موارد قابل ملاحظه در خصوص ارسال اطلاعات صورت معاملات فصلی از سال 1396 و پس از آن?
1- مشمولین اجرای تکالیف ارسال فهرست معاملات فصلی اشخاص ذیل می باشند:
الف) کلیه اشخاص حقوقی
ب) اشخاص حقیقی گروه اول موضوع آیین نامه ماده 95 قانون مالیات های مستقیم
ج) اشخاص حقیقی مشمول اجرای مالیات بر ارزش افزوده
د) مشاغل خاص مورد اشاره در فصل دوم آیین نامه اجرایی ماده 95 جدید قانون مالیات های مستقیم.
2- در ماده 169 اصلاحیه جدید قانون مالیات های مستقیم مصوب 31/04/1394 امکان ارسال اطلاعات در قالب امتناع وجود ندارد.
3- حد نصاب تعیین شده برای معاملات کوچک در سال 1396 به مبلغ /220،000،000 ریال می باشد.
4- تا %5 حد نصاب تعیین شده در سال 1396 (11،000،000 ریال) در هر صورتحساب خرید از اشخاص حقیقی فعال اقتصادی، الزامی به درج شماره ملی فروشنده در صورتحساب نیست.
5- در سال های 1395 و قبل، در حالت %10 حد نصاب تعیین شده در صورتحساب خرید و فروش امکان ارسال اطلاعات به صورت تجمیعی وجود داشت. از سال 1396 به بعد %5 حد نصاب فقط در خرید از اشخاص حقیقی است که می بایست رکورد به رکورد برای هر صورتحساب ارسال اطلاعات شود و امکان ارسال اطلاعات به صورت تجمیعی وجود ندارد.
6- تا پایان سال 1395 اعمال حد نصاب معاملات کوچک به نسبت حد نصاب تعیین شده برای همان سال و هم برای خرید و هم برای فروش بود ولی از سال 1396 به بعد فقط برای خرید از اشخاص حقیقی است.
7- مهلت ارسال اطلاعات در سامانه صورت معاملات فصلی تا پایان سال 1395 تا یکماه پس از پایان هر فصل بوده با در نظر گرفتن این موضوع که پاییز سال 1395 تا پایان فروردین سال 1396 تمدید گردیده بود.
8-مهلت ارسال اطلاعات در سامانه صورت معاملات فصلی از سال 1396 به بعد تا یک و نیم ماه پس از پایان هر فصل می باشد، به عنوان مثال برای فصل بهار 1396 مهلت ارسال اطلاعات تا 15/05/1396 می باشد و ارسال اطلاعات بعد از این تاریخ مشمول %1 جریمه مبلغ صورتحسابهای ارسالی بعد از مهلت ارسال می گردد.9- در موارد فروش به اشخاص حقیقی مصرف کننده نهایی، اشخاص حقیقی موضوع ماده 81 قانون مالیاتهای مستقیم و غیر مکلفین به ثبت نام در نظام مالیاتی، الزامی به درج شماره اقتصادی خریدار در صورتحساب فروش نمی باشد .10- در موارد خرید از اشخاص حقیقی موضوع ماده 81 قانون مالیاتهای مستقیم و اشخاص حقیقی غیر مکلف به ثبت نام در نظام اقتصادی الزامی به اخذ شماره ملی نمی باشد و ارسال اطلاعات به صورت تجمیعی امکان پذیر می باشد.
11- غیر مکلفین به ثبت نام در نظام اقتصادی شامل اشخاص حقیقی غیر فعال اقتصادی و اشخاص حقیقی فعال اقتصادی به عنوان مثال در مناطق روستایی که به فعالیت بافت فرش، گلیم، جاجیم، گبه و سایر مشاغل و فعالیتهای خانگی روستایی اشتغال دارند می باشند.
11- در معاملاتی که با ارز انجام می شود، درج مختصات ارزی خواسته شده در گزارش فصلی از جمله نوع ارز، نرخ برابری، معادل ریالی و سایر موارد مرتبط الزامی است.
12- برای ارسال اطلاعات واردات و صادرات در سامانه اطلاعات فصلی، درج شماره کوتاژ و کد گمرک ترخیص کننده الزامی می باشد.
14- برای ارسال اطلاعات مربوط به خرید و فروش یا قرارداد با اشخاص خارجی می بایست کد فراگیر اتباع خارجی دریافت نمود:
الف) اگر شخص خارجی در ایران دارای اقامت یا دارای نمایندگی باشد، دریافت کد فراگیر اتباع خارجی از محل در نظر گرفته شده در سامانه عملیات الکترونیک سازمان امکان پذیر می باشد.
ب) اگر شخص خارجی در ایران دارای اقامت یا دارای نمایندگی نباشد، دریافت کد فراگیر اتباع خارجی از آدرس www.irsherkat.ssaa.ir امکان پذیر می باشد.15- در آیین نامه اجرایی موضوع تبصره (3) ماده (169) اصلاحیه جدید قانون مالیاتهای مستقیم هر جا که عبارت کد اقتصادی وجود دارد، مترادف با شناسه ملی و شماره ملی می باشد که حسب مورد در صورت موجود بودن هرکدام از آنها، ارسال اطلاعات در سامانه صورت معاملات فصلی به وسیله آنها امکان پذیر می باشد.16- به غیر از مواردی که در ماده (13) آیین نامه اجرایی تبصره (3) ماده (169) قانون مالیاتهای مستقیم مربوط به ارسال فهرست معاملات فصلی به عنوان موارد معاف ذکر گردیده اند، بقیه موارد از جمله اجاره املاک پرداختی و معاملات نقل و انتقال حسب مورد می بایست توسط مکلفین به اجرای موضوع در سامانه مزبور ارسال اطلاعات شوند.