حسابرسی درآمدهای متفرقه
گروهی از درآمدها که در بالا یاد نشده اما مورد توجّه حسابرسان است، درآمدهای متفرقه میباشد. همان گونه که از اسم درآمدهای متفرقه برمیآید، مجموعهای از اقلام متفرقه و به نسبت ناچیز است که برخی از آنها یک بار تحصیل میشود و برخی دیگر احتمالاً در فواصل غیر متناوب وصول میگردد؛ در نتیجه، بیشتر شرکتها این گونه درآمدها را پیش از وصول در دفاتر ثبت نمیکنند، و پس از وصول نیز حساب وجوه نقد را بدهکار و حساب درآمدهای متفرقه را بستانکار مینمایند.
حسابرسی درآمدهای متفرقه
ضعف این روش در صورتی با اهمیت نیست که مبالغ مربوط به آنها، ناچیز و کسب آن به ندرت صورت گیرد. اما، اگر مبلغ گزافی از درآمد تحت عنوان درآمدهای متفرقه طبقهبندی گردد (به دلیل آسانی، گاه، از این روش استفاده میشود)، ضعف مزبور جدی خواهد شد.
حسابرسی درآمدهای متفرقه
- حذف چکهای ارائه نشده به بانک یا حقوق و دستمزد مطالبه نشده (از دفاتر). این گونه اقلام باید به حساب بستانکاران منظور شود نه به حساب درآمدهای متفرقه.
- حاصل فروش ضایعات. حاصل فروش ضایعات باید عموماً از بهای تمام شده کالای فروش رفته کسر شود.
- تخفیفات یا برگشت حق بیمههای پرداختی. این اقلام باید با هزینه یا حق بیمههای منقضی نشده پایاپای شود.
حسابرسی درآمدهای متفرقه
- حاصل فروش داراییهای ثابت. از این وجوه باید برای تعیین سود یا زیان حاصل از فروش داراییها استفاده شود.
حسابرسان باید برای هر یک از اقلام بالا که با اهمیت باشد، ثبت اصلاحی پیشنهاد کنند تا طبقهبندی صحیح اعمال شود. حسابرسان همچنین باید روشهای تحلیلی را اجرا و هر گونه نوسان غیرعادی را پیجویی کنند. حسابرسان با اجرای روشهای تحلیلی، ممکن است مبالغ با اهمیتی از درآمدهای ثبت نشده یا اشتباهات عمده در طبقهبندی درآمدها را کشف نمایند.
حسابرسی درآمدهای متفرقه
هزینهها
کار حسابرسی مربوط به خرید و بهای تمام شده کالای فروش رفته در فصل 13 و همراه رسیدگی به موجودیهای مواد و کالا بحث شد. در اینجا، روش حسابرسی سایر گونههای هزینهها بحث میشود.
ارتباط هزینهها با حسابهای ترازنامه
حسابهای هزینهای که روشهای بازبینی آنها در فصلهای مربوط به سرفصلهای ترازنامه مطرح شد به شرح صفحه بعد است:
حسابرسی درآمدهای متفرقه