننده میشود. این بدان علت است که در محاوره و گفتگو یک باز خورد خودکار وجود دارد. متوجه نشدم، دوباره بگو، چه کسی امضا کرده؟ کدام سیستم؟ چه زمانی بود؟ چطور ممکن است؟نقش گزارشگری حسابرسی
هنگام نوشتن گزارش بازخوردی به فوریت در اختیار شما قرار نمیگیرد بنابراین لازم است از خود بپرسید اگر قرار بود این مطالب را رو در رو بیان کنم چه میگفتم؟ این سوال را همواره از خود بپرسید که چه چیز، کی، کجا، چه کس و چطور؟
هنگامی که مینویسید، سعی کنید تا واکنش خواننده را نسبت به مطالب حدس بزنید. بخاطر داشته باشید که خواننده گزارش شما در کنار شما نیست و از ذهنیت شما بی خبر است.
در موارد استفاده از سبک گفتاری معمولاً نام اشخاص نیز آورده میشود. در مواردی که نارساییها موضوع نگارش میباشد و دلیل این نارساییها نیز بی کفایتی افراد است از نام بردن بپرهیزید. عملکردها را مورد انتقاد قرار دهید نه افراد را. در موارد ضروری و پس از ذکر نام افراد از ضمایر او یا ایشان استفاده کنید. اما ضمایر را دایماً تکرار نکنید بلکه هر چند یک بار دوباره نام افراد را تکرار کنید تا خواندن گزارش شما آسانتر شود.
از ضمایر شخصی مانند من و شما به دلیل گوناگونی شنوندگان یا دریافت کنندگان گزارش استفاده نکنید.نقش گزارشگری حسابرسی
استفاده از جملههای کوتاه و ساده و از بندهای کوتاه: بیشتر اطلاعاتی که در گزارشهای حسابرس میآید ماهیت تخصصی دارد. زبان خاصی که برای تشریح چگونگی کار سیستمها و کارکنان بکار میرود موجب میشود تا از کلمات چند بخشی استفاده شود. تکنسینها و کارکنان یک واحد یا موسسه دارای زبان کاری خاص خود میباشند که از پارهای جهات با زبان سایرین متفاوت است. مدیران و مجریان امور نیز زبان مخصوص کاری خود را دارند. حسابرسان تمایل به استفاده از واژگان حرفهای و سیستمی دارند و از این رو زبان مخصوص به خود را بدین ترتیب نگارش، کاری به نسبت پیچیده است.
در چنین شرایطی استفاده از جملات کوتاه و ساده بسیار حایز اهمیت است. استفاده از 15 تا 20 کلمه و بیان یک مطلب اساسی در هر جمله معمولاً مناسب میباشد. جملات بلند معمولاً در هم و برهم سخت و خسته کننده است. توجه کنید که اگر این اصول ساده نادیده گرفته شود چه اتفاقی روی میدهد:
با فرض این که مواد در مخلوط کن 100 لیتری در کارخانه نگار تبدیل میشود و با نحوه موجود کار تبدیل سه دسته در هر ساعت توقف ماشین به مدت 5 دقیقه برای خالی و پر کردن مواد و این که مواد در بستهبندی 20 لیتری از شرکت نگار به شرکت گلناز حمل میشود حمل مجدد مواد به شرکت نگار برای برچسب زنی و بستهبندی دستی به صورت هر 12 قوطی در یک جعبه و در نظر گرفتن ریخت و پاشها تاخیر، حمل و نقل جادهای و غیره بهای تمام شده بالغ بر 432 ریال برای هر جعبه حاوی 12 قوطی خواهد بود.
اگرچه سایر اصول نگارش در این مثال نادیده گرفته شده است اما قرار دادن دو یا سه نقطه اطلاعات ارائه شده را روشنتر میکند.
نویسندگان و گویندگان خوب تاثیر بیا مطالب به سادگی را به خوبی درک میکنند. ساده نویسی مستلزم داشتن اندیشهای منظم و سازمان یافته است. یک نویسنده در ذهن خود به یک الگوی مناسب مبتدا و خبر نیاز دارد تا کلمات برای شکلگیری اندیشهها در آن الگو نقش بگیرند. کلمات غیرضروری سبب ضعف نگارش میشود. هر کلمهای که بی ارزش باشد موجب انحراف یا در هم برهمی میشود و باید حذف شود.نقش گزارشگری حسابرسی
خواننده همواره بندهای کوتاه را میپسندد. بندهای گزارش برای خواننده، حکم استراحت یا توقف را دارد. هر بند معمولاً باید 6 تا 12 سطر باشد، هر چند که گاه، یک بند ممکن است تنها یک جمله داشته باشد. گاه ممکن است از یک بند بلند استفاده شود و آن در مواردی است که یک مفهوم با جزییات کامل بیان میشود که در هر صورت نباید از 18 سطر بیشتر باشد.