بررسی مقدماتی، حسابرسان را در موقعیتی قرار میدهد که بتوانند اطلاعات اولیهای را در محل کسب کنند
بررسی مقدماتی، حسابرسان را در موقعیتی قرار میدهد که بتوانند اطلاعات اولیهای را در محل کسب کنند که از دیدگاه آشنایی با عملیات جاری قسمت مورد رسیدگی و کنترلهایی که میخواهند حسابرسی کنند بسیار ارزشمند است. حسابرسان میتوانند بهترین راه برخورد با حسابرسی را بررسی کنند، اطلاعات جدیدی را مورد توجه قرار دهند که در مرحله برنامهریزی حسابرسی در اختیار نداشتند و نظرها و پیشنهادهای قسمت مورد رسیدگی را ارزیابی کنند.
کوتاهی در اجرای کارامد این بررسی میتواند به نارسایی در انجام کار حسابرسی و نادیدهگیری کارهای مهمی از حسابرسی بینجامد که باید انجام شود.
نشست اولیه
حسابرسان باید با قسمت مورد رسیدگی تماس بگیرند و برای نشست اولیه با آن، پیش از شروع کار حسابرسی قرار بگذارند. در این نشست، معمولاً اعضای گروه حسابرسی و مدیریت قسمت مورد رسیدگی شرکت دارند. سرپرست گروه حسابرسی معمولاً این جلسه را اداره میکند. اگر قرار باشد مدیر یا مدیران ارشد قسمت مورد رسیدگی در این نشست حضور داشته باشند، یک مدیر حسابرسی یا حتی رییس واحد حسابرسی داخلی نیز ممکن است در جلسه حاضر شود اما، این سرپرست گروه حسابرسی است که جلسه را اداره میکند.
هدفهای نشست اولیه عبارت است از:
جلب روحیه همکاری.
مبادله اطلاعاتی که انجام شدن حسابرسی را آسانتر میکند.
کسب اطلاعات لازم برای حسابرسی.
ایجاد احساس اعتبار و اطمینان.
در اینجا، به چگونگی تحقق هدفهای نشست اولیه میپردازیم.
برنامهریزی برای نشست اولیه ـ تهیه دستور جلسه
دستور جلسه، مطالبی را در بر میگیرد که در این نشست باید درباره آن گفتگو کرد. این مطالب شامل توضیحی درباره حسابرسی، یعنی دامنه رسیدگیها و هدفها و ماهیت کلی حسابرسی با کسانی که حسابرسی را انجام خواهند داد؛ و مدت زمان تقریبی انجام شدن کار است.
اطمینان دادن به واحد مورد رسیدگی درباره ایجاد هماهنگی عملیات حسابرسی با عملیات قسمت به گونهای که کمترین مزاحمت در اجرای فعالیتهای آن رخ دهد، بسیار مهم است.
حسابرسان داخلی معمولاً روشهای خاص حسابرسی را با قسمت مورد رسیدگی مطرح نمیکنند. حسابرسان ممکن است درباره این که چه مدارکی برای بررسی لازم است و با کدام کارکنان گفتگو خواهند کرد، کدام عملیات را مشاهده خواهند کرد و شاید از فنون حسابرسی، بحث کنند. اما، چنانچه حسابرسان روشهای خاص حسابرسی خود را به قسمت مورد رسیدگی بگویند، قسمت مزبور خواهد توانست بر نتایج حسابرسی اثر گذارد.
گرچه ترتیب نشست اولیه در هر مورد فرق میکند اما، یک دستور جلسه متداول را میتوان به شکل زیر در نظر گرفت:
معرفی حاضرین در جلسه.
رئوس ماموریت حسابرسی (دامنه رسیدگی، هدفها و…)
بحث درباره هر گونه نگرانی قسمت مورد رسیدگی
ایجاد هماهنگی بین کار حسابرسی و عملیات قسمت مورد رسیدگی
بحث درباره انواع اطلاعات مورد نیاز طی حسابرسی و میزان همکاری قسمت مورد رسیدگی.
شکل گزارش حسابرس و زمان صدور آن.