برای مثال، فرض کنید دو حسابرسی در یک شرکت بزرگ خدمات عمومی انجام شده است.
نتیجه یکی به این پیشنهاد انجامیده است که طبقهبندی مناطق سرویسدهی شرکت در گزارشهای مدیریت، بر حسب اندازه آنها صورت گیرد. حاصل حسابرسی دیگر این پیشنهاد بوده است که برخی تعمیرات وسایل نقلیه شرکت با تناوب بیشتری انجام شود.
هر دو گروه، حسابرسی خود را تقریباً شش هفته پس از صدور گزارش، پیگیری کردهاند. گروه اول، تنها دریافت نسخهای از مدارک (جدید) گزارش و توضیح مختصری درباره شکل جدید گزارش مدیریت را درخواست کردند.
گروه دوم، تلفنی درباره پاسخ قسمت مورد رسیدگی گفتگو کرد و سپس برای مشاهده کارهای انجام شده، از تعمیرگاه بازدید کرد. گروه دوم، مستندات سیاستها، استانداردها و روشهای جدید تعمیرگاه را نیز مورد بررسی قرار داد.
کار پیگیری گروه دوم در مقایسه با گروه اول، از عمق بیشتری برخوردار بود. حسابرسان گروه اول، تنها مستندات تغییرات را مورد آزمون قرار داد.
حسابرسان گروه دوم، هم مستندات و هم عملکرد را رسیدگی کرد. یکی از پیگیریها لزوماً موثرتر از دیگری نبود؛ زیرا، هر دو گروه حسابرسی به این نتیجه رسیدند که کارهای اصلاحی، انجام شده است.
شکل 3-10 خلاصه یک گزارش پیگیری را در مورد حسابرسی برنامههای آموزشی کارکنان یک شرکت تولید کننده لوازم برقی، نشان میدهد. این گزارش با تکرار یافتهها و پیشنهادهای حسابرسی پیشین هدف از ارائه این گزارش را بیان میکند. همچنین رئوس کارهای انجام شده یافتههای حاصل از پیگیری و دست آخر ارزیابی حسابرسان را از کارهای اصلاحی انجام شده بیان میدارد. گرچه این گزارش پیگیری نمونهای از یک گزارش کوتاه است اما این گونه گزارشها همیشه کوتاه نیستند و به ویژه در مواردی که تعداد یافتههای مندرج در گزارش اصلی زیاد است چنین گزارشی میتواند به بلندی گزارش اصلی نیز باشد.
آرمان پرداز خبره
شرکت آرمان پرداز خبره بیش از 30 سال سابقه فعالیت در زمینه حسابداری و حسابرسی و خدمات مشاوره مالی و مالیاتی