ارزش طبقه بندی مدارک حسابرسی و مشاوره آن
مدارک حسابرسی را میتوان به ترتیب زیر طبقهبندی کرد:
الف) مدارک تحلیلی یا مدارک مربوط به سازمان و تشکیلات مؤسسه
۱- مدارک مربوط به ارتباط کلی بین معاملات و نتایج عملیات بازرگانی،که از معاملات منتج میشود. این نوع مدارک برای تشخیص عملیاتی که پایه اطلاعات حسابداری قرار گرفته، لازم است.
۲- مدارک مربوط به وسیله یا روش انجام معاملات که مستند ارزشیابی کنترلهای داخلی است.
ب) مدارک تأییدکننده یا مدارک فعالیتهای مؤسسه
۱- اسنادی که تکتک معاملات به استناد آن آزمایش و اثبات میشود (مدارک مربوط به آزمایش معاملات)
۲- مدارکی که در آزمایش و اثبات مانده حسابها مورد استفاده است. (مدارک مربوط به آزمایش ماندهها).
اولین مدرک- حسابرسی،مربوط به تشخیص ارتباط بین معاملات و سایر عملیات موسسه میباشد. معمولاً در هر مؤسسه بین هر معالمه و اجزاء تشکیلدهنده آن باید ارتباط معین و منطقی وجود داشته باشد. مثلاً افزایش فروش باید در اضافهشدن هزینههای عملیات یا هزینههای متغیر فروش تأثیر بگذارد.
حال اگر این رابطه بین اعداد مندرج در دفاتر و صورتهای مالی موجود باشد، تا حد معقول میتوان به معاملات فروش ثبت شده اعتماد کرد.
دومین مدرک: حسابرسی مربوط به ارزشیابی کنترلهای داخلی است. اگر سیستم کنترلهای داخلی مؤسسه دقیق، صحیح و خوب اجرا شود خود به خود اشتباهات را نمایان میسازد. بنابراین با بررسی سیستم کنترلهای داخلی مؤسسه میتوان تا حد زیادی به درستی نتایج مالی پی برد. حسابرس میتواند سیستم کنترل داخلی را به عنوان شاهد و سندی محکم برای صحت مبالغ مندرج در صورتهای مالی به شمار آورد.
سومین مدرک- حسابرسی که مهمترین آنها نیز میباشد، اسنادی است که معاملات و مانده حسابها را آزمایش و اثبات میکند. ارزش یک سند تا حد زیادی بستگی به این دارد که سند در داخل مؤسسه تهیه شده باشد. مانند اسناد فروش و یا در خارج آن، مانند اسناد خرید، صورتحساب بانک. درجه اطمینان به اسناد و مدارک مربوط به دادوستدها، بستگی معکوس با امکان جعل آنها در داخل مؤسسه دارد. لذا اسنادی که از خارج سازمان تهیه شده، بیشتر قابل اعتماد است.
۳- دفتر روزنامه و کل
حسابهای دفتر کل و روزنامه و اقلام مندرج در آنها، خود نوعی از مدارک قابل قبول حسابرسی است و ردیابی اقلام دفاتر قسمتی از عملیات حسابرسی را تشکیل میدهد. در صورتی که کلیه اسناد و مدارک، دارای شماره مسلسل باشد و برای حسابهای مهم، دفاتر یا کارت معین وجود داشته باشد و تهیهکنندگان دفاتر معین مستقل از کارمندان دفتر اصلی باشند میتوان به دفاتر اعتماد بیشتری نمود.
۴- مقایسه و نسبتها (تجزیه و تحلیل نسبتها و روندهای مالی)
در این مورد حسابرس با استفاده از صورتهای مالی نسبتهای مالی مختلفی را محاسبه و با نسبتهای سالهای گذشته مقایسه مینماید و سپس تفاوتها را مورد بررسی دقیق قرار داده و میکوشد علل به وجودآمدن این تفاوتها را بیابد. علاوه بر نسبتهای مالی،روند تغییر نسبتها و مانده حسابهای مهم در طول سال (پایان هر ماه) و یا بین سالهای مختلف، تعیین و مورد مطالعه و بررسی حسابرس قرار میگیرد. در روش تجزیه و تحلیل هم چنین میتوان صورتهای مالی واقعی و اجزاء آن را با صورتها و اقلام بودجهای و استانداردها مقایسه و سنجش نمود.
5- محاسبات
حسابرس برخی محاسبات انجام شده در طول دوره حسابداری را مجدداً انجام میدهد تا نسبت به صحت و دقت آنها اطمینان حاصل کند و اشتباهات موجود را بیابد. برای مثال میتوان جمعزدن مجدد ستونهای بدهکار و بستانکار دفاتر و محاسبه مجدد لیستهای حقوق یا موجودی کالا را نام برد.
6- اطلاعات شفاهی (مصاحبه و پرسش)
سئوال و جواب با مسئولان و کارکنان مؤسسه و حتی مشتریان و مراجعین میتواند به حسابرس در کشف جزئیات مربوط به فعالیت مؤسسه و اطلاعات حسابداری کمک کند.
ممکن است علل برخی از اختلافات موجود در حسابها با توضیحات کارکنان و مسئولان روشن شود. معمولاً توضیحات شفاهی را نمیتوان به تنهایی به عنوان مدرک با ارزش تلقی نمود. اما ممکن است همین پاسخهای شفاهی سبب کشف بعضی از حقایق مهم شود. از جمله روشهای تحقیق در حسابرسی، استفاده از پرسشنامه کنترل داخلی میباشد. در هر حال میتوان گفت که روش پرسش و یا تحقیق، ولو با پاسخهای شفاهی همراه باشد، یکی از روشهای لازم و مؤثر و راهگشا در امر حسابرسی است.
7- کنترلهای داخلی
ساختار کنترل داخلی یک مؤسسه شامل سیاستها و روشهایی است که برای تأمین اطمینان نسبی از دستیابی به هدفهای مؤسسه به وجود میآید.
ساختار کنترل داخلی شامل بخشهای زیر است:
الف) حفاظت از داراییها در برابر ضایعشدن و استفاده نادرست از آنها.
ب) پیشگیری یا کشف موارد ارائه نادرست صورتهای مالی طراحی شده.
ج) افزایش دقت و قابلیت اتکای مدارک حسابداری.
د) تشویق کارکنان به رعایت روشها و رویههای مؤسسه و سنجش میزان رعایت رویهها و ارزیابی کارآیی آنها.
به طور خلاصه ساختار کنترل داخلی شامل کلیه اقداماتی است تا مدیریت اطمینان یابد هر چیز به گونهای که باید عمل مینماید.
در شروع کار حسابرسی، حسابرسی باید با بررسی ، مشاهده و پرسش، اطلاعات درست و جامعی از اوضاع و احوال و عملیات مؤسسه به دست آورد. خلاصهای از نحوه انجام فعالیتهای مموسسه و کلیه عوامل مهمی که روی عملیات مربوطه به نحوی اثر میگذارد، تهیه نماید.
ارزشیابی سیستم کنترلهای داخلی از مهمترین اقداماتی است که حسابرس در آغاز رسیدگیهای خود باید انجام دهد. این ارزشیابی میتوان پایه و اساس و راهنمای خوبی برای تنظیم و اجرای برنامه حسابرس، تعیین حدود رسیدگی و انتخاب نمونه (انتخاب تعدادی از اسناد و مدارک برای رسیدگی) باشد.
انواع حسابرسی
۱- حسابرسی محدود
در حسابرسی محدود و حسابرس برای رسیدگی به موضوع یا عملیات معین مأمور میشود و یا اینکه اختیارات و عملیات حسابرسی او به نحوی از انحاء محدود میباشد.
۲- حسابرسی نهایی (کامل)
حسابرس در عملیات حسابرسی خود مقید و محدود نبوده و تا آنجا که لازم بداند میتواند عملیات حسابرسی را توسعه دهد و در پایان رسیدگی بایستی راجع به وضعیت مالی، مؤسسه مورد رسیدگی وصورتهای مالی آن گزارش تنظیم نماید.
3- حسابرسی مستمر یا تدریجی (داخلی)
در حسابرسی تدریجی عملیات مؤسسه به طور مستمر و در عرض سال در قالب وظایف محوله مورد رسیدگی قرار میگیرد و حسابرس تا آنجا که عملیات ثبت در دفاتر پیشرفت کرده است در صورت لزوم حسابها را رسیدگی مینماید.
4- حسابرسی میانه (ضمنی)
در حسابرسی میانه، عملیات تا تاریخ معین و مشخص مثلاًسه یا شش ماه مورد رسیدگی قرار میگیرد و خلاصه دفتر کل و حتی ترازنامه موقت تهیه میشود. منظور از حسابرسی میانه تنظیم ترازنامه موقتی و تعیین سود و زیان عملکرد دوره معین از سال مالی میباشد.
اصطلاحات حسابرسی
برای اینکه مفهوم و معنای گزارشهای حسابرسی،برنامه حسابرسی، فرمها و یادداشتهای رسیدگی به حسابها به خوبی درک شود، آشنایی با اصطلاحات که در مراحل مختلف کار حسابرسان به کار میرود لازم به نظر میرسد.
1- جمع عمودی و افقی
عبارتست از کنترل صحت جمع اعدادی که زیر یکدیگر و یا به طور افقی کنار یکدیگر نوشته شده است. با جمع عمودی و افقی حسابها و صورتحسابها و ضمائم آنها (لیست حقوق و فاکتورها) حسابرس نسبت به صحت محاسبات عددی مدارک و اسناد حسابداری اطمینان حاصل میکند.
۲- سندرسی
سندرسی عبارت است از رسیدگی به صحت اقلام مندرج در دفاتر حساب و صورتحساب و سایر مدارک حسابداری از طریق تطبیق اقلام مذکور با مستندات آنها.
سند: به موجب قانون مدنی، سند عبارتست از هر نوشته که در مقابل دعوی یا دفاع قابل استناد باشد. (ماده 1284ق.م) در حسابداری و حسابرسی سند عبارتست از هر گونه مدرک کتبی که معرف چگونگی وقوع معامله باشد و یا عبارتست از هر گونه نوشتهای که مستند ثبت یک فعالیت مالی و دادوستد در دفاتر حساب قرار گیرد.
نکاتی که در سندرسی باید مورد توجه قرار گیرد:
باید اطمینان حاصل کرد که در نتیجه معامله، عوضی عاید مؤسسه شده است.
معاملات موضوع سند باید مجاز و با تصویب و اجازه اشخاص مسئول باشد.
سند باید به عنوان مؤسسه مورد رسیدگی صادر شده باشد.
دارای مهر و امضاءرسمی مؤسسه صادرکننده باشد.
در حدود معاملات عادی مؤسسه باشد.
تاریخ آن مربوط به سال مورد رسیدگی باشد.
مبلغ مندرج در آن با دفاتر تطبیق نماید.
دو بار برای دو قلم یا دو معامله ارائه نشود.