مفاهیم کلیدی حسابداری که کاربرد زیادی در حسابداری و فهم آسان دارد
انواع مالیات
1-مالیات عملکرد
2-مالیات تکلیفی
3-مالیات بر ارزش افزوده
مفاهیم کلیدی حسابداری
انواع صورتهای مالی
1-ترازنامه
2-صورت سود و زیان
3-صورت سود و زیان انباشته
4–صورت سود و زیان جامع
5-صورت جریان وجوه نقد
6-یادداشتهای همراه صورتهای مالی
مفاهیم کلیدی حسابداری
ثبت حقوق و دستمزد
ثبت اولیه آن هزینه حقوق و دستمزد بدهکار هزینه بیمه سهم کارفرما بدهکار | |
بیمه پرداختنی بستانکار مالیات پرداختنی بستانکار کسورات بستانکار حقوق پرداختنی | |
ثبت حقوق و دستمزد در زمان پرداخت حقوق
حقوق پرداختنی بدهکار بیمه پرداختنی بدهکار |
نقد و بانک بستانکار |
مفاهیم کلیدی حسابداری
ثبت خرید
خرید بدهکار ارزش افزوده بدهکار | ||
حساب پرداختنی یا نقد وبانک بستانکار | ||
00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
ثبت فروش
حساب دریافتنی بدهکار | ||
فروش بستانکار ارزش افزوده بستانکار | ||
00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
هدف از تهیه صورتهای مالی
فراهم آوردن اطلاعات مفید و مختصری درباره ی وضعیت مالی و نتیج عملیات یک موسسه است به نحوی که مدیران و دیگر اشخاص ذی نفع و ذی حق بتوانند درباره ی آن آگاهانه تصمیم بگیرند.
مفاهیم کلیدی حسابداری تعریف دفتر روزنامه
دفتری است که معاملات و عملیات مالی یک موسسه را به صورت روزانه و به ترتیب تاریخ وقوع در آن ثبت میشود0
مفاهیم کلیدی حسابداری
تعریف تراز آزمایشی
فهرستی از مانده های دفتر کل در پایان هرماه تهیه میشود و از تساوی اقلام نقل شده به دفتر کل و مانده گیری صحیح حسابها مطمئن میسازد
مفاهیم کلیدی حسابداری
تعریف دفترکل
دفتر اصلی در موسسه است که حسابهای یک موسسه به تفکیک در آن نکه داری میشود .
……. مفاهیم کلیدی حسابداری………………………………………………………………………………………………………………………………..
حسابها به دو دسته تقسیم میشوند
1-1حسابهای دائم 2- حسابهای موقت
1-حسابهای دائم….:که شامل کلیه داراییها و بدهی ها و سرمایه میشود که به آن اقلام تراز نامه ای میگویند .
2-حسابهای موقت….:که شلمل 2 بخش میشود .1-داییهای موقت (خرید – هزینه –برکشت از فروش )2-بدهیهای موقت (فروش –درآمد-برکشت از خرید)
مفاهیم کلیدی حسابداری
تعریف دارایی چیست و انواع آن کدام است
1-کلیه ی منابع اقتصادی متعلق به واحد اقتصادی که انتظار میرود در آینده منفعتی برای واحد اقتصادی به همراه داشته باشد 0
انواع دارایی:1-دارایی جاری 2-دارایی غیرجاری
مفاهیم کلیدی حسابداری
دارایی جاری چیست و انواع آن مثال بزنید0
تعریف دارایی جاری : به داراییهایی که در یک چرخه عملیات یا دوره ی مالی هرکدام طولانی تر است تبدیل به نقد شوند و یا مصرف یا فروخته شوند.
که داراییهای جاری عبارتند از : موجودی نقد وبانک-سرمایه گذاری های کوتاه مدت –حسابها و اسناد پرداختنی تجاری-سایر حسابها و اسناد پرداختنی تجاری-موجودی کالا و مواد-سفارشات و پیش پرداختها0
مفاهیم کلیدی حسابداری
دارایی غیرجاری یا ثابت چیست و انواع آن مثال بزنید
تعریف داراییهای غیر جاری یا ثابت : به داراییهایی گفته میشود که به صورت نسبی دارای عمر طولانی هستند و در جریان عملیات عادی موسسات مورد استفاده قرار میگیرند.این دارایی صرفاً برای استفاده موسسه تهیه شده و به منظور سرمایه گذاری یا فروش مجدد تحصیل نشده اند .و داراییهای ثابت هر موسسه معرف اعتبار بوده و میزان تجهیزات و ماشین آلات موسسه در طبقه بندی و قدرت کارایی آن نقش به سزایی دارد0و داراییهای ثابت را به عنوان داراییهای غیرجاری و سرمایه ای یا اموال –ماشین آلات –و تجهیزات نامیده اند.
انواع داراییهای ثابت و غیرجاری عبارتند از :1-داراییهای ثابت مشهود 2-داراییهای ثابت نامشهود
- :1-داراییهای ثابت مشهود:این داراییها دارای موجودیت فیزیکی و عینی هستند و به علت داشتن عمر استفاده نسبتاً طولانی در طی سالهای متمادی به طور موثر در عملیات واحدهای تجاری مورد استفاده قرار میگیرد.که به سه دسته تقسیم میشود وبه شرح زیر میباشد:
1-داراییهای ثابت مشهود استهلاک پذیر مانند : زمین
2- داراییهای ثابت مشهود استهلاک ناپذیر :ساختمان و ماشین آلات
2- داراییهای ثابت مشهود تهی شونده و نقصان پذیر:معادن تقسیم میگردد.
…………………………………………………………………………………………………………………………..
2–داراییهای ثابت نامشهود:این داراییها دارای موجودیت فیزیکی و عینی نمیباشند و میتوان آنها را به دو دسته تقسیم کرد:
1-دارایی های ثابت غیر مشهود استهلاک پذیر »حق التالیف و حق الاختراع
2–دارایی های ثابت غیر مشهودنا استهلاک پذیر »حق سرقفلی
مفاهیم کلیدی حسابداری
حسابداری زبان تجارت خوانده میشود. زیرا از طریق تهیه گزارشهای مالی، اطلاعات لازم را دربارهٔ واحدهای اقتصادی در اختیار اشخاص ذینفع و ذیعلاقه و ذیحق قرار میدهد. این اشخاص شامل مدیران، صاحبان سرمایه، اعتبار دهندگان، سازمانهای مالی و اقتصادی دولت و از این قبیل هستند. [۱] از منظری دیگر از حسابداری با نام سیستم اطلاعاتی حسابداری یاد میشود که برای پردازش اطلاعات مربوط به رویدادهای مالی مؤثر بر سازمانها و واحدهای تجاری و گزارش اثرات این گونه رویدادها به تصمیمگیرندگان، طراحی شده است.[۲]
طبق «بیانیه اساسی تئوری حسابداری»: حسابداری عبارت است از فرایند شناسایی، اندازهگیری و ثبت و گزارشگری اطلاعات اقتصادی برای تصمیمگیریهای آگاهانه به وسیله استفاده کنندگان آن اطلاعات.[۳] بیانیه در تشریح این تعریف آورده است بر اساس دیدگاهی جامع، «اطلاعات حسابداری» را میتوان «اطلاعات اقتصادی» تلقی کرد. .
گاهی اوقات به اشتباه از مفهوم دفترداری برای تعریف حسابداری استفاده میشود. دفترداری عبارت است از: فن ثبت، طبقهبندی و خلاصه سازی مبادلات واحد تجاری. البته این عملیات در گذشته صرفاً در دفاتر حساب انجام میشد. اما امروزه ثبتهای حسابداری با استفاده از کامپیوتر انجام میشود. حسابداری مفهوم وسیع تری از دفترداری را دربر میگیرد. در واقع دفترداری بخشی از وظایف حسابدار است. همه حسابداران از مجموعه قواعد یکسان تحت عنوان اصول پذیرفته شده حسابداری برای تهیه گزارشهای حسابداری استفاده میکنند.
اطلاعات مربوط به معاملات روزمره، اساس تهیه گزارشهای مالی را تشکیل میدهد. در واحدهای بازرگانی، فعالیتهایی نظیر خرید و فروش کالا، خرید ماشین آلات و پرداخت هزینههای جاری مانند اجاره، حقوق، بهای آب و برق از جمله معاملات روزمره است.
مفاهیم کلیدی حسابداری
علم حسابداری امروزه دارای یک چارچوب نظری است که شامل موارد زیر میباشد:
- اهداف گزارشگری مالی
- خصوصیات کیفی اطلاعات مفید
- مفروضات و اصول حسابداری
- اجزای گزارش مالی شامل چگونگی نمایش و طبقهبندی اطلاعات
- اصول و روشهای محاسبه اطلاعات مالی
مفروضات حسابداری
این مفروضات روش طبقهبندی و گزارش دهی مالی را روشن میسازند و شامل موارد زیر هستند:
فرض تفکیک موجودیت اقتصادی
فعالیتهای اقتصادی و تجاری که در قالب یک مشارکت انجام میشود از فعالیت اقتصادی مشارکت کنندگان جدا در نظر گرفته میشود و این مشارکت به عنوان یک موجودیت اقتصادی مستقل در نظر گرفته میشود.
- فرض دوره مالی
- در جهت امکانپذیر ساختن تهیه گزارشها مالی، عملکرد پیوسته یک موجودیت اقتصادی به دورههای زمانی مساوی تقسیم میشود تا قابلیت مقایسه گزارشها فراهم آید.
- فرض تداوم فعالیت
- برای انتخاب روش محاسبات و تهیه گزارش فرض بر این است که موجودیت اقتصادی جاودانهاست و فعالیتهای آن تا آیندهای دور ادامه خواهد داشت مگر اینکه شواهد محکمی خلاف این فرض وجود داشته باشد. مفاهیم کلیدی حسابداری
- فرض واحد پول
- در حسابداری پول واحد کمی کلیه رویدادهای مالی است. در نتیجه تمام مقادیر از مرحله ثبت باید به واحد پولی تبدیل شود که معمولاً ارز رایج کشور میباشد (در ایران ریال).
اصول حسابداری و استانداردها
ثبت رویدادها در دفاتر بر مبنای اصول پذیرفته شده و استانداردهایی که توسط هیئتهای تدوین استاندارد تهیه میگردد انجام میپذیرد. اصول بنیادین حسابداری به قرار زیرند:
- اصل قیمت تمام شده
- وقایع مالی به قیمت تمام شده در دفاتر ثبت میگردند.
- اصل تحقق
- تا زمانی که یک واقعه مالی محقق نشود ثبتی از بابت آن صورت نمیگیرد.
- اصل تطابق هزینه با درآمد
- هزینههای ثبت شده در یک دوره مالی باید با درآمدهای ثبت شده در آن دوره رابطه علت و معلولی داشته باشد.
- اصل ثبات رویه
- روشها و عناوین استفاده شده برای ثبت وقایع مالی در یک دوره و دورههای مختلف باید یکسان باشد.
- اصل ارزیابی اهمیت
- روشهای ثبت و طبقهبندی رویدادهای مالی باید بر اساس اهمیت ریالی آن رویداد انتخاب شود. مثال بارز رعایت این اصل هزینه نمودن مبلغ خرید یک دستگاه منگنه است در حالی که شرکت ممکن است بیش از ۵ سال از آن بهره ببرد. اگر این اصل را در نظر نمیگرفتیم مبلغ آن باید به عنوان دارایی جاری شناسایی میشد و در مدت چند سال مستهلک میگشت.
استاندارد بینالمللی آموزش حسابداری شماره ۱(الزامات ورود به برنامه آموزش حسابداری حرفهای)
این استاندارد الزامات ورودی برای برنامههای آموزش حسابداری حرفهای و تجربه کاری که باید از سوی مراجع عضو فدراسیون بینالمللی حسابداران رعایت شود را تعیین میکند. در این استاندارد به علاوه توضیحاتی دربارهٔ چگونگی ارزیابی شرایط ورودی فراهم شده است.
هدف این استاندارد ایجاد اطمینان در این زمینه است که دانشجویانی که امید دارند حسابدار حرفهای شوند به چنان زمینه آموزشی دست یافتهاند که به آنها امکان میدهد شانس معقولی برای موفق شدن در مطالعات خود و امتحانات ورودی و گذراندن دوره تجربه کاری داشته باشند. این استاندارد در اکتبر ۲۰۰۳ منتشر شده و رعایت آن از اول ژانویه ۲۰۰۵ الزامی بوده است.
مفاهیم کلیدی حسابداری
استاندارد بینالمللی آموزش حسابداری شماره ۳(مهارتهای حرفهای)
این استاندارد، ترکیبی از مهارتهای مورد نیاز متقاضیان برای به دست آوردن صلاحیت ۱۸ حسابدار حرفهای را مشخص میکند. از هدفهای این استاندارد این است که نشان دهد چگونه آموزش عمومی که ممکن است از راههای گوناگون و مضامین مختلف به دست آید، میتواند در گسترش این مهارتها سهم داشته باشد. هدف این استاندارد ایجاد اطمینان در این زمینه است که متقاضیان عضویت در مراجع عضو فدراسیون، صاحب ترکیب مناسبی از مهارتها (ذهنی، فنی، شخصی، میان فردی ۱۹ و سازمانی) برای اینکه به عنوان حسابدار حرفهای کارکنند، هستند. این مهارتها به حسابداران حرفهای این توانایی را میبخشد که در مسیر شغلی خود به عنوان فرد حرفهای شایسته در محیطی نیازمند و با پیچیدگی روزافزون، ادای وظیفه کنند. مهارتهای مورد نیاز حسابداران حرفهای در ۵ عنوان اصلی زیر طبقهبندی میشود:
-مهارتهای ذهنی ۲۰
-مهارتهای فنی و کارکردی
-مهارتهای شخصی
-مهارتهای ارتباطی و میان فردی
-مهارتهای سازمانی و مدیریت تجاری
این استاندارد بهعلاوه، مطالعات غیرمرتبط با امور تجاری را که در توسعه این مهارتها دخالت دارد و ممکن است بخشی از آموزش عمومی باشد، مورد اشاره قرار میدهد ولی آموزش حسابداری حرفهای، نگرشها، اخلاقیات و ارزشهای حرفهای و الزامات تجربه کاری را که در دیگر استانداردهای بینالمللی آموزش مطرح شده را دربر نمیگیرد. این استاندارد نیز در اکتبر ۲۰۰۳ منتشر شده است و رعایت آن از اول ژانویه ۲۰۰۵ الزامی بوده است
مفاهیم کلیدی حسابداری
استاندارد بینالمللی آموزش حسابداری شماره ۴(نگرشها، رفتار و ارزشهای حرفهای)
این استاندارد دربارهٔ نگرشها، رفتار و ارزشهای حرفهای بحث میکند که حسابداران حرفهای باید در طول دوره آموزشی که منجربه کسب صلاحیت میشود، به دست آورند. هدف این استاندارد ایجاد اطمینان در این زمینه است که متقاضیان عضویت در یکی از مراجع عضو فدراسیون، صاحب نگرشها، رفتار و ارزشهای حرفهای مناسب برای اینکه به عنوان حسابدار حرفهای کارکنند، هستند.
فدراسیون بینالمللی حسابداران این دیدگاه را که حرفه حسابداری در سراسر جهان در محیطهایی با فرهنگها و الزامات قانونی مختلف کار میکند، میپذیرد؛ با وجود این، اقدام به فراهم ساختن «آیین اخلاقی برای حسابداران حرفهای» در سطح بینالمللی کرده است. نگرشها، رفتار و ارزشهای حرفهای به طور مستقیم با رسالت فدراسیون برای توسعه و ارتقای حرفه و توانمندسازی آن در ارائه خدمات کاملاً با کیفیت بالا در جهت منافع عمومی، ارتباط دارد. این استاندارد نیز در اکتبر ۲۰۰۳ منتشر شده است و رعایت آن از اول ژانویه ۲۰۰۵ الزامی بوده است.
مفاهیم کلیدی حسابداری
استاندارد بینالمللی آموزش حسابداری شماره ۵(الزامات تجربه کاری)
این استاندارد تجربه کاری را مشخص میکند که مراجع عضو فدراسیون بینالمللی حسابداران باید اعضای خود را برای کسب صلاحیت حسابدار حرفهای ملزم به کسب آن کنند. هدف این استاندارد ایجاد اطمینان در این زمینه است که متقاضیان کسب صلاحیت حسابدار حرفهای، تجربه کاری قابل قبولی را در زمان احراز صلاحیت به دست آوردهاند تا بتوانند به عنوان حسابدار حرفهای شایسته کار کنند. پس از کسب صلاحیت ممکن است تجربه و دانش بیشتری لازم باشد تا متقاضیان بتوانند در سطح حسابرس رسمی یا سایر اشکال تخصصی ارتقا پیدا کنند. در هر صورت، برای توسعه و حفظ شایستگی حرفهای یادگیری تمام عمر لازم خواهد بود. این بیانیه نیز در اکتبر ۲۰۰۳ منتشر شده است و رعایت آن از اول ژانویه ۲۰۰۵ الزامی بوده است.
استاندارد بینالمللی آموزش حسابداری شماره ۶(ارزیابی قابلیتها و شایستگی حرفهای)
این استاندارد الزامات مربوط به ارزیابی نهایی قابلیتها و شایستگی حرفهای متقاضیان پیش از کسب صلاحیت را دارا میباشد. این استاندارد با موضوع ارزیابی قابلیتهای حرفهای (یعنی دانش حرفهای، مهارتهای حرفهای، و نگرشها، رفتار و ارزشهای حرفهای) که در طول برنامههای آموزشی حرفهای حسابداری کسب شده است، سروکار دارد.
مفاهیم کلیدی حسابداری
در بیانیه «چارچوبی برای بیانیههای بینالمللی آموزش»، دانش حرفهای، مهارتهای حرفهای، و نگرشها، رفتار و ارزشهای حرفهای به عنوان «قابلیتها» مورد اشاره قرار گرفته است. قابلیتها ویژگیهایی است که افراد با برخورداری از آن امکان مییابند نقش خود را با شایستگی انجام دهند. صاحب قابلیتها بودن نشانه خوبی است که فرد توانایی دارد با شایستگی در محیط کار وظیفه خود را انجام دهد. شایستگیها، مهارتها و ارزشهای حرفهای معینی ممکن است از طریق تجربه کاری به صورتی بهتر کسب و در محیط کار یا از طریق شبیهسازی محیط کار ارزیابی شود. این استاندارد نیز در اکتبر ۲۰۰۳ منتشر شده و رعایت آن از اول ژانویه ۲۰۰۵ الزامی بوده است.
مفاهیم کلیدی حسابداری
استاندارد بینالمللی آموزش حسابداری شماره ۷(توسعه حرفهای مستمر ۲۵ (برنامهای برای یادگیری تمامعمر و توسعه مستمر شایستگی حرفهای))
این استاندارد موارد زیر را برای مراجع عضو فدراسیون تجویز میکند:
الف- ترغیب ایجاد تعهد در میان حسابدار ان حرفهای به یادگیری تمام عمر
ب – تسهیل دسترسی به منابع و فرصتهای توسعه حرفهای مستمر برای اعضا
ج – ایجاد الگو برای اعضا به منظور توسعه و حفظ شایستگی حرفهای لازم در حمایت از منافع عمومی
د – نظارت و به اجرا گذاشتن امر حفظ و توسعه مستمر شایستگی حرفهای حسابداران حرفهای
این استاندارد مبتنی بر این اصل است که مسئولیت توسعه و حفظ شایستگی حرفهای لازم برای عرضه خدمات با کیفیت بالا به صاحب کاران، کارفرمایان و سایر ذینفعان به عهده شخص حسابدار حرفهای است. این استاندارد در می ۲۰۰۴ منتشر شده و رعایت آن از اول ژانویه ۲۰۰۶ الزامی بوده است.
مفاهیم کلیدی حسابداری
ترازنامه یا بیلان عبارت است از صورتی که وضع مالی یک مؤسسه را در یک تاریخ معین نشان میدهد. ترازنامه در حقیقت همان معادله حسابداری است که به آن صورت وضعیت مالی نیز گفته میشود. ترازنامه صورتی از مایملک و بدهیهای یک مؤسسه میباشد. یا به عبارت دیگر ترازنامه یک گزارش یا صورت مالی است که در آن ارتباط داراییها و بدهیها و سرمایه به ترتیبی گزارش میشود که برای صاحبان مؤسسه، بستانکاران و سایر اشخاص علاقهمند به امور مالی مؤسسه مفید باشد. ترازنامه به معادلهٔ حسابداری (یعنی: دارایی = بدهی + سرمایه) شباهت کامل دارد.