حسابرسی عملیاتی
________________________________________
حسابرسی عملیاتی یکی از فنونی است که دارای سه مؤلفه کارایی، اثربخشی و صرفه اقتصادی است که از اهمیت زیادی برخوردارند. کارایی به معنای اطمینان یابی از به دست آوردن حداکثر نتیجه از منابع اختصاص یافته برای یک بخش یا برنامه یا حداقل مصرف منابع برای تحصیل سطح خاصی از نتایج است، اثربخشی عبارت است از میزان دستیابی به هدف ها و صرفه اقتصادی عبارت است از تلاش در جهت حداقل کردن هزینه تحصیل و استفاده از منابع سازمان با حفظ کیفیت مناسب.
فنون حسابرسی عملیاتی عبارت است از بازرسی جستجوگرانه ی مدارک حسابداری و سایر شواهد زیربنای صورتهای مالی و حسابرسی عبارت از بررسی قسمتهای خاصی از سازمان به منظور سنجش نحوه عمل آنهاست. حسابرسی درواقع حسابرسی عملیات از نقطه نظر مدیریت است که صرفه ی اقتصادی، کارایی واثربخشی کلیه ی فعالیت ها را ارزیابی می کند و تنها محدود به خاص مدیریت است.
به عبارت دیگر فنون حسابرسی عملیاتی عبارت از بررسی قسمت های خاصی از سازمان به منظور سنجش نحوه ی عمل آنهاست. حدود حسابرسی اغلب از روی نمودار سازمانی تعیین می شود. محصول نهایی حسابرسی معمولاً گزارشی به مدیریت است که شامل پیشنهادهایی برای بهبود عملیات است . حسابرسی در موارد زیر بسیار مفید و سازنده است : شناسایی نواحی عملیاتی مشکل آفرین مشخص کردن علت مشکل و نه معلول آن اندازه گیری تأثیر شراطی کنونی بر عملیات ارائه ی پیشنهاداتی در مورد سایر روش های اجرای کار به منظور اصلاح شرایط