آگاه کردن قسمت مورد رسیدگی از اجرای حسابرسی
حسابرسان پیش از شروع حسابرسی باید به قسمت مورد رسیدگی اطلاع دهند که حسابرسی قرار است انجام شود، کی شروع خواهد شد و هدفها و دامنه آن کدامند. حسابرسان باید فهرستی از جدولها، مدارک و دیگر اطلاعات مورد نیازشان را به قسمت مورد رسیدگی ارائه کنند که آن قسمت باید برای شروع حسابرسی، آماده کرده باشد. در این فهرست ممکن است کارکنانی را که باید با آنان گفتگو شود، مشخص کنند.
حسابرسان باید مدیریت ارشد قسمت مورد رسیدگی و کمیته حسابرسی را نیز از زمان اجرای حسابرسی و مقصود از آن، آگاه کنند. حسابرسان همچنین باید روشها و نحوه گزارشگری مورد نظر و چگونگی پیگیری آن را نیز توصیف کنند.اجرای حسابرسی
این گونه تماسها هم رعایت ادب است و هم عرف حرفه. حسابرسان نباید مخّل عملیات سازمانشان شوند. حسابرسان باید حسابرسیهای خود را چنان برنامهریزی کنند که عملیات جاری سازمان تا حد ممکن به روال عادی انجام پذیرد. چنین آگاهیای سبب میشود قسمت مورد رسیدگی بتواند برای حسابرسی شدن، آماده شود، مدارک لازم را گرداوری کند، جدولهای مورد نیاز را تهیه کند و به آن دسته از کارکنانش که بیش از همه درگیر خواهند شد، هشدار دهد.
برای مثال، اگر قسمت مورد رسیدگی از اجرای حسابرسی، به موقع آگاه شده باشد احتمالاً خواهد توانست پروژه به خصوصی را که به توجه کامل مدیریت و کارکنان نیاز دارد، تا پس از اجرای حسابرسی به تاخیر اندازد. گاه، قسمت مورد رسیدگی ممکن است به منظور قطع نشدن عملیات برنامهریزی شدهاش از حسابرسان بخواهد که حسابرسی را به زمان دیگری موکول کنند. در این گونه موارد، حسابرسان یا کار حسابرسی را به تعویق میاندازند یا به زمینههایی میپردازند که احتمالاً کمترین خلل را در اجرای آن کارهای خاص به وجود میآورد.
چنانچه حسابرسان احساس کنند که قسمت مورد رسیدگی کوشش میکند از حسابرسی شدن جلوگیری کند، حسابرسان ممکن است تصمیم بگیرند که حسابرسی را انجام دهند.اجرای حسابرسی
در این گونه موارد، حسابرسان به قسمت مورد رسیدگی اطلاع میدهند که حسابرسی انجام خواهد شد. حسابرسان به منظور رعایت ادب هم که شده احتمالاً تایید قسمت مورد رسیدگی را نیز دریافت میکنند، هر چند که به این تایید نیز چندان و
نیازی نیست. چنین مواردی به ندرت پیش میآید، چون حسابرسان به طور معمول موفق میشوند فعالیتهای خود را چنان با قسمت مورد رسیدگی هماهنگ کنند که هم عملیات حسابرسی و هم عملیات قسمت مورد رسیدگی به خوبی انجام گیرند.
گاه، حسابرسان به این نتیجه میرسند که حسابرسی باید به طور سرزده انجام شود.
- حسابرسان، قسمت مورد رسیدگی را (از انجام شدن حسابرسی) آگاه میکنند.
- حسابرسان، مقامات بالاتر قسمت مورد رسیدگی و کمیته حسابرسی را آگاه میکنند.
- قسمت مورد رسیدگی، اطلاعات مورد نیاز را گرداوری و عملیات خود را چنان برنامهریزی میکند که کار حسابرسی برابر برنامه به آسانی انجام شود.
حسابرسان برای این گونه تماسها معمولاً یا از نامه یا از یادداشتهای بین دوایر استفاده میکنند.اجرای حسابرسی
در بیشتر موارد، حسابرسان علاوه بر این کار، یا تلفنی یا حضوری با مدیریت قسمت مورد رسیدگی تماس میگیرند تا این فعالیتهای مقدماتی را هماهنگ کنند. شکل 4-6 نمونهای از یادداشت بین دوایر را نشان میدهد که انجام شدن حسابرسی را به قسمت مورد رسیدگی اطلاع میدهد.در مواردی که قسمت مورد رسیدگی در برابر انجام شدن حسابرسی به شدت مقاومت میکند حسابرسان یا مقررات مربوط به انجام شدن حسابرسی را به آن تذکر میدهند یا مجوز و دستور کتبی مدیریت ارشد سازمان را برای انجام دادن حسابرسی دریافت میکنند. خوشبختانه رخ دادن چنین مواردی بسیار نادرست است هر چند که این ابزار برای موارد ضروری در اختیار حسابرسان میباشد.
تعیین این که نتایج حسابرسی چگونه کی و به چه کسی باید گزارش شود. حسابرسان با توجه به این که کار حسابرسی به منظور ارائه گزارش انجام میشود از همان ابتدای کار به فکر گزارش میباشند. بدیهی است دانستن این که چه جزییاتی در گزارش نهایی خواهد آمد در این مرحله امکانپذیر نیست. اما حسابرسان با دانشی که از ماهیت کار و خطرهای آن هدفها و دامنه حسابرسی هرم مدیریت ذیعلاقه و نتایج حسابرسیهای گذشته دارند میتوانند چارچوب کلی گزارش را تعیین کنند.
تقریباً هر حسابرسی هم به ارائه شفاهی نتایج حسابرسی و هم به گزارش کتبی نیاز دارد. حسابرسان هنگام برنامهریزی حسابرسی به چگونگی این ارتباط و گزارش نیز میپردازند. ارائه شفاهی در کجا باید انجام شود؟ چه کسانی باید حضور داشته باشند؟ آیا به وسایل سمعی و بصری نیز نیاز است؟ اگر هست از چه نوع و چگونه؟ طول این نشست چه مدت باید باشد؟ آیا به چنین نشستی در پیش از ارائه گزارش نهایی نیازی هست؟اجرای حسابرسی