نکات صورت جریان وجوه نقد
ازنکات صورت جریان وجوه نقد اینست که اطلاعات تاریخی مربوط به جریان وجوه نقد میتواند در قضاوت نسبت به مبلغ، زمان و میزان اطمینان از تحقق جریانهای وجوه نقد آتی به استفادهكنندگان صورتهای مالی كمك كند.
اطلاعات مزبور، بیانگر چگونگی ارتباط بین سودآوری واحد تجاری و توان آن جهت ایجاد وجه نقد و درنتیجه مشخصكننده كیفیت سود تحصیل شده توسط واحد تجاری است. علاوه براین، تحلیلگران و دیگر استفادهكنندگان اطلاعات مالی اغلب به طور رسمی یا غیر رسمی مدلهایی را برای ارزیابی و مقایسه ارزش فعلی جریانهای وجه نقد آتی واحدهای تجاری به كار میبرند. اطلاعات تاریخی مربوط به جریان وجوه نقد میتواند جهت كنترل میزان دقت ارزیابیهای گذشته مفید واقع شود و رابطه بین فعالیتهای واحد تجاری و دریافتها و پرداختهای آن را نشان دهد.اگرچه صورت جریان وجوه نقد اطلاعاتی را درباره جریانهای وجه نقد واحد تجاری طی دوره مالی مورد گزارش ارائه میكند، لیكن اطلاعات مزبور جهت ارزیابی جریانهای آتی وجـه نقـد كفایت نمیكنـد.
نکات صورت جریان وجوه نقد
برخی جریانهـای وجـه نقـد ناشـی از معاملاتی است كـه در دورههای مالی قبل رخ داده و بعضاً انتظار میرود منجر به جریانهای وجه نقد دیگری در یكی از دورههایآتی گردد. بدین لحاظ برای ارزیابی جریانهای وجه نقد آتی، صورت جریان وجوه نقد معمولاً باید توأم با صورتهای عملكرد مالی و ترازنامه مورد استفاده قرار گیرد.اطلاعات ارائه شده در صورت جریان وجوه نقد در مقایسه با صورتهای جریان وجوه مبتنی بر تغییر در سرمایه در گردش دارای مزایای زیر است:
الف.صورتهای جریان وجوه مبتنی بر تغییر در سرمایه در گردش، ممكن است تغییرات مرتبط با نقدینگی و تداوم فعالیت را پنهان كند. برای مثال، كاهش قابل ملاحظه در وجه نقد موجود ممكن است به خاطر افزایش در موجودی مواد و كالا یا بدهكاران پنهان بماند. بدین ترتیب، واحدهای تجاری ممكن است علیرغم گزارش افزایش در سرمایه در گردش، دچار مشكل نقدینگی شوند. بهگونهای مشابه، كاهش در سرمایه در گردش لزوماً بیانگر كمبود نقدینگی و خطر توقف فعالیت واحد تجاری نیست.
نکات صورت جریان وجوه نقد
ب.كنترل وجوه نقد، یك ویژگی معمول فعالیت تجاری است و یك تكنیك تخصصی حسابداری به شمار نمیرود. بدین لحاظ جریان وجوه نقد مفهومی است كه در مقایسه با تغییرات در سرمایه در گردش از درك و پذیرش بیشتری برخوردار است.
نکات صورت جریان وجوه نقد
ج.در مدلهای ارزیابی واحدهای تجاری، وجه نقد به عنوان یك داده مستقیم كاربرد دارد و لذا جریانهای تاریخی وجه نقد میتواند در این گونه موارد كه اطلاعات مربوط به جریان وجوه مبتنی بر تغییر در سرمایه درگردش فاقد كاربرد است، مورد استفاده قرار گیرد.
د.صورتهای جریان وجوه مبتنی بر تغییر در سرمایه در گردش عمدتاً متكی به تفاوت اقلام دو ترازنامه واحد تجاری است و درنتیجه حاوی اطلاعات جدیدی نیست و تنها اطلاعات موجود را با آرایش متفاوتی ارائه میكند. صورت جریان وجوه نقد و یادداشتهای توضیحی مربوط متضمن اطلاعاتی است كه در صورتهای جریان وجوه مبتنی بر تغییرات در سرمایه در گردش افشا نمیشود.
تعاریف
اصطلاحات ذیل در این استاندارد با معانی مشخص زیر بكار رفته است:
وجه نقد: عبارت است از موجودی نقد و سپردههای دیداری نزد بانكها و مؤسسات مالی اعم از ریالی و ارزی (شامل سپردههای سرمایهگذاری كوتاهمدت بدون سررسید) به كسر اضافه برداشتهایی كه بدون اطلاع قبلی مورد مطالبه قرار میگیرد.
جریـان وجه نقد: عبارت است از افزایش یـا كاهش در مبلـغ وجه نقد ناشی از معاملات با اشخاص حقیقی یا حقوقی مستقل از شخصیت حقوقی واحـد تجـاری و ناشی از سایـر رویدادها.
فعالیتهای عملیاتی: عبارت از فعالیتهای اصلی و مستمر مولد درآمد عملیاتی واحد تجاری است.فعالیتهای سرمایهگذاری: عبارت است از تحصیل یا واگذاری سرمایهگذاریهای كوتاهمدت و بلندمدت، داراییهای ثابت مشهود و داراییهای نامشهود و نیز پرداخت و وصول تسهیلات اعطایی به اشخاص مستقل از واحد تجاری غیر از كاركنان.فعالیت تأمین مالی: عبارت از فعالیتهایی است كه منجر به تغییرات در میزان و تركیب سرمایه و استقراضهای واحد تجاری (بجز اضافه برداشتهای منظور شده در محاسبه وجه نقد)، گردد.
نکات صورت جریان وجوه نقد
تنخواه گردان و دستورالعمل ها
وظايف تنخواه داران:
☆1اخذ اعتبار لازم جهت انجام هزينه مورد نظر.
☆2انجام هزينه پس از صدور دستور از سوي مقام مجاز تشخيص و حواله.
☆3اخذ مستندات مؤيد انجام هزينه از قبيل فاكتور خريد، استعلام بها، قبض انبار و…
☆4گواهي انجام كار يا رسيد تحويل كالا از واحد درخواست كننده.
☆5تهيه و تنظيم سند هزينه و تخصيص و تعيين مركز هزينه مربوط.
☆6 تحويل اسناد هزينه به امور مالي به صورت هفتگي.
☆7پيگيري لازم جهت دريافت يا ترميم تنخواه.
نکات صورت جریان وجوه نقد
☆8ثبت تنخواه دريافتي و اسناد و هزينه در دفتر تنخواه با رعايت ترتيب وقوع عمليات دريافت و پرداخت مطابق روش مندرج دراين دستورالعمل.☆9واريز وجوه تنخواه مصرف نشده در پايان سال مالي به حساب جاري تعيين شده از سوي امورمالي.☆10 تنظيم صورتجلسه تسويه تنخواه گردان با امور مالي.☆11 تهيه صورت مغايرت بانكي براي حساب تنخواه گردان در پايان هر ماه ، پيگيري و رفع اقلام باز احتمالي و ارسال يك نسخه ازصورت مغايرت در پايان هر ماه به امور مالي.☆12 الزام پرداخت هزينه ها صرفاً به وسيله چك در واحدهاي مجاز تنخواه دار.(در صورت لزوم مسئولين مي توانند همانند ساير اشخاص تنخواه دار بارعايت ضوابط اين دستورالعمل از امورمالي تنخواه نقدي دريافت نمايند).
☆13 خودداري از واريز وجوه غيرمرتبط با تنخواه به حساب بانكي تنخواه گردان.
☆14 خودداري از پرداخت وجوه غير مرتبط با تنخواه از حساب بانكي تنخواه گردان وام.مساعده.علي الحساب.)
نکات صورت جریان وجوه نقد