حسابرسی مالیاتی برات اسنادی و اخذ وام و تسهیلات از بانکهای خارجی

حسابرسی مالیاتی اعتبار اسنادی

حسابرسی مالیاتی برات اسنادی و اخذ وام و تسهیلات از بانکهای خارجی

مالیاتی برات اسنادی

عملیات بانکی ثبت سفارش و برداشتهای بانکی و همچنین عملیات بازرگانی خرید خارجی از طریق برات اسنادی همانند اعتبار اسنادی است با این فرق که خرید خارجی از طریق برات اسنادی، معادل 100٪مبلغ صورتحساب را در مرحله اول،‌خریدار برات اسنادی را امضاء می­کند که فروشنده صادر نموده

حسابرسی مالیاتی برات اسنادی
و از طریق بانک کارگزار در خارج و بانک در ایران برای خریدار ارسال شده است. با این ترتیب یک معامله نسیه انجام می­شود که فروشنده خریدار را قبول دارد (یا شرکت وابسته اوست و یا به او اطمینان دارد) عملیات ارسال کالا و تحویل آن به خریدار و تعیین قیمت تمام شده همانند اعتبار اسنادی انجام می­گیرد. مبلغ برات در سررسید (سه ماهه،‌شش ماهه، یکساله) بازپرداخت می­شود. دو نکته در مورد برات اسنادی قابل توجه است.

الف) چون بهای معامله با وعده پرداخت می­شود قیمت آن از نرخ فروش نقدی بیشتر است.

ب) در تاریخ بازپرداخت برات اگر نرخ تسعیر ارز تغییر پیدا کرده باشد، سود و زیان تسعیر ارز حاصل می­شود. از آنجا که حساب خرید خارجی برات اسنادی قبلاً در دفاتر بسته شده است، (قیمت تمام شده مشتمل بر 100٪هم ارز ریالی صورتحساب در هنگام گشایش برات اسنادی، هزینه­های بانکی، گمرکی و غیره در تاریخ رسیدن کالا به انبار شرکت)، سود و زیان تسعیر ارز در حساب سود و زیان سال و در هنگام سررسید برات انعکاس می­یابد.

 

(در مورد اعتبار اسنادی نقدی سود یا زیان تسعیر ارز که عبارت از تفاوت نرخ ارز در تاریخ گشایش اعتبار و نرخ ارز در تاریخ واریز اسناد است جزو بهای تمام شده اعتبار اسنادی لحاظ می­شود)

 

حسابرسی مالیاتی برات اسنادی

مالیاتی اخذ وام و تسهیلات از بانکهای خارجی در قانون اساسی جمهوری اسلامی،‌محدودیتهایی در مورد اخذ وام و تسهیلات خارجی پیش­بینی شده است. در سالهای 68-67 به دلیل نیاز مبرم کشور به منابع مالی ارزی برای بازسازی صنایع کشور، در قانون برنامه و همچنین قانون بودجه سالانه دریافت تسهیلات خارجی یا عناوین یوزانس (تسهیلات کوتاه­مدت) و فاینانس (تسهیلات بلندمدت) پیش­بینی گردید. بدین ترتیب که بانکهای هر کشور (مثلاً‌ آلمان، فرانسه، ژاپن، ترکیه و غیره …) ابتدا اعتباری را برای دولت ایران اعلام می­نمایند

حسابرسی مالیاتی برات اسنادی

که طی آن شرکتهای ایرانی می­توانند از فروشندگان مقیم همان کشور خارجی،‌خرید نسیه انجام بدهند و بانکر مرکزی ایران به عنوان تضمین­کننده این اعتبارات است. این وامها و اعتبارات را در مکتب اقتصادی به عنوان ابزارهای توسعه اقتصادی می­نامند که کشور صنعتی جهان اول برای راه­اندازی و حمایت از صنایع خود باید وام به این صنایع تزریق مالی نمایند سپس مشتری هم برای خرید محصول این صنایع فراهم سازند.

حسابرسی مالیاتی برات اسنادی

در این روش ابتدا به کشور ثالث اعتبار می­دهند به شرط آنکه از منابع این اعتبار فقط خرید خود را از کارخانجات و شرکتهای مقیم کشور وام­دهنده انجام دهند و بدین ترتیب بهره این وام به جای آنکه در دفاتر و قیمت تمام شده کارخانه در شکرو وام­دهنده ثبت شود،‌بهره وام در قیمت تمام شده در کشور خریدار ثبت می­شود. پس یک نوع رونق اقتصدی برای کشور وام­دهنده به هزینه کشور وام­گیرنده است با انصافها نرخ بهره کم تعیین می­کنند و بی­انصافها نرخ بهره بالا. این موارد به شرح زیر مورد بحث قرار می­گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای مورد نیاز با * مشخص شده است

نوشتن دیدگاه

درخواست مشاوره و استعلام هزینه
آرمان پرداز را در نقشه بیابید ...