نکات مورد توجه در حسابرسی داخلی واحدها:
1– از نکات مهم حسابرسی داخلی اینست که کلیه مدارک درخواستی به صورت کتبی از هر واحد خواست شود و در صورت عدم ارائه از سوی واحد با عطف به نام قبلی نامه مجدد نوشته شود.
2- کلیه موارد مطرح شده و ادعا شده از سوی شرکت کتباً اخذ شود یا طی نامهای خطاب به گروه حسابرسی توضیحات کتبی ارائه شود.
3- نکات معوق حسابرسی دوره قبل مرور شود تا تمامی موارد شبیه به موارد مطرح شده در آن مد نظر قرار گیرد. (اعم از عطف متقابل ، صورت ریز ،
4- موارد مطرح شده در گزارش قبلی به طورکامل پیگیری شود و مدارک رفع آن اخذ گردد و در صورت عدم رفع ، مثل بند 2 فوق عمل شود.
نکات مهم حسابرسی داخلی
6- کلیه گزارشاتی که در شرکت تهیه میشود اخذ گردد ، اعم از تولید ، برنامه ریزی ، فروش و
7- کلیه آئین نامهها اخذ شود ، مطمئن شوید که آنچه تحویل شده آخرین نسخه از آئین نامه مذکور است و در شرایط فعلی نیز قابل اجرا میباشد (از ارزش نیافتاده باشد)
8- کلیه آئین نامهها بررسی شود و موارد تاثیرگذار در حسابرسی داخلی (خصوصاً بعد مالی)
«هایلایت شود» و رعایت یا عدم رعایت آن (همچنین مورد ندارد) صراحتاً در بخش مربوط ذکر شود.
نکات مهم حسابرسی داخلی
9- مکاتبات صاحبکار با خارج از شرکت ومکاتبات از بیرون با واحد کنترل شود و نامههای مربوط به موسسات دولتی که ممکن است عوارض درخواست کنندتماماً در پرونده فایل شود. (دفتر اندیکاتور)
10- بودجه اخذ شود و هر گونه بررسی انجام شده از سوی شرکت در مورد نوسانات واقعی با بودجه به صورت کتبی اخذ گردد. (هم بودجه سال قبل اگر تجزیه تحلیل شده و هم بودجه چند ماهه دوره مورد رسیدگی
11- بررسی گروه حسابرسی در مورد بودجه انجام گیرد. همانند دورههای قبل و با توجه به بند گزارش حسابرسی داخلی دوره سوم در رابطه با بودجه تجزیه و تحلیل انجام شود.
12- مدارک تایید شده گزارشها تولید ، فروش به تفکیک هفته ، ماه یا هر دوره زمانی که برای شرکت مقدور است و اطلاعات آن مهیا میباشد (مقداری ، ریالی فروش)
13- هر گزارشی که اخذ میشود قاعدتاً باید یا بخش مالی یا سایر گزارشها مطابقت کند. مثلاً گزارش تولید از بخش تولید و برنامه ریزی و مثلاً فروش حتماً این نکته مد نظر قرار گیرد.
14- با استناد به نوشتههای قبلی نسبت به هیچ موردی اطمینان حاصل نشود. از پروندههای قبلی صرفاً به عنوان یک راهنما استفاده شود. مدارک از داخل آن جایگزین شود و اما باعث عدم رسیدگی نشود لطفاً
15- وظایف کارکنان بخش مالی به صورت کتبی و با تایید هر فرد در پرونده فایل شود و تحت بررسی قرار گیرد.
16- ظاهراً چارت سازمانی و تعیین وظایف در مرحله ابلاغ یا پیشنهاد از سوی واحد قرار گرفته بوده پیگیری شود اکنون در چه مرحلهای است.
17- تراز آزمایشی واحدها درمقطع رسیدگی اخذ شود.
18- درمورد داراییهای ثابت مشهود تمامی نکات دوره قبل با جزئیات کامل و صورت ریز موارد تهیه شود.
19- صورت ریز سیستم دارایی ثابت که با دفاتر منطبق باشد اخذ شود و روشها و محاسبات استهلاک بررسی گردد.
20- اطمینان حاصل شود که ثبتهای اصلاحی مربوط به صورت برداری داراییهای ثابت مشهود موجودی کالا در دفاتر صادر شده باشد. ضمناً تفاوت سیستم جدید و سیستم قدیم ا زنقطه نظر منبع و تعداد و نوع دارایی با گزارش صورت برداری کنترل شود (در صورت لزوم متعاقباً با بنده مذاکره گردد)
نکات مهم حسابرسی داخلی
21- بحث بیمه نامهها به طور کامل مورد بررسی قرار گیرد. آیا پوشش کافی است یا خیر؟ (با مدرک)
22- در صورت فروش دارایی مدارک کامل اخذ شود و شرایط مزایده و مقررات آن کنترل گردد.
23- برای تاکید مجدد : در بررسی آئین نامهها معاملات بند به بند بررسی شود و مصادیق آن در پرونده قرار گیرد.
24- در حین رسیدگی به دفتر اندیکاتور حتماً بخشنامه ای جدید که از سوی شرکت تهیه و تولید به واحد ابلاغ شده اخذ شود.
25- اطلاعات و مدارک پشتوانه مربوط به بندهای تحلیلی گزارش قبلی که در این دوره باید به روز شود اخذ گردد. (مثل بند توقف عادی و غیر عادی ، میزان تولید ، مغایرت بودجه با واقعی که در این ارتباط به بندهای گزارش قبلی مراجعه شود.)
26- افزایش حقوق و دستمزد در سال 1386 بررسی شود که آیا طبق بخشنامهها بوده یا خیر؟
27- بررسی شود که سیستم حسابداری جدید (همکاران سیستم در حال حاضر در چه مرحلهای است. به طور مدون و طبقه بند شده بررسی شود که :
1- آیا سیستم قدیم فعال است یا خیر و آیا اسناد در آن ثبت میشود.
2- آیا سیستم جدید به روز است یا خیر. اسناد کامل در آن ثبت میشود.
نکات مهم حسابرسی داخلی
3- تمامی سیستمهای انبار ، حقوق و دستمزد ، دارایی ثابت ، حسابداری و نسبت به اجرای بندهای 1 و 2 بررسی شود.
28- دقیقاً پیگیری شود بحث صورت برداری داراییهای ثابت به کجا کشیده و اکنون در چه مرحلهای است (دقیق و مدون و به همراه مدارک)