بررسی مقدماتی و بررسی ساختار کنترل داخلی
پس از انتخاب قسمت مورد رسیدگی و برنامه ریزی حسابرسی در مراحل 1 و 2 مراحل بعدی عبارت است از اجرای بررسی مقدماتی و بررسی کنترلهای داخلی.
در این فصل جنبههای زیر از دیدگاه بررسی مقدماتی مطرح میشود:
نشست اولیه با مقامات قسمت مورد رسیدگی
بازدید از قسمت مورد رسیدگی
مطالعه مدارک و مستندات
تهیه شرح نوشته قسمت مورد رسیدگی
بررسیهای تحلیلی
این روشها تشکیل دهنده بررسی مقدماتی و پیش درآمدی است برای حسابرسان و قسمت مورد رسیدگی درباره رسیدگیهای تفصیلی که در پی خواهد آمد اما حسابرسان باید دقت کنند که بر بررسی مقدماتی به عنوان جایگزینی برای برنامه ریزی ناکافی در گذشته اتکا نکنند. مرحله دوم فرایند حسابرسی برنامه ریزی حسابرسی در واقع باید بررسی مقدماتی را آسانتر کند و زمان مورد نیاز پیش از شروع واقعی کار حسابرسی را به کمترین حد ممکن برساند. بررسی مقدماتی از بسیاری جهات دنباله برنامه ریزی حسابرسی است. تنها تمایزی که بررسی مقدماتی با برنامهریزی حسابرسی (مرحله 2 فرایند حسابرسی) دارد این است که در محل قسمت مورد رسیدگی انجام میشود. این روشها که در محل قسمت مورد رسیدگی اجرا میشود از دیدگاه نحوه کلی اجرای حسابرسی که جداگانه بحث خواهیم کرد، بسیار اهمیت دارد.
بررسی مقدماتی
بررسی مقدماتی، حسابرسان را در موقعیتی قرار میدهد که بتوانند اطلاعات اولیهای را در محل کسب کنند که از دیدگاه آشنایی با عملیات جاری قسمت مورد رسیدگی و کنترلهایی که میخواهند حسابرسی کنند بسیار ارزشمند است. حسابرسان میتوانند بهترین راه برخورد با حسابرسی را بررسی کنند، اطلاعات جدیدی را مورد توجه قرار دهند که در مرحله برنامهریزی حسابرسی در اختیار نداشتند و نظرها و پیشنهادهای قسمت مورد رسیدگی را ارزیابی کنند.
کوتاهی در اجرای کارامد این بررسی میتواند به نارسایی در انجام کار حسابرسی و نادیدهگیری کارهای مهمی از حسابرسی بینجامد که باید انجام شود.
نشست اولیه
حسابرسان باید با قسمت مورد رسیدگی تماس بگیرند و برای نشست اولیه با آن، پیش از شروع کار حسابرسی قرار بگذارند. در این نشست، معمولاً اعضای گروه حسابرسی و مدیریت قسمت مورد رسیدگی شرکت دارند. سرپرست گروه حسابرسی معمولاً این جلسه را اداره میکند. اگر قرار باشد مدیر یا مدیران ارشد قسمت مورد رسیدگی در این نشست حضور داشته باشند، یک مدیر حسابرسی یا حتی رییس واحد حسابرسی داخلی نیز ممکن است در جلسه حاضر شود اما، این سرپرست گروه حسابرسی است که جلسه را اداره میکند.
هدفهای نشست اولیه عبارت است از:
جلب روحیه همکاری.
مبادله اطلاعاتی که انجام شدن حسابرسی را آسانتر میکند.
کسب اطلاعات لازم برای حسابرسی.
ایجاد احساس اعتبار و اطمینان.
در اینجا، به چگونگی تحقق هدفهای نشست اولیه میپردازیم.
برنامهریزی برای نشست اولیه ـ تهیه دستور جلسه
دستور جلسه، مطالبی را در بر میگیرد که در این نشست باید درباره آن گفتگو کرد. این مطالب شامل توضیحی درباره حسابرسی، یعنی دامنه رسیدگیها و هدفها و ماهیت کلی حسابرسی با کسانی که حسابرسی را انجام خواهند داد؛ و مدت زمان تقریبی انجام شدن کار است.
اطمینان دادن به واحد مورد رسیدگی درباره ایجاد هماهنگی عملیات حسابرسی با عملیات قسمت به گونهای که کمترین مزاحمت در اجرای فعالیتهای آن رخ دهد، بسیار مهم است.
حسابرسان داخلی معمولاً روشهای خاص حسابرسی را با قسمت مورد رسیدگی مطرح نمیکنند. حسابرسان ممکن است درباره این که چه مدارکی برای بررسی لازم است و با کدام کارکنان گفتگو خواهند کرد، کدام عملیات را مشاهده خواهند کرد و شاید از فنون حسابرسی، بحث کنند. اما، چنانچه حسابرسان روشهای خاص حسابرسی خود را به قسمت مورد رسیدگی بگویند، قسمت مزبور خواهد توانست بر نتایج حسابرسی اثر گذارد.
گرچه ترتیب نشست اولیه در هر مورد فرق میکند اما، یک دستور جلسه متداول را میتوان به شکل زیر در نظر گرفت:
معرفی حاضرین در جلسه.
رئوس ماموریت حسابرسی (دامنه رسیدگی، هدفها و…)
بحث درباره هر گونه نگرانی قسمت مورد رسیدگی
ایجاد هماهنگی بین کار حسابرسی و عملیات قسمت مورد رسیدگی
بحث درباره انواع اطلاعات مورد نیاز طی حسابرسی و میزان همکاری قسمت مورد رسیدگی.
شکل گزارش حسابرس و زمان صدور آن.
صرفنظر از آن که کدام جنبه ویژه کار یا نگرانی حسابرسان در این نشست مطرح شود گروه حسابرسی و قسمت مورد رسیدگی هر دو باید در پایان این نشست بدانند که از آنان چه خواسته شده است.
ایجاد جو مناسب در نشست اولیه. جو حاکم بر این نشست باید روحیه احترام حرفهای باشد نه خیلی خودمانی و نه خیلی رسمی و خشک. اگر خیلی خودمانی باشد حسابرسان ممکن است وجهه خود را از دست بدهند و اگر خیلی خشک و رسمی باشد احتمال ایجاد دل زدگی و از دست رفتن همکاری قسمت مورد رسیدگی را پدید آورد. حسابرسان با برخورد حرفهای همراه با احترام میتوانند وضع خود را در یک جو احترام و همکاری مستحکم کنند. برای ایجاد چنین جوی نکات زیر باید مورد توجه قرار گیرد:
1- تعیین زمان و مکان مشخص برای نشست.
2- برگزاری در محیطی آرام و به دور از مراجعه کنندگان.
3- توزیع دستور جلسه در ابتدای نشست یا حتی پیش از نشست
4- اداره جلسه با اعتماد به نفس اما همراه با رفتاری مودبانه
5- حفظ آرامبخش کلام
6- برخورد باز و همکاری
7- به پایان بردن نشست در محدوده زمانی معقول به گونهای که جلسه بطو موثر پایان پذیرد و گفتگوها به موضوعهای بیرون از دستور جلسه کشیده نشود.
ایجاد احساس اعتبار و اطمینان. حسابرسان اعتبار خود را با داشتن ارتباط با حرفه حسابرسی داخلی رده سازمانی که به آن گزارش میکنند و میزان حرفهای بودن خود بدست میآورند. حسابرسان در نشست اولیه نمیتوانند کار چندانی در راستای کسب اعتبار بیشتر از حرفه یا سازمان انجام دهند اما کارهای زیادی را میتوانند انجام دهند که اعتبار خود را افزایش دهند یا از آن بکاهند. منابع شخصی و فردی کسب اعتبار شامل پوشش و ظاهر آراسته رفتار، گفتار و کردار آرام، آماده بودن احترام به نظرات قسمت مورد رسیدگی و نشان دادن صلاحیت و کاردانی خود بدون استفاده زیاد از کلمهها و عبارتهای فنی است.
در مواردی که قسمت مورد رسیدگی خواهان حسابرسی نمیباشد موضوع حسابرسی بهتر است از طریق مقامی ابلاغ شود که قسمت مورد رسیدگی زیر نظر آن فعالیت میکند. در سایر موارد حسابرسان میتوانند نسخهای از دستور عمل سازمانی یا معرفی نامهای از مدیریت ارشد سازمان را ارائه کنند که در آن اختیارات و مسئولیتهای حسابرسان به روشنی آمده باشد. این گونه مدارک نیاز حسابرسان را به ایجاد اعتبار توسط خودشان از بین نمیبرد. اگر حسابرسان نتوانند اعتبار خود را تثبیت کنند، قسمت مورد رسیدگی هم همکاری خود را به کمترین حد ممکن میرساند. در این صورت کارایی و اثربخشی حسابرسی خدشه دار میشود.
مستند کردن نشست اولیه. اهمیت نشست اولیه مستند کردن آن را بطور کافی توجیه میکند. دستور جلسه یادداشتهای ضمن جلسه، نسخهای از هر گونه مدرکی که به قسمت مورد رسیدگی داده میشود و هر گونه اطلاعات پشتوانه دیگر باید در کاربرگها مستند و در پروندههای حسابرسی نگهداری گردد. دستور جلسهای که در پروندهها نگهداری میشود بهتر است که زمان و مکان جلسه و نام شرکت کنندگان را داشته باشد.
بازدید از قسمت مورد رسیدگی: بازدید از قسمت مورد رسیدگی اطلاعات دست اولی از تسهیلات، تجهیزات، کارکنان و عملیات قسمت مورد رسیدگی را برای حسابرسان فراهم میکند.
مدیریت قسمت مورد رسیدگی معمولاً گروه حسابرسی را در این بازدید همراهی و عملیات آن را بطور مختصر برای آنان توصیف میکند. این گونه بازدیدها بسته به بزرگی و کوچکی قسمت مورد رسیدگی از چند دقیقه تا چند ساعت طول میکشد. هدف از این بازدید کسب اطلاعاتی کلی از عملیات قسمت مورد رسیدگی است.
گرچه برخی کارکنان قسمت مورد رسیدگی نیز در این بازدید به حسابرسان معرفی میشوند اما در این زمان طرح کردن پرسشهای حسابرسی چندان مناسبت ندارد اما به هر حال حسابرسان باید عملیات قسمت مورد رسیدگی را چنان مورد توجه قرار دهند که متوجه فعالیتهای غیرعادی نشانههای ناکارایی، تجهیزات بدون استفاده، کارگران بیکار، ضعف تعمیر و نگهداری ماشینآلات و تسهیلات و نظایر آن بشوند. حسابرسان باید نحوه برخورد کارگران را با کارشان و چگونگی رابطه آنان را با یکدیگر و با مدیریت نیز مشاهده کنند. این گونه مشاهدات اغلب بر تدوین و تهیه برنامه حسابرسی اثر میگذارد.
مطالعه مدارک و مستندات: گرچه حسابرسان ممکن است مدارک موجود در پرونده دایمی خود را مطالعه کرده باشند اما با وجود این مدارک موجود را ضمن بازدید مطالعه میکنند. این مطالعه حین بازدید اطلاعات به روزتری را برای حسابرسان فراهم میکند که هر گونه تغییر در ساختار سازمانی، مسئولیتها و عملیات را نشان میدهد. مدارکی که بیش از همه مورد توجه حسابرسان است، شرح سیاستها و روشها، نمودار سازمانی، نمودگرهای عملیات، شرح وظایف، گزارشهای عملکرد و مقررات دولتی را شامل میشود.
این مطالعه، به طور تفصیلی انجام نمیشود. هدفهای اولیه این مطالعه، تشخیص م حل مدارک به منظور آشنایی با نحوه سازماندهی آنها و مرور آنها به منظور یافتن نشانههای طرز نگهداری آنهاست.
پروندههای دایمی برخی واحدهای حسابرسی (داخلی) چنان به روز میباشد که اطلاعات بهتی را نسبت به مدارک موجود در زمان بازدید، برای حسابرسان فراهم میکند. بدیهی است که در این گونه موارد، مطالعه مدارک میتواند بسیار مختصر انجام شود یا کلاً از برنامه بازدید حذف گردد.
تهیه شرح نوشته قسمت مورد رسیدگی
حسابرسان با اطلاعاتی که از نشست اولیه، بازدید قسمت مورد رسیدگی و مطالعه مدارک و مستندات بدست میآورند میتوانند قسمت مورد رسیدگی را بطور کتبی تشریح کنند یا شرح نوشته قبلی و موجود در پرونده دایمی را به روز نمایند. این توصیف شامل نوشتن توضیحات، نمودگرها، نمودارهای سازمانی و همچنین، اطلاعات مربوط به عملکرد مالی و عملیاتی قسمت مورد رسیدگی است.
رئوس مطالبی که در این شرح نوشته میتواند بکار رود به شرح زیر است:
هدفهای عملیات قسمت مورد رسیدگی.
محدودیتهای محیطی.
قسمتهای عملیاتی تشکیل دهنده سازمان.
منابع (تعداد و گروهبندی کارکنان، جریانهای وجوه نقد، زمین، ساختمانها و تجهیزات، سیستمهای اطلاعاتی، و…)
مدیریت
در عمل، شرح نوشتهها ممکن است بسیار درازتر از این نمونه باشد. برخی واحدهای حسابرسی داخلی شرح نوشته را تهیه نمیکنند و به جای آن، بر مدارکی اتکا میکنند که این گونه اطلاعات را در بردارد. مزایای تهیه شرح نوشته به قرار زیر است:
1- حسابرسان منبع مناسبی را برای چنین اطلاعاتی در اختیار دارند.
2- حسابرسان میتوانند اطمینان یابند که اطلاعات لازم را به ترتیبی بدست میآورند و مرتب میکنند که به بهترین وجه پاسخگوی نیازشان است.
بررسی تحلیلی (مقایسه، نسبتها و تجزیه و تحلیل روندها): همان گونه که در فصل 3 آمد بررسی تحلیلی عبارت است از محاسبه نسبتها و تعیین روندها با استفاده از اطلاعات مالی و تولیدی. تعیین این نسبتها و روندها امکان مقایسه عملیات قسمت مورد رسیدگی را با عملکرد گذشته آن متوسطهای صنعت عملکرد دیگر شرکتها و سایر قسمتهای مورد رسیدگی در درون سازمان به وجود میآورد. در اینجا اطلاعات و جزییات کاربردی آن را مطرح میکنیم.
بررسیهای تحلیلی، چند منظوره اجرا میشود. درک بهتری از عملیات قسمت مورد رسیدگی را بطور کمی (یا مقداری) تامین میکند.
نوسانها و روندهای گوناگون را آشکار و زمینههای خاص بالقوه مخاطرهآمیز را برای حسابرسان، مشخص میکند و حسابرسان را در تخصیص زمان به زمینههایی یاری میدهد که بیشترین خطر را دارد یا نسبت به آن بیشترین نگرانی وجود دارد.
بررسیهای تحلیلی به روشهای گوناگون انجام میشود.
مثالی در زیر میآید:
جمعهای سال جاری را با جمعهای سال پیش مقایسه کنید.
جمعهای سال جاری را تجزیه و به جمعهای اجزای تشکیل دهنده آن، تبدیل و این جمعهای اجزا را با اقلام مشابه سال پیش مقایسه کنید.
نتایج عملیات را با مبالغ بودجه شده مقایسه کنید.
روابط بین حسابها را رسیدگی کنید.
نسبتهای مالی و تولیدی، درصدها و روندها را با متوسط صنعت مقایسه کنید.
رابطه اطلاعات مالی را با اطلاعات تولیدی تعیین کنید.
نسبتها، درصدها و روندها (ی قسمت مورد رسیدگی) را با اطلاعات مشابه سایر قسمتهای سازمانی مقایسه کنید.
عملکرد سازمان را با اطلاعات اقتصادی مقایسه کنید.
اطلاعات مالی و تولیدی را برای یافتن اقلام غیر عادی، مطالعه کنید.
تمایز بارز بین بررسی تحلیلی حسابرسان داخلی و بررسی تحلیلی انجام شده توسط حسابرسان برای خدمات بررسی، سطح استاندارد شده آن است. حسابرسان مستقل هنگام اجرای بررسیهای تحلیلی، مجموعهای به نسبت استاندارد شده از نسبتهای مالی، روندها و تجزیه و تحلیلهای مقایسهای را انجام میدهند اما حسابرسان داخلی باید این معیارهای بررسی را از جنبههای گوناگون حسابرسی در نظر بگیرند.
حسابرسان داخلی با توجه به ماهیت متفاوت حسابرسی داخلی باید ضوابط بررسی را متناسب با هر مورد کار حسابرسی تعیین کنند. بررسی تحلیلی از دیدگاه حسابرسان داخلی به همان اندازه ارزشمند است که برای حسابرسان مستقل، اما ضوابط ویژه حسابرسی داخلی به اندازه ضوابط مورد نظر در حسابرسی مستقل، قابل پیشبینی نیست.
مثال: فرض کنید حسابرسان داخلی یک شرکت بزرگ تجهیزات مدارس به هزینههای دایره آگهی و تبلیغات شرکت رسیدگی میکنند. شکل 3-7 بررسی تحلیلی در این حسبارسی را نشان میدهد. در این شکل اطلاعات ارزشمندی درباره ماهیت و نتایج عملیات قسمت و تجزیه و تحلیلی مفید از روندهای گوناگون عملکرد و عملیات یک دوره پنج ساله از 3 × 13 تا 7 × 13 ارائه شده است.
موارد زیر میتواند مورد توجه حسابرسان قرار گیرد:
افزایش هزینههای آگهی و تبلیغات، شامل افزایش نسبت آن به جمع هزینههای شرکت.
افزایش یا کاهش مرتب درآمدها در طول دوره.
بالا و پایین شدن شدید درآمد بر حسب هر واحد پول هزینههای آگهی و تبلیغات.
وجوه تغییرات در ترکیب مخارج آگهی و تبلیغات.
تفاوت زیاد بین الگوی درآمدهای حاصل از منبع شرکتها و سازمانها و درآمد حاصل از منبع افراد.
افزایش قابل ملاحظه در پاسخهای دریافتی از مکاتبه مستقیم با افراد، در حالی که تعداد پاسخهای دریافتی از واحدهای تجاری، ثابت مانده است.