جزء دیگری از یافته های حسابرسی، ارائه پیشنهادهاست. اما بیاید ابتدا بفهمیم چه چیزی، پیشنهاد حسابرسی نیست. پیشنهاد حسابرسی، اخطاری برای «توجه به مشکل به منظور یافتن اقدام ممکن» نیست. چنین پیشنهادی، واقعاً پیشنهاد نیست، زیرا، قسمت مورد رسیدگی با خواندن این پیشنهاد به امکان یافتن راه کاری برای آن نزدیکتر نمیشود.
پیشنهاد حسابرسی، منحصراً به مشکل میپردازد و در بهترین حالت باید راهکارهای بدیل یا توصیههایی برای حل مشکل، ارائه دهد.
حسابرسان بهتر است هنگام ارائه پیشنهاد از کلمههایی چون باید یا میباید بپرهیزند. بلکه، با تایید بر نیازها و راهکارهای مختلف مربوط به هدفهای خاص کنترل داخلی، بهتر میتوانند نتیجه بگیرند.
یافته های حسابرسی
شکل 3-8 دو نمونه از شرایط و پیشنهاد حسابرسی ممکن را ارائه میکند.
با وجودی که بیشتر واحدهای حسابرسی داخلی پیشنهادهایی را در گزارش خود ارائه میکنند، برخی از حسابرسان (داخلی) بر این باورند که ارائه پیشنهاد، مشکل ساز است چون که احتمالاً، بیطرفی آنان از بین میرود. فرض کنید حسابرسان داخلی یک شرکت پیشنهادهایی درباره سیستم کنترل داخلی آن ارائه کنند و پیشنهادهای آنان پذیرفته و اعمال شود.
گرچه حسابرسان به واقع تصمیمی برای اقدامات خاص نمیگیرند اما برخی مقامات حسابرسی داخلی بر این عقیدهاند که حسابرسان داخلی ممکن است به حدی درگیر تصمیمهای خود شوند که بیطرفی آنان خدشه دار شود. در نتیجه برخی حسابرسان از ارائه پیشنهاد درباره یافتههای حسابرسی خودداری میکنند.
یافته های حسابرسی
رهنمود 5-430. گزارشگری نتایج حسابرسی درستی ارائه پیشنهاد را با گزارش حسابرس میتواند شامل پیشنهادهایی برای بهبود احتمالی باشد. به صراحت به رسمیت میشناسد.
قسمت مورد رسیدگی و مدیریت آن ناگزیر باید یافتههای حسابرسی را جدی بگیرند. از سوی دیگر آنان مجبور نیستند که پیشنهادهای حسابرسی را بپذیرند. این واقعیت سبب شده است حسابرسان تشخیص دهند که پیشنهادهایشان گاه بیشتر به توصیهای برای اقدامات احتمالی شباهت مییابد که برای کمک به قسمت مورد رسیدگی در حل مشکلش طراحی شده است.
ارائه راه کار همواره باید با احتیاط همراه باشد. حسابرسان ممکن است راه کاری منطقی یا بدیهی را به درستی پیشنهاد کنند اما ارائه راه کاری جز راه کارهای بدیل سنجیده میتواند خطرآفرین باشد. حسابرسان بهتر است پیشنهاد نسنجیدهای را صرفاً به دلیل آن که از آنان انتظار ارائه پیشنهاد میرود ارائه نکنند.
برای ارائه پیشنهاد شاید مطالعات بیشتری لازم باشد گاه پیشنهاد راههایی برای یافتن یک پاسخ به مراتب بهتر از ارائه راه حلی خاص میباشد. چنین برخورد احتیاط آمیزی با مساله پیشنهاد حسابرسی به ویژه در مرحله تدوین گزارش حسابرسی از اهمیت زیادی برخوردار است. گزارش حسابرس در فصل بعد به تفصیل بحث میشود.عوامل موثر بر پیشنهادهای حسابرسی: حسابرسان هنگام ارائه پیشنهادهایشان باید عوامل بسیاری را در نظر بگیرند. برای مثال:1- آیا پیشنهادشان مشکل را حل میکند یعنی میزان خطر را مشخص میکند؟2- آیا قسمت مورد رسیدگی توانایی انجام پیشنهاد را دارد؟ آیا تخصص لازم را دارد؟ آیا فناوری لازم در دسترس میباشد؟3- آیا پیشنهاد ارائه شده همسو با سایر عملیات قسمت مورد رسیدگی است؟
یافته های حسابرسی
4- آیا پیشنهاد ارائه شده مقرون به صرفه است یعنی منافع حاصل از اعمال آن بیش از هزینه آن خواهد بود؟
5- آیا پیشنهاد ارائه شده یک راه حل بلند مدت کوتاه مدت یا فقط یک مسکن است؟
آخرین نکته آن که اگر پیشنهاد حسابرسان پذیرفته شود قسمت مورد رسیدگی است که باید با آن تصمیم بسازد. حسابرسان پس از مدتی از قسمت مورد رسیدگی میروند تا پیشنهادی باید با نیازها و عملیات قسمت مورد رسیدگی تناسب داشته باشد.
فرض کنید دایره املاک و مستغلات یک شرکت بزرگ سرمایه گذاری مورد حسابرسی قرار گرفته است. حسابرسان از شیوه غیررسمی موجود برای ارزیابی خریدهای بالقوه این دایره ناراضی میباشند. حسابرسان به این نتیجه رسیدند که ارزیابی رسمی مناسبتر است. دو شیوه ارزیابی به شرح زیر مورد بررسی قرار گرفت.
1- ارزیابی توسط کارشناسان مستقل برون سازمانی با بستن قرارداد2- ارزیابی توسط کارشناسان درون سازمانی و مستند کردن آنبه علاوه در صورت ارزیابی درون سازمانی میتوان از کارشناسان دایره املاک و مستغلات استفاده کرد یا کارشناسان سایر دوایر را به لحاظ بیطرفی مورد نظر بکار گرفت.
حسابرسان پس از مطالعه دقیق مشکل و تبادل نظر با واحد مورد رسیدگی به این نتیجه رسیدند که کیفیت کار کارشناسان مستقل بسیار گوناگون است. همچنین از آنجا که خرید املاک و مستغلات در سرتاسر کشور صورت میگیرد به کارشناسان فراوانی املاک و مستغلات نتایج یکنواخت و قابل اعتمادتری را از ارزیابی توسط کارشناسان برون سازمانی بدست میدهد.
یکی از مشهورترین کارشناسان املاک و مستغلات کشور عضو هیات مدیره شرکت است. مدیریت قسمت مدیر رسیدگی میپرسد چرا از تخصص ایشان برای حل مشکل، استفاده نکنیم. حسابرسان با توجه به وجود چنین تخصصی در شرکت و گوناگونی کیفیت کار کارشناسان مستقل (برون سازمانی) به این نتیجه میرسند که در صورت احراز سه شرط زیر، استفاده از کارشناسی درون سازمانی، مناسب خواهد بود:
یافته های حسابرسی
- تهیه مستندات استاندارد شده برای هر مورد ارزیابی.
- بررسی هر مورد ارزیابی توسط کارشناس شرکت و وکیل حقوقی شرکت.
- تدوین برنامه آموزشی توسط شرکت برای آموزش ارزیابان. این افراد ضمناً باید در پی کسب مدرک حرفهای لازم برآیند.
انواع پیشنهادهای حسابرسی
حسابرسان با توجه به نتایج حاصل از روشها و آزمونهای حسابرسی، نحوه برخورد مدیریت، ماهیت یافتههای حسابرسی و منابع در دسترس میتوانند چهار نوع پیشنهاد، به شرح زیر، ارائه کنند:
- تغییر ندادن سیستم موجود.
- تعدیل سیستم کنترل داخلی موجود.
- تامین پوشش بیمهای برای خطرهای کشف شده در طول حسابرسی.
- تعدیل نرخ بازده مورد نظر در مورد برخی از فعالیتها به منظور نشان دادن خطرهای مرتبط با آن.
- شرکت باید به منظور پوشش خطرهای نشت مواد در طول حمل آن از محل فروشنده تا انبار شرکت، پوشش بیمه مسئولیت خود را افزایش دهد.
- مخزنهای مواد باید از کنار رودخانه به محل خلوتتری انتقال یابد.
یافته های حسابرسی
برخی مشکلهای دیگر، چنین راهحلهای روشن و با قابلیت اجرای فوری ندارد. در مواردی که چنین مشکلهایی پیدا میشود، حسابرسان ممکن است متوجه شوند چندین پیشنهاد بدیل برای آن وجود دارد که همه به یک اندازه در حل مشکل، کارساز میباشد. حسابرسان معمولاً هر یک از راه کارها را مطرح و مزایا و معایب آنها را نیز بیان میکنند.
بدیهی است که قسمت مورد رسیدگی گاه بهترین راه حل مشکل را پیشنهاد میکند. در این گونه موارد حسابرسان باید آن را بپذیرند و منبع آن را نیز بیان کنند.
تدوین یافته های حسابرسی: شما متوجه شدهاید که برگ خلاصه نکات حسابرسی حاوی اطلاعاتی نیست که در کاربرگها نمیباشد. پس چرا آن را تهیه میکنیم؟ برگ خلاصه نکات اطلاعاتی را یکجا ارائه میکند که احتمالاً در جای جای پروندههای حسابرسی پراکنده است. این برگ خلاصه به گونهای ساختاربندی شده است که عناصر یافتههای حسابرسی را به گونهای منطقی سازمان میدهد.
برای مثال مدیر حسابرسی میتواند کار حسابرسی را به سرعت بررسی کند بدون نیاز به مطالعه تمام کاربرگهای تفصیلی، کاربرگهایی که نه تنها حاوی اطلاعات بدست آمده طی حسابرسی است بلکه پشتوانههای مفصل آنها را نیز دارد. بدیهی است که مدیر حسابرسی باید از وجود این پشتوانهها اطمینان یابد اما معمولاً با توجه به این که سرپرستان کار حسابرسی، کاربرگها را بررسی کردهاند مدیر حسابرسی تنها در مواردی ناگزیر از بررسی آنها میشود که کیفیت مدارک پشتوانه یا مناسب بودن روشهای خاص حسابرسی اجرا شده مورد پرسش قرار گیرد. برگ خلاصه نکات حسابرسی منبع اطلاعاتی خوبی را برای نگارش گزارش حسابرس نیز فراهم میکند.
یافته های حسابرسی
شکل 6-8 نشان میدهد که برگ خلاصه نکات حسابرسی چگونه اطلاعات مفصل موجود در کاررگها را به زیبایی تمام خلاصه میکند. به عطفهای متقابل هر دو کاربرگ توجه کنید. این عطفها سبب میشود که بررسی آنها به سرعت انجام گیرد و از لحاظ این که یافتهها چگونه باید در گزارش حسابرس بیاید به آسانی ارزیابی شود.