ترکیب اندازهگیری مجدد و روش نرخ جاری
مجدداً ارقام منعکس در مورد اول مفروض است اما این استثنا وجود دارد که اینک فرض میشود شرکت بتا یک شرکت آسیایی است که پول عملیاتی آن لیره است ضمناً نرخهای ارائه شده در مورد اول، بررسی تبدیل پزو و لیره نیز مصداق دارد. نظر به این که مشتریان بتا منحصراً در آمریکای جنوبی قرار دارند و معاملات برحسب پزو انجام میشود، رویدادهای مالی شرکت بتا نیز بر حسب پزو ثبت میگردد. ضمناً چون شرکت بتا شرکت فرعی شرکت ایرانی آلفاست که پول عملیاتی آن ریال است، برای تبدیل صورتهای مالی به پول عملیاتی شرکت اصلی لازم است دو مرحله اجرا شود.
ابتدا صورتهای مالی باید از پزو به لیره اندازهگیری مجدد شود. جدول (4-13) کاربرگ مبتنی بر روش موقتی را برای اجرای مرحله اول منعکس میکند. در مرحله دوم، ارزشهای بدست آمده در صورتهای مالی مرحله اول (برحسب لیره)، با بکارگیری روش نرخ جاری به ریال تبدیل میشوند. نرخهای جاری مستقیم بین ریال و لیره که به کارگیری روش نرخ جاری مربوط میباشد به شرح زیر مفروض است:
- در تاریخ تحصیل شرکت بتا توسط شرکت آلفا 90/0 (1ریال = 90/0 لیره)
- در تاریخ 29 اسفند7×13 10/1
- میانگین موزون نرخ برای سال7×13 96/0
کاربرگ مربوط به کارگیری روش نرخ جاری در جدول (4-13) منعکس شده است.
جدول
جدول
صورت سود و زیان و ترازنامه
روش موقتی و روش نرخ جاری
صورتهای سود و زیان مقایسهای برای سال7×13 و همچنین ترازنامههای مقایسهای در تاریخ 29 اسفند7×13، برای مثال ارائه شده در این فصل در جدول (6-13) ارائه شده است.
جدول
موجودیها و قاعده اقل بهای تمام شده یا قیمت بازار
چنانچه دفاتر شرکت فرعی خارجی بر حسب پول عملیاتی آن ثبت نشود، براساس استانداردهای حسابداری لازم است در بکارگیری قاعده اقل بهای تمام شده یا قیمت بازار، بهای تمام شده و ارزشهای بازار مربوط بر حسب پول عملیاتی اندازهگیری مجدد شود. پس از اندازهگیری مجدد، قاعده اقل بهای تمام شده یا قیمت بازار بر مبنای پول عملیاتی بکار گرفته خواهد شد. این روش، خصوصاً در مواردی که پول عملیاتی و پول گزارشگری واحد انتفاعی یکسان است اما معاملات و رویدادهای مالی آن برحسب پول محلی ثبت میشود کاربرد دارد. در این قبیل موارد، تبدیل به روش موقتی انجام میگیرد. برای مثال زیر، این موضوع مورد بحث قرار میگیرد