بخشنامه مالیاتی 8/96/200
مالیات حقوق از یک یا چند منبع، هر ساله در قانون بودجه سنواتی مشخص میشود[1].
بخشنامه شماره 8/96/200 تاریخ 30/1/96
بند (الف) تبصره (6) قانون بودجه سال 1396 کل کشور به شرح زیر جهت اطلاع و بهرهبرداری ابلاغ میگردد:
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
ماده 91. درآمدهای حقوق به شرح زیر از پرداخت مالیات معاف است:
- رؤسا و اعضای مأموریتهای سیاسی خارجی در ایران و رؤسا و اعضای هیأتهای نمایندگی فوقالعاده دول خارجی نسبت به درآمد حقوق دریافتی از دولت متبوع خود به شرط معامله متقابل و همچنین رؤسا و اعضای هیأتهای نمایندگی سازمان ملل متحد و مؤسسات تخصصی آن در ایران نسبت به درآمد حقوق دریافتی از سازمان و مؤسسات مزبور در صورتی که تابع دولت جمهوری اسلامی ایران نباشند.
- رؤسا و اعضای مأموریتهای کنسولی خارجی در ایران و همچنین کارمندان مؤسسات فرهنگی دول خارجی نسبت درآمد حقوقی دریافتی از دول مطبوع خود به شرط معامله متقابل.
- کارشناس خارجی که با موافقت دولت جمهوری اسلامی ایران از محل کمکهای بلاغوض فنی و اقتصادی و علمی و فرهنگی دول خارجی و یا مؤسسات بینالمللی به ایران اعزام میشوند. نسبت به حقوق دریافتی آنان از دولت متبوع یا مؤسسات بینالمللی مذکور.
- کارمندان محلی سفارتخانهها و کنسولگریها و نمایندگیهای دولت جمهوری اسلامی ایران در خارج نسبت به درآمد حقوق دریافتی از دولت جمهوری اسلامی ایران در خارج نسبت به درآمد حقوق دریافتی از دولت جمهوری اسلامی ایران در صورتی که دارای تابعیت دولت جمهوری اسلامی ایران نباشند به شرط معامله متقابل.
- حقوق بازنشستگی و وظیفه و مستمری و پایان خدمت و خسارت اخراج و بازخرید خدمت و وظیفه یا مستمری پرداختی به وراث و حق سنوات و حقوق ایام مرخصی استفاده نشده.[2]
- حذف شد. (در تاریخ 27/11/1380 بند 7 به همراه بندهای 15 و 16 از متن این ماده حذف شد.)
- مسکن واگذاری در محل کارگاه یا کارخانه جهت استفاده کارگران و خانههای ارزان قیمت سازمانی در خارج از محل کارگاه یا کارخانه که مورد استفاده کارگران قرار میگیرد.بخشنامه مالیاتی 8/96/200
- وجوه حاصل از بیمه بابت جبران خسارت بدنی و معالجه و امثال آن.
- عیدی سالانه یا پاداش آخر سال جمعاً معادل یک دوازدهم میزان معافیت مالیاتی موضوع ماده (84) این قانون.
- خانههای سازمانی که با اجازه قانونی یا به موجب آئیننامههای خاص در اختیار مأموران کشوری گذارده میشود.
- وجوهی که کارفرما بابت هزینه معالجه کارکنان خود یا افراد تحت تکلف آنها مستقیماً یا به وسیله حقوقبگیر به پزشک یا بیمارستان به استناد اسناد و مدارک مثبته پرداخت کند.
- مزایی غیر نقدی پرداختی به کارکنان حداکثر معادل دو دوازدهم معافیت موضوع ماده (84) این قانون.
- درآمد حقوق پرسنل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران اعم از نظامی و انتظامی، مشمولان قانون استخدامی وزارت اطلاعات و جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی و آزادگان.
ماده 92. پنجاه درصد (50٪) مالیات حقوق کارکنان شاغل در مناطق کمتر توسعه یافته طبق فهرست سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور بخشوده میشود.[3]
ماده 101[4]. درآمد سالانه مشمول مالیات مؤدیان موضوع این فصل که اظهارنامه مالیاتی خود را طبق مقررات این فصل در موعد مقرر تسلیم کردهاند تا میزان معافیت موضوع ماده (84)[5] این قانون از پرداخت مالیات معاف و مازاد آن به نرخهای مذکور در ماده (131) این قانون مشمول مالیات خواهد بود. شرط تسلیم اظهارنامه برای استفاده از معافیت فوق نسبت به عملکرد سال 1382 به بعد جاری است.بخشنامه مالیاتی8/96/200
تبصره 1. در مشارکتهای مدنی اعم از اختیاری و قهری شرکا حداکثر از دو معافیت استفاده خواهند کرد و مبلغ معافیت به طور مساوی بین آنان تقسیم و باقی مانده سهم هر شریک جداگانه مشمول مالیات خواهد بود. شرکایی که با هم رابطه زوجیت دارند از لحاظ استفاده از معافیت در حکم یک شریک تلقی و معافیت مقرر به زوج اعطا میگردد. در صورتی فوت احد از شرکا وراث وی به عنوان قائممقام قانونی از معافیت مالیاتی سهم متوفی در مشارکت به شرح فوق استفاده نموده و این معافیت به طور مساوی بین آنان تقسیم و از درآمد سهم هر کدام کسر خواهد شد.
[1] – به موجب بند 16 ماده واحده قانون اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم، مصوب 31/4/1394، این متن جایگزین متن قبلی ماده (84) قانون شد.
[2] – به موجب قانون اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم، مصوب 31/4/1394 در متن بند 5 این ماده عبارت «که در موقع بازنشستگی یا از کار افتادگی به حقوق بگیر پرداخت میشود» از انتهای متن حذف گردید.بخشنامه مالیاتی 8/96/200
[3] – به موجب بند (30) ماده واحده قانون اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم، مصوب 31/4/1394، تبصره ماده (92) قانون حذف شد.
تبصره ماده 92. بدهی مالیات بر درآمد حقوق کادر نظامی و انتظامی تا تاریخ اجرای این قانون بخشوده میشود.
[4] – به موجب قانون اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم، مصوب 31/4/94، تبصره این ماده به تبصره 1 تبدیل و تبصره 2 به این ماده الحاق گردید.
[5] – بند الف تبصره 6 قانون بودجه سال 1396 مصوب 24/12/1395: میزان معافیت مالیاتی اشخاص موضوع مواد 57 و 101 قانون مالیاتهای مستقیم مبلغ یکصد و هشتاد میلیون (000/000/180) ریال تعیین میگردد.