مالیات بر درآمد مشاغل
درآمد مشاغل
مطابق ماده 93 ق.م.م که شخص حقیقی ایرانی و غیر ایرانی از طریق اشتغال به مشاغل یا به عناوین دیگر غیر از موارد مذکور در سایر فصلهای قانون مالیاتهای مستقیم در ایران تحصیل کند پس از کسر معافیتهای مقرر در قانون مالیاتهای مستقیم مشمول مالیات بر درآمد مشاغل میباشد. به عنوان نمونه کسبه بازرگانان، صاحبان بیمارستانها، صاحبان دفاتر اسناد رسمی، پزشکان، دندانپزشکان، وکلا و… مشمول فصل مالیات بر درآمد مشاغل میباشند.
مطابق تبصره ماده 93 ق.م.م درآمد شرکتهای مدنی اعم از اختیاری یا قهری و همچنین درآمدهای ناشی از فعالیتهای مضاربه در صورتیکه عامل مضارب یا صاحب سرمایه شخص حقیقی باشد تابع مقرارت فصل مالیات بر درآمد مشاغل میباشد.
تقسیمبندی صاحبان مشاغل از حیث نگهداری دفاتر و اسناد و مدارک مالی
صاحبان مشاغل مکلفاند اسناد و مدارک مثبته کافی برای تشخیص درآمد مشمول مالیات خود نگهداری کنند که با توجه به نوع دفاتر، اسناد و مدارکی که مکلف به نگهداری آن میباشند از لحاظ تشخیص درآمد مشمول مالیات به سه گروه زیر تقسیم میشوندک
الف- صاحبان مشاغلی که به موجب قانون مالیاتهای مستقیم مکلف به ثبت فعالیتهای شغلی خود در دفاتر روزنامه و کل موضوع قانون تجارت هستند و باید دفاتر و اسناد و مدارک مربوط را با رعایت آیین نامه تحریر دفاتر و اصول و موازین و استانداردهای پذیرفته شده حسابداری تنظیم و تحریر نمایند.
صاحبان مشاغل موضوع این بند عبارتند از:
1- دارندگان کارت بازرگانی و کلیه وارد کنندگان و صادر کنندگان
2- صاحبان کارخانهها و واحدهای تولیدی که برای آنها جواز تاسیس و پروانه بهرهبرداری از وزارتخانه ذیربط صادر شده یا میشود.
3- بهرهبرداران معادن
4- صاحبان موسسات حسابرسی، حسابداری و دفترداری، خدمات مالی و ارائه دهندگان خدمات مدیریتی مشاورهای، انفورماتیک، رایانهای اعم از سختافزاری و نرمافزاری و طراحی سیستم.
5- صاحبان مراکز آموزشی و پرورشی، آموزشگاههای آزاد، مدارس غیرانتفاعی، دانشگاهها و مراکز آموزش عالی.
6- صاحبان بیمارستانها، زایشگاهها، آسایشگاهها، درمانگاهها و خانههای سالمندان.
7- صاحبان متلها و هتلهای سه ستاره و بالاتر.
8- بنکداران، عمده فروشها، فروشگاههای بزرگ، واسطههای مالی، نمایندگان توزیع کالاهای داخلی و وارداتی و صاحبان انبارها.
9- نمایندگان موسسههای تجاری و صنعتی، اعم از داخلی و خارجی.
10- صاحبان موسسات حمل و نقل موتوری، زمینی، دریایی و هوایی اعم از مسافری یا باربری.
11- صاحبان موسسات مهندسی و مهندسی مشاور.
12- صاحبان موسسات تبلیغاتی و بازاریابی.
ب- صاحبان مشاغلی که بر حسب قانون مالیاتهای مستقیم مکلف به ثبت فعالیتهای شغلی خود در دفاتر درآمد و هزینه میباشند و نمونههای دفاتر مذکور توسط سازمان امور مالیاتی کشور تهیه میگردد و در دسترس قرار میگیرد.
نکته 1- برابر بخشنامه شماره 24290/200 مورخ 7/12/1391، پلمب، مختص دفاتر روزنامه و کل بوده و در خصوص دفتر مشاغل (درآمد و هزینه) امضاء و ثبت دفتر کفایت دارد.
نکته 2- برابر بخشنامه شماره 6778/200/ص مورخ 17/4/1392 مقتضی است در رسیدگی به دفاتر مشاغل این مهم مورد توجه قرار گیرد که با توجه به حجم، موضوع و نحوه فعالیت اقتصادی این دسته از مودیان، سازمان امور مالیاتی، از ایشان انتظار تسلط به اصول پیشرفته حسابداری را ندارد. دفتر مشاغل با همین رویکرد برای ثبت ساده درآمد، هزینه، خرید، داراییهای استهلاکپذیر و مالیات و عوارض ارزش افزوده تهیه گردیده و به همین دلیل، در نگارش راهنمای آن، آگاهانه از الزام مودیان به رعایت استانداردهای حسابداری در تنظیم و تحریر این دفتر، خودداری شده است.
راهنمای تنظیم و تحریر دفتر مشاغل، شیوه قابل قبول سازمان در تنظیم و تحریر دفتر و تکایف مودیان موصوف در این خصوص را مشخص ساخته است. قبول دفتر توسط ادارات امور مالیاتی، نباید به رعایت استانداردهایی خارج از حدود تعیین شده در راهنمای مذکور منوط گردد. توصیه میشود مادامی که دفتر تسلیمی از سوی مودی با رعایت چارچوبهای مورد تاکید در راهنمای موصوف تهیه شده و امکان تعیین درآمد مشمول مالیات براساس رسیدگی به دفتر وجود داشته باشد حتی الامکان از رد آن خودداری شده و درآمد مشمول مالیات بر مبنای رسیدگی به دفتر تعیین گردد.
صاحبان مشاغل موضوع این بند عبارتند از:
1- صاحبان کارگاههای صنعتی
2- صاحبان مشاغل ساختمانی، تاسیسات فنی و صنعتی، نقشه کشی، نقشه برداری، محاسبات فنی و نظارت
3- چاپخانه داران، لیتوگرافها، صحافها، ارائه دهندگان خدمات چاپ و گرافیستها
4- صاحبان مراکز ارتباطات رایانهای
5- وکلا[1]، کارشناسان، مترجمان رسمی دادگستری، مشاوران حقوقی، حسابداران رسمی و اعضای سازمان نظام مهندسی
6- محققان، پژوهشگران و کارشناسان آزاد که به تهیه و ارائه طرحهای تحقیقاتی اشتغال دارند.
7- دلالان، حق العمل کاران و کارگزاران
8- صاحبان مراکز فرهنگی هنری، فرهنگ سراها، کانونهای حرفهای و انجمنهای صنفی و تخصصی
9- صاحبان سینماها، تماشاخانهها و مکانهای تفریحی و ورزشی
10- صاحبان مشاغل فیلمبرداری، دوبلاژ، مونتاژ و سایر خدمات سینمایی
11- پزشکان و دندانپزشکان که دارای مطب هستند و دامپزشکان که به حرفه دامپزشکی اشتغال دارند.
12- صاحبان آزمایشگاهها، رادیولوژیها، فیزیوتراپیها، سونوگرافیها، الکتروانسفالوگرافیها، سی تی اسکنها، سالنهای زیبایی و دیگر ارائه دهندگان خدمات بهداشتی طبی و غیرطبی[2] صاحبان داروخانهها اعم از انسانی و دامی، لابراتورهای دندان سازی، مراکز ترک اعتیاد، موسسات ترمیم و کاشت مو، سازندگان اعضای مصنوعی، مراکز بینایی سنجی و شنوایی سنجی، مشاوره ژنتیک، مشاوره روانسنجی و روانشناسی، دفاتر خدمات پرستاری، مامایی و مراکز خدمات آمبولانس
13- صاحبان میهمان سراها، میهمانپذیرها و مسافرخانهها
14- صاحبان تالارهای پذیرایی، رستورانها، تهیه کنندگان غذاهای آماده، ارائه دهندگان خدمات پذیرایی و کرایه دهندگان ظروف
15- صاحبان دفاتر اسناد رسمی
16- صاحبان تعمیرگاههای مجاز و اتو سرویسها.
17- صاحبان نمایشگاهها و فروشگاههای اتومبیل و بنگاههای معاملات املاک و آژانسهای کرایه اتومبیل.
18- سازندگان و فروشندگان طلا و جواهر
19- عاملان فروش و فروشندگان آهنآلات، فروشندگان مصالح ساختمانی دارنده عاملیات فروش یا توزیع. (سیمان، گچ و سایر مصالح ساختمانی)
20- صاحبان دفاتر خدمات ارتباطی (دفتر خدمات مشترکین تلفن همراه و آژانسهای پستی)، صاحبان دفاتر خدمات دولت الکترونیک (پلیس + 10) و دفاتر خدمات الکترونیک شهر.
21- صاحبان جایگاههای اختصاصی فرآوردههای نفتی و گاز. (پمپهیا بنزین و گازوئیل و گاز)
22- صاحبان مهدهای کودک و پیش دبستانی.
23- ناشران و صاحبان موسسات انتشاراتی
24- صاحبان خدمات پیک موتوری
25- صاحبان دفاتر خدمات مسافرتی و جهانگردی
26- شیرینی فروشان و قنادیهای دارای کارگاه
27- صاحبان کارگاههای تولید نانهای حجیم، فانتزی و صنعتی.
ج- صاحبان مشاغلی که مشمول مقررات بندهای (الف) و (ب) یاد شده نیستند مکلفاند صورت خلاصه وضعیت درآمد و هزینه خود را طبق ضوابط و نمونههای تعیین شده از طرف سازمان امور مالیاتی کشور نگاهداری کنند. مشاغل بند (ج) الزامی به نگهداری دفاتر قانونی ندارند، اما مکلفند خلاصه درآمد و هزینههای هر واحد شغلی خود را بطور جداگانه و براساس ضوابط اجرایی مشمولین بند (ج) ماده 95 ق.م.م نگهداری نمایند.
ضوابط اجرایی مشمولین بند (ج) ماده 95 ق.م.م
کلیه صاحبان مشاغل مشمول بند (ج) ماده 95 ق.م.م که مکلف به نگهداری دفاتر درآمد و هزینه (دفتر مشاغل) نمیباشند، مکلفاند خلاصه درآمد و هزینههای هر واحد شغلی را به طور جداگانه و براساس ضوابط ذیل و فرم نمونه شماره (1) به تفکیک هر ماه درج و نگهداری نمایند:
1- جمع فروش کالای هر ماه را در پایان همان ماه در ستون «فروش کالا» و جمع درآمد بابت ارائه خدمات را در ستون «درآمد خدمات» درج نمایند.
2- جمع خرید کالاهای مربوط به فعالیت شغلی هر ماه را در پایان همان ماه در ستون خرید کالا درج نمایند.
3- جمع هزینههای مربوط به فعالیت شغلی هر ماه در پایان همان ماه در ستون هزینه درج نمایند هزینههای فوق شامل موارد زیر خواهد بود:
3-1- هزینه حقوق و دستمزد کارکنان شامل حق بیمه سهم کارفرما نیز خواهد بود.
3-2- مخارج سوخت، برق، آب و مخابرات و ارتباطات
3-3- اجاره محل فعالیت شغلی در صورتی که محل اجباری باشد.
3-4- هزینه بیمه مربوط به عملیات و دارایی شغلی مودی
3-5- هزینههای بازاریابی، تبلیغات و نمایشگاهی.
3-6- هزینههای مربوط به حفظ و نگهداری محل فعالیت در صورتی که ملکی باشد.
3-7- هزینه ملزومات اداری و لوازمی که معمولاً ظرف یک سال از بین میروند.
3-8- هزینه حمل و نقل
3-9- سایر هزینهها که مربوط به تحصیل درآمد شغلی مودی باشد.
3-10- هزینههای درمانی پرداختی بابت معالجه خود یا همسر و اولاد و پدر و مادر و برادر و خواهر تحت تکلف مودی و همچنین حق بیمه عمر و بیمههای درمانی پرداختی براساس شرایط در شده در ماده 137 ق.م.م
4- پس از تنظیم فرم شماره (1) در پایان هر ماه اسناد و مدارک مثبته کافی همان ماه را به ترتیب تاریخ ضمیمه فرم نموده و پس از امضا فرم مذکور آن را نگهداری نمایند.
5- در پایان هر سال مالی اطلاعات مندرج در فرمهای ماهیانه را در صورت خلاصه وضعیت درآمد و هزینه (فرم شماره 2) درج و نگهداری و یک نسخه از آن را پس از امضا به همراه اظهارنامه مالیاتی حداکثر تا پایان تیر ماه سال بعد به اداره امور مالیاتی محل خود تسلیم و مالیات متعلق را به نرخ ماده 131 ق.م.م پرداخت نمایند.
6- صاحبان مشاغل مزبور مجاز میباشند برای محاسبه سود و زیان خود در هر سال مالی یکی از روشهای زیر را در رابطه با موجودی کالای پایان دوره انتخاب و به مورد اجرا گذارند مشروط به اینکه در سالهای بعد روش انتخابی تداوم داشته باشد و مراتب را نیز به همراه اظهارنامه تسلیمی به اداره امور مالیاتی ذیربط اعلام نمایند.
6-1- مودیان الزامی به شناسایی و ارزیابی موجودی کالاهایی که تا پایان سال مالی فروش نرفته است را نخواهند داشت. در این صورت سود و زیان هر سال به شرح فرمول زیر محاسبه میگردد:
(هزینهها + خرید کالا) – (درآمد خدمات + فروش کالا) = سود (زیان)
6-2- مودیان میتوانند، موجودی کالاهایی که تا پایان سال مالی فروش نرفته است را براساس قیمت تمام شده خرید ارزیابی نمایند. در این صورت موجودی کالاهای ارزیابی شده پایان سال مالی به عنوان موجودی کالای اول سال بعد منظور خواهد شد و سود و زیان هر سال به شرح فرمول زیر محاسبه میگردد:
(موجودی کالای اول سال + هزینهها + خرید کالا) – (موجودی کالای پایان سال + درآمد خدمات + فروش کالا) = سود (زیان)
7- اشخاص یاد شده مکلفاند در صورت درخواست کتبی اداره امور مالیاتی یا مأموران مالیاتی مربوط حسب مورد اسناد و مدارک فعالیت شغلی خود را جهت رسیدگی و تعیین درآمد مشمول مالیات و محاسبه مالیات ارائه نمایند.
درآمد مشمول مالیات مشاغل
مطابق ماده 94 ق.م.م درآمد مشمول مالیات مودیان مالیات بر درآمد مشاغل عبارت است از کل فروش کالا و خدمات به اضافه سایر درآمدهای آنان که مشمول سایر فصلهای قانون مالیاتهای مستقیم شناخته نشده پس از کسر هزینهها و استهلاکات مربوط طبق مقررات فصل هزینههای قابل قبول و استهلاکات.
(هزینههای قابل قبول و استهلاکات) – (سایر درآمدها + درآمد حاصل از خدمات + فروش کالا) = درآمد مشمول مالیات
نکته- برابر بخشنامه شماره 36693/200 مورخ 22/12/1389 در خصوص نحوه تشخیص و مطالبه مالیات بر درآمد ورزشکاران، مربیان، سرپرستان و کادر فنی تیمهای مختلف ورزشی و متمایز نمودن فعالیتهای حرفهای و غیر حرفهای اشخاص مذکور ابهاماتی مطرح میباشد لذا به منظور یکسان سازی روشهای اجرای عملیات مقرر میگردد:
1- درآمد ورزشکاران و مربیان ورزشی حرفهای اعم از ایرانی و خارجی که در رشتههای مختلف ورزشی فعالیت مینمایند و حسب دستورالعملهای فدراسیون ذیربط باشگاههای طرف قرارداد با آنان مکلفند یک نسخه از قرارداد منعقده فی مابین را در کلیه امور ورزشی حرفهای به کمیته نقل و انتقالات سازمان لیگ حرفهای مربوط ارسال و ثبت نمایند. در این صورت اشتغال آنان به عنوان فعالیت حرفهای محسوب و مشمول مالیت بر درآمد مشاغل با رعایت سایر تکالیف مقرر قانونی مربوط حسب مورد خواهند بود. .
2- وجوهی که ورزشکاران غیر حرفهای، مربیان، سرپرستان و همچنین کادر فنی و تیمهای مختلف ورزشی در قبال تسلیم نیروی کار خود بابت اشتغال به امور ورزشی از اشخاص حقیقی و حقوقی بر حسب مدت زمان معین دریافت مینمایند مشمول فصل مالیات بر درآمد حقوق میباشد که پرداخت کنندگان حقوق مکلفند پس از اعمال معافیتهای مقرر مازاد آن را طبق نرخهای مقرر در ماده 85 ق.م.م محاسبه و ضمن رعایت سایر مقررات مربوط وفق ماده 86 قانون موصوف مالیات متعلق را ظرف مهلت مقرر کسر و به واحد مالیاتی محل پرداخت نمایند.
روشهای تشخیص درآمد مشمول مالیات صاحبان مشاغل
روشهای تشخیص درآمد مشمول مالیات صاحبان مشاغل عبارتند از: 1- رسیدگی به دفاتر و اسناد و مدارک 2- علی الرأس 3- قبول اظهارنامه بر حسب مقررات ماده 158 ق.م.م خود اظهاری 4- تعیین درآمد مشمول مالیات با نظر اتحادیه مربوطه توافق با اصناف که بر حسب نوع صاحبان مشاغل به شرح ذیل میباشد:
1- در مورد صاحبان مشاغل بندهای الف و ب ماده 95 ق.م.م
1-1- رسیدگی به دفاتر و اسناد و مدارک
در این روش رسیدگی به دفاتر روزنامه و کل مودیان موضوع بند الف یا دفاتر درآمد و هزینه (مودیان موضوع بند ب) و اسناد و مدارک مربوط، براساس آییننامه تحریر دفاتر و اصول و موازین و استانداردهای پذیرفته شده حسابداری و رعایت مقررات مربوط به هزینههای قابل قبول و استهلاکات انجام میگیرد. در خصوص این روش در فصل مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی به صورت جامع توضیح داده شده است.
علی الرأس
در صورت بروز هر یک از موارد زیر در اجرای ماده 97 ق.م.م درآمد مشمول مالیات، علی الرأس تعیین میگردد:
الف- در صورتی که تا پایان تیر ماه سال بعد ترازنامه و حساب سود و زیان و یا حساب درآمد و هزینه و حساب سود و زیان حسب مورد، به اداره امور مالیاتی ذیربط تسلیم نشده باشد.
ب- در صورتی که مودی به درخواست کتبی اداره امور مالیاتی مربوط از ارائه دفاتر و یا مدارک حساب در محل کار خود خودداری نماید. هر گاه مودی از ارائه قسمتی از مدارک حساب خودداری نماید چنانچه مربوط به هزینه باشد از احتساب آن جزء هزینههای قابل قبول خودداری میشود و در صورتی که مربوط به درآمد باشد درآمد مشمول مالیات این قسمت از طریق علی الرأس تعیین خواهد شد.
ج- در صورتی که دفاتر و اسناد و مدارک ابرازی برای محاسبه درآمد مشمول مالیات به نظر اداره امور مالیاتی غیرقابل رسیدگی تشخیص شود و یا به علت عدم رعایت موازین قانونی و آییننامه مربوط مورد قبول واقع نشود و متعاقباً هیأت سه نفره موضوع بند 3 ماده 97 ق.م.م نظر از اداره امور مالیاتی را در مورد مردود یا غیرقابل رسیدگی بودن دفاتر قبول نماید.
در صورتی که هیأت اجرایی موضوع ماده 181 ق.م.م به منظور نظارت بر اجرای قوانین و مقررات مالیاتی و کنترل و بازدید دفاتر قانونی و اسناد و مدارک مالی مودیان و اجرای صحیح آییننامه مربوط به روشهای نگهداری دفاتر و اسناد و مدارک به اقامتگاه قانونی مودی مراجعه نماید و مودی به تمام تکالیف قانونی خود عمل ننموده باشد، با موافقت هیأت موضوع بند 3 ماده 97 ق.م.م درآمد مشمول مالیات سال مربوط از طریق علی الرأس تشخیص خواهد شد.
قبول اظهارنامه با توجه به مقررات ماده 158 ق.م.م (خوداظهاری)
مطابق ماده 158 ق.م.م سازمان امور مالیاتی کشور میتواند در مورد بعضی از منابع مالیاتی کلاً یا جزئاً و در نقاطی که مقتضی بداند طبق آگهی منتشره در نیمه اول هر سال اعلام نماید که در سال بعد اظهارنامههای مودیان مزبور را که به موقع تسلیم نموده باشند بدون رسیدگی قبول نموده و فقط تعدادی از آنها را به طور نمونهگیری و طبق مقررات قانون مالیاتهای مستقیم مورد رسیدگی قرار خواهد داد.
2- در مورد صاحبان مشاغل بند ج ماده 95 ق.م.م
رسیدگی به خلاصه وضعیت درآمد و هزینه و اسناد و مدارک مربوطه
در این روش رسیدگی به خلاصه وضعیت درآمد و هزینه و اسناد و مدارک مربوطه براساس ضوابط اجرایی بند (ج) ماده 95 ق.م.م انجام میپذیرد.
علی الرأس
در صورتی که تا پایان تیر ماه سال بعد اظهارنامه مقرر به اداره امور مالیاتی ذیربط تسلیم نشده و یا با رسیدگیهای بعمل آمده مورد قبول واقع نشود.
قبول اظهارنامه با توجه به مقررات ماده 158 ق.م.م (خود اظهاری)
تعیین درآمد مشمول مالیات با نظر اتحادیه مربوط توافق با اتحادیههای صنفی
مطابق تبصره 5 ماده 100 ق.م.م سازمان امور مالیاتی کشور میتواند در مورد بعضی از منابع این فصل در هر سال و در نقاطی که مقتضی بداند درآمد مشمول مالیات تمام یا برخی از مودیان مشمول بند ج ماده 95 ق.م.م را با نظر اتحادیه مربوط تعیین و مالیات متعلقه را که قطعی خواهد بود وصول نماید و در مواردی که معلوم شود از اول یک سال مالیاتی یا در اثناء آن مودی ترک کسب نموده و یا به عللی خارج از اختیار وی قادر به انجام کار نبوده است و این امر مورد تایید هیأت حل اختلاف مالیاتی قرار گیرد درآمد مشمول مالیات به نسبت مدت اشتغال محاسبه و مالیات متعلقه وصول خواهد شد.
نکته- توافق یا اتحادیهها صرفاً در خصوص مودیان مشمول بند ج ماده 95 ق.م.م قابل اجرا میباشد.
نرخ مالیات بر درآمد مشمول مالیات صاحبان مشاغل
مطابق ماده 131 ق.م.م نرخ مالیات بر درآمد صاحبان مشاغل به شرح زیر میباشد:
شرح | نرخ |
تا میزان 30.000.000 ریال درآمد مشمول مالیات سرانه | 15% |
تا میزان 100.000.000 ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد 30.000.000 ریال | 20% |
تا میزان 250.000.000 ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد 100.000.000 ریال | 25% |
تا میزان 1.000.000.000 ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد 250.000.000 ریال | 30% |
نسبت به مازاد 1.000.000.000 ریال درآمد مشمول مالیات سالانه | 35% |
معافیتهای مالیات بر درآمد مشاغل
الف- مطابق ماده 101 ق.م.م درآمد سالانه مشمول مالیات مودیان مالیات بر درآمد مشاغل که اظهارنامه مالیاتی خود را طبق مقررات در موعد مقرر تسلیم کردهاند، تا میزان معافیت موضوع ماده 84 ق.م.م از پرداخت مالیات معاف و مازاد آن به نرخهای مذکور در ماده 131 ق.م.م مشمول مالیات خواهد بود. مع الوصوف برخورداری از معافیت موضوع ماده 101 ق.م.م منوط به تسلیم اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر میباشد.
در خصوص اعمال معافیت ماده 101 ق.م.م به نکات ذیل باید توجه نمود:
1- در مشارکتهای مدنی اعم از اختیاری و قهری شرکا حداکثر از دو معافیت استفاده خواهند کرد و مبلغ معافیت به طور مساوی بین آنان تقسیم و باقیمانده سهم هر شریک جداگانه مشمول مالیات خواهد بود.
2- شرکایی که با هم رابطه زوجیت دارند از لحاظ استفاده از معافیت در حکم یک شریک تلقی و معافیت مقرر به زوج اعطا میگردد.
3- در صورت فوت احد از شرکاء وراث وی به عنوان قائم مقام قانونی از معافیت مالیاتی سهم متوفی در مشارکت به شرح فوق استفاده نموده و این معافیت به طور مساوی بین آنان تقسیم و از درآمد سهم هر کدام کسر خواهد شد.
4- طبق دستورالعملهای صادره، صاحبان مشاغل صرفاً برخوردار از یک معافیت مالیاتی موضوع ماده 101 ق.م.م میباشند. از سوی دیگر اشخاص حقیقی مشمولین پرداخت مالیات بر درآمد اجاره املاک، مالیات بر درآمد حقوق و مالیات بر درآمد مشاغل فقط مجاز به استفاده از یک معافیت مقرر در هر منبع مالیاتی بوده و باید مالیات بر درآمد خود را با رعایت یک معافیت در هر یک از منابع فوق الاشاره پرداخت نمایند. به عبارت دیگر اشخاص حقیقی که در عملکرد یک سال از منابع مختلف دارای درآمد باشند، میتوانند همزمان در هر منبع از یک معافیت مالیاتی برخوردار کردند.
5- برابر تبصره 2 ماده 119 قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران شرط برخورداری از هر گونه معافیت تسلیم اظهارنامه مالیاتی میباشد. لیکن برابر قانون بودجه سالهای 92 و 93 تسلیم اظهارنامه مالیاتی برای برخورداری از معافیت مالیاتی موضوع ماده 101 ق.م.م برای صاحبان مشاغل وسائط نقلیه، املاک و منبع ارث برای عملکرد سالهای 90، 91، 92 و 93 الزامی نیست.
ب- مطابق ماده 134 ق.م.م درآمد حاصل از تعلیم و تربیت مدارس غیرانتفاعی اعم از ابتدایی، راهنمایی، متوسطه، فنی و حرفهای، دانشگاهها و مراکز آموزش عالی غیرانتفاعی و مهدهای کودک در مناطق کمتر توسعه یا فته و روستاها و درآمد موسسات نگهداری معلولین ذهنی و حرکتی بابت نگهداری اشخاص مذکور که حسب مورد دارای پروانه فعالیت از مراجع ذیربط هستند همچنین درآمد باشگاهها و موسسات ورزشی دارای مجوز از سازمان تربیت بدنی حاصل از فعالیتهای منحصراً ورزشی از پرداخت مالیات معاف است.
نکته- برابر بخشنامه شماره 23338/200/ص مورخ 21/12/1392 مدارس آموزش از راه دور که براساس مجوز وزارت آموزش و پرورش، مسئول و متصدی آموزشهای رسمی منتهی به مدرک تحصیلی معتبر در یکی از مقاطع پیش دبستانی، ابتدایی راهنمایی و متوسطه میگردد در عداد مدارس موضوع ماده 134 ق.م.م تلقی و درآمد حاصل از تعلیم و تربیت آن با رعایت سایر قوانین و مقررات مربوط از شمول پراخت مالیات معاف است.
ج- مطابق ماده 136 ق.م.م وجوه پرداختی بابت بیمه عمر از طرف موسسات بیمه که به موجب قراردادهای منعقده بیمه عایده ذینفع میشود، معاف از پرداخت مالیات است.
د- مطابق ماده 137 ق.م.م هزینههای درمانی پرداختی هر مودی بابت معالجه خود یا همسر و اولاد و پدر و مادر و برادر و خواهر تحت تکفل در یک سال مالیاتی به شرط اینکه اگر دریافت کننده موسسه درمانی یا پزشک مقیم ایران باشد دریافت وجه را گواهی نماید و چنانچه به تایید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به علت فقدان امکانات لازم معالجه در خارج از ایران صورت گرفته است پرداخت هزینه مزبور به گواهی مقامات رسمی دولت جمهوری اسلامی ایران در کشور محل معالجه یا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی رسیده باشد. همچنین حق بیمه پرداختی هر شخص حقیقی به موسسات بیمه ایرانی بابت بیمه عمر و بیمههای درمانی از درآمد مشمول مالیا مودی کسر میگردد.نکته 1- برابر بخشنامه شماره 19494/200 مورخ 21/8/1390 در خصوص نحوه اجرای مقررات ماده 137 ق.م.م و کسر هزینههای پزشکی از درآمد مشمول مالیات مودیان مقرر گردید:1- با به عنایت به اینکه جدول هزینههای پزشکی انجام شده توسط مودیان در فرم اظهارنامه مالیاتی هر یک از مودیان موضوع بندهای الف و ب و ج ماده 95 ق.م.م و به عنوان یکی از اقلام کاهنده درآمد مشمول مالیات درج شده است بنابراین مودیان مالیاتی که درخواست استفاده از تسهیلات مقرر در ماده مذکور را دارند میبایست هزینه مورد نظر را در فرم اظهارنامه درج و اسناد و مدارک مربوط را در زمان تسلیم اظهارنامه به اداره امور مالیاتی مربوط تسلیم نمایند.
2- در صورتی که مودی در زمان تسلیم اظهرنامه مدارک مربوط به هزینه پزشکی خود و افراد تحت تکفل را به اداره امور مالیاتی ارائه ننموده باشد چنانچه قبل از رسیدگی و صدور برگ تشخیص مالیات نسبت به ارائه اسناد و مدارک مثبته در اجرای مقررات ماده 137 ق.م.م اقدام نماید اداره امور مالیاتی مکلف است با رعایت مقررات در صورت احراز در این مورد و در موارد مذکور در بند 1 فوق مراتب را در تنظیم گزارش رسیدگی و صدور برگ تشخیص مالیات ملحوظ نظر قرار داده و با رعایت مقررات از درآمد مشمول مالیات مودی کسر نماید.
3- چنانچه مودی بعد از رسیدگی و صدور برگ تشخیص مالیات درخواست استفاده از تسهیلات مقرر در ماده 137 ق.م.م را داشته باشد در این گونه موارد کسر هزینههای مذکور از درآمد مشمول مالیات با رعایت مقررات پس از طرح در مراجع حل اختلاف مالیاتی موضوع مواد 238، 244، 247 و 251 مکرر ق.م.م حسب مورد امکان پذیر خواهد بود.
در مورد معلولان و بیماران خاص و صعب العلاج علاوه بر هزینههای مذکور هزینه مراقبت و توانبخشی آنان نیز قابل کسر از درآمد مشمول مالیات معلول یا بیمار یا شخصی که تکفل او را عهدهدار است میباشد.
نکته 2- برابر بخشنامه شماره 19418/4385/211 مورخ 7/11/1383 چون در خصوص اجرای حکم ماده 137 ق.م.م خصوصاً حق بیمه پرداختی حقوق بگیران بابت بیمه عمر و بیمههای درمانی که معمولاً بصورت مستمر و اقساط ماهیانه انجام میشود از طرف ادارات امور مالیاتی کارفرمایان و مودیان مالیاتی سوالاتی مطرح شده است لذا موارد زیر را یادآور میگردد:
1- کسر حق بیمههای درمانی حقوق بگیر و افراد تحت تکفل و حق بیمه پرداختی بابت بیمه عمر شخص حقوق بگیر (به استثنای بیمههای عمر و پسانداز که قابل کسر نمیباشد) از درآمد حقوق بیمه شدگان سازمان تأمین اجتماعی و سازمان خدمات درمانی و سایر موسسات بیمهگر، که پرداخت حقوق آنان معمولاً به صورت ماهیانه صورت میپذیرد، توسط کارفرمایان ذیربط فاقد اشکال قانونی است و آنها میتوانند با ضمیمه نمودن اسناد مربوط به فهرست حقوق پرداختی در احتساب درآمد مشمول مالیات حقوق، کسور یاد شده را منظور نمایند.2- کارفرمایان بیمه شدگان سازمان تامین اجتماعی میتوانند صرفاً با کسر دو هفتم از سهم حق بیمه پرداختی حقوق بگیران بیمه شده و کارفرمایان بیمه شدگان سازمان خدمات درمانی و سایر موسسات بیمهگر ایرانی نیز میتوانند با کسر کل سهم حق بیمه پرداختی حقوق بگیران بیمه شده خود، از درآمد حقوق آنان و با قید میزان آن در فهرستهای حقوق، تسلیمی به اداره امور مالیاتی ذیربط متعلق را محاسبه نمایند.3- چنانچه پرداخت کنندگان حقوق برای حقوق بگیران خود با موسسات بیمه ایرانی اقدام به انعقاد قرارداد بیمه عمر و بیمههای درمانی تکمیلی نموده و ماهیانه سهم حق بیمه مربوط به حقوق بگیر را از حقوق وی کسر و به موسسات بیمه پرداخت نمایند، در این صورت نیز مجاز هستند ضمن درج میزان حق بیمه پرداختی سهم حقوق بگیر در فهرستهای حقوقی تسلیمی به اداره امور مالیاتی مربوط و ضمیمه نمودن گواهی موسسه بیمه به آن، نسبت به کسر حق بیمه پرداختی از درآمد حقوق آنان اقدام نمایند.
4- مرجع اقدام در خصوص کسر هزینههای درمانی و مراقبت و توانبخشی معلولان و بیماران خاص و صعب العلاج، پرداختی توسط حقوق بگیران بابت معالجه خود و افراد تحت تکفل آنان، اداره امور مالیاتی محل دریافت مایات بر درآمد حقوق آنان خواهد بود و حقوق بگیران میتوانند پس از پایان سال انجام هزینه با ارائه نسخ اصلی گواهی و اسناد و مدارک تأیید شده مربوط به هزینههای مذکور در یک سال مالیاتی از اداره امور مالیاتی ذیربط درخواست استفاده از تسهیلات مقرر در ماده 137 ق.م.م را بنمایند.
حق بیمه پرداختی بابت بیمه عمر افراد تحت تکفل، مشمول این مقررات نخواهد بود. نسخ برابر اصل شده یا المثنی یا کپی مورد قبول واقع نخواهد شد و درخواست استرداد مودی بعد از قطعیت مالیات نیز منع قانونی ندارد، که در این صورت اضافه پرداختی مودی بابت مالیات با رعایت مواد 242 و 243 قانون مالیاتهای مستقیم قابل استرداد خواهد بود.
وظایف مودیان مالیات بر درآمد مشاغل
* مطابق ماده 100 ق.م.م مودیان مالیاتی فصل مالیات بر درآمد مشاغل مکلفند اظهارنامه مالیاتی مربوط به فعالیتهای شغلی خود را رد یک سال مالیاتی برای هر واحد شغلی یا برای هر محل جداگانه طبق نمونهای که به وسیله سازمان امور مالیاتی کشور تهیه خواهد شد تنظیم و تا آخر تیر ماه سال بعد به اداره امور مالیاتی محل شغل خود تسلیم و مالیات متعلق را به نرخ مذکور در ماده 131 ق.م.م پرداخت نمایند.
مطابق تبصره 1 ماده 100 ق.م.م در مورد کارگاهها و واحدهای تولیدی که نوع فعالیت آنان ایجاد دفتر یا فروشگاه در یک یاچند محل دیگر را اقتضا نماید مودی مکلف است کلیه درآمدهای حاصل از فعالیتهای خود را طی یک اظهارنامه به اداره امور مالیاتی محل وقوع کارگاه یا واحد تولیدی تسلیم نماید.
مطابق تبصره 2 ماده 100 ق.م.م در مورد مشمولین فصل مالیات بر درآمد مشاغل که دارای محل ثابت برای شغل خود نمیباشند محل سکونت آنها از لحاظ تسلیم اظهارنامه محل شغل تلقی میگردد به عنوان نمونه صاحبان مشاغل وسائط نقلیه عمومی
مطابق تبصره 3 ماده 100 ق.م.م در شرکتهای مدنی تسلیم اظهارنامه توسط یکی از شرکا موجب اسقاط تکلیف سایر شرکا نخواهد بود این امر مانع از تسلیم اظهارنامه مشترک نمیباشد. به عبارت دیگر در مشارکتهای مدنی هر شریک میتواند به تنهایی اظهارنامه نسبت به درآمد سهم خویش تسلیم نمایند و تسلیم اظهارنامه مشترک نیز بلامانع میباشد.مطابق تبصره 4 ماده 100 ق.م.م اظهارنامه مالیاتی مودیان فصل مالیات بر درآمد مشاغل شامل ترازنامه و حساب سود و زیان یا حساب درآمد و هزینه یا خلاصه وضعیت درآمد و هزینه حسب مورد طبق نمونههایی که توسط سازمان امور مالیاتی کشور تعیین میشود خواهد بود.مطابق تبصره 3 ماده 177 ق.م.م صاحبان مشاغل مکلفاند ظرف چهار ماه از تاریخ شروع فعایت مراتب را کتباً به اداره امور مالیاتی محل اعلام نمایند. عدم انجام دادن تکلیف فوق در مهلت مقرر مشمول جریمهای معادل ده درصد (10%) مالیات قطعی و نیز موجب محرومیت از کلیه تسهیلات و معافیتهای مالیاتی از تاریخ شناسایی توسط اداره امور مالیاتی خواهد بود. این حکم در مورد صاحبان مشاغلی که برای آنها از طرف مراجع ذیربط پروانه یا مجوز فعالیت صادر گردیده است نخواهد بود.
جرایم مالیات بر درآمد مشاغل
مطابق ماده 190 ق.م.م پرداخت مالیات پس از موعد مقرر موجب تعلق جریمهای معادل دو و نیم درصد (5/2%) مالیات به ازای هر ماه خواهد بود. مبدأ احتساب جریمه در مورد مودیانی که مکلف به تسلیم اظهارنامه مالیاتی هستند نسبت به مبلغ مندرج در اظهارنامه از تاریخ انقضای مهلت تسلیم آن و نسبت به مابه الاختلاف از تاریخ مطالبه و در مورد مودیانی که از تسلیم اظهارنامه خودداری نموده یا اصولاً مکلف به تسلیم اظهارنامه نیستند، تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه یا سررسید پرداخت مالیات حسب مورد میباشد.
مطابق ماده 192 ق.م.م و تبصره آن در کلیه مواردی که مودی یا نماینده او که به موجب مقررات قانون مالیاتهای مستقیم از بابت پرداخت مالیات مکلف به تسلیم اظهارنامه میباشد چنانچه از تسلیم آن در مواعد مقرر در قانون یاد شده خودداری نماید مشمول جریمهای معادل ده درصد (10%) مالیات متعلق خواهد بود. عدم تسلیم اظهارنامه توسط مشمولان بندهای الف و ب ماده 95 ق.م.م موجب تعلق جریمهای معادل چهل درصد (40%) مالیات متعلق میگردد و مشمول بخشودگی نمیشود. در مورد مودیانی که اظهارنامه خود را تسلیم مینمایند حکم این تبصره نسبت به مالیات متعلق به درآمدهای کتمان شده یا هزینههای غیرواقعی که غیرقابل قبول نیز باشد جاری خواهد بود.
نکته- برابر بخشنامه شماره 17/93/230 مورخ 16/2/1392 نظر به سوالات و ابهامات مطروحه در خصوص اعمال مقررات جریمه کتمان درآمد موضوع قسمت اخیر تبصره ماده 192 ق.م.م بدینوسیله مقرر میگردد: با توجه به سیاق عبارت مذکور در تبصره ماده 192 قانون مالیاتهای مستقیم، عدم تسلیم اظهارنامه توسط اشخاص حقوقی و مشمولان بندهای (الف) و (ب) ماده 95 قانون یاد شده موجب تعلق جریمه معادل چهل درصد مالیات متعلق میگردد و با توجه به اینکه حکم قسمت اخیر این تبصره در ادامه موضوع و برای مواردی که اشخاص مذکور اظهارنامه تسلیم نمودهاند میباشد، لذا حکم مزبور صرفاً در خصوص اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل موضوع بندهای (الف) و (ب) ماده 95 قانون مالیاتهای مستقیم جاری خواهد بود.* مطابق ماده 193 ق.م.م نسبت به مودیانی که به موجب مقررات قانون مالیاتهای مستقیم مکلف به نگهداری دفاتر قانونی هستند در صورت عدم تسلیم ترازنامه و حساب سود و زیان یا عدم ارائه دفاتر مشمول جریمهای معادل بیست درصد مالیات برای هر یک از موارد مذکور و در مورد رد دفتر مشمول جریمهای معادل ده درصد مالیات خواهند بود. مطابق تبصره ماده 193 ق.م.م عدم تسلیم اظهارنامه و ترازنامه و حساب سود و زیان در دوره معافیت موجب عدم استفاده از معافیت مقرر در سال مربوط خواهد شد.آقای جباری و خانم وکیلی مالکان جواهری زمرد از صاحبان مشاغل موضوع بند ب ماده 95 ق.م.م با نسبت مالکیت 50 درصد اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال 85 خود را در موعد مقرر با ابراز مبلغ 260.000.000 ریال سود ویژه تسلیم اداره امور مالیاتی نمودهاند. به نظر اداره امور مالیاتی دفاتر درآمد و هزینه و اسناد و مدارک ابرازی برای محاسبه درآمد مشمول مالیات قابل رسیدگی تشخیص داده شده است. ضمناً معافیت موضوع ماده 84 ق.م.م سالیانه 25.920.000 ریال بوده است. نحوه محاسبه مالیات نامبردگان با توجه به مفروضات ذیل عبارت است از:
الف- آقای جباری با خانم وکیلی نسبتی ندارد.
درآمد مشمول مالیات سهم هر شریک 130.000.000 = 50% × 260.000.000
درآمد مشمول مالیات هر شریک پس از کسر معافیت موضوع ماده 101 ق.م.م
104.080.000 = 25.920.000 – 130.000.000
نرخ ماده 131 ق.م.م × 104.080.0000
4.500.000 = 15% × 30.000.000
14.000.000 = 20% × 70.000.000
1.020.000 = 25% × 4.080.000
مالیات عملکرد سال 85 سهم هر شریک 19.520.000
ب- آقای جباری همسر خانم وکیلی میباشد.
شرکایی که با هم رابطه زوجیت دارند از لحاظ استفاده از معافیت در حکم یک شریک تلقی و معافیت مقرر به زوج اعطا میگردد.
درآمد مشمول مالیات سهم آقای جباری 130.000.000 = 50% × 260.000.000
درآمد مشمول مالیات آقای جباری پس از کسر معافیت موضوع ماده 101
104.080.000 = 25.920.000 – 130.000.000
نرخ ماده 131 ق.م.م × 104.080.0000
4.500.000 = 15% × 30.000.000
14.000.000 = 20% × 70.000.000
1.020.000 = 25% × 4.080.000
مالیات عملکرد سال 85 آقای جباری 19.520.000
درآمد مشمول مالیات سهم خانم وکیلی 130.000.000 = 50% × 260.000.000
نرخ ماده 131 ق.م.م × 130.000.000
[1] به موجب اطلاعیه سازمان امور مالیاتی کشور مندرج در روزنامه رسمی شماره 18614 مورخ 3/11/87 در اجرای تبصره یک ماده 95 ق.م.م عبارت حسابدار رسمی از ابتدای سال 88 از ردیف 5 بند ب حذف شده است.
[2] به موجب اطلاعیه سازمان امور مالیاتی کشور مندرج در روزنامه رسمی شماره 18614 مورخ 3/11/87 در اجرای تبصره یک ماده 95 ق.م.م عبارت صاحبان داروخانهها اعم از انسانی و دامی، لابراتورهای دندان سازی، مراکز ترک اعتیاد، موسسات ترمیم و کاشت مو، سازندگان اعضای مصنوعی، مراکز بینایی سنجی و شنوایی سنجی، مشاوره ژنتیک، مشاوره روانسنجی و روانشناسی، دفاتر خدمات پرستاری، مامایی و مراکز خدمات آمبولانس به ردیف 12 اضافه شده و از ابتدای سال 88 لازم الاجرا میباشد.