مهندسین ناظر در سامانه صورت معاملات چگونه می بایست اطلاعات را تکمیل نمایند؟
سامانه صورت معاملات
معاملات فصلی موضوع ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم که در هر فصل باید ارائه شود موضوعیست که امروز با بیان نکاتی مهم به آن پرداخته ایم. آبانماه سال گذشته بود که مهلت ارسال اطلاعات فهرست معاملات فصول بهار، تابستان و پاییز سال ۱۳۹۶ تا نیمه اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۷ (۱۵/۰۲/۱۳۹۷) تمدید شد. با این اطلاعیه بسیاری از افراد ارسال اطلاعات را به اردیبهشت موکول کردند که کار بسیار اشتباهیست. حجم بالای اطلاعاتی که در این مدت جمع شود کمابیش در ارسال با اختلال مواجه خواهد شد. پیشنهاد میکنیم که ارسال اطلاعات خود را به روزهای پایانی موکول نکنید.
برخی از سوالات کاربران در بردارنده نکات مهمیست که قطعا سوال دیگران هم می باشد. برای مثال :
. آیا لزومی برای مهندسین ناظر در ارسال معاملات ماده ۱۶۹ وجود دارد یا خیر؟
برای این پرسش باید پاسخ داد که در سامانه صورت معاملات اگر مهندسین ناظر کارفرما می باشند اطلاعات قرارداد و اگر پیمانکار اطلاعات خرید و فروش را لازم است تا تکمیل نمایند.
. چه زمانی می بایست اطلاعات را بصورت تجمیع در سامانه صورت معاملات درج نمود؟
در صورتی که حجم معاملات کمتر از میزان حدنصاب اعلامی سازمان باشد میتوان به صورت تجمیعی این اطلاعات را وارد نمود. اگر بررسی انجام شد و مبلغ خرید سالیانه مودی بیشتر باشد، مودی به عنوان مودی دارای ریسک محسوب گردیده و در الویت رسیدگی قرار خواهد گرفت.
. آیا دفاتر اسناد رسمی مکلف به اجرای دستورالعمل ۱۶۹ مکرر می باشند؟
براساس دستورالعمل اجرایی ماده ۱۶۹ مکرر کلیه اشخاص حقوقی و حقیقی موضوع (بند الف و ب ) ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم از جمله دفاتر اسناد رسمی مکلف به اجرای دستورالعمل مذکور می باشند. دفاتر اسناد رسمی می بایست مبالغ دریافتی بابت ثبت قراردادها، معاملات، اسناد و…. را که تحت هر عنوان از جمله (کارمزد) و (حق التحریر) از مشتریان برای انجام امور مربوطه دریافت می نمایند در فهرست فروش و تمامی هزینه ها بابت خریدهای انجام پذیرفته را در فهرست خرید ثبت و ارسال نمایند.
(لازم به توضیح است ارسال مبالغ قرارداد بین متعاملین، متصالحین و… به هیچ عنوان ضروری نیست و ارتباطی با تکالیف دفاتر اسناد رسمی در اجرای ماده مذکور را ندارد.)
نکته مهم : اگر کالایی مشمول ارزش افزوده نباشد و یا مبلغی به عنوان ارزش افزوده دریافت/پرداخت نشده باشد، در قسمت مالیات و عوارض ارزش افزوده می بایست در قسمت مالیات و عوارض ارزش افزوده مبلغ صفر درج گردد.