مقدمات تهیه گزارش حسابرس و معیارهای موفقیت
گزارش حسابرس نشانگر مهارتها و تخصص حسابرس است. خوانندگان آن، نه تنها از درستی یافتهها و پیشنهادهای حسابرس آگاه میشوند بلکه، به چگونگی ترتیب ارائه اطلاعات آن نیز توجه میکنند.
نویسنده هر نوشتهای، مسئول انتقال پیام آن به گونهای روشن است. همه پرسشهای احتمالی باید پیشبینی و پاسخ لازم به آنها داده شود.در بیان شفاهی مطالب، امکاناتی وجود دارد که در گزارشهای کتبی وجود ندارد. برای مثال، شما میتوانید از آنچه که میبینید یا لمس میکنید برای بیان مطالب خود استفاده نمایید یا اسناد و مدارکی را نشان دهید که حاوی توضیحات لازم است؛ میتوانید در بیان مطالب از توان خود، تغییر تُن صدا، قیافه، چشمها، تصاویر ویدیویی و غیره استفاده کنید. پرسشهایی میتواند مطرح و جوابهایی به آنها داده شود. واکنشها و حالتهای شنونده را میتوانید مشاهده کنید و بیان خود را متناسب با شرایط موجود تغییر دهید. تهیه گزارش حسابرس
در گزارشهای نوشته، تنها کلمات، اعداد و نمودارها و تصاویر نمایش داده میشوند. شرایط ایدهآل را باید با بکارگیری کلمات و سایر روشها به وجود آورید.
مقدمات تهیه گزارش در ابتدای کار حسابرسی آغاز میشود نه در پایان واقعیت یابیهای حسابرسی.
گزارش حسابرس نیز مانند هر خلاقیت ارزشمندی باید پیش از تحریر و تهیه در ذهن حسابرس پرورش یابد. این کار، ذهن خلاق حسابرس را به تکاپو وامیدارد.
برای مثال، روش بیان و جملهبندی عبارتهای گزارش حسابرس را میتوان ملایم و جذاب کرد. عنوانها را با کلمههای توصیفی مطرح نمود. وقایع و شرایط را به گونهای شفاف و همراه با جزییات کافی بیان کرد تا بهتر درک شوند. شکل گزارش را به گونهای تهیه کرد که خواننده آن بتواند به آسانی به اطلاعات کلیدی مورد نظر خود، دست یابد. مطالب با اهمیتتر را در ابتدای گزارش بیاورید. خلاصه مطالب حاوی رئوس مطالب و نکات اصلی، روی گزارش ارائه شود. تهیه گزارش حسابرس
کلمه بندی عبارتها را به گونهای انتخاب کنید که روشن و آسان باشد. آهنگ و لحن بیطرفانه، به گزارش توازن میبخشد. رویدادهای برجسته و با اهمیت را به ترتیب اولویت در گزارش بیاورید. نمودارها و تجزیه و تحلیلها را به منظور تکامل بخشیدن به گزارش، پیوست آن کنید.
پرسشهایی که ممکن است برای خواننده به وجود آید در جای خود پاسخ دهید. چنانچه همه این شرایط یک جا در گزارش فراهم شود، خواندن آن آسان و خوشایند میشود نه رنجآور و مشکلآفرین. تهیه گزارش حسابرس
مدیر حسابرسی و سرپرست گروه حسابرسی در اجرای استاندارد ویژه شماره 410، «برنامه ریزی حسابرسی» در شروع هر حسابرسی درباره طرح گزارش و سایر مطالب با یکدیگر گفتگو میکنند. در نظر گرفتن هر چه زودتر موارد زیر، حتی در مواردی که واحد حسابرسی داخلی دارای یک یا دو عضو است، اهمیت دارد.
- شکل کلی یا خاص گزارش.
- گیرندگان احتمالی گزارش و نام و مشخصات هر یک از آنان.
- جملهبندی هدفهای حسابرسی، دامنه رسیدگی و سایر موارد.
- تعداد مورد نظر صفحات گزارش (برخی واحدهای حسابرسی، تعداد صفحات گزارش یا حجم جزییات مطالب را محدود میکنند).
- چگونگی ارائه یافتهها، و میزان جزییات لازم برای طرح «مساله».
- انواع ممکن اطلاعات لازم برای تکمیل یافتهها و پیشنهادها، شامل استفاده از جدولها، شکلها و نمودگرها.
- حساسیتهای خاص، شامل مطالب محرمانه در گزارش بیاید یا نه، قسمت مورد رسیدگی تا چه اندازه پذیرای یافتههاست یا در برابر آن مقاومت میکند.
با در دست داشتن یک تصویر نسبتاً شفاف و روشن از شکل احتمالی گزارش، میتوان آن را پا به پای پیشرفت کار حسابرسی تهیه کرد. تهیه گزارش حسابرس
حسابرسان با نزدیک شدن پایان کار حسابرسی، جلسهای را با مسئولین قسمت مورد رسیدگی برگزار میکنند. این جلسه که به آن «نشست پایانی» گویند یکی از اقدامات مهم در تهیه گزارش حسابرس است.