تعیین هدفها. گرچه استاندارد مسئولیتهای واحد حسابرسی داخلی هدف واحد حسابرسی داخلی را چنین تعریف میکند کمک به مدیریت سازمان در انجام بهتر وظاف و مسئولیتهایشان هدفهای هر مورد حسابرسی خاصتر از آن است.
مجموعه هدفهای حسابرسی داخلی را میتوان در سه گروه زیر طبقه بند کرد:
1- بررسی ساختار سیستم کنترل داخلی
2- انجام دادن آزمونهای رعایت روشهای کنترل داخلی (آزمون کنترلها)
ارزیابی کفایت سیستم کنترل داخلی از نظر طراحی و اثربخشی
این هدفها را میتوان هم درباره سیستمهای اطلاعاتی و هم درباره سیستمهای عملیاتی بکار گرفت.
بررسی سیستم کنترل داخلی معمولاً شامل توصیف سیستم مورد حسابرسی و کنترلهای آن و ارزیابی مختصر میزان هماهنگی کنترلهای طراحی شده با مجموعه سیستم است. هدف این بررسی کسب شناخت مقدماتی از واحد بررسی شونده و کنترلهای مربوط به آن است.
آزمونهای رعایت عبارت است از تعیین میزان انطباق کنترلهای واقعی با سیستم کنترل پیشبینی شده. این آزمونها فعالیتهای واقعی را با خط مشیها استانداردها و رویههای تدوین شده در واحد اقتصادی مقایسه میکند.
دستیابی به هدفهای ارزیابی در یک حسابرسی مستلزم تجزیه و تحلیل کامل و ارزیابی واحد مورد حسابرسی از لحاظ موارد زیر است:
1- کفایت و اثربخشی سیستمهای کنترل
هدف واحد حسابرسی داخلی
2- خطرهای سازمانی که جزئی از فعالیتهای واحد مورد حسابرسی است.
هدفهای خاص هر حسابرسی میتواند یک یا هر سه گروه یاد شده بالا را در بر بگیرد. بدیهی است یک حسابرسی کامل مستلزم تحقق هدفهای هر سه گروه است در حالی که حسابرسیهای محدودتر لزوماً به این گونه هدفهای جامع نیاز ندارد.
هدف واحد حسابرسی داخلی
توجه داشته باشید که این هدفها دارای ترتیبی منطقی است یعنی هر هدفی تکمیل کننده هدف قبلی و تامین کننده اطلاعات لازم برای هدف بعدی است. بدینسان بررسی سیستم کنترل داخلی مبنای منطقی را برای تعیین و تشخیص میزان رعایت کنترلهای مقرر به وجود میآورد. بعلاوه حسابرسان داخلی با تعیین میزان رعایت کنترلها میتواند کفایت و اثربخشی کنترلها را به گونهای موثرتر ارزیابی کنند. معمولاً در مواردی که ارزیابی کامل و عمیق لازم باشد هدفهای گروه 1 و 2 بررسی و آزمون رعایت نیز در برنامه حسابرسی گنجانده میشود. در مواردی که انجام آزمون رعایت ضروری تشخیص داده شود انجام بررسی عموماً پیش شرط آن قرار میگیرد.