نحوه نظارت سازمان امور مالیاتی کشور بر درآمد ها و هزینه های موسسات خیریه :
. نظارت بر درآمد و هزینه موسسات خیریه و عامالمنفعه موضوع بند ط ماده ۱۳۹ اصلاحی قانون مالیاتهای مستقیم ، ولو این که دارای مال موقوفه باشند به ترتیب زیر اعمال خواهد شد. الف- مرجع نظارت بر درآمد و هزینه موسسات خیریه و عامالمنفعه ، سازمان امور مالیاتی کشور است که میتواند این اختیار را به ادارات کل امور مالیاتی ذیربط و در موارد یاد شده در بند 3 ماده 1 تشکیلات و اختیارات سازمان اوقاف و امور خیریه ، مصوب 1363-
به سازمان مربوط تفویض نماید. ب- نظارت بر درآمد و هزینه موسسات عامالمنفعهای که دارای مال موقوفه میباشند و یا اداره آنها به موجب قانونیا آییننامه مربوط به سازمان اوقاف و امور خیریه محول شده است ، با سازمان یاد شده خواهد بود.
پ- مراجع ناظری که قبلاً موافق آییننامه اجرایی موضوع تبصره ۴ ماده ۲ ق م – مصوب 1366 – و اصلاحیه مورخ 1371/2/7 آن ، امر نظارت بر درآمد و هزینه موسسات عامالمنفعه به آنان تفویض گردیده است ، نظارت آنها بر موسسات یاد شده با رعایت مقررات ماده 139 اصلاحی- مصوب 1380/11/27 و اصلاحیه ی بعدی آن- و مفاد این آییننامه کماکان معتبر بوده و اساسنامه این قبیل موسسات نیازی به اصلاح مجدد و تطبیق با این آییننامه نخواهد داشت.
موسسات نامبرده موظفند ظرف یک ماه از تاریخ ثبت اساسنامه ، تصویر یا رونوشت مصدق آن را به اداره امور مالیاتی محل تسلیم و ظرف همین مدت در یکی از بانکهای محل ، حساب جاری به نام موسسه افتتاح و کلیه وجوه نقدی و درآمد خود را به حسابهای بانکی منتقل نمایند و کلیه هزینههای موسسه را از طریق آن حسابها انجام دهند.
موسسات خيريه و عامالمنفعه مكلفند صورت حساب درآمد و هزينه سالانه خود را كه متكي به اسناد و مدارك قابل قبول باشد، حداكثر تا پایان مهلت انقضای تسلیم اظهارنامه مالیاتی سال مالي مربوط به مرجع نظارت ذیربط تسليم نمايند و مرجع یاد شده نيز بايد ظرف چهار ماه از تاريخ وصول صورتحساب، نتیجه رسیدگی را در مورد صورتحساب درآمد و هزینه و رعایت مقررات قانون و آییننامه اجرایی ماده 139 قانون اعلام و در صورت تایید، گواهی لازم را جهت اقدام قانونی به اداره امور مالیاتی مربوط تسلیم نماید.
لازم به ذکر است دستور العمل بند ط ماده ۱۳۹ طی بخشنامه ۲۰۰/۲۴۳۰۵ در تاریخ ۱۳۹۳/۱۲/۱۱ ابلاغ گردیده است.