شواهد حسابرسی یکی از عمده ترین کارهای حسابرسی داخلی
عمده ترین کارهای حسابرسی
- تعریف کلی از شواهد حسابرسی.
- استانداردهای مربوط به شواهد حسابرسی.
- انواع شواهد حسابرسی.
- عوامل موثر بر گزینش شواهد حسابرسی.
- ارزیابی کفایت شواهد حسابرسی.
- مستند کردن شواهد حسابرسی در کاربرگهای حسابرسی.
- شواهد حسابرسی به عنوان عامل تعیین کننده حرفهای گری.
تعریف کلی
کتاب لغت، شاهده را چیزی تعریف میکند که از باوری پشتیبانی یا آن را اثبات کند. هر چیزی که حسابرس گردآوری میکند شاهدهای است که به خودی خود میتواند اثری از جانبداری، وجود احتمال اشتباه اندازهگیری داشته باشد یا نسبت به آنچه که انتظار میرود، کافی به مقصود نباشد اما با ترکیب و تلفیق شواهد حسابرسی حسابرس داخلی میتواند مبنایی – مجموعه شواهد داشته باشد که از آن به نتایج دلخواه حسابرسی دست یابد.
شواهد حسابرسی یکی از عمده ترین کارهای حسابرسی داخلی
یکی از عمده ترین کارهای حسابرسی داخلی، گردآوری شواهد حسابرسی برای پشتیبانی از قضاوتهای حرفهای است. برخی حسابرسان میگویند شواهد حسابرسی، مرکز ثقل فعالیتهای حسابرسی داخلی است. گزارش حسابرس، محصول کار است و شواهد حسابرسی، محتوای حسابرسی داخلی.
عمده ترین کارهای حسابرسی
- تعریف کلی از شواهد حسابرسی.
- استانداردهای مربوط به شواهد حسابرسی.
- انواع شواهد حسابرسی.
- عوامل موثر بر گزینش شواهد حسابرسی.
- ارزیابی کفایت شواهد حسابرسی.
- مستند کردن شواهد حسابرسی در کاربرگهای حسابرسی.
- شواهد حسابرسی به عنوان عامل تعیین کننده حرفهای گری.
تعریف کلی
آشنایی با حسابرسی داخلی و زیربناهای حسابرسی داخلی
حسابرسی داخلی یکی از گیراترین، پرچالشترین و پویاترین فرصتهای شغی است که امروزه وجود دارد. حرفه حسابرسی داخلی پاسخگوی نیازهای روزافزون بالاترین ردههای مدیریت شرکتها، دولت و موسسههای غیرانتفاعی است. مدیریت این گونه سازمانها دنبال اطلاعات درست درباره فعالیتهای سازمانشان، به ویژه کنترل فعالیتها و کارایی و اثربخشی آن فعالیتها میباشند. در نتیجه حسابرسان داخلی عموماً درگیر عملیات اساسی سازمانشان میباشند و اغلب مورد توجه تصمیم گیرندگان رده بالای سازمان خود هستند اطلاعات گرانبها و مهمی را برای مدیریت فراهم میکنند و از موقعیت شغلی بسیار خوبی برخوردارند.
جالب این که بیشتر دانشجویان حسابداری و مالی همانند عامه مردم از حسابرسی داخلی اطلاعات اندکی دارند. حسابرسان داخلی بطور معمول جلب نظر دیگران را نمیکنند زیرا نوع کارشان چنین ایجاب میکند اما ضرورت داشتن تخصص حرفهای بالا و ماهیت مسئولیتهایی که به دوش میگیرند سبب میشود حسابرسان داخلی همواره جزیی لاینفک از شغلهای رده بالای پیشروترین شرکتهای جهان باشند.عمده ترین کارهای حسابرسی
در این نخستین فصل کوشش میکنیم شما را با حرفه حسابرسی داخلی آشنا کنیم و در بقیه کتاب با موضوعات گوناگون و مهم لازم برای انجام وظایف حسابرسی داخلی. این فصل شامل موارد زیر است:
- داستانی درباره یک حسابرسی داخلی
- تاریخچه و سوابق
- ضرورت وجود زیر بنای مفهومی
- مسئولیت و کنترل مدیریت
- واحد حسابرسی داخلی
- سازمان حسابرسی داخلی
- عوامل عملی موثر بر حسابرسی داخلی
- فرصتهای شغلی در حرفه حسابرسی داخلی
داستان یک حسابرسی
داستان زیر، یک حسابرسی داخلی را بیان میکند که در یک شرکت پیمانکاری بزرگ بینالمللی انجام شده است.
مدیریت دفتر مرکزی، واقع در تهران، متوجه شد هزینههای ساخت و ساز در یکی از کارگاههای جنوب کشور در چند ماه اخیر به شدت و به طور غیرمنتظرهای افزایش یافته است. به همین دلیل از حسابرسان داخلی شرکت خواست تا آن را رسیدگی کنند. دو نفر از حسابرسان مامور شدند خریدهای آن کارگاه را مورد رسیدگی قرار دهند.
حسابرسان برای تشخیص ماهیت نگرانیهای مدیریت با آنان گفتگو کردند و گزارشهای هزینه موجود و اطلاعات اقتصادی را برای یافتن سرنخ، بررسی نمودند. حسابرسان داخلی گزارشهای حسابرسی دورههای گذشته را مطالعه کردند تا مطمئن شوند چنین مشکی را حسابرسان قبلی نیافتهاند و با مدیریت کارگاه، تلفنی گفتگو کردند تا نظر آنان را دریابند، حسابرسان داخلی با این مطالعات مقدماتی دریافتند که تغییرات تورمی غیر عادی یا غیرمنتظرهای رخ نداده است.عمده ترین کارهای حسابرسی
گرچه دریافتند دو سال پیش، مشکل مشابهای در آن کارگاه و به دلیل رشد غیرمنتظره قیمتها رخ داده بود که عمر آن کوتاه بوده است. مدیریت کارگاه، این مشکل را ناشی از حجم کار و تعداد اندک کارکنان میدانست و معتقد بود که حجم کار زیاد سبب شده است اعمال نظارت کافی، ناممکن شود. در نتیجه، اجرای چندین پروژه مستلزم دوباره کاریهای زیاد بوده است و کنترل خریدها بسیار دشوار. مدیریت کارگاه به جای استفاده از پیمانکاران برای اجرای پروژهها، از طریق قراردادهای دست دوم توام با نظارت عمل میکرده است.
بنا به اظهار مدیریت دفتر مرکزی، کارگاه تا چندی پیش با زیر ظرفیت فعالیت میکرده است و اخیراً به منظور سودآور کردن آن کارگاه اقدام به بستن پیمانهای جدید نموده است. مدیریت دفتر مرکزی بر این باور بود که هزینهها به خوبی کنترل نمیشود.
حسابرسان داخلی تصمیم گرفتند به محل کارگاه بروند تا بهتر بتوانند مشکل را حل کنند. حسابرسان در محل کارگاه، پروژههای گوناگون ساختمانی را بازدید کردند، دستورالعملهای موجود را بررسی نمودند، با مدیریت کارگاه و ناظرها گفتگو کردند، نمودگر فرایند خریدها را تهیه نمودند، مدارک حسابداری را رسیدگی کردند و برای کسب اطلاعات بیشتر با تعدادی از تامین کنندگان مواد و کالا تماس گرفتند.
عمده ترین کارهای حسابرسی
در نتیجه، سه مورد زیر را کشف کردند:
- مدیر خرید کارگاه احساس میکرد برای تامین به موقع مواد، تجهیزات و دیگر نیازهای کارهای واگذاری به پیمانکاران دست دوم به شدت زیر فشار است و به همین دلیل، چانه زدن هنگام خرید و صدور آگهی مناقصه را در این اواخر کنار گذاشته بود. مدیر خرید مزبور از اولین فروشنده در دسترس خرید میکرد که این به نوبه خود، هزینههای شرکت را به شدت افزایش میداد.
- حسابرسان داخلی تعداد زیادی خرید را کشف کردند که مبلغ آن، دو بار پرداخت شده بود، چون فروشنده پس از دریافت وجه اولین فاکتور، اقدام به فرستادن فاکتور دوم کرده بود.
- سیستم حسابداری کامپیوتری جدید در کارگاه، هزینههای سربار را به میزان سه برابر به هر پروژه تخصیص میداد.