نکات قابل توجه در محاسبه مالیات بر درآمد اجاره املاک

?مرور سریع تغییرات به وجود آمده در قانون مالیات های مستقیم? ۱- اصلاح نرخ مالیات بر ارث و برخی ضوابط حاکم بر آن. ۲- ممنوع شدن بانکها و موسسات مالی و اعتباری و کلیه اشخاص حقوقی دولتی و غیر دولتی به تسلیم اموال و دارایی های متوفی به وراث قانونی آنها قبل از اخذ گواهی اخذ مالیات. ۳- وضع مالیات بر اموالی که به موجب وصیت یا نذر به وراث یا غیر وراث منتقل می شود. ۴- مبنای اخذ مالیات اجاره املاک در هر نوع قرارداد اعم از رسمی و عادی نمی تواند از ۸۰ درصد جدول ارزش املاک (تهیه شده توسط سازمان امور مالیاتی) کمتر باشد. ۵- اخذ مالیات اجاره از واحدهای مسکونی خالی از سال دوم به بعد به صورت تصاعدی. ۶- ارزش معاملاتی املاک توسط کمیسیون تقویم املاک تعیین می شود که در سال اول اجرای قانون اصلاحی معادل دو درصد قیمت روز منطقه خواهد بود و در سالهای بعد سالانه دو واحد افزایش می یابد تا اینکه ارزش معاملاتی هر منطقه به بیست درصد میانگین قیمت های روز برسد. ۷- الزام شهرداری ها به گزارش نمودن هر فقره صدور پروانه ساختمان و پایان کار اشخاص به سازمان امور مالیاتی، در شهر های بالای یکصد هزار نفر جمعیت به منظور تشکیل پرونده مالیاتى. ۸- اخذ مالیات از سود حاصل از ساخت و فروش هر نوع ساختمان علاوه بر مالیات نقل و انتقال. ۹- نرخ مالیات بر درآمد حقوق کارکنان دولتی و غیر دولتی مازاد بر معافیت مالیاتی سالانه مقرر،۱۰ درصد تا هفت برابر آن؛ و نسبت به مازاد آن ۲۰ درصد است. ۱۰- پرداخت های کارفرمایان به اشخاص حقیقی از قبیل حق مشاوره، حق حضور در جلسات، حق التحقیق و حق پژوهش مشمول مالیات مقطوع به نرخ ده درصد خواهد بود. ۱۱- موعد تسلیم اظهارنامه مالیاتی مودیان مالیاتی پایان خرداد هر سال خواهد بود. ۱۲- مالیات تکلیفی موضوع ماده ۱۰۴ ق.م.م حذف خواهد شد. ۱۳- نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی حداقل ۱۵ و حداکثر ۲۵ درصد به صورت تصاعدی خواهد بود. ۱۴- شرط پذیرش هزینه های پرداختی قابل قبول مالیاتی بالاتر از ۵۰ میلیون ریال پرداخت از طریق سیستم بانکی است. ۱۵- افزایش بهای ناشی از تجدید ارزیابی داراییهای اشخاص حقوقی با رعایت استانداردهای حسابداری مشمول پرداخت مالیات بر درآمد نمی باشد. ۱۶- بانکها و موسسات مالی موظف به ارائه گردش کلیه حسابهای بانکی اشخاص اعم از جاری و سپرده به سازمان امور مالیاتی خواهند بود. ۱۷- ایجاد واحد بازرسی مالیاتی در سازمان امور مالیاتی کشور به منظور کنترل دفاتر ، اسناد و مدارک مودیان مالیاتی اعم از دستی و ماشینی. ۱۸- الزام دفاتر اسناد رسمی به ارسال یک نسخه از اسناد وکالتی بلا عزل تنظیمی در خصوص اموال منقول و غیر منقول و حقوق مالی حداکثر ظرف یک ماه به سازمان امور مالیاتی کشور. ۱۹- جریمه عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی مودیان مشمول قانون سی درصد مالیات متعلق و برای سایر مودیان ده درصد مقرر شده است. ۲۰- جرایم و مجازات های متخلفین مالیاتی به میزان قابل توجه افزایش یافته و بعلاوه جرایم جدیدی تحت عنوان جرایم مالیاتی با مجازات های تعزیری درجه شش پیش بینى شده است.

نکات قابل توجه در محاسبه مالیات بر درآمد اجاره املاک

 1- در صورتی که معامله اجاره املاک مستغلات در خلال سال انجام شود برای محاسبه درآمد اجاره بایستی مجموع درآمد اجاری ماه شروع قرارداد اجاره تا پایان همان سال را محاسبه نماییم و بابت مدت تخلیه مال الاجاره¬ای منظور نخواهد شد.مثال 17- شرکت شهرام به موجب اجاره نامه رسمی ساختمانی را ماهانه به مبلغ 150.000.000 ریال برای مدت 3 سال از تاریخ 1/7/85 از خانم میرکریمی اجاره نموده است اگر مال الاجاره به صورت سالانه پرداخت شود مالیات بر درآمد اجاره سال 85 عبارت است از:
نکات مالیات بر درآمد اجاره
درآمد اجاره سال 85 900.000.000 = 6 × 150.000.000
درآمد مشمول مالیات اجاره سال 85 675.000.000 = 75% × 900.000.000
نرخ ماده 131 ق.م.م × 675.000.000
4.500.000 = 15% × 30.000.000
14.000.000 = 20% × 70.000.000
37.500.000 = 25% × 150.000.000
127.500.000 = 30% × 425.000.000
مالیات اجاره سال 85 183.500.000

2- نظر به اینکه در محاسبه مالیات اجاره املاک موارد متعددی وجود دارد که به درآمد اجاره اضافه می¬گردد یا به درآمد مشمول مالیات اضافه یا از درآمد مشمول مالیات کسر می¬گردد لذا به منظور جلوگیری از اشتباه توصیه می¬شود از جدول ذیل استفاده گردد:

 

شرح اضافه می¬شود
کسر می¬شود درآمد مشمول مالیات
درآمد اجاره
اثاثه و ماشین آلات و تجهیزات
اضافه می¬شود به درآمد اجاره
هزینه¬های انجام شده از سوی مستاجر اضافه می¬شود به درآمد اجاره
50 درصد ارزش معاملاتی مستحدثات اضافه می¬شود به درآمد مشمول مالیات اجاره
معافیت موضوع ماده 57 ق.م.م مودی غیر از درآمد اجاره هیچگونه درآمد دیگری نداشته باشد کسر می¬شود از درآمد مشمول مالیات اجاره

 

3- چنانچه مالک مورد اجاره (املاک و مستغلات) بیش از یک نفر باشد، پس از کسر 25 درصد بابت هزینه¬ها و استهلاکات و تعهدات مالک، باید درآمد مشمول مالیات اجاره به نسبت مالکیت مالکان مشخص شده و سپس براساس سهم هر یک از مالکین مالیات مربوط محاسبه و کسر شود.

 

نکات مالیات بر درآمد اجاره
جرایم مایاتی درآمد اجاره املاک
* مطابق ماده 57 ق.م.م در صورتی که اظهارنامه مودی موضوع ماده 57 ق.م.م خلاف واقع باشد، مالیات متعلق به اضافه یک برابر آن به عنوان جریمه وصول خواهد شد.
* مطابق ماده 190 ق.م.م پرداخت مالیات پس از موعد مقرر موجب تعلق جریمه¬ای معادل دو و نیم درصد (5/2%) مالیات به ازای هر ماه خواهد بود. مبدأ احتساب جریمه در مورد مودیانی که مکلف به تسلیم اظهارنامه مالیاتی هستند نسبت به مبلغ مندرج در اظهارنامه از تاریخ انقضای مهلت تسلیم آن و نسبت به مابه الاختلاف از تاریخ مطالبه و در مورد مودیانی که از تسلیم اظهارنامه خودداری نموده یا اصولاً مکلف به تسلیم اظهارنامه نیستند، تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه یا سررسید پرداخت مالیات حسب مورد می¬باشد.

 

مطابق ماده 192 ق.م.م در کلیه مواردی که مودی یا نماینده او که به موجب مقررات قانون مالیات¬های مستقیم از بابت پرداخت مالیات مکلف به تسلیم اظهارنامه می-باشد چنانچه از تسلیم آن در مواعد مقرر در قانون یاد شده خودداری نماید مشمول جریمه¬ای معادل ده درصد 10% مالیات متعلق خواهد بود. عدم تسلیم اظهارنامه توسط اشخاص حقوقی موجب تعلق جریمه¬ای چهل درصد 40% مالیات متعلق می¬گردد و مشمول بخشودگی نمی¬شود.

 

نکات مالیات بر درآمد اجاره
مطابق ماده 199 ق.م.م هر شخص حقیقی یا حقوقی که به موجب مقررات قانون مالیات¬های مستقیم مکلف به کسر و ایصال مالیات مودیان دیگر می¬باشد در صورت تخلف از انجام وظایف مقرره علاوه بر مسئولیت تضامنی که با مودی در پرداخت مالیات خواهد داشت مشمول جریمه¬ای معادل بیست 20% مالیات پرداخت نشده خواهد بود

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای مورد نیاز با * مشخص شده است

نوشتن دیدگاه

درخواست مشاوره و استعلام هزینه
آرمان پرداز را در نقشه بیابید ...