نمونه گیری حسابرسی
نمونه گیری حسابرسی
و یا اینکه پراکندگی کار آنها زیاد است در حالت فوق نمونه پس از بازرسی، مشاهده و پرسش و تعیین نقاط ضعف کنترلهای داخلی هر قسمت، تعیین می¬شود. در حسابرسی، انتخاب نمونه و همچنین تفسیر نتایج تا حد زیادی به قضاوت حسابرسی بستگی دارد. برای اینکه اثرات منفی ناشی از قضاوت ذهنی در حسابرسی حداقل گردد، باید تا حد امکان از روشهای عینی و علمی برای طرح یک آزمون و ارزیابی نتایج آن استفاده کرد. روش نمونه¬گیری هنگامی عینی و عملی خواهد بود،چنانچه آزمون مربوط به وسیله حسابرسان متفاوتی طرح و برنامه¬ریزی شود، نتایج مشابهی ارائه نمایند.
نمونه گیری حسابرسی
نمونه گیری حسابرسی
الف) نمونه¬گیری قطعه¬ای
در استفاده از سیستم نمونه¬گیری قطعه¬ای در حسابرسی کلیه معاملاتی که در یک زمان معین انجام گرفته یا کلیه حسابهایی که تحت یکی از حروف الفبا طبقه¬بندی شده است مورد رسیدگی آزمایشی قرار می¬گیرد.
ب) نمونه¬گیری تصادفی
در روش نمونه¬گیری تصادفی کلیه اقلام جامعه آماری دارای شانس مساوی برای انتخاب¬شدن به عنوان نمونه می¬باشند طبق این روش اگر حسابرس بخواهد از ۲000 فاکتور تعداد 100 عدد را مورد بررسی قرار دهد،ساده¬ترین راه این است که از هر ۲۰ فاکتور یکی را جهت بررسی در نظر بگیرد.
نمونه گیری حسابرسی
ج) نمونه¬گیری تصادفی با طبقه¬بندی
در نمونه¬گیری تصادفی با طبقه¬بندی ابتدا جامعه آماری به طبقات و گروههای فرعی تقسیم و سپس نمونه¬ها به طور تصادفی از هر یک از طبقات و گروهها انتخاب می¬شود در این روش بیشتر اسناد و مدارک بر حسب مبلغ طبقه¬بندی می¬شوند. مثلاً مبلغ بین 100.000 تا 200.000 ریال را در طبقه الف و مبالغ بین ۲00.000 تا 500.000 ریال را در طبقه ب و … قرار داده و سپس از هر طبقه با توجه به اهمیت مبالغ تعدادی به عنوان نمونه انتخاب می¬شود.