شرایط کتمان درآمد از نظر سازمان امور مالیاتی

کتمان درآمد چیست

درآمد کتمان شده چیست ؟ انواع درآمد کتمان شده کدامند ؟  عواقب کتمان درآمد چیست ؟ با ما در این نوشته همراه باشید تا پاسخ به این سوال و خیلی از سوالات دیگر خود را دریافت کنید.

درآمد کتمان شده چیست

درآمد کتمان شده درآمد و سودی است که مؤدی در روند فعالیت های اقتصادی خود در طول یک سال مالیاتی کسب کرده ولی با عدم ثبت آن در دفاتر قانونی یا عدم ارائه در اظهارنامه مالیاتی، قصد پنهان کردن آن را دارد.

کتمان درآمد

گاهی مؤدیان مالیاتی درآمد خود را کتمان می کنند و مبلغ واقعی درآمد خود را اعلام نمی کنند. کتمان درآمد از سوی مدیران شرکت ها با اهداف مختلفی صورت می گیرد که فرار مالیاتی، حساب سازی، کاهش پرداخت مالیات و غیره از جمله آنها است.

اگرمدیران شرکت ها از انواع و عواقب کتمان درآمد آگاه باشند شاید کمتر اقدام به کتمان درآمد نمایند.

در ادامه با ما همراه باشید تا کتمان درآمد را از تمام ابعاد با همدیگر بررسی کنیم.

کتمان درآمد چیست

انواع و عواقب کتمان درآمد

اگر درآمد مؤدی در گزارش صورت معاملات فصلی اعلام شود ولی در دفاتر قانونی ثبت نشده باشد مصداق کتمان درآمد است. اگر درآمدی وجود نداشته و مؤدی فقط هزینه های غیر واقعی را اعلام کند، به عدم ثبت رویداد مالی محکوم شده و باید جرایم تعلق گرفته به عدم ثبت را متحمل شود.

اگر مامورین و ممیزان مالیاتی پس از حسابرسی و دسترسی به اسناد و مدارک، اطلاعات قابل اعتمادی مطابق با آمار و ارقام دفاتر مالیاتی و سایر مراجع به دست آورند که نشان دهنده درآمد کتمان شده باشد مؤدی را مشمول پرداخت جریمه خواهند کرد.

تماس با مشاور مالیاتی خبره

انواع کتمان درآمد و مصادیق آن

کتمان درآمد مصداق های زیادی دارد که در بخشنامه های مختلفی از سال های 1384 تا 1397 به آنها اشاره شده است. بخشی از مصادیق کتمان درآمد به شرح زیر است:

  • اولین مصداق کتمان درآمد، عدم ثبت درآمد در دفاتر قانونی یا ثبت درآمد به میزان کمتر از درآمد واقعی با هدف پرداخت مالیات کمتر است که مصداقی برای کتمان درآمد به شمار می رود.
  • ثبت خرید کالا و یا دارایی و موجودی کالا در حساب هزینه ها نیز نوعی کتمان درآمد محسوب می شود.
  • حساب بازی و حساب به حساب کردن و ثبت فروش و درآمد در حساب بستانکاری و جاری و شرکا به هدف پنهان کردن درآمد های کلان و فرار از پرداخت مالیات نیز مصداقی برای کتمان درآمد است.
  • ایجاد خریدارهای ساختگی و صادر کردن فاکتورهایی صوری با استفاده از کد اقتصادی دیگران و یا کدهای اقتصادی جعلی و غیر واقعی.

  • با حساب سازی های ساختگی و ترفندهای حسابداری درآمد اصلی را در میان هزینه های پنهان کردن و میزان واقعی درآمد را پنهان کردن نیز از جمله اقداماتی است که برای پنهان کردن درآمد از آن استفاده می کنند.

  • استفاده از نرم افزارهای حسابداری متعدد به منظورگمراه کردن و گیج کردن ممیزان مالیاتی در تهیه صورت های مالی
  • جایگزین کردن مواد اولیه ارزان قیمت به جای مواد اولیه گران قیمت در تهیه محصول تولیدی به منظور پنهان کردن درآمد.
  • هزینه های اولیه تولید مانند مواد اولیه دستمزد سربار و غیره را بیشتر از میزان واقعی نشان دادن برای پنهان کردن میزان واقعی درآمد و سود.
  • تسعیر غیر واقعی نرخ ارز با هدف کتمان سود و پنهان کردن سود و درآمد.
  • تبانی کردن با مشتریان برای درج ارقام نادرست در فاکتور در صورتی که رقم درج شده در فاکتور با قیمت واقعی کالاها تفاوت زیادی دارد.
  • کتمان درآمد در فعالان اقتصادی با کم تر تحویل گرفتن کالای وارداتی انجامپذیر است، ثبت تمام مبلغ پرداخت با هدف بالات رنشان دادن هزینه خرید وکمتر نشان دادن میزان درآمد نیز از مصادیق کتمان درآمد است.
  • قرار دادن کالاهای سالم در لیست کالاهای ضایعاتی و عدم ثبت در دفاتر پلمپ شده مصداق دیگری از کتمان درآمد خواهد بود.
  • دستکاری ابزارهای اندازه گیری و صندوق های مکانیزه برای مخدوش کردن میزان واقعی فروش.
  • ایجاد کردن هزینه های واهی برای اعضای شرکت و ثبت آنها در دفاتر برای افزایش هزینه ها وکمتر نشان دادن درآمد.
  • کتمان درآمد چیست

همیشه اطمینان حاصل کنید که مشاور مالیاتی را استخدام می کنید که همه قوانین مالیاتی را رعایت می کند.

ماده 192 قانون مالیات مستقیم که به کتمان درآمد پرداخته است:

مطابق ماده 192 قانون مالیات مستقیم اگرمؤدیان مالیاتی در زمان مقرر نسبت به ارائه اظهارنامه مالیاتی و پرداخت مالیات تعلق گرفته اقدام نکنند مشمول جریمه غیر قابل بخشش خواهند شد.

این جریمه برای افراد اشخاص حقوقی معادل 30 درصد مالیات تعلق گرفته و برای اشخاص حقیقی 10 درصد مالیات تعلق گرفته به عنوان جریمه در نظر گرفته می شود.

کتمان درآمد چیست

بخشنامه سازمان امورمالیاتی کشور در سال 1384 و معرفی مصادیق کتمان درآمد

سازمان امورمالیاتی در بخشنامه سال 1384 که به منظور رفع ابهامات ماده 192 قانون مالیات مستقیم بود مصادیق کتمان درآمد را اعلام کرد. لیست کاملی از درآمدهای کتمان شده و هزینه های غیر قابل قبول و نیز هزینه های غیر واقعی که در دفاتر قانونی مؤدیان برای کتمان درآمد ثبت می شود را به شرح زیر اعلام کرد.

در بخشنامه سال 1384 کتمان درآمد در واقع همان درآمدی است که مؤدیان مالیاتی در طول سال مالی به خاطر انجام فعالیت های اقتصادی به دست آورده اند، ولی مطابق قوانین آنها را در دفاتر قانونی پلمپ شده ثبت نکرده و در اظهارنامه مالیاتی نیز هیچ رد و اثری از درآمدهای کسب شده به جای نمی¬گذارند کتمان درآمد نامیده می شود.

مطابق این بخشنامه در صورتی که ممیزان و ماموران مالیاتی با دریافت اطلاعات و تطبیق آنها با دفاتر بتوانند ثابت کنند که مؤدی مالیاتی قصد کتمان درآمد را داشته، می¬توانند ضمن محاسبه مالیات به صورت علی الراس مطابق قوانین وضوابط با مؤدیان برخورد کنند.

منظور از هزینه های غیر واقعی که در بخشنامه سال 1384 آورده شده همان هزینه هایی است که در دفاتر قانونی ثبت شده و مدارک مربوطه را نیز دارا است ولی ممیز مالیاتی پس از بررسی دفاتر متوجه صوری بودن و جعلی بودن مدارک و اطلاعات ثبت شده در دفاتر می شود.

کتمان درآمد چیست

عواقب کتمان درآمد

جریمه کتمان درآمد

ماده 192 قانون مالیات مستقیم که به جرایم کتمان درآمد می پردازد، جریمه 40 درصدی غیر قابل بخشش برای درآمد کتمان شده در نظر گرفته است. اما در اصلاحیه بخشنامه اگر مؤدیان مالیاتی، اظهارنامه مالیاتی را ارائه نداده یا درآمدشان را کتمان نمایند و یا هزینه های غیر واقعی برای خود اعلام کنند مشمول 30 درصد جریمه نسبت به مالیات کتمان شده خواهند بود.

مؤدیان مالیاتی به خاطر داشته باشند که جرم عدم ارائه اظهارنامه مالیاتی غیر قابل بخشش است. لازم به ذکر است که در صورت محاسبه مالیات به صورت علی الراس درآمدهای تخمینی بدون اتکا به مدارک به عنوان قرینه مالیاتی محاسبه شده و درآمد کتمان شده موضوع مقررات نبوده و مشمول جریمه نخواهد شد.

جریمه مؤدیانی که اظهارنامه ارزش افزوده خود را به سازمان امور مالیاتی ارائه داده ولی درآمد کتمان شده داشته و یا هزینه های غیر واقعی ارائه می دهند 40 درصد مالیات تعلق گرفته به درآمد کتمان شده است.

کتمان درآمد چیست

کتمان درآمد جرم است و مجازات کیفری دارد

ارتباط با حسابدار خبره

ارتباط با مشاور مالیاتی خبره

مالیات با نرخ صفر نسبت به درآمد کتمان‌ شده اعمال نمی‌شود

در بند ژ ماده ۱۳۲ ق.م.م این‌چنین آمده: «مالیات با نرخ صفر موضوع این قانون صرفاً شامل درآمد ابرازی به‌جز درآمدهای کِتمان‌شده می‌باشد. این حکم در مورد کلیه احکام مالیاتیِ با نرخ صفر منظور در این قانون و سایر قوانین، مجری است».بنابراین طبق این بند، در تمام مواردی که قانون برای یک فعالیت اقتصادی، مالیات با نرخ صفر پیش نموده است، نرخ صفر فقط در مورد آن قسمت از درآمدهای مؤدی می‌شود که وی در دفاتر یا اظهارنامه خود ابراز کرده است؛ در نتیجه مالیات درآمدهای کتمان‌شده، محاسبه شده و از وی اخذ می‌شود.به نظر می رسد اگر قانون‌گذار قصد دارد که مانع کتمان درآمد شود، این عدم معافیت را باید نسبت به تمام درآمد اعمال کند و نه فقط نسبت به درآمدهای کتمان‌شده.

بخشنامه سال ۱۳۸۴ سازمان امور مالیاتی کشور

سازمان امور مالیاتی کشور در زمان رئیس کلی علی اکبر عرب مازار، دوازدهم دی ماه سال ۱۳۸۴ در بخشنامه ای، مصادیق کتمان درآمد را اعلام کرد. درآمد کتمان شده و هزینه های غیر واقعی و غیر قابل قبول که در دفاتر قانونی مودیان مالیاتی ثبت می شود و مورد بررسی و ارزشیابی ممیزان قرار می گیرد، در این بخشنامه معرفی شده است.علت ابلاغ این بخشنامه، ابهاماتی است که در ماده ۱۹۲ قانون مالیات های مستقیم وجود داشت و این ابلاغیه تلاش کرد تا بخشی از ابهامات را مرتفع کند.

کتمان درآمد چیست

موضوعاتی که در این بخشنامه به آن اشاره شده و بایستی شرکت ها و موسسات و شرکت های پیمانکاری و مهندسان مشاور، به آن توجه داشته باشند تا مشمول جرایم مربوطه نشوند، به شرح زیر است:منظور از کتمان درآمد با توجه به بخشنامه سال ۱۳۸۴ سازمان امور مالیاتی کشور، درآمدی است که مودی مالیاتی در طول یک سال مالیاتی، از فعالیت های کسب و کار خود بدست آورده و طبق آیین نامه تنظیم و تحریر دفاتر قانونی، آن را در دفاتر پلمپ شده منعکس نکرده و در اظهارنامه های مالیاتی که مکلف به تسلیم آن در مهلت قانونی است، درج نکرده است.

اگر هر مودی، کتمان درامد داشته باشد، ممیزان و ماموران مالیاتی قادرند تا پس از دریافت اسناد و مدارک مثبته مالی مودی یا دریافت اطلاعات موثق از مراجع ذیربط قانونی و دفتر اطلاعات مالیاتی، موارد را با هم تطبیق کرده و مندرجات دفاتر قانونی و صورت های مالی ابرازی را راستی آزمایی کنند تا موارد احراز عدم ثبت اطلاعات مالیاتی در دفاتر مودی، بررسی و گزارش شود.

کتمان درآمد چیست

ممیزان

قادرند تا نسبت به تعیین و محاسبه درآمد های کتمان شده و مطالبه مالیات متعلقه، طبق ضوابط، اقدام نمایند.

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای مورد نیاز با * مشخص شده است

نوشتن دیدگاه

عضویت در خبر نامه

وکیل مالیاتی نفت
خدمات مالی
1_ وکیل مالیاتی پتروشیمی ونفت

توصیه های وکیل مالیاتی پتروشیمی ونفت در خصوص حسابداری شرکتهای پیمانکار پتروشیمی       وکیل مالیاتی پتروشیمی ونفت و مشاوران مالی در حوزه پتروشیمی و نفت معمولاً توصیه‌های تخصصی برای شرکت‌های پیمانکار ارائه می‌دهند تا

ادامه مطلب »
وکیل مالیاتی نفت
مقالات
1- وکیل مالیاتی معتمد نفت

        نکات مهم حسابرسی مالیاتی شرکتهای پیمانکار نفت از دیدگاه وکیل مالیاتی معتمد نفت         از دیدگاه وکیل مالیاتی معتمد نفت حسابرسی مالیاتی شرکت‌های پیمانکار نفت دارای پیچیدگی‌های خاصی است

ادامه مطلب »
وکبل مالیاتی نفت
خدمات مالی
1-وکیل مالیاتی نفت وپتروشیمی

  نکات مهم رسیدگی مالیاتی و ارایه اسناد ومدارک شرکت های نفت وپتروشمی از دیدگاه وکیل مالیاتی نفت وپتروشیمی       رسیدگی مالیاتی و ارائه اسناد و مدارک برای شرکت‌های نفت و پتروشیمی از اهمیت

ادامه مطلب »
وکیل مالیاتی نفت
مقالات
1-وکیل مالیاتی شرکتهای نفت وگاز

        اصول ونحوه ثبت حسابداری  شرکتهای نفتی از دیدگاه وکیل مالیاتی شرکتهای نفت وگاز         وکیل مالیاتی شرکتهای نفت وگاز ثبت حسابداری در شرکت‌های نفتی و گاز، از دیدگاه وکیل

ادامه مطلب »
وکیل مالیاتی نفت
مقالات
1-وکیل مالیاتی شرکتهای نفتی

        سوالات عمومی مودیان شرکتهای نفتی در خصوص اصول نگارش لایحه دفاعی مالیات عملکرد از نظر وکیل مالیاتی شرکتهای نفتی     :       در خصوص  برای شرکت‌های نفتی، سوالات عمومی

ادامه مطلب »
وکیل مالیاتی نفت
مقالات
1-وکیل مالیاتی مشهور نفت

سوالات تخصص مودیان نفت در خصوص هزینه های قابل قبول از نگاه وکیل مالیاتی مشهور نفت       در حوزه مالیات نفت، تعیین هزینه‌های قابل قبول از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. یک وکیل مالیاتی حرفه‌ای

ادامه مطلب »
وکیل مالیاتی نفت
خدمات مالی
1-وکیل مالیاتی حرفه ای نفت

      هزینه‌های قابل قبول مالیاتی از نظر وکیل مالیاتی حرفه ای نفت چیست؟ هزینه‌های قابل قبول مالیاتی از نظر وکیل مالیاتی حرفه‌ای در صنعت نفت به مجموعه‌ای از هزینه‌ها اطلاق می‌شود که در فرآیند

ادامه مطلب »
وکیل مالیاتی نفت
خدمات مالی
1-وکیل مالیاتی خبره نفت

.   بهترین راهکارهای حقوقی برای بهره‌مندی از معافیت‌های مالیاتی در صنعت نفت از نظر وکیل مالیاتی خبره نفت چیست؟             برای بهره‌مندی از معافیت‌های مالیاتی در صنعت نفت، آگاهی از

ادامه مطلب »
وکیل مالیاتی نفت
مقالات
1-وکیل مالیاتی معتبر نفت

  از نگاه وکیل مالیاتی معتبر نفت چگونه مالیات بر حقوق کارکنان صنعت نفت محاسبه می‌شود؟         از نظر وکیل مالیاتی معتبر نفت محاسبه مالیات بر حقوق کارکنان صنعت نفت در ایران، مانند

ادامه مطلب »
بهترین وکیل مالیاتی نفت
خدمات مالی
بهترین وکیل مالیاتی نفت

    از نظر بهترین وکیل مالیاتی نفت نحوه محاسبه مالیات بر درآمد شرکت‌های نفتی چگونه است؟         از دیدگاه بهترین وکیل مالیاتی نفت محاسبه مالیات بر درآمد شرکت‌های نفتی معمولاً بر اساس

ادامه مطلب »
وکیل مالیاتی معدن
خدمات مالی
1-وکیل مالیاتی حرفه ای معدن

  وکیل مالیاتی حرفه ای مالیاتی چه قوانین و مقرراتی را  باید در نگارش لایحه مالیاتی معدن رعایت کند؟             وکیل مالیاتی حرفه‌ای معدن در نگارش لایحه مالیاتی معدن باید قوانین

ادامه مطلب »
وکیل مالیاتی معدن
خدمات مالی
وکیل مالیاتی معتبر معدن

  نکات کلیدی هیات تجدید نظر حل اختلاف مالیاتی تجدبد نظر از دیدگاه وکیل مالیاتی معتبر معدن           جزئیات دقیق‌تر در مورد فرآیند اعتراض به تصمیمات مالیاتی در هیئت حل اختلاف و

ادامه مطلب »
وکیل مالیاتی معدن
خدمات مالی
بهترین وکیل مالیاتی معدن

          سوالات متداول مودیان صنعت معدن از هیات تجدید نظر حل اختلاف مالیاتی از دیدگاه  بهترین وکیل مالیاتی معدن           پرسشهای متداول مودیان صنعت معدن از هیئت تجدید

ادامه مطلب »
وکیل مالیاتی معدن
خدمات مالی
وکیل مالیاتی خبره معدن

  سوالات عمومی مودیان معدن در خصوص هیات حال اختلاف مالیاتی بدوی ماده 244 از دیدگاه وکیل مالیاتی خبره معدن           ابهامات عمومی مودیان معدن در خصوص هیئت حل اختلاف مالیاتی بدوی

ادامه مطلب »
وکیل مالیاتی معدن
خدمات مالی
وکیل مالیاتی صنایع معدن

  سوالات متداول مالیاتی صنایع معدن در خصوص  مفاصا حساب مالیاتی از دیدگاه وکیل مالیاتی صنایع معدن             مفاصا حساب مالیاتی یکی از مسائل مهم در صنعت معدن و سایر صنایع

ادامه مطلب »
وکیل مالیاتی معدن
خدمات مالی
وکیل مالیاتی ماشین آلات معدن

  سوالات متداول مالیاتی مودیان ماشین آلات معدن از دیدگاه وکیل مالیاتی ماشین آلات معدن         از دیدگاه وکیل مالیاتی ماشین آلات معدن مالیات بر درآمد و فعالیت‌های مرتبط با ماشین‌آلات معدنی از

ادامه مطلب »

مقاله های مرتبط

درخواست خود را بنویسید ...
ما را در نقشه بیابید ...