عوامل عملی مو ثر بر حسابرسی داخلی
اصول کلی و لازم برای تشکیل واحد حسابرسی داخلی در شرایط ایدهآل، در بخشهای پیش آمد. در اینجا به آن گروه از عوامل موثر بر حسابرسی داخلی میپردازیم که میتواند اثر با اهمیتی بر کار واحد حسابرسی داخلی داشته باشد.
چهار نوع از این عوامل عملی عبارت است از حسابرسیهای موردی، نقشهای چندگانه واحدهای حسابرسی داخلی، کمیته حسابرسی و سازمانهای با پراکندگی جغرافیایی زیاد. هر سازمانی برای تامین نیازهای خود و بنا به شرایط واقعی و موجود، از روشها و اصولی پیروی میکند که ممکن است بر نحوه اجرای حسابرسی آن تاثیر بگذارد.
حسابرسیهای موردی: تقریباً در تمام واحدهای اقتصادی این اتفاق رخ میدهد که حسابرسان داخلی باید یک حسابرسی برنامه ریزی شده قبلی را متوقف کنند و به یک رسیدگی پیشبینی نشده بپردازند. برای مثال فرض کنید زمانی که حسابرسان داخلی کی شرکت تولیدی مشغول رسیدگی به قراردادهای خرید مواد و کالا میباشند مدیریت شرکت یک اشتباه را در محاسبه بهره اوراق قرضه پیدا میکند.
عوامل موثر بر حسابرسی داخلی
افزون بر این فرض کنید که این اشتباه در طول شش ماه گذشته به طور مرتب رخ داده است و اصلاح آن مستلزم پرداخت بیدرنگ مبلغ هنگفتی بابت اصل و جریمه دیرکرد به دارندگان اوراق قرضه است. چنانچه ضعف کنترلهای داخلی خطر تحریف و پرداختهای نابجا را به اندازه کافی بالا برده باشد حسابرسان ممکن است انجام حسابرسی در دست اقدام را به تعویض اندازند و رسیدگی به کنترلهای داخلی مربوط به بدهیهای بلند مدت را شروع کنند. حسابرسان پس از تکمیل این رسیدگی دوباره طبق برنامه خود به حسابرسی قبلی میپردازند.
صرفنظر از این گونه توقفهای حسابرسی که موقتاً بر کار حسابرسان داخلی اثر میگذارد واحد اقتصادی زمانی میتواند بیشترین اثربخشی هزینههای واحد حسابرسی داخلی را بدست آورد که حسابرسیها را براساس خطر نسبی برنامهریزی کند. حتی تصمیمگیری در مورد حسابرسیهای موردی نیز بهتر است که با توجه به خطر صورت گیرد.
نقشهای چندگانه: گرچه ممکن است وظیفه حسابرسی داخلی از لحاظ مفهومی به خوبی تعریف شده باشد اما اغلب از واحدهای حسابرسی داخلی خواسته میشود کارهایی را بیرون از آن چارچوب انجام دهند. این که مرز فعالیتهای واحد حسابرسی داخلی کدام است به عوامل گوناگونی بستگی دارد. این عوامل شامل انواع مهارتهایی که حسابرسان داخلی دارند مهارتهای مدیران واحد اقتصادی و فشاری که به آنان وارد میاید پیچیدگی سازمان و نیازهای فوری واحد اقتصادی به حسابرسی داخلی است.
عوامل موثر بر حسابرسی داخلی
واحد حسابرسی داخلی ممکن است درگیر برنامهریزی و حتی طراحی روشهای عملیاتی نیز بشود به ویژه در مواردی که این روشها جز سیستم کنترل داخلی محسوب میشوند.
گرچه حسابرسان داخلی نباید در طراحی چنین سیستمهایی مشارکت کنند اما اغلب از آنان خواسته میشود کنترلهای پیشبینی شده برای این سستمها را در مراحل برنامهریزی و طراحی ارزیابی نمایند. مدیریت واحد اقتصادی ممکن است درباره کنترلهایی که از دیدگاه حسابرسان داخلی اهمیت لازم برای منظور شدن در سیستم را دارد نیز نظر آنان را جویا شود.
عوامل موثر بر حسابرسی داخلی
پاسخ به این پرسش که نقش حسابرسان داخلی کدام است، به آن آسانی نیست که به نظر میرسد؛ پاسخ به آن نیز آسان نمیباشد. موارد زیادی به وجود میآید که کارهایی از واحد حسابرسی داخلی خواسته میشود که در محدوده وظایف آن نیست.
برای مثال، واحد حسابرسی داخلی یک شرکت بزرگ تعدادی متخصص سیستمهای اطلاعاتی کامپیوتری در استخدام داشت. زمانی که یکی از دوایر شرکت به یک مدیر سیستم اطلاعات مدیریت نیاز داشت، مدیریت ارشد شرکت خواست که یکی از این حسابرسان (متخصص) به هدایت، استقرار و آزمایش تمام سیستم اطلاعات مدیریت آن دایره گمارده شود.
عوامل موثر بر حسابرسی داخلی
این حسابرس مستقل، به واقع، ورزیدهترین فرد برای این پروژه بود. اما، برای حفظ موقعیت واحد حسابرسی داخلی، این حسابرس در طول ماموریت مزبور از کلیه کارهای حسابرسی داخلی کنار گذارده شود.
این حسابرس، دفتری در محل آن دایره بر پا کرد و مستقیماً به رییس آن دایره پاسخگو بود. زمانی هم که به واحد حسابرسی داخلی برگشت و آن دایره باید حسابرسی میشد، او را جزء گروه حسابرسان قرار ندادند.
کمیته حسابرسی
عوامل موثر بر حسابرسی داخلی
مشکل عمده دیگری که در عمل وجود دارد، چگونگی برقراری ارتباط نزدیک بین کمیته حسابرسی و واحد حسابرسی داخلی است. اعضای کمیته حسابرسی معمولاً از مدیران غیرموظف انتخاب میشوند و اغلب، دارای مسئولیتهای حرفهای زیادی میباشند.
محل کار و مسئولیت آنان از محل شرکت دور است و تنها یک یا دو بار در سال جلسه تشکیل میدهند. کمیته حسابرسی با این شرایط به دشواری میتواند واحد حسابرسی داخلی را اداره کند.
کمیته حسابرسی اغلب با تصویب عزل و نصب مدیران واحد حسابرسی داخلی، بررسی و تصویب برنامه کار، تامین نیروی انسانی و بودجه (هزینههای) واحد حسابرسی داخلی، و بررسی عملکرد حسابرسان داخلی با مدیریت ارشد سازمان در امر اداره این واحد مشارکت میکند.
رابطه واحد حسابرسی داخلی با کمیته حسابرسی اساساً رابطه گزارشگری است. این رابطه به شکل خط نقطهچین بین کمیته حسابرسی و واحد حسابرسی داخلی در نمودار 8-1 نشان داده شد.