انتخاب روش شناسایی درآمد پیمانکاری
مدیریت واحد تجاری جهت تعیین میزان درآمد و هزینه دوله غالباً به گونهای عمل مینماید که با نوع عملیات واحد تجاری صنعت مورد فعالیت تناسب داشته، همانطوریکه برای داراییهای استهلاکپذیر یا ارزشیابی موجودیها، روشهای خاص را مورد بررسی قرار داده و یکی از روشها را نسبت به دیگری ترجیح میدهد، برای اندازهگیری و شناسایی درآمد در پیمانکاری با توجه به ماهیت پیمانهای بلندمدت یکی از دو روش را انتخاب و بکار گرفته میشود.
بیانیه شماره 45، بولتن تحقیقات حسابداری در باره ضوابط بکارگیری شناسایی درآمد پیمانکاری بلندمدت چنین بیان میدارد:
«زمانی که برآورد مخارج برای تکمیل پیمان و همچنین تعیین میزان پیشرفت عملیات تکمیل قرارداد بلندمدت پیمان به طور معقول و قابل اعتماد، قابل اندازهگیری باشد بکارگیری روش درصد پیشرفت کار نسبت به کار تکمیل شده مرجح میباشد و چنانچه در برآورد ارقام مربوط به مخارج و تعیین میزان عملیات تکمیل پیمان یا در مخاطرات ذاتی ، شک و تردید وجود داشته باشد، در اندازهگیری و شناسایی درآمد از روش کار تکمیل شده استفاده میشود».
درآمد پیمانکاری
طبق اصول پذیرفت شده حسابداری، در صورت احراز شرایط زیر تعیین میزان درآمد و هزینه به روش درصد پیشرفت کار انجام میگیرد:
1. حقوق، مسئولیت قابل اجرا در پیمان، شرایط و مبلغ پیمان به گونهای مشخص برای طرفین (پیمانکار، کارفرما) به صراحت قابل تعیین باشد.
2. تأمین ایفای تعهدات پیمان برای کارفرما قابل انتظار باشد.
3. تعهدات پیمان برای پیمانکار به طور کامل قابل اجرا باشد.
علاوه بر تأمین شرایط احراز سهگانه فوق در صورتی که:
الف – اجرای عملیات پیمانکاری بیش از یک مورد باشد.
ب – در قابلیت وصول مبلغ پیمان ابهام وجود نداشته و به طور معقول قابل اطمینان باشد، و
ج – مبلغ وصول مطالبات به صراحت و بادقت قابل اندازهگیری باشد.
درآمد پیمانکاری
برای تعیین درآمد و هزینه میتوان از روش درصد پیشرفت کار در حسابداری استفاده کرد، در مواردی که شرایط لازم برای بکارگیری روش درصد پیشرفت کار امکانپذیر نباشد، میتوان از روش کار تکمیل شده برای تعیین درآمد و هزینه مورد استفاده قرار داد.
* نتیجهگیری: روش کار تکمیل شده زمانی کاربرد دارد که:
– اجرای عملیات پیمانکاری کوتاه مدت و در یک چرخه عادی عملیات یا یک دوره مالی تکمیل شود.
– شرایط دستیابی لازم برای استفاده از روش درصد پیشرفت کار برای شناسایی درآمد و هزینه امکانپذیر نباشد.
– مخاطرات ذاتی پیمان فراتر از مخاطرات عادی (احتمال زیان واحد پیمانکاری) تجاری باشد.
درآمد پیمانکاری
اندازهگیری میزان پیشرفت کار
معیار تعیین اندازهگیری میزان پیشرفت کار بر مبنای روشهای متداولی که در قراردادهای بلندمدت پیمانکاری وجود دارد، به شرح زیر است:
الف – اندازهگیری بر اساس ورودیهای پیمان
این گونه اندازهگیریها در ارتباط با هزینهها یا اقدامات تخصیص یافته به یک پروژه جهت تکمیل صورت میگیرد. در اینگونه موارد، میزان پیشرفت کار با مقایسه هزینههای انجام شده به کل هزینههای برآوردی پیمان یا با مقایسه ساعات کار مصرف شده به کل ساعات کار مورد نیاز جهت تکمیل پیمان یا مواد مصرفی سبت به کل مواد مورد نیاز جهت تکمیل، بدست میآید.
شاید متداولترین روش جهت اندازهگیری میزان پیشرفت کار بر اساس ورودیهای اطلاعات پیمان، روش «هزینه بر هزینه » باشد که از طریق مقایسه هزینههای واقعی انجامش ده نسبت به کل مخارج برآوردی پیمان بدست میآید.
درآمد پیمانکاری
برخی از هزینههای انجام شده به ویژه در مراحل اولیه پیمان که پرداخت آن ضروری بوده و مربوط به کل پیمان میباشد (مانند هزینه قراردادهای فرعی برای کاری که هنوز انجام نشده یا مواد خریداری پیش ساخته اما هنوز نصب نشده …)
میبایست در محاسبات تعیین میزان پیشرفت کار مورد توجه قرار گرفته و نباید جزء هزینههای تحقق یافته منظور شود.
به منظور محاسبه درصد پیشرفت کار، فرض کنید، قراردادی جهت ساخت یک پروژه ساختمانی بین پیمانکار و کارفرما در اول سال 1×13 به مبلغ 3000000 ریال منعقد گردیده باشد، کل مخارج برآوردی پیمان 2600000 ریال، مدت اجرای پیمان سه سال.
عملیات اجرایی ساخت در پایان سال 3×13 تکمیل و تحویل کارفرما گردید، هزینههای واقعی و برآوردی پیمان جهت تکمیل در پایان هر سال در جدول شماره (1-3) نشان داده شده، که چگونگی برآورد درصد پیشرفت کار بر اساس روش «هزینه بر هزینه» به شرح زیر نشان داده خواهد شد:
درآمد پیمانکاری
جدول شمار (1-3):
سال (1) (2) (3) (4)
هزینههای واقعی انجام شده پیمان برآورد هزینه جهت تکمیل جمع هزینهها (2+1) درصد هزینه (3) ÷ (1)
1×13 1092000 1508000 2600000* 42٪
2×13 832000
جمع 1924000 676000 2600000* 74٪
3×13 700000
2624000** 100٪
جمع 2624000
262400** 100٪
برآورد کل هزینههای پیمان *
کل هزینههای واقعی پیمان **
* نکته: به خاطر داشته باشید که درصد هزینه از طریق تقسیم مجموع هزینههای واقعی انباشته شده بر جمع هزینهها، بدست میآید.
روش کار انجام شده: روش مداول دیگر جهت اندازهگیری میزان پیشرفت کاربر اساس ورودیهای اطلاعات پیمان، روش «کار انجام شده » میباشد که از طریق اندازهگیری فعالیت انجام شده بر اساس ساعات کار نیروی انسانی، هزینه دستمزد، ساعات کار، ماشین یا مقدار مواد مصرف ضده محاسبه میگردد. در اینگونه موارد، اندازهگیری درصد تکمی لکار مشابه روش «هزینه بر هزینه» بوده که از طریق مقایسه تلاشهای انجام شده نسبت به کل برآورد فعالیتهایی که برای پیمان ضروری است، بدست میآید.
درآمد پیمانکاری
تعیین درجه تکمیل کار با توجه به ویژگیهای هر پیمان باید به دقت مورد بررسی قرار گیرد. زیرا ممکن است هزینه تکمیل هر بخش از پروژه یکسان نباشد. اندازهگیری بر مبنای هزینههای یک واحد انجام شده «یا بر مبنای کار انجام شده» بر اساس ساعات کار نیروی انسانی، یا هزینه دستمزد و ساعات کار ماشین … ممکن است گمراه کننده باشد، زیرا در پروژه ساختمانی آسمان خراش، پیمانکار برای خاکبرداری 100 متر در عمق زمین، دارای هزینه برابر نمیباشند، با افزایش عمق یا ارتفاع بنا هزینههای ساخت افزایش مییابد.
درآمد پیمانکاری
ب- اندازهگیری بر اساس خروجی پیمان
اندازهگیری میزان پیشرفت کار بر اساس نتاجی حاصل از پیمان از طریق مقایسه وجود شواهد و مدارک عینی نتایج حاصل از عملیات ساخت با نتایج کل پیمان در زمان تکمیل تعیین میشود. تعیین معیار یا ضابطه برای اندازهگیری خروجی پیمان (نتاج حاصل) میتواند بر اساس واحدهای تولید شده (کلومتر، تن، تعداد طبقات ساخته شده در پروژه آسمان خراش …) با ارزش افزوده استوار باشد، جهت نیل به این هدف در برخی موارد از معماران و مهندسین پروژه بلندمدت درخواست میشود، تا کارهای انجام شده را ارزیابی و میزان کار تکمیل شده نسبت به کل پیمان را برآورد نمایند، معمولاً اینگونه اندازهگیریها بر اساس پیشرفت فیزیکی پیمان امکانپذیر میباشد.
درآمد پیمانکاری
چگونگی احراز این شرایط، مستلزم ثابت و همگن بودن مخارج لازم برای تکمیل فیزیکی هر بخش از پیمان میباشد، در غیر این صورت، استفاده از این روش جهت اندازهگیری میزان پیشرفت کار تکمیل شده، میتواند گمراه کننده تلقی شود، چونکه ممکن است واحدهای خروجی مبالغ متفاوتی برای تکمیل کار انجام شده مورد نیاز باشد.
درآمد پیمانکاری
به طور مثال هزینه ساخت یک پروژه یک طبقه از ده طبقه آسمان خراش نمیتواند معیاری برای ساخت بقیه طبقات ساختمان باشد، و حتی در مواردی ممکن است، مخارج کمتری برای تکمیل واحدهای بعدی به علت آگاهی و تجربه پیمانکار مورد نیاز بوده، و حتی در برخی موارد مثل قرارداد 100 واحد ساخت هواپیما، هزینههای 10 واحد اول به علت هزینههای طراحی و ساخت، خیلی بیشتر از 10 واحد آخرین باشد، به هر حال برای انتخاب مناسبترین معیار، به منظور تعیین درجه تکمیل کار باید ویژگی هر پیمان به طور جداگانه مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گیرد. لازم به یادآوری است که چنانچه مخارج تکمیل هر بخش از پیمان یکسان نباشد اندازهگیری پیشرفت کار بر اساس خروجی پیمان دشوار بوده و ضرورت دارد که درصد کار تکمیل شده بر اساس ورودیهای پیمان اندازهگیری شود.
درآمد پیمانکاری
شناخت درآمد و هزینههای پیمان طبق
استاندارد شماره 9 حسابداری پیمانکاری بلندمدت:
* با توجه به ماهیت پیمانهای بلندمد، چنانچه به سبب طولانی بودن مدت لازم برای تکمیل این پیمانها، تا زمان تکمیل آنها، درآمد و هزینهای به حساب گرفته نشود، ممکن است صورت سود و زیان تصویر چندان مطلوبی از فعالیتهای واحد تجاری در طول سال ارائه نکند، بلکه تنها ماحصل (سود یا زیان) پیمانهایی را که در پایان سال تکمیل شده است منعکس کند.
درآمد پیمانکاری
بنابر این، مقتضی است که در جریان پیشرفت پیمان ها، با رعایت الزامات این استاندارد، درآمدی را که میتوان نسبت به تحقق آن اطمینان حاصل کرد، به حساب گرفت. تعیین میزان درآمد و هزینه دوره توسط واحد تجاری باید به گونهای صورت گیرد که با نوع عملیات و صنعت مورد فعالیت تناسب داشته باشد.
* هرگاه بتوان ماحصل یک پیمان بلندمدت را به گونهای قابل اتکا برآورد کرد، باید سهم مناسبی از درآمد و مخارج کل پیمان (با توجه به میزان تکمیل پیمان در تاریخ ترازنامه و متناسب با نوع عملیات و صنعت مورد فعالیت) به ترتیب به عنوان درآمد و هزینه شناسایی شود.
* آن بخش از مخارج تحمل شده پیمان که با فعالیت آتی آن مرتبط است، به شرط آنکه بازیافت آن محتمل باشد، به عنوان دارایی شناسایی و تحت سرفصل پیمان در جریان پیشرفته طبقهبندی میشود.
درآمد پیمانکاری
* ماحصل پیمان بلندمدت را تنها زمانی میتوان به گونهای قابل اتکا برآورد کرد که جریان منافع اقتصادی آتی مربوط به پیمان به درون واحد تجاری محتمل باشد. با این حال، هرگاه در مورد قابلیت وصول مبلغ منظور شده در درآمد پیمان و شناسایی شده در صورت سود و زیان ابهامی به وجود آید، مبلغ غیرقابل وصول یا مبلغی که احتمال عدم بازیافت آن میرود به عنوان هزینه و نه تعدیل درآمد پیمان شناسایی میشود.
* در پیمانهای مقطوع، ماحصل پیمان بلندمدت را زمانی میتوان به گونهای قابل اتکا اندازهگیری کرد که تمامی شرایط زیر برقرار باشد.
الف) درآمد پیمان را بتوان به گونهای قابل اتکا اندازهگیری کرد.
ب) جریان ورودی منافع اقتصادی مرتبط با پیمان به واحد تجاری محتمل باشد.
ج) مخارج پیمان تا زمان تکمیل پیمان و همچنین درصد تکمیل پیمان در تاریخ ترازنامه را بتوان به گونهای قابل اتکا اندازهگیری کرد. و
د) مخارج مربوط به پیمان را بتوان به وضوح تشخیص داد و به گونهای قابل اتکا اندازهگیری کرد تا مقایسه مخارج واقعی تحمل شده پیمان با برآوردهای قبلی آنها میسر گردد.
درآمد پیمانکاری
* در پیمانهای امانی، ماحصل پیمان بلندمدت را زمانی میتوان به گونهای قابل اتکا اندازهگیری کرد که کلیه شرایط زیر برقرار باشد،
الف) جریان ورودی منافع اقتصادی مرتبط با پیمان به واحد تجاری محتمل باشد و
ب) مخارج مربوط به پیمان را اعم از اینکه طبق مفاد پیمان مشخصاً قابل بازیافت باشد یا نباشد، بتوان به وضوح تشخیص داد و به گونهای قابل اتکا اندازهگیری کرد.
* آن بخش از مخارج پیمان که بازیافت آن غیر محتمل است فوراً به عنوان هزینه شناسایی میشود. نمونههایی از این خارج مربوط به پیمانهایی میشود که:
الف) به طور کامل قابل اجرا نیست بدین معنی که اعتبار آن به گونهای جدی مورد سؤال است.
درآمد پیمانکاری
ب) تکمیل آنها منوط به نتیجه دعاوی حقوقی در جریان یا مقررات قانونی در حال تصویب باشد،
ج) احتمال مصادره یا تخریب اموال آنها برود،
د) کارفرمای آنها قادر به ایفای تعهدات خود طبق پیمان نباشد، و
د) پیمانکار آنها قادر به تکمیل پیمان با ایفای تعهدات خود طبق پیمان نباشد.
درآمد پیمانکاری
حسابداری قراردادهای پیمانکاری بلندمدت – دفاتر پیمانکار
عملیات حسابداری در مراحل مختلف اجرای طرح پیمان بلندمدت در دفاتر پیمانکار به شرح زیر تشریح میگردد:
1. مخارج مقدماتی طرح: مطالعات مقدماتی و تفصیلی طرح توسط کارفرما از طریق مهندسین مشاور انجام میگیرد، مخارج مربوط به تهیه نقشه و فهرست مقادیر و سایر مدارک لازم (اسناد مناقصه) برای اجرای طرح توسط کارفرما پرداخت شده، بدین جهت دردفاتر پیمانکار هیچگونه ثبتی انجام نمیگیرد.
2. ارجاع کار به پیمانکار: هنگامی که پیمانکار از طریق درج آگهی شرکت در مناقصه یا سایر روشها از شرایط پیمان آگاهی حاصل نمود، در صورت تمایل اسناد مناقصه را از کارفرما (مهندسان مشاور) خریداری و ثبت آن در دفاتر پیمانکار به شرح زیر خواهد بود:
درآمد پیمانکاری
درصد پیشرفت کار کار تکمیل شده
مخارج انتقالی به دوره آتی ××× مخارج انتقالی به دوره آتی ×××
وجوه نقد ××× وجوه نقد ×××
3. پیمانکار پس از مطالعه اسناد و مدارک پیمان قیمت پیشنهادی خود را در نظر گرفتن سود مورد انتظار به کارفرما اعلام مینماید. پیمانکار مبلغ پیشنهادی را همراه با اسناد و مدارک مورد نیاز کارفرما از جمله ضمانتنامه شرکت در مناقصه بابت تضمین به دستگاه برگزار کننده مناقصه تسلیم مینماید. بانکها معمولاً برای صدور ضمانتنامه وثیقه غیرنقدی که حداقل بیست درصد بیش از مبلغ ضمانتنامه است، از متقاضی دریافت مینمایند. بانکها برای صدور ضمانت مبلغی کارمزد از متقاضی دریافت میدارند، که ثبت حسابداری پرداخت کارمزد و ضمانتنامه در دفاتر پیمانکار به شرح زیر خواهد بود:
درصد پیشرفت کار کار تکمیل شده
مخارج انتقالی به دوره آتی ××× مخارج انتقالی به دوره آتی ×××
وجوه نقد ××× وجوه نقد ×××
ثبت پرداخت کارمزد بابت صدور ضمانتنامه ثبت پرداخت کارمزد بابت صدور ضمانتنامه
حسابهای انتظامی ××× حسابهای انتظامی ×××
طرف حساب انتظامی ××× طرف حساب انتظامی ×××
ثبت صدور ضمانتنامه شرکت در مناقصه ثبت صدور ضمانتنامه شرکت در مناقصه
اگر ضمانتنامه به صورت سفته باشد، به عنوان حسابهای انتظامی – اسناد تضمینی بدهکار و طرف حسابهای انتظامی – اسناد تضمینی در هر دو روش (کار تکمیل شده، درصد پیشرفت کار) بستانکار میگردد.
پیمانکار بابت خرید سفته جهت ضمانتنامه باید مبلغی پرداخت نماید، در هر برگ سفته میتواند تا حد مبلغ معینی که در روی آن چاپ شده است، مبلغی را تعهد نمود، در حال حاضر بهای سفته که به صورت تمبر در روی آن مشخص شده است، در حال حاضر، سه هزارم حداکثر مبلغی است که میتوان روی آن نوشت. بدین معنی که اگر پیمانکار مایل باشد سفتهای به عنوان ضمانتنامه معادل 40 میلیون ریال در اختیار کارفرما قرار دهد باید سفتهای را که ارزش آن 120000 ریال است خریداری، امضاء و تسلیم کارفرما نماید. مبلغ پرداختی بابت خرید سفته در دفاتر پیمانکار به عنوان هزینه شرکت در مناقصه بدهکار و وجوه نقد در هر دو روش (کار تکمیل شده – درصد پیشرفت کار) بستانکار میگردد.
درآمد پیمانکاری
* مخارج قبل از انعقاد قرارداد
پیمانکار قبل از عقد قرارداد مخارجی، بابت شرکت در مناقصه پرداخت مینماید. اینگونه مخارج به حساب «مخارج انتقالی به دوره آتی» منظور میشود. بعد از عقد قرارداد، اینگونه مخارج از حساب «مخارج انتقالی به دوره آتی» خارج و به حساب «پروژه در جریان ساخت» منظور میشود. در صورتیکه احتمال برنده شدن پیمانکار منتفی گردد، اینگونه مخارج از حساب «مخارج انتقالی به دوره آتی» خارج و جزو هزینههای پیمان در صورت سود زیان منعکس میشود. چنانچه مخارج تحمیل شده قبل از انعقاد پیمان در دورهای که رخ داده به عنوان هزینه دورهای که وقوع یافته محسوب شود و پیمان در دوره بعد منعقد گردد، چنین مخارجی را نباید به حساب پیمان برگشت داد.
* مخارج پیمان در طول دوره اجرای پیمان: طبقهبندی مخارج اجرای پیمان به قرار زیر است:
1. مخارج مستقیم: مواد، دستمزد و سایر مخارج مستقیمی که مرتبط با اجرای موضوع پیمان باشد مخارج مستقیم گویند. نمونههای مخارج مستقیم شامل:
استهلاک ماشینآلات و تجهیزات کارگاه، هزینه نقل و انتقال کارگاه پیمان خاص، برآوردی پیمان در دوره تضمین، مخارج ناشی از طرح ادعا توسط اشخاص ثالث.
2. سربار ساخت: کلیه مخارجی که بین چند پیمان مشترک بوده و مختص یک پیمان خاص نباشد، بر مبنای روشی مناسب معمولاً مواد مستقیم، دستمزد مستقیم تا ترکیبی از این مبانی بین پیمانهای موجود تخصیص مییابد. کلیه مخارج مستقیم و سربار ساخت در طول اجرای پیمان به حساب پروژه در جریان ساخت منظور میشود.
3. هزینههای عمومی و اداری: کلیه هزینههایی که مرتبط با فعالیت پیمانکاری نبوده به عنوان هزینههای عمومی و اداری طبقهبندی و در صورت سود و زیان منعکس میشود.
درآمد پیمانکاری
* سیستم حسابداری قراردادهای پیمانکاری بلندمدت در دفاتر پیمانکار به روش درصد پیشرفت کار به شرح زیر میباشد:
انتقال هزینههای شرکت در مناقصه نا م حساب بدهکار نام حساب بستانکار
خرید مواد طی دوره پروژه در جریان ساخت هزینههای شرکت در مناقصه
خرید مواد طی دوره پروژه در جریان ساخت حسابهای پرداختنی
پرداخت هزینهها مستقیم پروژه در جریان ساخت حسابهای پرداختنی
برآورد سربار ساخت پروژه در جریان ساخت حسابهای وابسته
ارسال صورت وضعیت به کارفرما حسابهای دریافتنی صورت وضعیت ارسالی
وصولی از کارفرما وجوه نقد حسابهای دریافتنی
برآورد مصالح پای کار پایان دوره مالی موجودی مصالح پای کار
(پایان دوره) پروژه در جریان ساخت
انتقال مصالح پای کار اول دوره پروژه در جریان ساخت
بهای تمام شده عملیات ساخت موجودی مصالح پای کار
درآمد پیمان بلندمدت
شناسایی درآمد پیمان بلندمدت
بعد از تکمیل و تحویل آن به کارفرما صورت وضعیت ارسالی پروژه در جریان ساخت
* چنانچه میزان تکمیل با مراجعه به مخارج تحمل شده پیمان تا تاریخ ترازنامه تعیین گردد، تنها آن بخش از مخارج پیمان که منعکس کننده کار انجام شده است در مخارج تحمل شده پیمان تا تاریخ ترازنامه منظور گردد. مثالهایی از مخارج پیمان که در مخارج تحمل شده منظور نمیشود (موجودی مصالح پای کار) عبارتند از:
1) مخارج پیمان که مرتبط با فعالیت آتی پیمان است، از قبیل مواد و مصالح تحویلی به کارگاه یا کنار گذاشته شده جهت پیمان که تاکنون در پیمان مربوط استفاده نشده است (به جز مواد و مصالحی که مشخصاً جهت پیمان مزبور ساخته شده باشد)، و
2) مبالغ پرداختی به پیمانکاران دست دوم قبل از انجام کار مندرج در پیمان فرعی. (بند 3، استاندارد شماره 9 ایران).
درآمد پیمانکاری
در دفاتر پیمانکار، برای هر پیمانی، جهت حسابداری گردآوری هزینههای پیمان، طبق روش هزینهیابی سفارش کار، یک حساب جداگانه افتتاح میشود، کلیه هزینههای مربوط به هر پیمان، در حساب جداگانهای در نظر گرفته شده تخصیص میباشد.
در مورد کسورات در امور پیمان، ذکر این نکته ضروری است که کارفرما (مؤسسات بخش عمومی) مکلف است، از مبلغ ناخالص صورت وضعیت تأیید شده، کسورات لازم (6/1 درصد حق بیمه قراردادهای طرحهای عمرانی سهم پیمانکار، 5 درصد به عنوان پیش پرداخت مالیات، موضوع ماده 104 قانون مالیات های مستقیم، 2 در هزار سهم صندوق کارآموزی، 10 درصد سپرده حسن انجام کار …) را کسر و بقیه را به پیمانکار پرداخت نماید. ثبت حسابداری وصول مبلغ صورت وضعیت ارسالی در مواردی که همراه با کسر کسورات باشد، به شرح زیر خواهد بود.
وجون نقد ××××
حسابهای دریافتنی – سپرده حسن انجام کار ××××
پیشپرداخت مالیات ××××
پروژه در جریان ساخت ××××
حسابهای دریافتنی ××××
ثبت وصول مبالغ صورت وضعیت تأیید شده ارسالی
نحوه احتساب حق بیمه پیمانهای طرحهای عمرانی
1. حق بیمه قراردادهای مشاورهای جمعاً به میزان 6/15 درصد ناخالص کارکرد میباشد (سهم مهندس مشاوره 6/3 درصد و سهم کارفرما 12 درصد) از مجموع حق بیمه قراردادهای مشاورهای 6/1 درصد آن مربوط به حق بیمه بیکاری است.
2. حق بیمه قراردادهای پیمانکاری جمعاً به میزان 6/6 درصد ناخالص کارکرد (6/1 درصد سهم پیمانکار و 5 درصد سهم کارفرما) میباشد، از مجموع حق بیمه قراردادهای پیمانکاری 6/0 درصد، مربوط به بیمه بیکاری است.
درآمد پیمانکاری
3. در صورتیکه پیمانکاران مجری قراردادهای مشمول طرحهای عمرانی بخشی از اجرای عملیات موضوع پیمان را طی قرارداد به پیمانکاران فرعی واگذار نمایند، چنانچه حق بیمه متعلق به قرارداد اصلی بر مبنای ناخالص کل کارکرد قرارداد پرداخت شود، در این صورت حق بیمه بابت قرارداد پیمانکار فرعی مطالبه و دریافت نخواهد شد.
نحوه احتساب حق بیمه پیمانهای غیرعمرانی
حق بیمه قراردادهای پیمانکاری و مهندسان مشاور منعقده از تاریخ 24/01/1370 به (تصویبنامه مورخ 24/1/1370 بعد با توجه به تعهد طرفین و نحوه اجرای کار به ترتیب زیر محاسبه میگردد:
1. حق بیمه قراردادهایی که در اجرای آنها تهیه مصالح مصرفی کلاً به عهده و هزینه پیمانکار میباشد و یا موضوع قرارداد ارائه خدمات بوده و نوع کار ایجاب نماید که کلاً به صورت مکانیکی انجام گیرد به میزان هفت درصد ناخالص کارکرد به اضافه آن به عنوان حق بیمه بیکاری میباشد:
درآمد پیمانکاری
7٪× کل ناخالص کارکرد = حق بیمه
2. حق بیمه قراردادهای دستمزدی و خدماتی که به صورت غیرمکانیکی انجام میگیرد و یا تجهیزات و وسایل مکانیکی توسط کارفرما تهیه و به صورت رایگان در اختیار پیمانکار قرار داده میشود به میزان 15 درصد ناخالص کارکرد به اضافه آن به عنوان حق بیمه بیکاری، محاسبه میگردد:
(15٪ × کل ناخالص کارکرد) = حق بیمه
3. حق بیمه قراردادهایی که عملیات آنها ارائه خدمات بوده و کلاً به صورت مکانیکی صورت گیرد (حمل و نقل، تخلیه و بارگیری به وسیله جرثقیل وارد و کرایه ماشینآلات مختلف) حق بیمه آنها به ماخذ هفت درصد کل کارکرد به اضافه آن به عنوان حق بیمه بیکاری محاسبه میگردد.
4. در مواردی که تهیه قسمتی از مصالح به عهده و هزینه پیمانکار و قسمتی به عهده و هزینه واگذارنده کار باشد، ارزش مصالح واگذاری به پیمانکار به ناخالص کل کار افزوده میشود. حق بیمه اینگونه قراردادها به ترتیب زیر محاسبه میشود:
7٪ × (ارزش مصالح واگذاری به پیمانکار+ مبلغ ناخالص کارکرد پیمانکار) = حق بیمه
5. چنانچه طبق مفاد قرارداد قسمتی از مصالح به عهده واگذارنده کار باشد و از اعلام ارزش آن خودداری نماید حق بیمه آن به مأخذ پانزده درصد کل کارکرد میباشد.
6. در مواردی که موضوع قرارداد ارائه خدمات بوده و نوع کار ایجاب نماید قسمتی از کار به صورت مکانیکی (با وسایل و ماشینآلات مکانیکی متعلق به پیمانکار) و قسمتی به صورت دستی انجام گیرد، حق بیمه بخش مکانیکی آن به ماخذ 7 درصد حق بیمه بخش دستی به مأخذ 15 درصد محاسبه میگردد (تأیید درصد مکانیکی کار به عهده واگذارنده کار میباشد). چنانچه در وسایل و ابزار کار مکانیکی توسط واگذارنده کار و بدون دریافت کرایه در اختیار پیمانکار قرار گیرد، نحوه محاسبه حق بیمه با توجه به دستمزدی بودن کار به ماخذ 15 درصد ناخالص کارکرد به اضافه آن به عنوان حق بیمه بیکاری محاسبه خواهد شد.
درآمد پیمانکاری
7. در مواردی که پیمانکار اصلی بخشی از عملیات پروژه را با انعقاد قرارداد به پیمانکاران فرعی واگذار نماید. حق بیمه پیمانکاران فرعی نیز با توجه به تعهدات طرفین مندرج در پیمان طبق ضوابط محاسبه و وصول و به هنگام احتساب حق بیمه پیمانکاران اصلی معادل کارکرد پیمانکار فرعی از کارکرد پیمانکار اصلی کسر میشود.
8. در مورد قراردادهایی که تمام یا قسمتی از کارکرد آنها به ارزش میباشد با توجه به قیمت ارزش پیشبینی شده در قرارداد معادل ریالی آن محاسبه و سپس مبنای احتساب حق بیمه قرار میگیرد.
9. حق بیمه قراردادهای منعقده با پیمانکارانی که دارای کارگاه تولیدی، صنعتی و فنی بوده و مدعی هستند تمام یا قسمتی از کار پیمان را در کارگاه خود توسط کارکنان مربوط انجام میدهند و موضوع قرارداد نیز ایجاب مینماید که تمام یا قسمتی از آن در کارگاه آنان انجام گیرد، پس از محاسبه حق بیمه قرارداد طبق مفاد تصویب تمام بایستی آن را با حق بیمه متعلقه کارکنان کارگاه در دوره اجرای قرارداد که بر اساس تلفیق لیست و بازرسی یا حسابرسی محاسبه میگردد مقایسه نموده و هر کدام را که بیشتر باشد مطالبه و وصول و سپس مفاصا حساب قرارداد منتفی بوده و در مواردی که این قبیل کارگاهها مشمول معافیت از پرداخت حق بیمه سهم کارفرما تا میزان 5 نفر کارکرد یا مشمول بخشودگی قسمتی از حق بیمه باشند بایستی محاسبه حق بیمه جهت مقایسه آن با حق بیمه قرارداد بدون در نظر گرفتن معافیت و بخشودگی انجام گیرد که در این حالت حق بیمه سهم دولت مندرج در اظهارنامه نیز بایستی به حق بیمه پرداتی کارفرما افزوده شده و از حق بیمه محاسبه شده به مأخذ مندرج در تصویبنامه کسر شود.
قراردادهای گازرسانی
1. حق بیمه قراردادهای احداث شبکههای گازرسانی باشد به طور کلی به ماخذ 7 درصد کل ناخالص کارکرد به اضافه آن به عنوان حق بیمه بیکاری محاسبه میگردد.
درآمد پیمانکاری
2. قراردادهای نصب انشعاب که به عنوان قرارداد خدمات تلقی میشود با استفاده از ماشینآلات و دستگاههای جوشکاری صورت گیرد، چنانچه 70 درصد عملیات آن مکانیکی محسوب و 30 درصد بقیه به عنوان عملیات غیرمکانیکی تلقی شود، حق بیمه عملیات مکانیکی آن به ماخذ 7 درصد به اضافه آن به عنوان حق بیمه بیکاری و عملیات غیرمکانیکی (30 درصد) آن به ماخذ 15 درصد به اضافه آن به عنوان حق بیمه بیکاری محاسبه میگردد.
3. کلیه قراردادهای نصب و رگلاتور که به صورت جداگانه و مستقل از نصب انشعاب منعقد شده باشد، از آنجا که این نوع قرارداد خدماتی است حق بیمه آن به ماخذ 15 درصد به اضافه آن به عنوان حق بیمه بیکاری مبلغ ناخالص کارکرد محاسبه میگردد.
قراردادهای خدمات شهری و نگهداری فضای سبز
چنانچه قرارداد 70 درصد مکانیکی و 30 درصد بقیه غیرمکانیکی تلقی شود، 70 درصد ناخالص کارکرد به ماخذ 7 درصد به اضافه آن به عنوان حق بیمه بیکاری و 30 درصد ناخالص کارکرد به ماخذ 15 درصد به اضافه آن به عنوان حق بیمه بیکاری محاسبه میگردد.
قراردادهای طراحی و ساخت نرمافزار و ارائه خدمات رایانهای
قراردادهایی که موضوع پیمان نصب سختافزار، طراحی و ساخت نرمافزار و سیستمهای مختلف عملیاتی و اطلاعاتی و پشتیبانی نرمافزاری و سختافزاری و تعمیر و نگهداری آنها میباشد، در صورتیکه پیمانکار مربوط دارای شخصیت حقوقی باشد نحوه محاسبه بیمه طبق ماخذ زیر خواهد بود.
1. در صورتیکه دفاتر و اسناد قانونی شخصیت حقوقی مورد تایید سازمان تأمین اجتماعی باشد، در این صورت با وصول حق بیمه طبق گزارش بازرسی از دفاتر قانونی مفاصاً حساب قرارداد صادر میشود.
درآمد پیمانکاری
2. چنانچه سازمان قادر نباشد سریعا از دفاتر قانونی پیمانکار بازرسی نماید و پیمانکار جهت دریافت مفاصا حساب تعجیل داشته باشد و پیمانکار فاقد بدهی قطعی باشد، با گرفتن تعهد مبنی بر داشتن دفاتر قانونی با امضای مجاز مفاصا حساب صادر میشود.
3. چنانچه دفاتر قانونی پیمانکار مورد تایید سازمان نباشد، حق بیمه قرارداد طبق تصویب نامه 24/1/70 محاسبه میشود. در این حالت چنانچه پیمانکار بابت بیمه کارکنان شاغل در کارگاه تولیدی، فنی و صنعتی خود دوره اجرای قرارداد حق بیمه پرداخت نموده باشد از حق بیمه محاسبه شده بابت قرارداد کسر و مانده مطالبه و وصول و سپس مفاصا حساب قرارداد صادر میشود.
چنانچه پیمانکار شخص حقیقی باشد:
1) در زمان اجرای قرارداد پیمانکاری دارای پرونده در شعب سازمان تأمین اجتماعی و لیست کارگران شاغل در کارگاه را ارسال و یا توسط سازمان از کار بازرسی به عمل آمده چنانچه پیمانکار طبق محتویات پرونده فاقد بدهی باشد، مفاصا حساب قرارداد صادر میشود.
2) در صورتیکه پیمانکار فاقد پرونده مطالباتی و فاقد بازرسی و ارسالی لیست در دوره اجرای قرارداد باشد، حق بیمه قرارداد وی طبق تصویب نامه مورخ 24/1/70 محاسبه و سپس مفاصا حساب صادر میشود.
درآمد پیمانکاری
فرآیند شناسایی درآمد پیمان بلندمدت
در روش درصد پیشرفت کار در پایان هر دوره مالی پس از محاسبه درصد کار تکمیل شده، درآمد پیمان به تدریج به تناسب کار انجام شده پیمان اندازهگیری و شناسایی میشود. برای شناسایی درآمد و بر اساس «روش هزینه بر هزینه» به ترتیب زیر اعمال میگردد:
1. برآورد کل مخارج پیمان به شکلی معقول و منطقی،
2. اندازهگیری درصد کار تکمیل شده بر اساس هزینههای متحمل شده تا پایان دوره جاری نسبت به برآورد کل مخارج پیمان جهت تکمیل:
روش اول:
کل هزینههای انجام شده تا پایان دوره جاری = درصد تکمیل کار
برآورد کل مخارج پیمان جهت تکمیل
درآمد پیمانکاری
روش دوم:
کل هزینههای انجام شده تا پایان دوره جاری = درصد تکمیل کار
برآورد کل مخارج پیمان جهت تکمیل
* استاندارد شماره 9 حسابداری پیمانهای بلنددت در مورد میزان تکمیل پیمان (بند 31) چنین مقرر میدارد:
با توجه به ماهیت پیمان، روشهای میزان تکمیل کار ممکن است شامل موارد زیر باشد:
الف. نسبت مخارج تحمل شده پیمان برای کار انجام شده تا تاریخ ترازنامه به کل مخارج برآوردی پیمان،
ب. ارزیابی کار انجام شده، یا
ج. نسبت مقدار کار انجام شده به کل کار پیمان.
مبالغ دریافتی و دریافتنی بابت پیشرفت کار و نیز پیش دریافت از کارفرمایان معمولاً منعکس کننده کار انجام شده نیست.
بعد از محاسبه سود ناخالص پیمان و هزینههای ساخت دوره جاری، سود ناخالص پیمان به حساب «پروژه در جریان ساخت» و هزینههای ساخت دوره جاری به حساب «بهای تمام شده عملیات ساخت» بدهکار، سپس با افزدون سود ناخالص دوره جاری به هزینههای ساخت «بهای تمام شده عملیات ساخت» به حساب «درآمد پیمان بلندمدت» بستانکار میگردد.
درآمد پیمانکاری
سیستم حسابداری قراردادهای پیمانکاری بلندمدت در دفاتر پیمانکار به استثناء ثبتهای مربوط به برآورد موجودی مصالح پای کار و شناسایی درآمد پیمان بلندمدت، بقیه با سیستم حسابداری پیمانکاری به روش درصد پیشرفت کار یکنواخت بوده، که در مثال زیر به صورت مقایسهای تشریح میگردد:
مثال: شرکت پیمانکاری خانه گستر عملیات اجرایی ساخت یک پروژه ساختمانی را در اول سال 1×13 به مبلغ 1500000 ریال با کارفرما امضاء کرد. برآورد هزینهها جهت تکمیل پیمان 1350000 ریال، عملیات اجرایی پیمان در سال 3×13 به پایان رسید. سایر اطلاعات از مدارک حسابداری شرکت (الف) استخراج شده است:
1×13 2×13 3×13
1. برآورد هزینه جهت تکمیل پیمان 1350000 1360000 1365000
2. هزینههای تحقق یافته طی سال 350000 550000 465000
3. هزینههای انباشته تا تاریخ 29/12 350000 900000 13650000
4. برآورد هزینه جهت تکمیل پیمان در 29/12 1000000 460000
5. صورت وضعیت تأیید شده طی سال 300000 575000 625000
6. صورت وضعیت تأیید شده از شروع تا 29/12 300000 875000 1500000
7. مبالغ وصولی از کارفرما طی هر سال 270000 555000 675000
8. جمع مبالغ وصولی از شروع تا 29/12 270000 825000 1500000
مرحله 1 – چگونگی برآورد درصد پیشرفت کار بر اساس روش «هزینه بر هزینه» به شرح زیر میباشد:
درآمد پیمانکاری
1×13 2×13 3×13
هزینههای تحقق یافته تا تاریخ 350000 9000000 1365000
برآورد هزینه جهت تکمیل پیمان 1350000 1360000 1365000
درصد تکمیل کار 956/25٪ 176/66٪ 100٪
1× درصد کار تکمیل شده تا پایان سال =
درصد کار تکمیل شده تا پایان سال 2× =
درصد کار تکمیل شده تا پایان سال 3× =
مرحله 2- نحوه محاسبه درآمد پیمان بلندمدت هر سال در روش درصد پیشرفت کار:
1×13 2×13 3×13
سال 1×13: 5/1 میلون × 926/25/0 388890 – –
سال 2×13: 5/1 میلیون × 176/66/0 – 992640 –
سال 3×13: میلیون × 100٪ – – 1500000
برای تعیین درآمد سال جاری، جمع درآمد شناسایی شده طی هر سال از جمع درآمد شناسایی شده سالهای قبل کسر میگردد. به طور مثال پیمان بلندمات در سال 2×13 برابر است با:
درآمد پیمان بلندمدت سال 2×13 603750 = 388890 – 992640
مرحله 3- برآورد سود ناخالص در هر سال از تفاوت بین درآمد پیمان هر سال و هزینههای تحقق یافته همان سال به دست میآید:
1×13 2×13 3×13 جمع
درآمد پیمان بلندمدت طی دوره جاری 3888890 603750 507360 1500000
هزینههای تحقق یافته در دوره جاری 350000 550000 465000 1365000
برآورد سود ناخالص سال جاری 38890 53750 42630 135000
ثبت عملیات حسابداری پیمانکاری بلندمدت در دفاتر پیمانکار با استفاده از دو روش (درصد پیشرفت کار و کار تکمیل شده) و شناسایی درآمد عملیات پیمانکاری برای سالهای 1×13، 2×13، 3×13 به شرح زیر نشان داده میشود (روش شناسایی درآمد در روش درصد پیشرفت کار بر اساس روش «هزینه بر هزینه» میباشد):
سال 1×13: روش درصد پیشرفت کار روش کار تکمیل شده
1. پروژه در جریان ساخت
حسابهای پرداختنی و …
ثبتهای مخارج پیمان سال 1× 3500000
3500000 350000
350000
2. حسابهای دریافتنی
صورت وضعیت ارسال
ثبت مبلغ کارکرد صورت وضعیت 300000
300000 300000
300000
3. وجوه نقد
حسابهای دریافتنی
ثبت وصولی از کارفرما پس از کسر سپرده حسن انجام کار 270000
270000 270000
270000
4. پروژه در جریان ساخت
بهای تمام شده عملیات ساخت
ثبت شناسایی درآمد پیمان بلندمدت 38890
350000
388890 ثبت ندارد
سال 2×13:
1. پروژه در جریان ساخت
وجوه نقد، حسابهای پرداختنی و …
ثبت مخارج پیمان سال 2×
ثبت مبلغ کارکرد صورت وضعیت 575000
575000 575000
575000
درآمد پیمانکاری