دستورالعمل رسیدگی عملیاتی و تنظیم گزارش مالیاتی
۱- تنظیم برنامه حسابرسی مالیاتی
به منظور تعیین درآمد واقعی مشمول مالیات و رسیدگی به دفاتر، اسناد و مدارک و صورتهای مالی مؤسسات، تنظیم برنامه حسابرسی الزامی است.
حسابرس(مأمور مالیاتی) قبل از شروع به رسیدگی به منظور دقت و سهولت در امر حسابرسی و جلوگیری از اتلاف وقت و صرف هزینه بیشتر و تعیین نحوه و حدود رسیدگی عملیاتی، نیاز به اطلاعات و مستندات و جمع¬آوری مدارک به شرح زیر دارد تا بتواند بر اساس آنها برنامه حسابرسی دقیق و جامعی تهیه نماید.
الف) طبقه¬بندی شرکتها،مؤسسات و اشخاص حقیقی مشمول ماده 96 موجود در اداره امور مالیاتی، تا حد امکان با توجه به مشابهت نوع فعالیت.ب) طبقه¬بندی شرکتها و اشخاص حقوقی و حقیقی فوق با توجه به درجه اهمیت از نظر میزان فعالیت.ج) تهیه جدولی از اقلام و اعداد مندرج در صورتحسابهای مالی که در صورت سود و زیان مؤثر می¬باشد.د) مقایسه مؤدیانی که از نظر حجم و نوع فعالیت با توجه به اطلاعات جدول تهیه شده به شرح فوق تقریباً مشابه می¬باشد.هـ) جمع¬بندی اطلاعات فوق به منظور تعیین درجه صحت عمل مؤدیان (خوب، متوسط، متقلب) و در اولویت رسیدگی قرار دادن آنها.
دستورالعمل تنظیم گزارش مالیاتی
و)تعیین زمان لازم (زمان¬بندی) برای رسیدگی به دفاتر، اسناد و مدارک وصورتهای مالی. باید توجه نمود هر چه صحت عمل مؤسسه¬ای بیتشر باشد، زمان لازم برای رسیدگی کمتر خواهد بود و هر چه حجم عملیات مؤسسه¬ای بیشتر باشد زمان بیشتری برای رسیدگی صرف خواهد شد.
دستورالعمل تنظیم گزارش مالیاتی
دستورالعمل تنظیم گزارش مالیاتی
لذا برای این منظور مأموران مالیاتی قبل از شروع رسیدگی و بدون توجه به سوابق مالیاتی که احتمالاً گمراه¬کننده می¬باشد ابتدا باید به محل یا محل¬های فعالیت مؤدی مراجعه و با بازرسی و مشاهده کلیه قسمتها و پرسش از کارکنان مؤسسه اطلاعات قابل قبولی به دست آورند و ضمن بازدید از محل، تعداد کارگران و کارکنان، نوع کار و تخصیص هر کدام، میزان حقوق و مزایا، ساعات کار (شیفت کاری)
دستورالعمل تنظیم گزارش مالیاتی
از نظر میزان هزینه حقوق و دستمزد،تعداد و انواع ماشین-آلات،ابزارآلات،دستگاههای مستقر در محل تولید و انبار، میزان تولید هر یک از ماشین-آلات، نحوه وورد و خروج کالا و مواد، و مشخصات مواد و کالای موجود در محل، نحوه فروش (نقدی و غیرنقدی) سیستم حسابداری از نظر ثبت معاملات در دفاتر، کنترل داخلی از نظر انضباط مالی و کلیه موارد بااهمیت به دقت یادداشت و پس از مراجعه به واحد مالیاتی و جمع¬بندی صورت¬های مالی (هزینه، قیمت تمام شده کالا، فروش) موارد اختلاف را استخراج و نتیجه¬گیری شود که فروش و درآمد ابرازی تا چه حد با واقعیت مطابقت دارد،ضمناً اطلاعات به دست آمده در پرونده بایگانی شده و برای سال مورد رسیدگی و سال آینده ملاک و مأخذ تعیین درآمد مشمول مالیات خواهد بود.ضمناً باید توجه شود که هر ساله این بازدید به عمل آید تا در سال آینده که صورتهای مالی رسیدگی می¬شود از اطلاعات سال قبل استفاده گردد. (حسابرسی ضمن سال برای سال بعد)