شرایط اعتراض رای هیئت مالیاتی
از شرایط اعتراض رای هیات مالیاتی در ماده 247ق.م.م دو شرط برای تحقق اعتراض پیشبینی شده است:
شرط اول: مهلت اعتراض
از تاریخ ابلاغ رأی، معترض ظرف مدت بیست روز مهلت دارد تا نسبت به آن اعتراض نماید.
همچنین در ماده 444 قانون مذکور مصرح است؛ چنانچه روز آخر موعد، مصادف با روز تعطیل ادارات باشد و از این حیث امکان اقدامی نباشد، آن روز به حساب نمیآید و روز آخر موعد، روزی خواهد بود که ادارات بعد از تعطیل باز میشوند.
شرایط اعتراض رای هیات مالیاتی
و نیز در ماده 446 همان قانون میخوانیم: «کلیه مواعد مقرر در این قانون از قبیل واخواهی و تکمیل دادخواست برای افراد مقیم خارج از کشور دو ماه از تاریخ ابلاغ میباشد. با عنایت به اینکه ق.م.م در این خصوص مسکوت است؛ به عقیده نگارندگان حسب مستفاد از ماده 209 ق.م.م «مقررات آیین دادرسی مدنی راجع به ابلاغ، جز در مواردی که در این قانون مقرر گردیده است در مورد ابلاغ اوراق مالیاتی اجرا خواهد شد.» میتوان این قاعده را برای مؤدیانی که مقیم خارج از کشور هستند تسری داد. بنابراین پیشنهاد میگردد در اصلاحات آتی قانون مالیاتهای مستقیم پیشبینی گردد که چنانچه مؤدی مقیم خارج از کشور باشد؛ ظرف مدت دو ماه از تاریخ ابلاغ میتواند نسبت به رأی هیأت اعتراض نماید.
این سؤال متصور است که چنانچه در جلسات هیأت حل اختلاف مالیاتی، مؤدی وکیل دادگستری معرفی کرده باشد، رأی هیأت به چه کسی باید ابلاغ شود؟ گرچه قانون مالیاتهای مستقیم و دستورالعمل دادرسی مالیاتی در این خصوص حکمی بیان نکرده است؛ لکن با التفات به استدلال مذکور و حکم مقرر در تبصره ذیل ماده 47 قانون آییندادرسی مدنی «در مواردی که طرح دعوا یا دفاع به وسیله وکیل جریان یافته و وکیل یاد شده حق وکالت در مرحله بالاتر را دارد کلیه آرای صادره باید به او ابلاغ شود و مبداء مهلتها و مواعد از تاریخ ابلاغ به وکیل محسوب میگردد.» میتوان بیان کرد که ابلاغ رأی صادره در فرضی که وکیل دادگستری اختیار تجدیدنظر از رأی صادره را داشته باشد به وکیل منشاء اثر است.
شرط دوم: کتبی بودن اعتراض مالیاتی
البته نحوه و چگونگی اعتراض میتواند طرق مختلفی داشته باشد. به طور مثال میتوان از طریق ایمیل، ارسال فکس و یا ارسال از طریق اداره پست اشاره کرد.
گفتار سوم: مرجع تقدیم اعتراض
حسب مستفاد از ماده 247 ق.م.م مرجع تقدیم اعتراض، اداره امور مالیاتی که برگ تشخیص ا صادر و رأی هیأت حل اختلاف مالیاتی را ابلاغ کرده است؛ میباشد.
گفتار چهارم: تکالیف اداره امور مالیاتی
مبحث اول: وصول اعتراض
مبحث دوم: ارسال پرونده به هیأت تجدیدنظر
برابر فراز پایانی ماده مذکور در صورت وصول اعتراض، اداره امور مالیاتی موظف است پرونده را جهت رسیدگی به هیأت حل اختلاف مالیاتی تجدیدنظر ارسال نماید.
گفتار پنجم: ترکیب و ساختار هیأت تجدیدنظر
از اطلاق عبارت صدر ماده 244ق.م.م که مقرر داشته: «هر هیأت حل اختلاف مالیاتی از سه نفر به شرح زیر تشکیل خواهد شد» به خوبی فهمیده میشود که هیأت تجدیدنظر نیز مرکب از سه نفر میباشد. شایان ذکر است که به دلالت تبصره 2 ماده 247 قانون مذکور اعضای هیأت تجدیدنظر نباید همان اعضای هیأت بدوی یا کسانی باشند که نسبت به موضوع قبلاً به هر طریق اظهارنظر کردهاند.
شرایط اعتراض رای هیات مالیاتی
تمام مواردی که از نظر شکلی و ترتیب رسیدگی در خصوص هیأت بدوی بیان شد در هیأت تجدیدنظر نیز ساری و جاری است.
گفتار ششم: وظایف و اختیارات هیأت تجدیدنظر
مبحث اول: مرجع رسیدگی تجدیدنظر از آرای هیأتهای بدوی
از مطالب پیش گفته به خوبی استنباط میشود که مرجع صالح رسیدگی به آرای قابل تجدیدنظر هیأتهای بدوی حل اختلاف مالیاتی هیأت حل اختلاف مالیاتی تجدیدنظر میباشد. بنابراین رسیدگی هیأت تجدیدنظر فرع بر رسیدگی هیأتهای بدوی است.
مطابق تبصره 3 ماده 247ق.م.م در صورتی که رأی صادره هیأت بدوی از سوی یکی از طرفین مورد اعتراض تجدیدنظر خواهی قرار گرفته باشد در مرحله تجدیدنظر فقط به ادعای آن طرف رسیدگی و رأی صادر خواهد شد.
شرایط اعتراض رای هیات مالیاتی
مبحث دوم: مرجع رسیدگی به شکایات موضوع تبصره 5 ماده 247
سازمان امور مالیاتی کشور اجازه دارد شکایت کتبی مؤدیان مالیاتی از آراء هیأتهای حل اختلاف مالیاتی صادره تا تاریخ تصویب این ماده (20/2/1388) که در مهلت قانونی به مرجع مالیاتی ذیربط تسلیم شده است را یک بار به هیأتهای حل اختلاف مالیاتی تجدیدنظر به منظور رسیدگی و صدور رأی مقتضی احاله نماید.
مبحث سوم: مرجع رسیدگی تجدیدنظر از آراء مربوط به اختلافات ناشی از قانون مالیات برارزش افزوده
وفق ماده 33 قانون مالیات برارزش افزوده برخی از احکام مقرر در قانون مالیاتهای مستقیم از جمله ماده 216 این قانون نسبت به قانون مالیات برارزش افزوده جاری است. رأیی که هیأت حل اختلاف در این خصوص صادر میکند قابل اعتراض بوده و مرجع رسیدگی به آن هیأت تجدیدنظر میباشد.