قانون مالیات بر ارث (قانون جدید مالیات های مستقیم)

 

فرم های مربوط به مالیات بر ارث (قانون جدید مالیات های مستقیم)
مشاور مالیاتی

نحوه انتخاب مشاور مالیاتی

 

فرم های مربوط به مالیات بر ارث (قانون جدید مالیات های مستقیم)

 

 

 

 

 

 

 

 

مالیات بر ارث چگونه محاسبه می‌شود؟

خبرگزاری میزان- هرگاه در نتیجه فوت شخصی، مالی از متوفی به ورثه برسد، ورّاث یا نماینده قانونی آنها موظفند ظرف مدت 6 ماه از تاریخ فوت متوفی، به سازمان امور مالیاتی محل سكونت متوفی مراجعه و با ارائه اسناد مربوطه، صورت اموال و بدهی های وی را در اظهارنامه مخصوص مالیات بر ارث گزارش نمایند.

به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری میزان، مالیات برارث مانند سایر منابع مالیاتی بر اساس قانون مالیات های مستقیم محاسبه می شود.

 

در این راستا، هرگاه در نتیجه فوت شخصی، مالی از متوفی به ورثه برسد، ورّاث یا نماینده قانونی آنها موظفند ظرف مدت 6 ماه از تاریخ فوت متوفی، به سازمان امور مالیاتی محل سكونت مرحوم یا مرحومه مراجعه و با ارائه اسناد مربوطه، صورت اموال و بدهی های وی را در اظهارنامه مخصوص مالیات بر ارث گزارش نمایند.

 

بدین ترتیب، پس از تشكیل پرونده متوفی، گواهینامه تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارث صادر و به ورثه داده می شود. این گواهینامه یکی از مدارک لازم برای درخواست گواهی حصر وراثت از شورای حل اختلاف می باشد. در این گواهی، اسامی وراث قانونی اعلام و میزان سهم الارث هر یک از آنها مشخص می گردد.

 

پس از تکمیل اظهارنامه، کلیه اموال منقول و غیرمنقول متوفی به نرخ روز توسط ماموران تشخیص مالیات قیمت گذاری می شوند و کلیه بدهی های متوفی مانند وام ها، مهریه و غیره از آن کسر می شود. پس از آن با توجه به سهم الارث هر یک از وراث مالیات بر ارث به نسبت محاسبه می شود.

 

این نرخ ها طبق ماده 20 قانون مالیاتهای مستقیم در خصوص وراث طبقه اول تا مبلغ 000/000/50 ریال معادل 5 درصد، تا مبلغ 200.000.000 ریال نسبت به مازاد 50.000.000 ریال معادل 15 درصد، تا مبلغ 500.000.000 ریال نسبت به مازاد 200.000.000 ریال معادل 25 درصد و نسبت به مازاد 500.000.000 ریال معادل 35 درصد می باشد.

 

البته لازم به ذکر است که از سهم الارث هر یک از وراث طبقه اول مبلغ 30.000.000 ریال به عنوان معافیت کسر و مابقی با شرح فوق الذکر مشمول مالیات می‌شوند.

 

وراث از نظر قانون مالیاتهای مستقیم به سه طبقه تقسیم می شوند:

ارزش منصفانه در حسابداری

توضیح مختصری از حسابداری

 

الف)وراث طبقه اول که عبارتند از: پدر، مادر، زن، شوهر، اولاد و اولاد اولاد

 

ب)وراث طبقه دوم که عبارتند از: اجداد، برادر، خواهر و اولاد آنها

 

ج)وراث طبقه سوم که عبارتند از: عمو، عمه، دایی، خاله و اولاد آنها

 

اگر در هر طبقه ای حتی یک نفر ورثه در حال حیات باشد سبب می شود دیگر طبقات به اصطلاح از حیث ارث بردن باطل شوند و هیچ ارثی به آنها تعلق نگیرد.

جزئیات تغییر مالیات بر ارث (+جدول)

قانون «اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم» در تاریخ 31/ 4/ 1394 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده و به تازگی در روزنامه‌ها منتشر شده است. اگرچه این قانون از ابتدای سال 1395 اجرایی می‌شود، اما با توجه به آثار مهم اقتصادی که دارد، توجه فعالان اقتصادی را به خود جلب کرده است.

دکتر حمید قنبری در روزنامه دنیای‌اقتصاد نوشت، متن قانون بسیار مفصل و احکام آن بسیار پیچیده و در عین حال بنیادی است و تغییرات جدی در نظام مالیاتی کشور ایجاد می‌کند. چنین تغییرات گسترده‌ای در نظام مالیاتی و به تبع آن در نظام اقتصادی کشور باید پس از اطلاع‌رسانی و زمینه‌سازی‌های گسترده در سطح کشور انجام شوند تا جامعه به یکباره با تحولات ناگهانی در فضای اقتصادی مواجه نشود. در حال حاضر جای اطلاع‌رسانی کامل و شفاف درخصوص قانون جدید، احکام آن و چرایی وضع آنها خالی است. اما نمی‌توان این نکته را نادیده گرفت که قانون جدید، به‌عنوان یکی از کلیدی‌ترین قوانین موثر بر فعالیت‌های اقتصادی در داخل کشور تا سال‌ها آثار خود را بر جا خواهد گذاشت و از این رو آشنایی با کلیات آن برای فعالان اقتصادی و عموم مردم ضروری است. این نوشته به یکی از مباحث اساسی مطرح شده در قانون جدید، یعنی «مالیات بر ارث» می‌پردازد.

مالیات بر ارث در ادبیات حقوقی به دو نوع تقسیم می‌شود: مالیات بر ترکه و مالیات بر ارث به معنای خاص. مالیات بر ترکه، مالیات بر دارایی‌هایی است که از متوفی باقی می‌ماند، خواه آن دارایی‌ها به ارث برسند و خواه خیر. مالیات بر ارث، هنگامی دریافت می‌شود که دارایی‌ها به ارث برسند و آنگاه ورثه هر یک بخشی از دارایی‌هایی را که از طریق ارث تملک کرده‌اند به‌عنوان مالیات می‌پردازند. از آنچه گفته شد روشن می‌شود که دارایی‌های بجا مانده از متوفی ممکن است دو بار مشمول مالیات قرار گیرد و در حقیقت، در برخی از کشورها چنین اتفاقی نیز رخ می‌دهد اما برخی دیگر از کشورها به دریافت یک مالیات اکتفا می‌کنند. نظام حقوقی ایران تنها یک مالیات دریافت می‌کند و آن هم مالیات بر ارث به معنای خاص آن است.

مهم‌ترین پرسش در رابطه با مالیات در ارث این است که مالیات بر ارث چقدر است؟ به عبارت دیگر مالیات بر ارث با چه نرخی دریافت می‌شود. اگرچه این پرسش در اکثر نظام‌های حقوقی پاسخ صریح و ساده‌ای دارد و درصد مشخصی به‌عنوان نرخ مالیات بر ارث بیان می‌شود، اما در ایران فرمول پیچیده‌ای، چه در قانون فعلی و چه در قانون جدید برای آن در نظر گرفته شده است. در قانون فعلی، مالیات بر ارث بر حسب اینکه ترکه متوفی به چه میزان باشد، مالیات بر ارث آن نیز تفاوت خواهد داشت. علاوه بر این، نرخ مالیات بر ارث، تابعی از این امر نیز هست که وارث با متوفی چه نسبتی داشته باشد. هر چه نسبت وارث با متوفی نزدیک‌تر باشد، مالیات بر ارث کمتر است و هر چقدر که نسبت وارث با متوفی دورتر باشد، میزان مالیات بر ارث بیشتر خواهد بود. جدول مالیات بر ارث در قانون فعلی را به‌طور اختصار می‌توان در جدول مالیات بر ارث (قانون فعلی) نشان داد:

در قانون فعلی، پیش شرط اینکه ترکه به ورثه پرداخت شود این است که مجموع ترکه تقویم (ارزش‌گذاری) شود و آنگاه سهم‌الارث هر وارث مشخص شده و سپس براساس جدول قانون فعلی، نرخ مالیات ارث آن تعیین شده و سپس مالیات مزبور پرداخت شود. پس از پرداخت مالیات، امکان انتقال ترکه به وراث وجود دارد. بنابراین، تا زمانی که کل ترکه متوفی ارزش‌گذاری نشود، امکان تعیین نرخ مالیات بر ارث وجود نخواهد داشت و حتی اگر بعد از اینکه نرخ مالیات بر ارث مشخص شد، اگر بعدا مشخص شود که ارزش ترکه بیشتر یا کمتر بوده است، نرخ مالیات بر ارث آن هم امکان تغییر خواهد داشت.

روشن است که این امر می‌تواند مشکلات بسیاری را هم برای دولت و هم برای مردم ایجاد کند؛ چرا که باید کل مالیات بر ارث پرداخت شود تا ترکه قابل انتقال به ورثه باشد. در موارد بسیاری، ورثه امکان پرداخت کل مالیات بر ارث را ندارند اما امکان پرداخت بخشی از آن را دارند و خواستار آن هستند که در مقابل پرداخت بخشی از مالیات بر ارث، بخشی از ترکه به آنها منتقل شود. در قانون فعلی امکان پذیرش چنین درخواستی وجود ندارد. قانون جدید تلاش کرده است تا این کاستی را برطرف کند و نرخ مالیات را نه براساس کل دارایی‌های متوفی بلکه براساس انواع مختلف دارایی‌ها تعیین کرده است. نرخ مالیات بر ارث در قانون جدید به اختصار در جدول مالیات بر ارث قانون جدید است:

بهای تمام شده در ارزش منصفانه

توضیح مختصر از محاسبه بهای تمام شده در ارزش منصفانه

نگاهی کلی به این جدول و مقایسه آن با جدول برگرفته از قانون مالیاتی فعلی نشان می‌دهد که از نرخ مالیات بر ارث به نحو قابل توجهی کاسته شده است و تفاوت میان وراث طبقه اول با طبقه دوم و سوم نیز همگن شده است. به عبارت دیگر، در قانون قبلی، تفاوت‌هایی که میان وراث طبقات مختلف وجود داشت به سختی از جهت منطقی قابل توجیه بود و فاصله نرخ مالیات بر ارث آنها همگن نبود؛ اما در قانون جدید انسجام و هماهنگی بیشتری در این خصوص وجود دارد و فاصله طبقات، در همه موارد یکسان است. نرخ مالیات بر ارث طبقه دوم 2 برابر و طبقه سوم 4 برابر طبقه اول است، اما مهم‌ترین تفاوت این است که لازم نیست کل دارایی‌های متوفی مشخص و ارزش‌گذاری شوند تا نرخ مالیات بر ارث آن مشخص شود.

پرسش دیگر این است که چه کسی باید مالیات بر ارث را پرداخت کند و ضمانت اجرای آن‌چیست؟ روشن است که ورثه باید مالیات بر ارث را پرداخت کنند و بانک‌ها، موسسات مالی، دفاتر اسناد و سایر شرکت‌ها و نهادها مجاز نیستند بدون ارائه گواهی پرداخت مالیات، دارایی متوفی را به ورثه انتقال دهند. در صورتی که بدون دریافت این گواهی انتقال دارایی به ورثه انجام گیرد، متخلف علاوه بر اینکه با ورثه در رابطه با پرداخت مالیات مسوولیت تضامنی خواهد داشت، مشمول جریمه‌ای به میزان دو برابر مالیات متعلق نیز خواهد بود.

مساله مهم دیگر، معافیت مالیاتی در خصوص مالیات بر ارث است. در قانون فعلی، وراث طبقه اول تا مبلغ 30 میلیون ریال از معافیت مالیاتی برخوردار هستند و در صورتی که محجور یا معلول یا از کار افتاده باشند، این مبلغ تا 50‌میلیون ریال افزایش خواهد یافت. با حذف ماده 20 قانون فعلی به موجب قانون جدید، این معافیت نیز حذف شده است. وجود این معافیت، خصوصا در رابطه با اشخاصی که معلول یا محجور یا از کار افتاده باشند، از جهت منطقی و با ملاحظات اجتماعی قابل توجیه است و دلیل حذف آن روشن نیست.

 

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای مورد نیاز با * مشخص شده است

نوشتن دیدگاه

عضویت در خبر نامه

وکیل مالیاتی پتروشیمی
خدمات مالی
1- وکیل مالیاتی کالای پتروشیمی

      از دیدگاه وکیل مالیاتی کالای پتروشیمی مشکلات اجرای قانون سامانه پایانه  درآمد     بعضی از منظر وکیل مالیاتی کالای پتروشیمی   از دیدگاه وکیل مالیاتی کالای پتروشیمی اجرای قانون پایانه‌های  درآمد     بعضی و سامانه

ادامه مطلب »
وکیل مالیاتی نفت
خدمات مالی
1_ وکیل مالیاتی پتروشیمی ونفت

توصیه های وکیل مالیاتی پتروشیمی ونفت در خصوص حسابداری شرکتهای پیمانکار پتروشیمی       وکیل مالیاتی پتروشیمی ونفت و مشاوران مالی در حوزه پتروشیمی و نفت معمولاً توصیه‌های تخصصی برای شرکت‌های پیمانکار ارائه می‌دهند تا

ادامه مطلب »
وکیل مالیاتی نفت
مقالات
1- وکیل مالیاتی معتمد نفت

        نکات مهم حسابرسی مالیاتی شرکتهای پیمانکار نفت از دیدگاه وکیل مالیاتی معتمد نفت         از دیدگاه وکیل مالیاتی معتمد نفت حسابرسی مالیاتی شرکت‌های پیمانکار نفت دارای پیچیدگی‌های خاصی است

ادامه مطلب »
وکبل مالیاتی نفت
خدمات مالی
1-وکیل مالیاتی نفت وپتروشیمی

  نکات مهم رسیدگی مالیاتی و ارایه اسناد ومدارک شرکت های نفت وپتروشمی از دیدگاه وکیل مالیاتی نفت وپتروشیمی       رسیدگی مالیاتی و ارائه اسناد و مدارک برای شرکت‌های نفت و پتروشیمی از اهمیت

ادامه مطلب »
وکیل مالیاتی نفت
مقالات
1-وکیل مالیاتی شرکتهای نفت وگاز

        اصول ونحوه ثبت حسابداری  شرکتهای نفتی از دیدگاه وکیل مالیاتی شرکتهای نفت وگاز         وکیل مالیاتی شرکتهای نفت وگاز ثبت حسابداری در شرکت‌های نفتی و گاز، از دیدگاه وکیل

ادامه مطلب »
وکیل مالیاتی نفت
مقالات
1-وکیل مالیاتی شرکتهای نفتی

        سوالات عمومی مودیان شرکتهای نفتی در خصوص اصول نگارش لایحه دفاعی مالیات عملکرد از نظر وکیل مالیاتی شرکتهای نفتی     :       در خصوص  برای شرکت‌های نفتی، سوالات عمومی

ادامه مطلب »
وکیل مالیاتی نفت
مقالات
1-وکیل مالیاتی مشهور نفت

سوالات تخصص مودیان نفت در خصوص هزینه های قابل قبول از نگاه وکیل مالیاتی مشهور نفت       در حوزه مالیات نفت، تعیین هزینه‌های قابل قبول از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. یک وکیل مالیاتی حرفه‌ای

ادامه مطلب »
وکیل مالیاتی نفت
خدمات مالی
1-وکیل مالیاتی حرفه ای نفت

      هزینه‌های قابل قبول مالیاتی از نظر وکیل مالیاتی حرفه ای نفت چیست؟ هزینه‌های قابل قبول مالیاتی از نظر وکیل مالیاتی حرفه‌ای در صنعت نفت به مجموعه‌ای از هزینه‌ها اطلاق می‌شود که در فرآیند

ادامه مطلب »
وکیل مالیاتی نفت
خدمات مالی
1-وکیل مالیاتی خبره نفت

.   بهترین راهکارهای حقوقی برای بهره‌مندی از معافیت‌های مالیاتی در صنعت نفت از نظر وکیل مالیاتی خبره نفت چیست؟             برای بهره‌مندی از معافیت‌های مالیاتی در صنعت نفت، آگاهی از

ادامه مطلب »
وکیل مالیاتی نفت
مقالات
1-وکیل مالیاتی معتبر نفت

  از نگاه وکیل مالیاتی معتبر نفت چگونه مالیات بر حقوق کارکنان صنعت نفت محاسبه می‌شود؟         از نظر وکیل مالیاتی معتبر نفت محاسبه مالیات بر حقوق کارکنان صنعت نفت در ایران، مانند

ادامه مطلب »
بهترین وکیل مالیاتی نفت
خدمات مالی
بهترین وکیل مالیاتی نفت

    از نظر بهترین وکیل مالیاتی نفت نحوه محاسبه مالیات بر درآمد شرکت‌های نفتی چگونه است؟         از دیدگاه بهترین وکیل مالیاتی نفت محاسبه مالیات بر درآمد شرکت‌های نفتی معمولاً بر اساس

ادامه مطلب »
وکیل مالیاتی معدن
خدمات مالی
1-وکیل مالیاتی حرفه ای معدن

  وکیل مالیاتی حرفه ای مالیاتی چه قوانین و مقرراتی را  باید در نگارش لایحه مالیاتی معدن رعایت کند؟             وکیل مالیاتی حرفه‌ای معدن در نگارش لایحه مالیاتی معدن باید قوانین

ادامه مطلب »
وکیل مالیاتی معدن
خدمات مالی
وکیل مالیاتی معتبر معدن

  نکات کلیدی هیات تجدید نظر حل اختلاف مالیاتی تجدبد نظر از دیدگاه وکیل مالیاتی معتبر معدن           جزئیات دقیق‌تر در مورد فرآیند اعتراض به تصمیمات مالیاتی در هیئت حل اختلاف و

ادامه مطلب »
وکیل مالیاتی معدن
خدمات مالی
بهترین وکیل مالیاتی معدن

          سوالات متداول مودیان صنعت معدن از هیات تجدید نظر حل اختلاف مالیاتی از دیدگاه  بهترین وکیل مالیاتی معدن           پرسشهای متداول مودیان صنعت معدن از هیئت تجدید

ادامه مطلب »
وکیل مالیاتی معدن
خدمات مالی
وکیل مالیاتی خبره معدن

  سوالات عمومی مودیان معدن در خصوص هیات حال اختلاف مالیاتی بدوی ماده 244 از دیدگاه وکیل مالیاتی خبره معدن           ابهامات عمومی مودیان معدن در خصوص هیئت حل اختلاف مالیاتی بدوی

ادامه مطلب »
وکیل مالیاتی معدن
خدمات مالی
وکیل مالیاتی صنایع معدن

  سوالات متداول مالیاتی صنایع معدن در خصوص  مفاصا حساب مالیاتی از دیدگاه وکیل مالیاتی صنایع معدن             مفاصا حساب مالیاتی یکی از مسائل مهم در صنعت معدن و سایر صنایع

ادامه مطلب »

مقاله های مرتبط

درخواست خود را بنویسید ...
ما را در نقشه بیابید ...