..
شکل و ترتیب اصلی گزارش حسابرس
گزارشهای حسابرسان داخلی سازمانهای مختلف ممکن است از لحاظ شکل و اندازه و ترتیب اصلی گزارش حسابرس متفاوت باشد اما، از لحاظ خصوصیات و ساختار اصلی تفاوت چندانی ندارد. شکل اصلی زیر، یک شکل انعطافپذیر و قابل استفاده برای سازمانهای مختلف را نشان میدهد و از اجزای زیر تشکیل شده است. ترتیب اصلی گزارش حسابرس
- جلد
- ترتیبات رسمی
- خلاصه مطالب برای مدیریت یا اهم مطالب
- یافتهها به تفصیل
- جدولها و پیوستها (در صورت لزوم)
جلد
جلد کردن گزارشها همواره مطلوب است. حسابرس میتواند جلد گزارش را با استفاده از کامپیوتر محل کارش به سادگی طراحی و آن را با دستگاه چاپ کامپیوتری چاپ کند. از جلدهای از پیش چاپ شده و رنگین نیز میتوان استفاده کرد.جلد گزارش میتواند به گونهای طراحی و چاپ شود که جای عنوان و موضوع گزارش به صورت پنجره بریده شود تا صفحه حاوی عنوان و موضوع گزارش (صفحه زیرین) که برای هر حسابرسی متفاوت میباشد، در آن پنجره نشان داده شود. جلد یک گزارش بطور معمول حاوی موارد زیر است:
عنوان گزارش
- نام و نشانی قسمت مورد رسیدگی
- تاریخ یا دوره حسابرسی
- واحد حسابرسی داخلی
عنوان
شرکت، بخش، واحد، قسمت، یا سایر نامهای مشابه باید به همان گونه رسمی آن آورده شود مگر آن که کلمهای اختصاری که معمولاً در سازمان استفاده میشود و از نظر حرفهای قابل قبول است مورد استفاده قرار گیرد[1]. برای مثال بین CO , COMPANI , INC , COMPANY , COMPANY , & AND , INC , INCORPORATED تمایز قایل شوید. چنانچه کلمه «سهامی» بخشی از اسم شرکت نباشد در ذکر نام آن آورده نمیشود. در مواردی که نام کامل قسمت مورد رسیدگی در گزارش حسابرس آورده نمیشود، آن قسمت را میتوان با شرکت، بخش، قسمت، دانشگاه، شهر، نقشه، پروژه، و… ذکر کرد بدیهی است با حروف برجستهتر از متن.اسم شهری که قسمت مورد رسیدگی در آن قرار دارد نباید در روی جلد گزارش به صورت اختصار آورده شود. ذکر اسم اختصاری ایالت یا کشور نیز به اختصار، مناسب نمیباشد.
ترتیب اصلی گزارش حسابرس
تاریخ یا دوره حسابرسی: تاریخ روی جلد گزارش را ماهیت گزارش حسابرس تعیین میکند. رهنمودهای زیر تقریباً بیشتر حالتهای مختلف تاریخ روی جلد را نشان میدهد:
استفاده از ماه و سالی که حسابرسی در آن کامل شده است؛ مگر این که حسابرسی درباره گزارشهای مالی، شرایط یا معاملات مربوط به یک تاریخ خاص یا دوره مشخصی انجام میشود.
- استفاده از تاریخ ترازنامه برای مواردی که حسابرسی تنها درباره ترازنامه یا جداول و پیوستهای ترازنامه و تجزیه و تحلیل آنها انجام میشود.
- استفاده از تاریخ ترازنامه به تنهایی برای مواردی که ترازنامه و نتایج عملیات مربوط به سال مالی منتهی به تاریخ ترازنامه حسابرسی میشود.
- استفاده از تاریخ دورههای مورد حسابرسی درباره نتایج عملیات یا سایر گزارشهای مالی مشابهای که دوره مالی آنها کمتر یا بیشتر از یک سال مالی است.
ترتیب اصلی گزارش حسابرس
مثالهایی از تاریخ دورهها:
الف- سال مالی متهی به 30 دی ×× 13
ب- دوره شش ماهه منتهی به 31 خرداد ××13
پ- دوره یک سال و چهار ماهه منتهی به 31 تیر ماه ××13
ت- از اول خرداد ××13 تا 24 مهر ××13
- استفاده از «منتهی به تاریخ …..» در مواردی که دوره مربوط پایان یافته است.
- استفاده از «تا تاریخ ……» در مواردی که تاریخ دوره، مربوط به آینده است (برای گزارشهای مربوط به براوردها و پیشبینیهای مالی).
[1] در ایران نیز از این گونه کلمههای اختصاری استفاده میشود مانند ج ح ر ا جامعه حسابداران رسمی ایران ا ح خ ا انجمن حسابداران خبره ایران توانیر شرکت تولید و انتقال نیرو
ترتیب اصلی گزارش حسابرس
استفاده از تاکیدها و خالی گذاشتن فضای کافی: حسابرس ممکن است بخواهد بر برخی نکات یا ایدههایی تاکید کند که از طریق عنوان گذاری یا نمودار قابل تشخیص نمیباشد. خط کشی زیر عبارتها خط شکسته، استفاده از حروف درشت، یا حروف در اندازه و اشکال مختلف. توجه خواننده را به عبارتهای خاص معطوف میدارد و بر تاکید آنها میافزاید. اما خط کشی زیاد از حد زیر عبارتها یا سایر تاکیدها سبب آشفتگی و شلوغی میشود.
استفاده موثر از فضای سفید صفحات گزارش را جذاب میکند. فضای سفید مناسب باعث میشود تا عنوانها و نمودارها برجسته تر نشان داده شوند. حاشیه گذاری معمولاً 3 تا 5 سانتیمتر نیز دارای اهمیت است. با استفاده از فضای سفید بیشتر در اطراف یک متن خاص بر تاکید آن میافزاید که میتواند درک خواننده را از آن بیشتر کند.
ترتیب اصلی گزارش حسابرس
استفاده از پانوشت سبب میشود تا بسیاری از اطلاعات تفصیلی مربوط به متن که ممکن است برخی خوانندگان به آن نیاز نداشته باشند به شکلی دیگر در گزارش آورده شود. در مواردی که ذکر منابع ضرورت دارد سعی کنید با استفاده از پانوشت جریان عادی مطالب را قطع نکنید