شکل گیری حسابرسی داخلی
مدیریت شرکتها برای رعایت قانون سازمانهای فاسد و کلاش[1] مصوب 1977 به طور فزایندهای به خدمات حسابرسان داخلی رو آوردهاند. این قانون که شرکتهای آمریکایی سهامی عام و سهامی خاص و شرکتهای خارجی که باید گزارشهای خود را به کمیسیون اوراق بهادار و بورس ارائه کنند را در بر میگیرد پیشنهاد رشوه و رشوه دادن به مسئولین دولتهای خارجی را ممنوع کرده است.
همچنین شرکتهای تحت پوشش کمیسیون اوراق بهادار و بورس را به حفظ و نگهداری مدارک حسابداری دقیق و کامل و استقرار کنترلهای داخلی کافی به منظور اطمینان یافتن از مجاز بودن معاملات تهیه درست و صحیح صورتهای مالی و حفاظت از داراییها ملزم میکند. طبق این قانون شرکتهایی که مفاد آن را رعایت نکنند ممکن است جریمه شوند.
علاوه بر این مدیران این گونه شرکتها شخصاً مسئول میباشند و با جریمه نقدی غیرقابل بیمه شدن و زندان مجازات میشوند. گرچها ستفاده از حسابرسان داخلی در این قانون به صراحت نیامده است اما استفاده از حسابرسان داخلی ابزاری آسان و بهتر را برای مدیریت فراهم میکند که بتواند الزامات این قانون را رعایت نماید.
شکل گیری حسابرسی داخلی
دولت آمریکا نیز یک واحد حسابرسی داخلی قوی دارد که زیر نظر خزانه داری کل دیوان محاسبات عمومی فعالیت میکند و توسط بازرسی کل کشور برای رسیدگی به دستگاههای دولتی به کار گرفته میشود. دیوان محاسبات عمومی استانداردهای عملیاتی حسابرسی خاص خود را از طریق دفتر خزانه داری کل منتشر میکند.
مدیریت واحدهای اقتصادی و دولت دو نیرو از بین نیروهای فراوانی است که بر حرفه و گسترش آن اثر دارند. سایر نیروهای بهتر بر حرفه عبارت است از بورس اوراق بهادار نیویورک کمیسیون اوراق بهادار و بورس و انجمن حسابداران رسمی آمریکا. این نیروها تلاش فراوانی کردهاند تا واحدهای اقتصادی به تشکیل کمیته حسابرسی متشکل از اعضای مستقل هیئت مدیره اقدام کنند.
بهترین حالت آن است که این مدیران هیچ گونه وظیفه مدیریتی شرکت را به عهده نداشته باشند. به این گونه مدیران، مدیران غیر موظف گویند. بزرگترین شرکتهای آمریکا دارای کمیته حسابرسی میباشند.
شکل گیری حسابرسی داخلی
مسئولیت کمیته حسابرسی عموماً انتخاب حسابرس شرکت و برسری عملکرد واحد حسابرسی داخلی است. انتخاب و انتصاب رییس واحد حسابرسی داخلی معمولاً باید با نظارت و تایید این کمیته باشد. طرح سالانه حسابرسی و بودجه واحد حسابرسی داخلی را این کمیته پیش از تصویب بودجه سال بعد شرکت مورد بررسی قرار میدهد.
موافقان کمیته حسابرسی میگویند از آنجا که مدیران غیر موظف کمتر تحت نفوذ مدیریت شرکت میباشند یعنی استقلال رای بیشتری دارند بهتر میتوانند بر هر دو حسابرسی مستقل و داخلی نظارت کنند تا زمانی که مدیریت اجرایی شرکت بر آنها نظارت داشته باشد.
اغلب بزرگان حرفه بر این باورند که چنین استقلالی به حفظ بی طرفی (حسابرسان) و پرهیز از گزارشهای حسابرسی مخدوش کمک میکند.
شکل گیری حسابرسی داخلی
نیاز مدیریت به اطلاعات درست و با کیفیت بالا، خیلی بیش از تنها اطلاعات مالی است. تلفیق کاردانی و مهارت حسابرسان داخلی و استقلال آنان با تفکر جداییناپذیر بودن عملیات شرکت، به یک وظیفه حسابرسی داخلی جامعتر، شامل رسیدگی به مدیریت اداری، عملیات، حسابداری و مالی انجامیده است.
شکل دهنده ها ی حسابرسی داخلی
حسابرسیهای داخلی گوناگونی، به شرح زیر، میتواند انجام شود که دورنمای کلی و جامع مطلب بالاست:
- حسابرسی مدارک حسابداری.
- حسابرسی عملیات، پروژهها یا برنامهها.
- عملکرد سازمانی.
حسابرس سیستمهای اطلاعاتی کامپیوتری
[1] Foreign Corrupt Practices ACT