بارنامه هوائی که آنرا AIR WAY BILL یا AIR CONSIGMENT NOTE ویا AIR FREIGHT NOTE مینامند معمولا در ۱۲ نسخه صادر می گردد که ۳ نسخه اصلی آن از نظر تجارتی مهم بوده و بقیه نسخ آن برای قسمتهای داخلی شرکت هواپیمائی به کار برده میشود.
سه نسخه اصلی آن به ترتیب عبارتند از :
۱- نسخه اصلی اول برای شرکت حمل کننده یا صادر کننده .FOR CARRIER
۲- نسخه اصلی دوم برای گیرنده کالا FOR CONSIGNEE
۳- نسخه اصلی سوم برای فرستنده کالا .FOR SHIPPER
بارنامه هوائی فقط یک رسید می باشد و سند قابل معامله و یا سند مالکیت کالا به حساب نمی آید و لذا ذینفع کالا پس از دریافت بارنامه، به شرکت هواپیمائی مراجعه نموده و پس از ارائه آن به شرکت هواپیمائی، حواله تحویل کالا DELIVERY ORDER را دریافت میدارد.
بارنامه هوایی به جهات زیر دارای اهمیت است:
الف – رسید کالا جهت حمل است.
ب- مشخص کننده قرارداد حمل است.
ج- صورتحساب کرایه حمل کالا است .
این کرایه حمل بر حسب قرارداد یا در مبدا و یا در مقصد قابل پرداخت است که این موضوع روی بارنامه هوایی مشخص میشود.
د – راهنمای نحوه حمل کالا توسط مسئولین حمل میباشد ( یعنی چگونگی حمل و مراقبت از کالا و ارسال و تحویل آن توسط کارمندان هوائی )
ه – گواهی بیمه است در صورتی که بیمه حمل از طرف ارسال کننده کالا تقاضا شده باشد.
بارنامه هوائی باید ممهور به مهر شرکت هواپیمائی و شامل اطلاعات مربوط به تاریخ پرواز و شماره پرواز باشد تا بدین طریق دقیقا تعیین شود چه موقع کالا به مقصد تعیین شده خواهد رسید. به این مهر FLIGHT STAMP یا مهر پرواز گفته می شود.
هر برگ بارنامه دارای یک عدد یازده رقمی است که سه رقم اول سمت چپ آن کد شرکت حمل و نقل هوایی بوده و ۸ رقم بعدی شماره بارنامه است. در پشت صفحات نسخ اصلی بارنامه معمولا شرایط قرارداد حمل چاپ شده است.
آرمان پرداز خبره
شرکت آرمان پرداز خبره بیش از 30 سال سابقه فعالیت در زمینه حسابداری و حسابرسی و خدمات مشاوره مالی و مالیاتی