پاسخ به ابهاماتی در خصوص مالیات بر ارزش افزوده حمل کالا
مالیات بر ارزش افزوده حمل کالا
با اینکه قانون مالیات بر ارزش افزوده نفسهای پایانی خود را می کشد و در اوایل امسال بود که سخن از حذف این قانون مطرح شد اما همچنان سوالات زیادی در اجرای آن برای مودیان پیش می آید. که سعی میکنیم در جهت افزایش اطلاعات شما عزیزان با رفرنس های معتبر که همگی بخش نامه ها و آیین نامه های اجرایی هستند پاسخ گوی شما خوبان باشیم.
سوالات اخیری که از ما پرسیدند در خصوص مالیات بر ارزش افزوده حمل کالا و شرایط شمول قانون مالیات بر ارزش افزوده نسبت به خدمات حمل و نقل بین المللی دریایی است. افرادی که در بنادر کشور مشغول به فعالیت های خدماتی هستند و کالاها را از نقطه ای در داخل یک کشور به نقطه ای در کشور دیگر منتقل میکنند آیا باید در سامانه مالیات بر ارزش افزوده ثبت نام کنند؟ و یا اینکه معاف هستند؟
برخی بر این تصورند که چون انتقال و مبادله کالا از یک بندر به بندر دیگری درآمد دارد پس ارزش افزوده هم دارد و باید آن را اعمال کنند. ولی به راستی کدام نظر صحیح است. طبق قانون :
ارائه خدمات حمل و نقل دریایی بار بین بنادر ایران و خارج از کشور و باالعکس به صاحبان کالا، به عنوان حمل و نقل بین المللی محسوب شده است و مشمول مالیات و عوارض ارزش افزوده نمیباشد. اما این معافیت که برای کالاهای ذکر شده بیان شد، قابل تسری به خدمات ارائه شده که از سمت کارگزاری ها و یا نمایندگی ها به نسبت کارمزد دریافتی آن ها بابت خدمات جانبی حمل و نقل مثل :
تخلیه
بارگیری
یدک کشی
سوخت رسانی و مواردی این چنین در داخل ایران نخواهد بود. پس طبق قانون بابت تخلیه و بار گیری و یدک کشی و… که ذکر معافیت مالیاتی در نظر گرفته نشده و دوستان عزیزی که در بنادر کشور به این گونه خدمات مشغول هستند باید مراقب باشند که به خیال معافیت دچار جرائم عدم پرداخت نشوند.
نمونه ضمیمه دستورالعمل نحوه اجرای مالیات بر ارزش افزوده در صنعت حمل و نقل بار:
در خصوص گزارشات فصلی ماده ۱۶۹ و امور حمل و نقل بار و مسافر هم که در پستهای قبل اشاره کرده بودیم مجدد بیان میداریم که :
در ورژن جدید نرم افزار ارسال گزارشات فصلی سازمان امور مالیاتی مواردی اضافه شده که دو بخش از موارد جدید افزوده شده مربوط به حمل و نقل بار و مسافر است اما نکته اینجاست که اطلاعات این قسمت تنها توسط موسسه باربری درج میشود و فرستنده کالا و بار نباید اطلاعاتی را در این موارد وارد کنند چرا که فرستنده بار به عنوان فروش و گیرنده هم به عنوان خرید اطلاعات خود را وارد میکند.
در قسمت حمل مسافر هم به همین ترتیب عمل خواهد شد و موسسات جابه جایی مسافر و آژانس های حمل و نقل باید اطلاعات خود را در این قسمت ها وارد کنند. اطلاعات تکمیلی و بیشتر در خصوص نرم افزار جدید ماده ۱۶۹ را میتوانید در لینکهای زیر استفاده کنید