استاندارد بينالمللي حسابداري بخش عمومي شماره 31 |
- هدف استاندارد حسابداري شماره 31 این است که روشهای حسابداری را برای داراییهای نامشهودی تعیین کند که سایر استانداردها درمورد آن بکار نمیروند . این استاندارد واحد را ملزم به شناسایی دارایی نامشهود میکند، اگر و تنها اگر، شرایط خاص آن محقق شود. این استاندارد همچنین چگونگی اندازهگیری ارزش دفتری داراییهای نامشهود را تعیین کرده و افشای مشخصی درباره داراییهای نامشهود را ملزم میکند.
دامنه کاربرد
- واحدی که صورتهای مالی را بر اساس مبنای تعهدی حسابداری تهیه و ارائه میکند باید این استاندارد را برای حسابداری داراییهای نامشهود خود بکار گیرد.
- این استاندارد باید برای حسابداری داراییهای نامشهود به استثنای موارد زیر بکار گرفته شود:
الف) داراییهای نامشهودی که در دامنه کاربرد استاندارد دیگری قرار دارند.
ب) داراییهای مالی، که در استاندارد بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره 28 “ابزارهای مالی: ارائه ” تشریح شدهاند،
ج) شناخت و اندازهگیری اکتشاف و ارزیابی داراییها (به استانداردهای حسابداری ملی و بینالمللی مربوط به اکتشاف، و ارزیابی منابع معدنی، مراجعه کنید)
د) هزینههای توسعه و استخراج مواد معدنی، نفت، گاز طبیعی و سایر منابع غیر قابل بازیافت؛استاندارد حسابداري شماره 31
ه) داراییهای نامشهود تحصیل شده در ترکیب تجاری (به استانداردهای حسابداری ملی و بینالمللی مربوط به ترکیب تجاری مراجعه کنید)؛
و) سرقفلی تحصیل شده در ترکیب تجاری(به استانداردهای حسابداری ملی و بینالمللی مربوط به ترکیب تجاری مراجعه کنید)؛
ز) حقوق و قدرت اعطا شده به وسیله قانون یا به وسیله موارد مشابه؛
ح) داراییهای مالیاتی انتقالی (به استانداردهای حسابداری ملی و بینالمللی مربوط به مالیات درآمد مراجعه کنید)؛
ط) بهایتمام شده تحصیل انتقالی، و داراییهای نامشهود، ناشی از حقوق قراردادی بیمهگر بر طبق قراردادهای بیمه در دامنه کاربرد استانداردهای حسابداری ملی و بینالمللی مربوط به قراردادهای بیمهای. در مواردی که استانداردهای حسابداری ملی وبینالمللی، الزامات افشای خاصی برای آن داراییهای نامشهود در نظر نگرفتهاند، الزامات افشای این استاندارد برای آن داراییهای نامشهود اجرا میشود؛
ی) داراییهای نامشهود غیرجاری که به عنوان نگهداری شده برای فروش طبقه بندی شدهاند (یا در گروه داراییهای کنارگذاشته شده هستند که به عنوان نگهداری شده برای فروش طبقه بندی میشوند) بر طبق استانداردهای حسابداری ملی و بینالمللی مربوط به داراییهای غیرجاری نگهداری شده برای فروش و عملیات متوقف شده؛ و
ک) برای داراییهای موروثی نامشهود، اگرچه الزامات افشا بندهای 115-127 برای آن دسته از داراییهای موروثی شناسایی شده اجرا میشود.استاندارد حسابداري شماره 31
این استاندارد برای تمام واحدهای بخش عمومی به استثنای بنگاههای تجاری دولتی کاربرد دارد.
مقدمه استانداردهای بینالمللی حسابداری بخش عمومی که به وسیله هیات تدوین استاندارهای حسابداری بخش عمومی منتشر شده است تشریح میکند که بنگاههای تجاری دولتی، استانداردهای گزارشگری مالی بینالمللی منتشرشده توسط هیات تدوین استاندارهای حسابداری بینالمللی را اجرا میکنند. بنگاههای تجاری دولتی در استاندارد بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره (1) با عنوان ارائه صورتهای مالی تعریف شدهاند.
چنانچه سایر استاندارد بینالمللی حسابداری بخش عمومی، برای نوع خاصی از دارایی نامشهود رویه حسابداری را تجویز کنند، واحد آن استاندارد را به جای این استاندارد بکار میگیرد. به عنوان نمونه، این استاندارد برای موارد زیر اجرا نمیشود:
الف) داراییهای نامشهودی که به وسیله واحد در عملیات عادی برای فروش نگهداری میشوند (به استاندارد بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره 11 “قراردادهای ساخت” و استاندارد بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره 12 “موجودی کالا” مراجعه کنید)
ب) اجارههایی که در دامنه کاربرد استاندارد بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره 13 “اجارهها” قرار دارند.
ج) داراییهای حاصل از طرحهای مزایای بازنشستگی (به استاندارد بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره 25 “مزایای بازنشستگی” مراجعه کنید.)
د) داراییهای مالی تعریف شده در استاندارد بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره 28. شناخت و اندازهگیری برخی از داراییهای مالی تحت پوشش استاندارد بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره 6 “صورتهای مالی تلفیقی و جداگانه” و استاندارد بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره7 “سرمایهگذاری در واحدهای وابسته”و استاندارد بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره 8 “منافع در مشارکتهای خاص”
قرار میگیرند.
برخی از داراییهای نامشهود میتوانند دارای مواد فیزیکی همچون لوح فشرده( در مورد نرمافزارهای رایانهای)، مدارک قانونی (در مورد پروانهها و حق امتیازها) یا فیلم باشند. به منظور تعیین اینکه دارایی که دارایی هر دو جز مشهود و نامشهود است باید بر اساس استاندارد بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره 17 با عنوان اموال، تجهیزات و ماشینآلات با آن رفتار شود یا به عنوان دارایی نامشهود بر اساس این استاندارد، واحد باید از قضاوت حرفهای به منظور تعیین اینکه کدام جزء بااهمیتتر است استفاده کند. به عنوان مثال، نرمافزارهای هوابردی برای هواپیماهای جنگی جزء لاینفک برای هواپیما محسوب میشوند
- و به عنوان اموال، تجهیزات و ماشینآلات با آنها رفتار خواهد شد. مورد مشابه برای سیستم عملیات یک رایانه به کار میرود. زمانی که نرمافزاری جزئی لاینفک از سخت افزار مربوط به آن نباشد، نرمافزار رایانه به عنوان دارایی نامشهود در نظر گرفته میشود.
- این استاندارد در مورد مخارج تبلیغات، آموزش، راهاندازی، پژوهش، و فعالیتهای توسعه بکار میرود. فعالیتهای تحقیق و توسعه منجر به گسترش و توسعه دانش میشوند. بنابراین، اگرچه این فعالیتها منجر به ایجاد یک دارایی با موجودیت فیزیکی میشوند(همانند نمونه اولیه)، بخش فیزیکی آن دارایی قسمت فرعی برای جزء نامشهود آن یعنی دانش بکار رفته برای ساخت آن، محسوب میشود.
در موارد مربوط به اجاره تامین مالی، دارایی اصلی ممکن است مشهود یا نامشهود باشد. پس از شناخت اولیه، حسابهای مستاجر برای دارایی نامشهود بر اساس اجاره تامین مالی بر طبق این استاندارد نگهداری میشوند. حقوق بر اساس موافقتنامههای صدور مجوز برای مواردی همچون فیلمها، ضبط ویدئو، بازیگری، نسخههای خطی، حق ثبت اختراع، و حق نشر از دامنه کاربرد استاندارد بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره 13 خارج بوده و در دامنه کاربرد این استاندارد قرار میگیرند.
- .
- خروج از دامنه کاربرد این استاندارد میتواند رخ دهد چنانچه فعالیتها یا معاملات بسیار خاص باشند که منجر به افزایش مسائل حسابداری شوند که باید روشهای دیگری برای آنها بکار گرفته شود. این مسائل در حسابداری برای مخارج اکتشاف یا توسعه و استخراج نفت، گاز، و منابع معدنی در صنایع استخراجی، و در موارد مربوط به قراردادهای بیمهای، میتواند روی دهد. بنابراین، این استاندارد در مورد مخارج این فعالیتها و قراردادها بکار نمیرود. اگرچه، این استاندارد برای سایر داراییهای نامشهود مورد استفاده ( همچون نرمافزار رایانه)، و سایر مخارج تحمل شده (همچون هزینههای آمادهسازی)، در صنایع استخراجی یا به وسیله بیمهگرها کاربرد دارد.
داراییهای موروثی نامشهود
این استاندارد واحد را ملزم به شناسایی داراییهای موروثی نامشهودی نمیکند که به طور متفاوت مطابق با تعریف و شرایط شناخت داراییهای نامشهود هستند. چنانچه واحدی داراییهای موروثی نامشهود را شناسایی کرد، باید الزامات افشا این استاندارد را اجرا کند و همچنین میتواند، اما ملزم نیست، الزامات اندازهگیری این استاندارد را بکار گیرد.
برخی از داراییهای نامشهود همانند داراییهای موروثی نامشهود تشریح میشوند به علت اهمیت تاریخی، محیطی و فرهنگی آنها. نمونههایی از داراییهای موروثی نامشهود شامل ثبت وقایع تاریخی مهم و حقوق مربوط به استفاده از تصویر شخص مهم از جامعه بر روی تمبر پستی یا سکههای کلکسیونی. مشخصات اصلی، شامل موارد زیر، معمولا به وسیله داراییهای نامشهود موروثی نشان داده میشوند (اگرچه این مشخصات برای آن داراییها جامع نیستند):
الف) ارزش آنها در فرهنگ، محیط و شرایط تاریخی، بعید به نظر میرسد که به طور کامل بتوان بر اساس قیمت بازار تعیین شود؛
ب) تعهدات مشروع و/ یا قانونی محدودیتهای مختلف و ممنوعیتهای تحمیلی در مورد فروش آنها ایجاد کرده است؛
ج) ارزش آنها در طول زمان ممکن است افزایش یابد؛ و
د) برآورد عمر مفید آنها اغلب مشکل است، که در برخی موارد میتواند به صدها سال برسد.
- واحدهای بخش عمومی ممکن است داراییهای موروثی زیادی را نگهداری کنند که در طول سالهای طولانی و به طرق مختلف کسب شدهاند، شامل خرید، اهدا، ماترک، مصادره. این داراییها به ندرت با هدف ایجاد جریان ورودی وجه نقد نگهداری میشوند، و معمولا محدودیتهای اجتماعی و قانونی به منظور استفاده از آنها برای آن اهداف وجود دارد.
- برخی از داراییهای موروثی نامشهود دارای منافع اقتصادی آتی یا توان بالقوه خدمترسانی هستند به غیر از ارزش موروثی آنها. به عنوان مثال، حق امتیاز پرداخت شده به واحد برای استفاده از یک ثبت تاریخی. در این گونه موارد، دارایی موروثی نامشهود میتواند بر اساس همان مبناهایی شناسایی و اندازهگیری شود که سایر اقلام داراییهای نامشهود مولد وجه نقد شناسایی و اندازهگیری میشوند. برای سایر داراییهای موروثی نامشهود، مزایای اقتصادی آتی و توان بالقوه خدمت رسانی محدود به مشخصات موروثی آنهاست. وجود هردو مورد مزایای اقتصادی آتی و توان بالقوه خدمترسانی میتواند بر روی انتخاب مبنای اندازهگیری تاثیر گذارد.
- الزامات افشای ارانه شده در بندهای 117 تا 124 واحدها را ملزم به افشا در مورد داراییهای نامشهود شناسایی شده میکند. بنابراین، واحدهایی که داراییهای موروثی نامشهود شناسایی میکنند ملزم به افشا در رابطه با آن داراییها همچون مسائلی از قبیل:
الف) مبنای اندازهگیری مورد استفاده
ب) روش استهلاک مورد استفاده چنانچه موجود باشد؛
ج) ارزش دفتری ناخالص؛
د) استهلاک انباشته در پایان دوره چنانچه موجود باشد؛ و
ه) صورت تطبیق ارزش دفتری در ابتدا و انتهای دوره که نشان دهنده اجزای اصلی آن باشد.
تعاریف
اقلام زیر در این استاندارد با معانی مشخص بکار گرفته شده اند:
توسعه: بکارگیری یافتههای پژوهشها یا سایر موارد دانش در قالب طرحها یا نقشهها برای تولید مواد جدید یا پیشرفته، تجهیزات، محصولات، فرآیندها، سیستمها یا خدمات قبل از آغاز تولیدات تجاری یا استفاده تجاری.
دارایی نامشهود: دارایی غیرپولی قابل شناسایی که فاقد موجودیت فیزیکی باشد.
تحقیق (پژوهش): بررسی اصلی و برنامهریزی شده که با هدف کسب دانش فنی یا علمی جدید و درک آن انجام میشود.
واژههاي تعريف شده در ساير استانداردهای بينالمللي حسابداري بخش عمومي با همان معاني ذكر شده در آن استانداردها، در اين استاندارد مورد استفاده قرار ميگيرند و در واژهنامه اصطلاحات تعریف شده منتشره نیز به صورت جداگانه چاپ شدهاند.
داراییهای نامشهود
- واحدها غالبا منابع را مصرف میکنند، یا بدهیها را تحمل میکنند، در موارد مربوط به تحصیل، توسعه، نگهداری، یا افزایش منابع نامشهود همچون دانش فنی و علمی، طراحی و اجرای فرآیندهای جدید، یا سیستمها، پروانهها، دارایی فکری، و علائم تجاری (شامل نام علامت و عناوین چاپ و نشر). نمونههای عام از اقلامی که در قالب این سرفصل جای میگیرند شامل نرمافزارهای رایانهای، حق اختراع، حق نشر، فیلمها، فهرست مشترکین، پروانههای ماهیگیری بدست آمده، سهمیه واردات کسب شده، و ارتباط با استفادهکنندگان از خدمت است.
- تمامی اقلام بیان شده در بند 17 در معیارهای مربوط به تعریف دارایی نامشهود قرار نمیگیرند، یعنی قابلیت تشخیص، کنترل بر منابع، و وجود منافع اقتصادی آتی یا توان بالقوه خدمت رسانی. چنانچه قلمی در دامنه کاربرد این استاندارد در معیارهای مربوط به تعریف دارایی نامشهود قرار نگیرد، هزینههای مربوط به تحصیل یا ساخت داخلی آن در دوره تحمل به عنوان هزینه شناسایی میشوند.
یک دارایی زمانی قابل تشخیص است که دارای شرایط هر یک از بندهای زیر باشد:
الف) قابل تفکیک، یعنی قابلیت تفکیک و تقسیم از واحد و فروش آن وجود داشته باشد، قابل انتقال، قابل اجاره، یا قابل تبدیل باشد چه به صورت انفرادی یا در مجموع با سایر قراردادهای مربوط، داراییها و بدهیهای قابل تشخیص، بدون در نظر گرفتن اینکه واحد قصد انجام آن را دارد یا خیر؛ و
ب) از قراردادهای الزامآوری حاصل شده باشد( شامل حقوق ناشی از قراردادها یا سایر حقوق قانونی)، بدون در نظر گرفتن اینکه آیا این حقوق قابل انتقال یا قابل تفکیک از واحد یا سایر حقوق و تعهدات است یا خیر.
- از منظر اهداف این استاندارد، قراردادهای الزامآور، قراردادهایی هستند که حقوق و تعهدات مشابهی به طرفین شرکتکننده در آن اعطا میکند چنانچه در قالب شکل قرارداد باشد.
کنترل دارایی
- یک واحد زمانی کنترل یک دارایی را در اختیار دارد که قدرت کسب مزایای اقتصادی آتی و توان بالقوه خدمترسانی ناشی از منابع اساسی را داشته و توانایی ایجاد محدودیت در دسترسی دیگران به آن منافع و آن خدمات بالقوه را داشته باشد. ظرفیت واحد به منظور کنترل مزایای افتصادی آتی یا توان بالقوه خدمترسانی دارایی نامشهود به طور معمول از حقوق قانونی که لازم الاجرا در دادگاه است، بدست میآید. در نبود حقوق قانونی، نشان دادن کنترل مشکلتر خواهد شد.
- اگرچه، توانایی اجرایی قانونی یک حق شرطی لازم برای کنترل نیست زیرا واحد میتواند توانایی کنترل مزایای اقتصادی آتی یا توان بالقوه خدمترسانی را از راههای دیگر بدست آورد.
- دانش فنی و علمی میتواند منجر به افزایش مزایای اقتصادی آتی یا توان بالقوه خدمترسانی شود. واحد آن مزایا و خدمات بالقوه را تحت کنترل دارد چنانچه به عنوان مثال، دانش به وسیله حقوق قانونی همچون حق نشر، یک محدودیت توافقنامه تجارت (در جایی که مجاز باشد)، یا به وسیله وظیفه قانونی در مورد کارکنان ( to maintain confidentiality) حفظ شود.
- واحد میتواند گروهی از کارکنان ماهر داشته باشد و ممکن است قادر باشد تا مهارتهای افزایشی (بالقوه) کارکنان را به وسیله آموزش که منجر به مزایای اقتصادی آتی و توان بالقوه خدمترسانی میشود، شناسایی کند.
- واحد همچنین ممکن است انتظار داشته باشد که کارکنان به صورت مستمر، مهارتهای خود را در اختیار شرکت قرار میدهند. اگرچه، واحد معمولا کنترل کافی بر روی مزایای اقتصادی آتی و توان بالقوه خدمترسانی ناشی از گروه کارکنان ماهر و آموزش آنها به منظور تحقق تعریف دارایی نامشهود، ندارد. به دلایل مشابه، مدیریت خاص یا استعداد فنی بعید است تا معیارهای شناخت دارایی نامشهود را کسب کند، مگر اینکه حقوق قانونی برای استفاده از آن و کسب مزایای افتصادی آتی و توان بالقوه خدمترسانی مورد انتظار ناشی از آن وجود داشته باشد و همچنین سایر موارد و معیارهای شناسایی دارایی نامشهود را کسب کند.
واحد ممکن است انواع مختلف استفادهکنندگان از خدمات آن یا نرخ موفقیتی در جذب استفادهکنندگان برنامهریزی شده از خدمات خود را داشته باشد و پیشبینی کند، به علت تلاش برای ایجاد ارتباط با استفادهکنندگان از خدمات، که آن استفادهکنندگان، تقاضا برای خدمات را ادامه خواهند داد.
- اگرچه، در نبود حقوق قانونی، یا سایر روشها به منظور کنترل ارتباط با استفادهکنندگان از خدمات یا وفاداری آنها، واحد معمولا کنترل کافی بر روی مزایای افتصادی آتی و توان بالقوه خدمترسانی ناشی از ارتباط با استفادهکنندگان از خدمت و وفاداری آنها به منظور کسب معیارهای شناخت دارایی نامشهود، نخواهد داشت.
- (به عنوان نمونه، انواع متنوعی از استفادهکنندگان از خدمات، سهم بازار یا میزان موفقیت در ارائه خدمت، ارتباط با مشتری و وفاداری وی). در نبود حقوق قانونی پشتوانه این ارتباط، معاملات مبادلهای برای همان ارتباط مشتری غیرقراردادی یا موارد مشابه آن، شواهدی ایجاد میکند که واحد قادر به کنترل مزایای افتصادی آتی یا توان بالقوه خدمترسانی ناشی از ارتباط با مشتری را داراست. زیرا اینچنین معاملات مبادلهای شواهدی در مورد قابلیت تفکیک این ارتباط و اینکه آن روابط معیارهای شناسایی دارایی نامشهود را کسب میکنند، ایجاد میکند.استاندارد حسابداري شماره 31
مزایای اقتصادی آتی یا توان بالقوه خدمترسانی
- مزایای اقتصادی آتی یا توان بالقوه خدمترسانی ناشی از دارایی نامشهود میتواند شامل درآمد حاصل از فروش محصول یا خدمت، صرفهجویی در هزینهها، یا سایر مزایای ناشی از استفاده از دارایی به وسیله واحد باشد. به عنوان نمونه، استفاده از دارایی فکری (سرمایه فکری) در تولید یا فرآیند خدمترسانی میتواند منجر به کاهش هزینههای تولید یا خدمترسانی آتی یا تحویل سریعتر خدمت شود به جای اینکه درآمد آتی را افزایش دهد. (به عنوان نمونه، یک سیستم برخط (online) که به شهروندان اجازه میدهد تا گواهینامههای رانندگی خود را با سرعت بیشتر تمدید کنند، منجر به کاهش کارکنان اداری مورد نیاز برای انجام این فعالیت و افزایش سرعت انجام فرآیند میشود.)
شناخت و اندازهگیری
شناخت یک قلن به عنوان دارایی نامشهود نیازمند آن است که واحد تعیین کند آن قلم معیارهای زیر را کسب کرده است :
الف) تعریف دارایی نامشهود (به بند 17-25 مراجعه کنید)؛و
ب) شرایط شناخت (به بند 28- 30 مراجعه کنید)
این الزامات برای بهای تمام شده اندازهگیری شده در شناخت بکار میرود ( بهای تمام شده در یک معامله مبادلاتی یا تولید داخلی دارایی نامشهود، یا ارزش منصفانه دارایی نامشهود تحصیل شده به واسطه معاملات غیرمبادلهای) و موارد ایجاد شده بعد از آن همچون اضافات، جایگزینی اجزا یا تعمیر آن.
- ماهیت داراییهای نامشهود به گونهای است که در اکثر موارد هیچگونه اضافاتی به آن دارایی یا جایگزینی اجزایی از آن ایجاد نمیشود. بر این اساس، اکثر مخارج بعدی که به منظور نگهداری مزایای اقتصادی آتی یا توان بالقوه خدمترسانی است در دارایی نامشهود موجود در نظر گرفته میشود به جای اینکه معیارهای تعریف دارایی نامشهود و شرایط شناخت آن در این استاندارد را کسب کند.
- بعلاوه، نسبت دادن مخارج بعدی به طور مستقیم به یک دارایی نامشهود به جای عملیات واحد به عنوان یک کل، اغلب مشکل است. بنابراین، تنها در موارد نادر مخارج بعدی تحمل شده پس از شناخت اولیه دارایی نامشهود تحصیل شده یا پس از تکمیل دارایی نامشهود تولید شده در داخل، در ارزش دفتری دارایی شناسایی میشوند. مطابق با بند 61، مخارج بعدی در مورد علائم، mastheads، عناوین چاپ و نشر، فهرست مشترکین، و اقلامی که در مواد اصلی با یکدیگر مشابه هستند(چه تحصیل شده باشند و چه در داخل تولید شده باشند)
- در تاریخ تحمل در مازاد یا کسری شناسایی میشوند. این مسئله بدان علت است که این مخارج از مخارج انجام شده به منظور توسعه عملیات واحد به عنوان یک کل قابل تفکیک نیستند.
- دارایی نامشهود باید شناسایی شود اگر و تنها اگر:
الف) جریان ورودی منافع اقتصادی آتی یا توان بالقوه خدمترسانی قابل انتساب به دارایی به درون واحد محتمل باشد؛ و
ب) بهای تمام شده و ارزش منصفانه دارایی را بتوان به گونهای اتکاپذیر تعیین کرد.
- واحد باید احتمال مربوط منافع اقتصادی مورد انتظار آتی یا توان بالقوه خدمترسانی را با استفاده از مفروضات منطقی و پشتیبان که نشاندهنده بهترین برآورد مدیریت از مجموعهای از شرایط اقتصادی است که در طول عمر مفید دارایی وجود خواهند داشت، بررسی کند.
- واحد از قضاوت به منظور بررسی میزان اطمینان مرتبط با منافع اقتصادی آتی یا توان بالقوه خدمترسانی که قابل انتساب به استفاده از دارایی بر مبنای شواهد موجود (شواهد خارجی با وزن بیشتر) در زمان شناخت اولیه است، استفاده میکند.
- دارایی نامشهود باید در شناخت اولیه به بهای تمام شده مطابق با بند 32-43 اندازهگیری شود. هنگامی که دارایی نامشهود از طریق معاملات غیرمبادلهای تحصیل شود، بهای تمام شده اولیه آن در تاریخ تحصیل، باید بر اساس ارزش منصفانه آن در آن تاریخ اندازهگیری شود.
تحصیل جداگانهاستاندارد حسابداري شماره 31
معمولا، قیمتی که واحد میپردازد تا دارایی نامشهودی را به طور جداگانه تحصیل کند، منعکس کننده انتظارات درباره احتمال جریان ورودی منافع اقتصادی آتی یا توان بالقوه خدمترسانی موجود در آن دارایی است. به بیان دیگر، واحد انتظار جریان ورودی منافع اقتصادی آتی یا توان بالقوه خدمترسانی را دارد، حتیاگر در مورد زمانبندی یا میزان جریان ورودی عدم اطمینان وجود داشته باشد. بنابراین، معیارهای شناخت احتمالی در بند 28(الف) در تمامی موارد به منظور تحصیل جداگانه دارایی نامشهود مطلوب در نظر گرفته میشوند.
بعلاوه، بهای تمام شده تحصیل جداگانه دارایی نامشهود معمولا میتواند به گونهای اتکاپذیر اندازهگیری شود. این مسئله خصوصا زمانی اتفاق میافتد که مابهازای خرید به شکل وجه نقد یا سایر داراییهای پولی باشد.
- بهای تمام شده دارایی نامشهودی که به صورت جداگانه تحصیل شدهاند شامل موارد زیر است:
الف) قیمت خرید، شامل عوارض واردات و مالیات غیرقابل استرداد خرید، پس از کسر تخفیفات تجاری و سایر تخفیفات (rebates)
ب) هزینههایی که به طور مستقیم به آمادهسازی دارایی برای استفاده مورد نظر قابل انتساب است.
- نمونههایی از هزینههایی که به طور مستقیم قابل انتساب است عبارتند از:
الف) هزینههای مزایای کارکنان (همانطور که در استاندارد بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره 25 تشریح شده است) که به طور مستقیم از رساندن دارایی به شرایط قابل استفاده آن ناشی میشود.
ب) حقالزحمههای حرفهای که به طور مستقیم از رساندن دارایی به شرایط قابل استفاده آن ناشی میشود.
ج) هزینههای مربوط به آزمایش اینکه دارایی به نحو مطلوب عمل میکند.
- نمونههایی از مخارجی که بخشی از بهای تمام شده دارایی نامشهود محسوب نمیشوند عبارتند از:
الف) هزینههای مرتبط با معرفی محصول یا خدمت جدید (شامل بهای تبلیغات و فعالیتهای تبلیغاتی)؛استاندارد حسابداري شماره 31
ب) هزینههای مرتبط با انجام عملیات در مکان جدید یا با گروهی جدید از استفادهکنندگان از خدمت(شامل بهای آموزش کارکنان) ؛ و
ج) هزینههای مدیریت و سایر هزینههای سربار عمومی
- شناسایی هزینهها در ارزش دفتری دارایی نامشهود متوقف میشود زمانیکه دارایی در شرایطی ضروری باشد که توانایی انجام عملیات به شیوهای که توسط مدیریت در نظر گرفته شده است را داشته باشد. بنابراین، هزینههای تحمل شده برای استفاده و استقرار مجدد دارایی نامشهود در ارزش دفتری آن دارایی لحاظ نمیشود. به عنوان مثال، هزینههای زیر در ارزش دفتری دارایی نامشهود قرار نمیگیرند:
الف) هزینههای تحمل شده مادامیکه دارایی قادر به انجام عملیات به شیوهای که توسط مدیریت در نظر گرفته شده است را هنوز میشود به استفاده رساند.
ب) کسری عملیاتی اولیه، همچون مواردی که روی میدهد مادامی که تقاضا برای خروجیهای دارایی افزایش مییابد.
- برخی عملیات در ارتباط با توسعه و گسترش دارایی نامشهود روی میدهند اما به منظور رساندن دارایی به شرایط لازم که توانایی انجام عملیات به شیوهای که توسط مدیریت در نظر گرفته شده است را داشته باشد، ضروری نیست. این عملیاتهای ضمنی ممکن است قبل از یا در طول فعالیتهای گسترش و توسعه روی دهد. به علت اینکه فعالیتهای ضمنی به منظور رساندن دارایی به شرایط لازم که توانایی انجام عملیات به شیوهای که توسط مدیریت در نظر گرفته شده است را داشته باشد، ضروری نیست، درآمد و هزینههای مربوط عملیات ضمنی بلافاصله در مازاد یا کسری شناسایی میشوند و در طبقهبندی درآمد و هزینه مربوط به خود قرار میگیرند.
- چنانچه پرداخت برای دارایی نامشهود بیش از شرایط اعتباری معمول به تعویق بیفتد، بهای آن معادل قیمت نقدی خواهد بود. تفاوت بین این مقدار و مبلغ پرداختی کل به عنوان هزینه بهره در طول دوره اعتبار شناسایی میشود مگر اینکه بر اساس رویههای مجاز سرمایهای کردن در استاندارد بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره 5 با عنوان هزینههای تامین مالی، سرمایهای شود.
مخارج بعدی در مورد پروژههای تحقیق و توسعه در جریان تحصیل شده
مخارج تحقیق یا توسعه که:
الف) مربوط به پروژه تحقیق و توسعه در جریان که به طور جداگانه تحصیل شده و به عنوان دارایی نامشهود شناسایی میشوند؛ و
ب) پس از تحصیل آن پروژه تحمل میشوند
باید بر اساس بندهای 52-60 به حساب گرفته شوند.
- اجرای الزامات بندهای 52-60 بدین معنی است که مخارج بعدی بر روی پروژههای تحقیق و توسعه در جریان که به طور جداگانه تحصیل شدهاند و به عنوان دارایی نامشهود شناسایی شدهاند:استاندارد حسابداري شماره 31
الف) در زمان تحمل چنانچه مربوط به مخارج تحقیق باشند به عنوان هزینه شناسایی میشوند.
ب) در زمان تحمل چنانچه مخارج توسعهای باشند که در شرایط مربوط به شناخت به عنوان دارایی نامشهود در بند 55 قرار نمیگیرند، به عنوان هزینه شناسایی میشوند.
ج) چنانچه مخارج توسعهای باشند که در شرایط مربوط به شناخت مندرج در بند 55 قرار گیرند، به ارزش دفتری پروژه تحقیق و توسعه در جریان تحصیل شده، اضافه میشوند.
داراییهای نامشهود حاصل از معاملات غیرمبادلهای
- در برخی موارد، دارایی نامشهود ممکن است از معاملات غیرمبادلهای تحصیل شود. این مسئله زمانی روی میدهد که واحد دیگر بخش عمومی در یک معامله غیرمبادلهای دارایی نامشهودی را همچون حقوق مربوط به فرود در فرودگاه، پروانههای مربوط به فعالیت ایستگاههای رادیویی و تلویزیونی،پروانههای واردات یا سهمیه یا حقوق دسترسی به سایر منابع محدود، به واحد منتقل کند. یک شهروند، به عنوان مثال برنده جایزه نوبل، ممکن است اوراق شامل حق نشر نشریات خود را در یک معامله غیرمبادلهای به بایگانی ملی(واحد بخش عمومی) وقف کند.
در این وضعیت بهای تمام شده آن قلم برابر است با ارزش منصفانه آن در تاریخ تحصیل. برای مقاصد این استاندارد، اندازهگیری شناسایی دارایی نامشهود تحصیل شده از معاملات غیر مبادلهای به ارزش منصفانه مطابق با الزامات بند 74، نیازمند تجدید ارزیابی نیست. بر این اساس، الزامات تجدید ارزیابی در بند 74، و تفسیر کامل آن در بند 75-86 تنها زمانی اجرا میشود که واحد تصمیم به تجدید ارزیابی قلم نامشهود در دوره گزارشگری بعدی بگیرد.استاندارد حسابداري شماره 31
معاوضه داراییها
- یک یا چند دارایی نامشهود میتواند در معاوضه غیرپولی دارایی یا داراییها، یا ترکیبی از داراییهای پولی و غیرپولی تحصیل شود. بررسی زیر مربوط به معاوضه یک دارایی غیرپولی با دیگری است، اما این موضوع همچنین در مورد تمامی معاوضههای تشریح شده در موارد قبلی کاربرد دارد.
- بهای تمام شده این چنین دارایی نامشهودی به ارزش منصفانه اندازهگیری میشود مگر اینکه ارزش منصفانه نه در مورد دارایی دریافت شده و نه در مورد دارایی واگذار شده به طور اتکاپذیری نتوان اندازهگیری کرد. دارایی تحصیل شده به این روش اندازهگیری میشود حتی اگر واحد نتواند بلافاصله دارایی واگذار شده را حذف کند. چنانچه دارایی تحصیل شده به ارزش منصفانه اندازهگیری نشود، بهای تمام شده آن به ارزش دفتری دارایی واگذار شده اندازهگیری میشود.
- بند 28(ب) مشخص کرده است که شرایط شناخت دارایی نامشهود این است که بهای تمام شده دارایی را بتوان بهگونهای اتکاپذیر اندازهگیری کرد. ارزش منصفانه دارایی نامشهود که برای آن معامله در یک بازار قابل مقایسه وجود ندارد، زمانی به گونهای اتکاپذیر اندازهگیری میشود که:
الف) تغییرات در دامنه برآوردی منطقی از ارزش منصفانه برا آن دارایی بااهمیت نباشد؛ و
ب) احتمالات مربوط به برآوردهای مختلف در آن دامنه را بتوان به طور منطقی به منظور برآورد ارزش منصفانه بررسی کرده و مورد استفاده قرار داد.
چنانچه واحد قادر به تعیین ارزش منصفانه دارایی دریافت شده یا دارایی واگذار شده به گونهای اتکاپذیر باشد، در این شرایط ارزش منصفانه دارایی واگذار شده به منظور اندازهگیری بهای تمام شده استفاده میشود مگر اینکه ارزش منصفانه دارایی دریافت شده شواهد کاملتر و دقیقتری را نشان دهد.
سرقفلی ایجادشده در داخل
- سرقفلی ایجاد شده در داخل نباید به عنوان دارایی شناسایی شود.
- در برخی موارد، هزینههای تحمل میشوند تا منافع اقتصادی آتی و توان بالقوه خدمترسانی ایجاد کنند، ولی منجر به ایجاد دارایی نامشهودی که شرایط شناسایی مطرح در این استاندارد را داشته باشد، نمیشوند. اینگونه هزینهها اغلب به عنوان سرقفلی ایجاد شده در داخل توصیف میشوند. سرقفلی ایجاد شده در داخل به عنوان دارایی شناسایی نمیشود زیرا آنها منابع قابل تشخیص تحت کنترل واحد نیستند(یعنی قابل تفکیک نیستند و از توافقات الزامآور شامل حقوق ناشی از قراردادها یا سایر حقوق قانونی ناشی نمیشوند.) تا بتوان به گونهای اتکاپذیر به بهای تمام شده اندازهگیری شوند
- تفاوت بین ارزش بازار واحد و ارزش دفتری خالص داراییهای قابل تشخیص در هر زمان میتواند دامنهای از عواملی باشد که بر ارزش واحد تاثیر میگذارد. اگرچه، این تفاوتها ارائه کننده بهای تمام شده داراییهای نامشهود تحت کنترل واحد نیستند.
داراییهای نامشهود ایجاد شده در داخل
- در برخی موارد بررسی اینکه آیا دارایی نامشهود ایجاد شده در داخل شرایط شناسایی را دادر مشکل است. این مسئله به علت مشکلات زیر رخ میدهد:
الف) تعیین اینکه آیا یک دارایی قابل تشخیص وجود دارد که توانایی ایجاد منافع اقتصادی آتی و توان بالقوه خدمترسانی را خواهد داشت و چه زمانی این توانایی وجود خواهد داشت؛ و
ب) تعیین بهای تمام شده دارایی به گونهای اتکاپذیر. در برخی موارد، هزینههای ایجاد دارایی نامشهود قابل تمیز از هزینههای نگهداری یا افزایش سرقفلی ایجاد شده در داخل یا انجام عملیات روزانه نیست.
بنابراین، به منظور تطبیق با الزامات عمومی برای شناخت و اندازهگیری اولیه دارایی نامشهود، واحد الزامات و رهنمودهای بندهای 50-65 را برای تمامی داراییهای نامشهود ایجاد شده در داخل بکار میبرد.
- به منظور بررسی اینکه آیا دارایی نامشهود ایجاد شده در داخل شرایط مربوط به شناخت را دارد، واحد ایجاد یک دارایی را به طبقات زیر تقسیم میکند:
الف) مرحله تحقیق؛و
ب) مرحله توسعه.
اگرچه عناوین “تحقیق” و “توسعه” تعریف شدهاند، عناوین “مرحله تحقیق” و “مرحله توسعه” معانی گستردهتری برای اهداف این استاندارد دارا هستند.
- چنانچه واحد نتواند مرحله تحقیق را از مرحله توسعه پروژه داخلی برای ساخت دارایی نامشهود تمیز دهد، واحد با آن مخارج بهگونهای رفتار میکند همچنان که آن پروژه تنها در مرحله تحقیق تحمل شده است.
- دارایی نامشهود از تحقیق بدست نمیآید (یا از مرحله تحقیق پروژه داخلی) ونباید شناسایی شود. مخارج تحقیق (یا مرحله تحقیق پروژه داخلی) باید به عنوان هزینه در زمان تحمل شناسایی شود.
- در مرحله تحقیق از پروژه داخلی، واحد نمیتواند نشان دهد که دارایی نامشهودی وجود دارد که منافع اقتصادی احتمالی آتی یا توان بالقوه خدمترسانی تولید خواهد کرد. بنابراین، این مخارج به عنوان هزینه در زمان تحمل شناسایی میشوند.
- نمونههایی از فعالیتهای تحقیق عبارتند از:
الف) فعالیتهای انجام شده با هدف کسب دانش جدید؛
ب) جستجو برای ، ارزیابی و انتخاب نهایی، اجرای یافتههای تحقیق یا سایر علوم؛
ج) جستجو برای گزینههای مواد، ابزار، محصولات، فرآیندها، سیستمها، و خدمات؛ و
د) فرمول سازی، طراحی، ارزیابی، و گزینش نهایی از بین انتخابهای ممکن برای مواد، ابزارها، محصولات، فرآیندها، سیستمها و خدمات جدید و پیشرفته.
مرحله توسعه
- دارایی نامشهود بدست آمده از توسعه(یا از مرحله توسعه پروژه داخلی) باید شناسایی شود اگر و تنها اگر، واحد بتواند تمامی موارد زیر را نشان دهد:
الف) امکان فنی تکمیل دارایی نامشهود که برای استفاده یا فروش آماده شود.استاندارد حسابداري شماره 31
ب) قصد تکمیل دارایی نامشهود و استفاده و فروش آن؛
ج) توانایی واحد برای فروش یا استفاده از دارایی نامشهود؛
د) چگونه دارایی نامشهود منافع اقتصادی احتمالی آتی و توان بالقوه خدمترسانی ایجاد خواهد کرد. در بین سایر موارد، واحد میتواند وجود یک بازار برای خروجی دارایی نامشهود یا برای خود دارایی نامشهود یا، چنانچه بخواهد در داخل مورد استفاده قرار گیرد، سودمندی دارایی نامشهود را نشان دهد.
ه) دسترسی به دانش فنی، مالی و سایر منابع برای تکمیل توسعه و به منظور استفاده یا فروش دارایی نامشهود؛ و
و) توانایی آن برای اندازهگیری اتکاپذیر مخارج قابل انتساب به دارایی نامشهود در طول توسعه.استاندارد حسابداري شماره 31
- در مرحله توسعه از پروژه داخلی، واحد میتواند، در برخی موارد یک دارایی نامشهود را تعیین کند و نشان دهد که دارایی جریان منافع اقتصادی آتی یا توانایی بالقوه خدمترسانی را ایجاد خواهد کرد. علت آن است که مرحله توسعه پروژه پیشرفت بیشتری نسبت به مرحله تحقیق دارد.
- نمونههایی از فعالیتهای توسعه عبارتند از:
الف) طراحی، ساخت، و آزمایش نمونهها و مدلهای پیش تولید و پیش از استفاده.
ب) طراحی ابزارها،jigs، قالبها، و مهرههای دارای فناوری جدید؛
ج) طراحی، ساخت، و عملیات طرح یا عملیات آزمایشی که فاقد معیار عملی اقتصادی برای تولید تجاری یا استفاده برای ارائه خدمات است.
د) طراحی، ساخت، و آزمایش گزینههای جایگزین برای مواد، ابزارها، محصولات، فرآیندها، سیستمها، یا خدمات جدید و پیشرفته؛ و
ه) هزینههای سایت اینترنتی و هزینههای توسعه نرم افزاری.
- برای نشان دادن اینکه چگونه دارایی نامشهود جریان منافع اقتصادی احتمالی آتی یا توان بالقوه خدمترسانی ایجاد خواهد کرد، واحد جریان منافع اقتصادی آتی یا توان بالقوه خدمترسانی قابل دریافت از دارایی را با استفاده از اصول استاندارد بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره 21 با عنوان کاهش ارزش داراییهای غیرمولد وجه نقد یا استاندارد بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره 26 با عنوان کاهش ارزش داراییهای مولد وجه نقد ، هرکدام مناسب باشد، بررسی میکند.
- چنانچه دارایی منافع اقتصادی آتی یا توان بالقوه خدمترسانی تنها به همراه سایر داراییها ایجاد کند، واحد مفاهیم مربوط به اقلام مولد وجه نقد در استاندارد بینالمللی حسابداری بخش عمومی را بکار میگیرد.
- در دسترس بودن منابع برای تکمیل، استفاده، و کسب منافع از دارایی نامشهود میتواند به وسیله، به عنوان نمونه، یک طرح عملیاتی که نشاندهنده منابع فنی، مالی و سایر منابع مورد نیاز است و توانایی واحد برای تامین آن منابع، نشان داده شود. در برخی موارد، واحد دسترسی به تامینمالی خارجی را به وسیله کسب معیارهای تامینکننده یا قرض دهنده از تمایلش برای تامین مالی طرح، نشان میدهد.استاندارد حسابداري شماره 31
- سیستمهای بهای تمام شده واحد اغلب قادر به اندازهگیری اتکاپذیر بهای تمام شده ایجاد داخلی دارایی نامشهود را دارد، همچون حقوق و دستمزد و سایر مخارج تحمل شده برای حفظ آرمها، حق نشر یا پروانهها، یا توسعه نرمافزارهای رایانه.
- علائم ، masthead، عناوین چاپ و نشر، فهرست مشترکین، و اقلامی که در مواد باهم مشابه هستند، که در داخل ایجاد میشوند، نباید به عنوان دارایی نامشهود شناسایی شوند.
- مخارج مربوط به تولید داخلی علائم، masthead، عناوین چاپ و نشر، فهرست مشترکین، و اقلامی که در مواد با هم مشابه هستند، قابلیت تمیز از هزینههای توسعه عملیات کلی واحد را ندارند. بنابراین، این اقلام به عنوان دارایی نامشهود شناسایی نمیشوند.استاندارد حسابداري شماره 31
بهای تمام شده دارایی نامشهود ایجاد شده در داخل
- بهای تمام شده دارایی نامشهود ایجاد شده در داخل از منظر اهداف بند 31، برابر است با مجموع مخارج تحمل شده از تاریخی که دارایی نامشهود برای اولین بار شرایط شناخت مندرج در بندهای 28و29 و 55 را داشته باشد. بند 70 ممنوع کرده است reinstatement مخارجی که قبلا به عنوان هزینه شناسایی شدهاند.
- بهای تمام شده دارایی نامشهود ایجاد شده در داخل شامل هزینههای مستقیم قابل انتساب ضروری برای ایجاد، تولید، و آمادهسازی دارایی است که توانایی انجام عملیات به شیوه مورد نظر مدیریت را داشته باشد. نمونههایی از هزینههای مستقیم قابل انتساب عبارتند از:
الف) هزینههای مربوط به مواد و خدمات مورد استفاده یا مصرف شده برای ایجاد دارایی نامشهود؛
ب) هزینههای مزایای شغلی(همانطور که در استاندارد بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره 25 تشریح شده است) ناشی از ایجاد دارایی نامشهود؛
ج) مبالغ پرداخت شده برای ثبت حقوق قانونی؛ و
د) استهلاک حق ثبت اختراع و پروانههایی که به منظور ایجاد دارایی مصرف میشوند.
استاندارد بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره 5 شرایط شناسایی بهره به عنوان عاملی از بهای تمام شده یک دارایی، که واجد شرایط به حساب دارایی بردن هستندرا مشخص کرده است.
- موارد زیر بخشی از بهای تمام شده دارایی نامشهود ایجاد شده در داخل نیستند:
الف) فروش، هزینههای مربوط به مدیریت و سایر هزینههای سربار عمومی مگر اینکه این هزینهها به طور مستقیم قابل انتساب به آمادهسازی دارایی برای استفاده باشند.
ب) عدم کارایی مشخص شده و وقفههای عملیاتی اولیه که قبل از اینکه دارایی به عملکرد برنامهریزی شده برسد، ایجاد میشوند.
ج) هزینههای مرتبط با آموزش کارکنان به منظور کاربری دارایی.استاندارد حسابداري شماره 31
شناخت هزینه
- هزینههای مرتبط با اقلام نامشهود باید به عنوان هزینه شناسایی شوند زمانی که تحمل میشوند، مگر اینکه به عنوان بخشی از بهای تمام شده دارایی نامشهودی که شرایط شناخت را داراست، قرار گیرد. (به بندهای 26-65 مراجعه کنید)
- در برخی موارد، هزینهها به منظور ایجاد منافع اقتصادی آتی یا توان بالقوه خدمترسانی برای واحد تحمل میشوند، اما هیچ دارایی نامشهودی یا سایر داراییها تحصیل یا ایجاد نشده که بتوان آن را شناسایی کرد.
- در موارد مربوط به تهیه کالاها، واحد اینچنین مخارجی را به عنوان هزینه شناسایی میکند زمانی که حق دسترسی به آن کالاها وجود داشته باشد. در موارد مربوط به تامین خدمات، واحد مخارج را به عنوان هزینه شناسایی میکند زمانی که خدمات را دریافت میکند. به عنوان نمونه، مخارج مربوط به تحقیق به عنوان هزینه در زمان تحمل شناسایی میشود(به بند 52 مراجعه کنید). نمونههایی از مخارجی که به عنوان هزینه در زمان تحمل شناسایی میشوند عبارتند از:
الف) مخارج مرتبط با فعالیتهای راهاندازی( یعنی هزینههای راهاندازی)، مگر اینکه این مخارج در بهای تمام شده اموال، ماشینآلات و تجهیزات بر اساس استاندارد بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره 17 ارائه شده باشند. هزینههای راهاندازی میتواند شامل هزینههای ایجاد واحد قانونی، مخارج مرتبط با امکانات یا عملیات جدید (یعنی هزینههای قبل از بازگشایی)، یا مخارج مرتبط با شروع عملیات جدید یا راهاندازی محصولات یا فرآیندهای جدید(یعنی هزینههای قبل از بازگشایی)؛
ب) مخارج مربوط به فعالیتهای آموزشی؛
ج)مخارج مرتبط با تبلیغات و فعالیتهای تبلیغاتی(شامل ارسال دفترچههای معرفی سفارش و جزوات اطلاعات مربوط)؛ و
د) مخارج مربوط به جابهجایی یا سازماندهی مجدد بخشی از واحد یا تمام آن.استاندارد حسابداري شماره 31
- واحد حق دسترسی به کالاها را زمانی دارد که مالک آنها باشد. به گونهای مشابه، حق دسترسی به کالاها را زمانی دارد که آنها به وسیله تامینکننده مطابق مفاد قرارداد تامین ساخته شده باشند و واحد بتواند تقاضای تحویل آنها را در ازای پرداخت قرارداد داشته باشد. خدمات زمانی دریافت میشوند که به وسیله تامینکنندگان مطابق با قرارداد برای تحویل آنها به واحد، انجام شود نه زمانی که واحد از آنها برای تحویل سایر خدمات استفاده میکند. به عنوان نمونه، ارائه اطلاعات درباره یک خدمت به استفادهکنندگان از آن خدمت.
- بند 66 واحد را از شناسایی پیش پرداخت به عنوان دارایی منع نمیکند زمانی که پرداخت برای کالاها قبل از آنکه واحد حقوق مربوط به دسترسی به آن کالاها را کسب میکند، انجام شده باشد. به طور مشابه، ر مشابهم شده باشد. به بوط به دسترسی به آن کالاها را کسب میستفاده بند66 بندبند66 واحد را از شناسایی پیشپرداخت به عنوان یک دارایی زمانیکه پرداخت برای خدمات قبل از آنکه واحد آن خدمات را دریافت کند، انجام شده باشد.
مخارج گذشته قابلیت شناسایی به عنوان دارایی را ندارد
- مخارج مربوط به اقلام نامشهود که در ابتدا بر اساس این استاندارد به عنوان هزینه شناسایی شدهاند، نباید به عنوان بخشی از بهای تمام شده دارایی نامشهود در تاریخ بعدی شناسایی شود.
اندازهگیری بعدی
- واحد باید یا مدل بهای تمام شده بند 73 یا مدل تجدید ارزیابی بند 74 را به عنوان سیاست حسابداری خود انتخاب کند. چنانچه دارایی نامشهود با استفاده از مدل تجدید ارزیابی به حساب گرفته شود، تمامی سایر داراییها در همان طبقه باید با استفاده از همان مدل به حساب گرفته شوند، مگراینکه بازار فعالی برای آن داراییها وجود نداشته باشد.
- یک طبقه از داراییهای نامشهود شامل گروهی از داراییها با ماهیت مشابه بوده و در عملیات واحد مورد استفاده قرار میگیرند. اقلام موجود در طبقه دارایی نامشهود به طور همزمان تجدید ارزیابی میشوند تا از تجدید ارزیابی انتخابی داراییها و گزارشگری مقادیری در صورتهای مالی که ارائه دهنده ترکیبی از بهای تمام شده و ارزشها در تاریخهای متفاوت است، جلوگیری کند.استاندارد حسابداري شماره 31
مدل بهای تمام شده
- پس از شناخت اولیه، دارایی نامشهود باید به بهای تمام شده پس از کسر استهلاک انباشته و هرگونه زیان کاهش ارزش ثبت شود.
مدل تجدید ارزیابی
- پس از شناخت اولیه، دارایی نامشهود باید به مبلغ تجدید ارزیابی، ارزش منصفانه آن در تاریخ تجدید ارزیابی پس از کسر هرگونه استهلاک انباشته بعدی، ثبت شود. به منظور انجام تجدید ارزیابی بر اساس این استاندارد، ارزش منصفانه باید در یک بازار فعال تعیین شود. تجدید ارزیابی باید با چنین قاعدهای که در تاریخ گزارشگری ارزش دفتری دارایی به طور بااهمیتی از ارزش منصفانه آن متفاوت نباشد، انجام شود.
- مدل تجدید ارزیابی مجاز نیست:
الف) تجدید ارزیابی داراییهای نامشهودی که قبل از آن به عنوان داراییها شناسایی نشدهاند؛ یا
ب) شناخت اولیه داراییهای نامشهود به مقداری به جز بهای تمام شده باشد.استاندارد حسابداري شماره 31
- مدل تجدید ارزیابی پس از اینکه دارایی در ابتدا به بهای تمام شده شناسایی شده است، اجرا میشود. اگرچه، چنانچه فقط بخشی از بهای تمام شده دارایی نامشهود به عنوان دارایی شناسایی شد، به علت اینکه دارایی شرایط شناخت را تا زمانی که بخشی از راه از طریق فرآیند انجام میشود ندارد
the way through the process until part of، (به بند 63 مراجعه کنید)، مدل تجدید ارزیابی میتواند برای تمام آن دارایی بکار گرفته شود. همچنین، مدل تجدید ارزیابی میتواند برای دارایی نامشهودی بکار گرفته شود که از طریق معاملات غیرمبادلهای دریافت شده است. (به بند 42-43 مراجعه کنید)
- وجود یک بازار کامل برای دارایی نامشهود معمول نیست، اگرچه این مسئله میتواند وجود داشته باشد. به عنوان نمونه، در برخی حوزههای قضایی، بازار فعال میتواند برای انتقال آزادانه طبقات همگن مجوزها یا سهمیههای تولید که واحد از واحدهای دیگر تحصیل کرده است، وجود داشته باشد. اگرچه، برای علائم، سرصفحه روزنامه، حقوق مربوط به انتشار فیلم و آهنگ، حق ثبت اختراعها، یا علائم تجاری بازار فعالی نمیتواند وجود داشته باشد، زیرا هریک از این داراییها منحصر به فرد هستند. بدین علت، مبلغ پرداختی برای یک دارایی، شواهد کافی از ارزش منصفانه برای دیگر داراییها ایجاد نمیکند. علاوه بر این قیمتها اغلب در دسترس عموم نیستند.استاندارد حسابداري شماره 31
- تناوب تجدید ارزیابی بستگی به نوسانات ارزشهای منصفانه داراییهای نامشهودی که تجدید ارزیابی شدهاند دارد. چنانچه ارزش منصفانه دارایی تجدید ارزیابی شده به طور بااهمیتی از ارزش دفتری آن متفاوت باشد، تجدید ارزیابی بعدی ضروری است. برخی داراییهای نامشهود ممکن است حرکات نوسانی و بااهمیت در ارزش منصفانه خود تجربه کنند، بنابراین نیازمند تجدید ارزیابی به صورت سالانه خواهند بود. چنین تجدید ارزیابی مکرری برای داراییهای نامشهود که تنها دارای نوسانهای کم اهمیتی در ارزش منصفانه خود هستند، ضروری نیست.
- چنانچه دارایی نامشهود تجدید ارزیابی شود، هرگونه استهلاک انباشته در تاریخ تجدید ارزیابی:
الف) متناسب با تغییرات در ناخالص ارزش دفتری دارایی مجددا ارائه میشود به طوری که ارزش دفتری دارایی پس از تجدید ارزیابی برابر مقدار تجدید ارزیابی شده باشد؛
ب) در برابر ناخالص ارزش دفتری دارایی حذف میشود و مقدار خالص به ارزش تجدید ارزیابی دارایی ارائه میشود.
- چنانچه دارایی نامشهودی در طبقهای از داراییهای نامشهود تجدید ارزیابی شده به علت عدم وجود بازار فعال برای دارایی نتواند تجدید ارزیابی شود، دارایی باید به بهای تمام شده پس از کسر استهلاک انباشته و زیانهای کاهش ارزش ثبت شود.استاندارد حسابداري شماره 31
- چنانچه ارزش منصفانه دارایی نامشهود تجدید ارزیابی شده را دیگر نتوان به وسیله یک بازار فعال تعیین کرد، ارزش دفتری دارایی باید معادل ارزش تجدید ارزیابی شده آن در تاریخ آخرین تجدید ارزیابی در یک بازار فعال پس از کسر استهلاک انباشته بعدی و هرگونه زیانهای کاهش ارزش انباشته بعدی باشد.
- این حقیقت که یک بازار فعال دیگر برای دارایی نامشهود تجدید ارزیابی شده وجود ندارد میتواند بیانگر این مسئله باشد که دارایی مشمول کاهش ارزش شده و باید متناسب با استانداردهای بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره 21 یا 26 مورد آزمون قرار گیرد.
- چنانچه ارزش منصفانه دارایی را بتوان با توجه به یک بازار فعال در تاریخ اندازهگیری بعدی تعیین کرد، مدل تجدید ارزیابی از آن تاریخ بکارگرفته میشود.
- چنانچه ارزش دفتری دارایی نامشهود بر اثر تجدید ارزیابی افزایش یابد، این افزایش باید مستقیما در حساب مازاد تجدید ارزیابی بستانکار شود. اگرچه، این افزایش باید به میزان جبران کاهش تجدید ارزیابی همان دارایی که قبلا در مازاد یا کسری شناسایی شده است، در مازاد یا کسری شناسایی شود.
- چنانچه ارزش دفتری دارایی نامشهودی بر اساس تجدید ارزیابی کاهش یافت، این کاهش باید در مازاد یا کسری شناسایی شود. اگرچه، به میزان مانده بستانکار در مازاد تجدید ارزیابی مربوط به آن دارایی، این کاهش باید مستقیما در خالص داراییها / ارزش ویژه شناسایی شود. کاهشی که به طور مستقیم در خالص داراییها/ ارزش ویژه شناسایی شده است، منجر به کاهش مقدار انباشته مازاد تجدید ارزیابی منعکس شده در خالص داراییها/ ارزش ویژه میشود.
- مازاد تجدید ارزیابی انباشته موجود در خالص داراییها/ ارزش ویژه، میتواند در زمان شناسایی مازاد، مستقیما به مازاد یا کسریهای انباشته منتقل شود. کل مازاد میتواند در زمان کنارگذاری یا بازنشستگی دارایی شناسایی شود. اگرچه، مقداری از مازاد میتواند به عنوان دارایی مورد استفاده واحد شناسایی شود. در این موارد، مقدار مازاد شناسایی شده برابر است با تفاوت بین استهلاک دارایی بر مبنای ارزش دفتری تجدید ارزیابی شده و استهلاکی که بر اساس بهای تمام شده تاریخی دارایی شناسایی خواهد شد. انتقال از مازاد تجدید ارزیابی به مازاد یا کسریهای انباشته، از طریق مازاد یا کسری انجام نمیشود.استاندارد حسابداري شماره 31
عمر مفید
- واحد باید بررسی کند آیا عمر مفید دارایی نامشهود محدود است یا نامحدود و چنانچه محدود باشد، مدت آن یا تعداد تولید یا سایر واحدهایی که عمر مفید آن را تشکیل میدهد. دارایی نامشهود باید به وسیله واحد زمانی به عنوان دارای عمر مفید نامعلوم در نظر گرفته شوند که ،مبتنی بر تحلیل تمامی عوامل مربوط، هیچگونه محدودیت قابل پیشبینی برای دورهای که انتظار میرود دارایی جریان ورودی وجه نقد یا توان بالقوه خدمترسانی برای واحد ایجاد کند، وجود نداشته باشد.
- حسابداری دارایی نامشهود بر مبنای عمر مفید آن است. دارایی نامشهود با عمر مفید معین مستهلک میشود (به بند 96-105 مراجعه کنید)، و دارایی نامشهود با عمر مفید غیرقابل تعیین مستهلک نمیشود (به بند 106-109 مراجعه کنید). راهنمای بکارگیری پیوست این استاندارد نحوه تعیین عمر مفید برای داراییهای نامشهود مختلف، و روشهای حسابداری بعدی برای آن داراییها بر مبنای عمر مفید تعیین شده را نشان میدهد.استاندارد حسابداري شماره 31
- عوامل بسیاری در تعیین عمر مفید دارایی نامشهود مدنظر قرار میگیرند، این عوامل شامل موارد زیر هستند:
الف) استفاده مورد انتظار از دارایی توسط واحد و این مسئله که آیا دارایی میتواند به وسیله یک گروه دیگر مدیریتی، به طور موثر مدیریت شود؟
ب) چرخه عمر محصول برای دارایی و اطلاعات عمومی در مورد تخمین عمر مفید داراییهای مشابه که به طور مشابه مورد استفاده قرار میگیرند.
ج) فرسودگیهای ناشی از عوامل فناوری، تکنولوژی، بازرگانی، یا سایر موارد.استاندارد حسابداري شماره 31
د) ثبات صنعتی که دارایی در آن فعالیت میکند و تغییرات در تقاضای بازار برای محصول یا خروجی خدمت ناشی از دارایی.
ه) اقدامات مورد انتظار رقبا یا رقیبهای بالقوه
و) سطح مورد نیاز هزینههای نگهداری تا بتوان مزایای اقتصادی آتی یا توان بالقوه خدمترسانی دارایی بدست آورد و توانایی و قصد واحد برای بدست آوردن آن.
ز) دوره کنترل دارایی و محدودیتهای قانونی یا محدودیتهای مشابه در مورد استفاده از دارایی، همچون تاریخ انقضاء اجارههای مرتبط؛ و
ح) این مسئله که عمر مفید دارایی به عمر مفید سایر داراییهای واحد وابسته است یا خیر؟
- واژه “غیر قابل تعیین” به معنی “نامحدود” نیست. عمر مفید دارایی نامشهود منعکس کننده سطحی از هزینههای نگهداری آتی مورد نیاز به منظور نگهداری دارایی در شرایط عملکرد استاندارد و توانایی وقصد واحد برای رسیدن به آن سطح است که در تاریخ برآورد عمر مفید دارایی بررسی میشود. نتیجهگیری نسبت به اینکه عمر مفید دارایی نامشهودی قابل تعیین نیست، نباید به هزینههای آتی برنامهریزی شده مازاد بر هزینههای مورد نیاز برای نگهداری دارایی در شرایط استاندارد عملکرد وابسته باشد.
- تغییرات سریع در فنآوری، نرمافزارهای رایانه و سایر داراییهای نامشهود منجر به پذیرش کهنگی (منسوخ شدن) از نظر فنی میشود. بنابراین، شاید عمرمفید آنها کوتاه در نظر گرفته شود.
- عمرمفید دارایی نامشهود میتواند خیلی طولانی یا حتی نامعلوم باشد. عدم اطمینان برآورد محتاطانه عمرمفید دارایی نامشهود را توجیه میکند، اما انتخاب عمرمفیدی که به طور غیرواقعی کوتاه است را توجیه نمیکند.استاندارد حسابداري شماره 31
- عمر مفید دارایی نامشهود ناشی از قراردادهای الزامآور (شامل حقوق قراردادی یا سایر حقوق قانونی) نباید از دوره قرارداد الزامآور بیشتر باشد (شامل حقوق قراردادی یا سایر حقوق قانونی)، اما ممکن است کوتاهتر باشد که وابسته به دورهای است که واحد انتظار استفاده از دارایی را دارد. چنانچه قراردادهای الزامآور (شامل حقوق قراردادی یا سایر حقوق قانونی) برای مدت محدودی منتقل شوند به طوریکه توانایی تجدید آن وجود دارد، عمر مفید دارایی نامشهود باید شامل دوره یا دورههای تجدید باشد تنها اگر شواهدی مبنی بر توانایی تجدید به وسیله واحد بدون هیچ هزینهای وجود داشته باشد.استاندارد حسابداري شماره 31
- ممکن است عواملی همچون عوامل اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، و قانونی وجود داشته باشد که بر عمر مفید دارایی نامشهود تاثیر بگذارد. عوامل اجتماعی، سیاسی و اقتصادی تعیین کننده دورهای هستند که طی آن منافع اقتصادی آتی یا توان بالقوه خدمترسانی به وسیله واحد دریافت میشود. عوامل قانونی ممکن است دورهای که واحد دسترسی به آن منافع اقتصادی یا توان بالقوه خدمترسانی را کنترل میکند، محدود کند. عمر مفید کوتاهترین دوره تعیین شده به وسیله این عوامل است.
- وجود عوامل زیر، از بین سایر عوامل، نشان دهنده آن است که واحد توانایی تجدید قراردادهای الزامآور (شامل حقوق قراردادی یا سایر حقوق قانونی) را بدون هیچ هزینهای دارد:
الف) شواهدی مخصوصا بر مبنای تجربه وجود دارد که قراردادهای الزامآور (شامل حقوق قراردادی یا سایر حقوق قانونی) تجدید خواهند شد. چنانچه تجدید مشروط به موافقت شخص ثالث باشد، این موارد شامل شواهدی مبنی بر موافقت شخص ثالث خواهد بود.استاندارد حسابداري شماره 31
ب) شواهدی مبنی بر اینکه تمامی شرایطی که به منظور تجدید لازم است تحقق یافته است.
ج) هزینههای تجدید برای واحد در مقایسه با منافع اقتصادی آتی یا توان بالقوه خدمترسانی ورودی ناشی از تجدید، بااهمیت نیست.
چنانچه هزینههای تجدید در مقایسه با منافع اقتصادی آتی یا توان بالقوه
خدمترسانی ورودی ناشی از تجدید، بااهمیت باشد، هزینههای تجدید همانند هزینههای تحصیل دارایی نامشهود جدید در تاریخ تجدید در نظر گرفته میشوند.استاندارد حسابداري شماره 31
داراییهای نامشهود با عمر مفید معلوم
دوره استهلاک و روش استهلاک
- مبلغ استهلاکپذیر یک دارایی نامشهود با عمر مفید معلوم باید بر یک مبنای قاعدهمند در طول عمر مفید آن تخصیص یابد. استهلاک باید از زمانی آغاز شود که دارایی برای استفاده در دسترس است، یعنی زمانی که دارایی در شرایطی قرار دارد که قادر به انجام عملیات مطابق روشهای مورد نظر مدیریت باشد. استهلاک باید بر طبق استانداردهای ملی و بینالمللی مرتبط با داراییهای غیرجاری نگهداری شده برای فروش و عملیات متوقف شده و تاریخی که شناسایی دارایی متوقف میشود،
- قبل از تاریخی که دارایی به عنوان آماده برای فروش طبقهبندی شود (یا در گروه داراییهای کنارگذاشته شده باشد که به عنوان آماده برای فروش طبقهبندی میشوند) متوقف شود. روش استهلاک مورد استفاده باید نشاندهنده الگویی باشد که منافع اقتصادی آتی دارایی یا توان بالقوه خدمترسانی آن انتظار میرود به وسیله واحد به مصرف برسد. چنانچه آن الگو را نتوان به گونهای قابل اتکا تعیین کرد، روش خط مستقیم باید مورد استفاده قرار گیرد.
- هزینه استهلاک برای هر دوره باید در صرف یا کسر شناسایی شود مگر اینکه این استاندارد یا سایر استانداردها شناسایی آن را در ارزش دفتری سایر داراییها مجاز کرده یا الزامی کرده باشند.
- روشهای استهلاک مختلفی میتواند به منظور تخصیص مبلغ استهلاکپذیر یک دارایی بر مبنای قاعدهمند طی عمر مفید آن مورد استفاده قرار گیرد. این روشها شامل روش مستقیم، روش نزولی، و روش میزان تولید است. روش مورد استفاده باید به طور یکنواخت بر مبنای الگوی مورد انتظار مصرف منافع اقتصادی آتی یا توان بالقوه خدمترسانی دارایی انتخاب شود، مگر اینکه تغییراتی در الگوی مورد انتظار مصرف منافع اقتصادی آتی یا توان بالقوه خدمترسانی دارایی روی دهد.استاندارد حسابداري شماره 31
- استهلاک معمولا در صرف یا کسر شناسایی میشود. اگرچه، گاهی منافع اقتصادی آتی و توان بالقوه خدمترسانی دارایی در تولید سایر داراییها مورد استفاده قرار میگیرد. در این شرایط هزینه استهلاک به عنوان بخشی از بهای تمام شده سایر دارایی بوده و در ارزش دفتری آن لحاظ میشود. به عنوان مثال، استهلاک داراییهای نامشهود مورد استفاده در فرآیند تولید در ارزش دفتری موجودیها لحاظ میشود ( به استاندارد بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره 12 مراجعه کنید).
ارزش اسقاط
- ارزش اسقاط دارایی نامشهود با عمر مفید معلوم باید صفر در نظر گرفته شود مگر اینکه:
الف) تعهداتی به وسیله اشخاص ثالث در مورد تحصیل دارایی در پایان عمر مفید آن وجود داشته باشد.
ب) بازار فعالی برای دارایی وجود داشته باشد، و:
1) ارزش اسقاط از طریق آن بازار قابل تعیین باشد، و
2) وجود این بازار در پایان عمر مفید دارایی محتمل باشد.
- مبلغ استهلاکپذیر یک دارایی با عمر مفید معلوم پس از کسر ارزش اسقاط تعیین میشود. ارزش اسقاط به غیر از صفر حاکی از آن است که یک واحد انتظار دارد تا دارایی نامشهود را قبل از پایان عمر اقتصادی آن کنارگذاری کند.
- برآورد ارزش اسقاط یک دارایی مبتنی است بر میزان قابل بازیافت ناشی از کنارگذاری آن با استفاده از نرخ رایج در تاریخ برآورد برای فروش دارایی مشابه که به پایان عمر مفید خود رسیده است و در شرایطی مشابه شرایط دارایی مورد استفاده فعالیت میکند. ارزش اسقاط حداقل در هر تاریخ گزارشگری بازبینی میشود. تغییر در ارزش اسقاط دارایی بر اساس استاندارد بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره 3″ سیاستهای حسابداری ، تغییرات در برآوردهای حسابداری و خطاها” به عنوان تغییر در برآورد در نظر گرفته میشود.استاندارد حسابداري شماره 31
- ارزش اسقاط یک دارایی نامشهود میتواند به مبلغی برابر یا بیش از ارزش دفتری دارایی افزایش یابد. چنانچه این مسئله روی دهد، هزینه استهلاک دارایی صفر است مگراینکه و تا زمانیکه ارزش اسقاط آن متعاقبا به میزانی کمتر از ارزش دفتری کاهش یابد.
بازبینی دوره و روش استهلاک
- دوره و روش استهلاک برای یک دارایی نامشهود با عمر مفید معلوم باید حداقل در هر تاریخ گزارشگری بازبینی شود. چنانچه عمر مفید مورد انتظار دارایی از برآوردهای قبلی متفاوت باشد، دوره استهلاک باید مطابق با آن تغییر کند. چنانچه تغییری در الگوی مورد انتظار مصرف منافع اقتصادی آتی یا توان بالقوه خدمترسانی مرتبط با دارایی وجود داشته باشد، روش استهلاک باید به منظور انعکاس الگوی تغییریافته، تغییر کند. این تغییرات باید به عنوان تغییرات در برآوردهای حسابداری مطابق با استاندارد بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره 3 به حساب گرفته شود.
- در طول عمر دارایی نامشهود، ممکن است نامناسب بودن برآورد عمر مفید آن آشکار شود. به عنوان مثال، شناسایی زیان کاهش ارزش ممکن است نشاندهنده آن باشد که دوره استهلاک نیازمند تغییر است.
- با گذشت زمان، الگوی منافع اقتصادی آتی یا توان بالقوه خدمترسانی مورد انتظار ناشی از دارایی نامشهود به درون واحد ممکن است تغییر کند. به عنوان مثال، ممکن است این مسئله که استفاده از روش نزولی استهلاک نسبت به روش خط مستقیم مناسب است، آشکار شود. مثالی دیگر شامل موردی است که استفاده از حقوق ارائه شده در یک گواهینامه تا زمان فعالیت بر روی سایر اجزای طرح راهبردی واحد به تعویق میافتد. در این مورد، منافع اقتصادی یا توان بالقوه خدمترسانی ورودی ناشی از دارایی تا دورههای بعدی کسب نخواهد شد.استاندارد حسابداري شماره 31
دارایی نامشهود با عمر مفید نامعلوم
- دارایی نامشهود با عمر مفید نامعلوم نباید مستهلک شود.
- بر اساس استانداردهای بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره 21و26، واحد باید دارایی نامشهود با عمر مفید نامعلوم یا دارایی نامشهودی که هنوز به منظور استفاده در کاهش ارزش در دسترس نیست، به وسیله مقایسه با میزان خدمات قابل بازیافت یا مقدار قابل بازیافت، چنانچه مناسب باشد، با ارزش دفتری دارایی، در قالب یکی از موارد زیر آزمون کند:
الف) سالیانه
ب) هر زمانی که نشانههایی وجود داشته باشد مبنی بر اینکه دارایی نامشهود ممکن است کاهش ارزش یابد.
بازبینی برآورد عمر مفید
- عمر مفید دارایی نامشهودی که مستهلک نمیشود، باید هر دوره گزارشگری به منظور تعیین اینکه آیا وقایع و رویدادهای پشتیبان از ارزیابی عمر مفید به عنوان نامعلوم استمرار دارد یا خیر؟ بازبینی شود. چنانچه استمرار نداشته باشد، تغییر در ارزیابی عمر مفید از نامعلوم به معلوم باید بر اساس استاندارد بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره 3 به عنوان تغییر در برآورد حسابداری به حساب گرفته شود.
- برای داراییهای نامشهودی که بر اساس مدل بهای تمام شده اندازهگیری شدهاند ، ارزیابی مجدد عمر مفید دارایی نامشهود به عنوان معلوم به جای نامعلوم مطابق با هریک از استانداردهای بینالمللی بخش عمومی شماره 21 و 26 ، هرکدام مناسب باشد، میتواند حاکی از کاهش ارزش دارایی باشد.
- لذا، واحد باید دارایی را به منظور کاهش ارزش به وسیله مقایسه میزان خدمات قابل بازیافت یا مبلغ قابل بازیافت، تعیین شده بر اساس هر یک از استانداردهای بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره 21 و 26، هرکدام مناسب باشد، با ارزش دفتری آن، و شناسایی هر گونه مازاد ارزش دفتری بر میزان خدمات قابل بازیافت یا مبلغ قابل بازیافت به عنوان کاهش ارزش، آزمون شود.
بازیافت ارزش دفتری- زیان کاهش ارزش
- برای تعیین اینکه آیا دارایی نامشهود اندازهگیری شده بر مبنای مدل بهای تمام شده مشمول کاهش ارزش شده است یا خیر، واحد هر یک از استانداردهای بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره 21 و 26 هر کدام مناسب باشد، را اجرا میکند. آن استانداردها بیان میکنند که چه زمانی و چگونه واحد ارزش دفتری دارایی خود را بازبینی میکند، چگونه ارزش قابل بازیافت خدمات یا مبلغ قابل بازیافت دارایی را تعیین میکند، و چه زمانی زیان کاهش ارزش را شناسایی کرده یا برگشت میدهد.
کنارگذاری و بازنشستگی
111- در موارد زیر دارایی نامشهود باید از دفاتر حذف شود(شناسایی آن متوقف شود):
الف) کنارگذاری (شامل کنارگذاری از طریق معاملات غیرمبادلهای)؛
یااستاندارد حسابداري شماره 31
ب) زمانیکه هیچگونه منافع اقتصادی آتی یا توان بالقوه خدمترسانی ناشی از استفاده یا کنارگذاری آن انتظار نرود.
112- سود یا زیان غیرعملیاتی ناشی از توقف شناسایی دارایی نامشهود باید به وسیله تعیین تفاوت بین خالص ارزش کنارگذاری و ارزش دفتری آن دارایی، مشخص شود. این مبلغ در زمانی که دارایی حذف میشود باید در مازاد یا کسری شناسایی شود ( مگر اینکه استاندارد بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره 13 الزامات دیگری در مورد فروش و برگشت اجاره داشته باشد.)
113- کنارگذاری دارایی مشهود به روشهای گوناگونی میتواند انجام شود ( به عنوان نمونه، به وسیله فروش، از طریق اجاره تامین مالی، یا از طریق معاملات غیر مبادلاتی). به منظور تعیین تاریخ کنارگذاری این دارایی، واحد از ضوابط ارائه شده در استاندارد بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره 9 با عنوان درآمدهای حاصل از معاملات مبادلاتی را به منظور شناسایی درآمد حاصل از فروش کالاها، اجرا میکند. استاندارد بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره 13 برای داراییهایی که به وسیله فروش کنارگذاری شدهاند و سپس مجددا توسط واحد اجاره شده است، اجرا میشود.
114- چنانچه، بر طبق اصول شناخت ارائه شده در بند 28، واحد در ارزش دفتری یک دارایی، بهای تمام شده جایگزینی بخشی از دارایی نامشهود را شناسایی کرد، لذا باید ارزش دفتری بخش جایگزین شده را خارج کند. چنانچه تعیین ارزش دفتری بخش جایگزین شده برای واحدی عملی نباشد، واحد میتواند بهای تمام شده جایگزینی را به عنوان شاخصی از آنچه بهای تمام شده بخش جایگزین شده در تاریخ تحصیل یا تولید در داخل بوده است، مورد استفاده قرار دهد.
115- مابهازای دریافتنی ناشی از کنارگذاری دارایی نامشهود در شناسایی اولیه به ارزش منصفانه ثبت میشود. چنانچه پرداختهای مربوط به دارایی نامشهود معوق شود، مابهازای دریافتنی در شناسایی اولیه به معادل قیمت نقدی ثبت میشود. تفاوت بین ارزش اسمی مابهازا و معادل قیمت نقدی، بر طبق استاندارد بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره 9 به عنوان درآمد بهره شناسایی میشود که نشاندهنده بازده موثر دریافتنی است.
116- انقضاء یک دارایی نامشهود با عمر مفید محدود زمانیکه دیگر از دارایی نامشهود استفاده نمیشود، متوقف نمیشود، مگر اینکه دارایی به طور کامل مستهلک شده باشد یا به عنوان نگهداری شده برای فروش طبقهبندی شود ( یا در طبقه داراییهای کنارگذاری شده قرار گیرد که برای فروش نگهداری میشوند). این کار بر اساس استانداردهای حسابداری ملی یا بینالمللی مربوط به داراییهای غیرجاری نگهداری شده برای فروش و عملیات متوقف شده انجام میشود.
استاندارد حسابداري شماره 31
افشا
117- واحد باید موارد زیر را برای هر طبقه از داراییهای نامشهود، و به طور جداگانه برای داراییهای نامشهودی که در داخل ایجاد میشوند و سایر داراییهای نامشهود افشا کند:
الف) آیا عمر مفید محدود است یا نامحدود و چنانچه محدود است، عمر مفید آن یا نرخهای استهلاک مورد استفاده؛
ب) روش استهلاک مورد استفاده برای داراییهای نامشهود با عمر مفید محدود؛
ج) ارزش دفتری ناخالص و هرگونه استهلاک انباشته( در مجموع با زیانهای کاهش ارزش انباشته) در ابتدا و پایان دوره؛
د) اقلام سطری صورت عملکرد مالی که در آن هرگونه استهلاکی از داراییهای نامشهود وجود دارد؛
ه) صورت تطبیقی از ارزش دفتری در ابتدا و انتهای دوره که نشان دهنده موارد زیر باشد:
1) اضافات، که به طور جداگانه موارد مربوط به توسعه داخلی و مواردی که به طور جداگانه تحصیل شدهاند را نشان دهد.
2) داراییهای طبقهبندی شده به عنوان نگهداری شده برای فروش یا بر اساس استانداردهای ملی یا بینالمللی حسابداری منطبق با داراییهای غیرجاری نگهداری شده برای فروش و عملیات متوقف شده و یا سایر موارد کنارگذاری، در گروه داراییهای کنارگذاشته شده که به عنوان نگهداری شده برای فروش طبقهبندی شده است.
3) افزایش یا کاهش در طول دوره ناشی از تجدید ارزیابی بر اساس بندهای 74، 84 و 85 (چنانچه موردی وجود داشت)؛
4) زیانهای کاهش ارزش شناسایی شده در مازاد یا کسری طی دوره بر طبق استاندارد حسابداری بینالمللی حسابداری شماره 21 یا 26 ( چنانچه موردی وجود داشت)؛
5) برگشت زیانهای کاهش ارزش اعمال شده در مازاد یا کسری طی دوره بر طبق استاندارد حسابداری بینالمللی حسابداری شماره 21 یا 26 ( چنانچه موردی وجود داشت)؛
6) استهلاکهای شناسایی شده در طول دوره؛
7) خالص تغییرات مبادلات ناشی از تسعیر صورتهای مالی به ارز ارائه شده، و تسعیر عملیات خارجی به ارز ارائه شده واحد؛ و
8) سایر تغییرات در ارزش دفتری در طول دوره.
118- طبقهای از داراییهای نامشهود شامل گروهی از داراییها با ماهیت و کاربرد مشابه در عملیات واحد است. نمونههایی از طبقههای جداگانه میتواند شامل موارد زیر باشد:
الف) نامهای تجاری؛
ب) عناوین منتشره؛
ج) نرمافزارهای رایانه؛
د) گواهینامهها؛
ه) حق نشر، امتیازنامهها، و سایر حقوق املاک صنعتی، خدمات، و حقوق عملیاتی؛
و) دستورالعملها، فرمولها، مدلها، طرحها، و نمونههای اولیه؛ و
ز) داراییهای نامشهود در حال توسعه.
طبقههای اشاره شده در بالا به طبقههای کوچکتر (بزرگتر) قابل تقسیم هستند( قابل تجمع هستند) چنانچه این نتایج اطلاعات مربوطتری را در اختیار استفادهکنندگان از صورتهای مالی قرار دهد.
119- واحد اطلاعات مرتبط با کاهش ارزش داراییهای نامشهود را مطابق با استاندارد بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره 21 یا 26 بعلاوه اطلاعات مورد نیاز بیان شده در بند 117 (ه) (3-5) را افشا میکند.
120- استاندارد بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره 3 واحد را ملزم به افشای ماهیت و میزان تغییرات در برآورد حسابداری که تاثیر بااهمیتی در دوره جاری دارد یا پیشبینی میشود که تاثیر بااهمیتی بر روی دورههای آتی داشته باشد، نموده است. این افشاها میتواند ناشی از تغییرات در موارد زیر باشد:
الف) بررسی عمرمفید دارایی نامشهود؛استاندارد حسابداري شماره 31
ب) روش استهلاک؛ یا
ج) ارزش اسقاط (باقیمانده)
121- واحد همچنین باید موارد زیر را افشا کند:
الف) برای داراییهای نامشهودی که دارای عمر مفید نامعین هستند، ارزش دفتری آن دارایی و دلایل مربوط به قابل تعیین نبودن عمر مفید آن. در ارائه دلایل، واحد باید عواملی که نقش تعیینکنندهای در تعیین نامعین بودن عمر مفید دارایی دارند را تشریح کند.
ب) تشریحی از، ارزش دفتری، و دوره استهلاک باقیمانده هر یک از دارایی نامشهود که از نظر صورتهای مالی واحد بااهمیت هستند.
ج) برای داراییهای نامشهود تحصیل شده از طریق معاملات غیرمبادلاتی که در شناسایی اولیه به ارزش منصفانه ثبت شدهاند (به بندهای 42-43 مراجعه کنید):
1) ارزش منصفانه اولیه شناسایی شده برای این داراییها؛
2) ارزش دفتری آنها؛ و
3) این مسئله که پس از شناسایی بر اساس مدل بهای تمام شده اندازهگیری شدهاند یا مدل تجدید ارزیابی.
د) وجود و ارزش دفتری داراییهای نامشهودی که محدود شدهاند و ارزش دفتری داراییهای نامشهودی که به عنوان اوراق بهادار برای بدهیها وثیقهگذاری شدهاند.
ه) میزان تعهدات قراردادی برای تحصیل داراییهای نامشهود.استاندارد حسابداري شماره 31
122- زمانی که واحدی عواملی که نقش مهمی در تعیین نامعین بودن عمر مفید دارایی نامشهود ایفا میکنند را تشریح میکند، واحد فهرست عوامل بند 89 را مدنظر قرار میدهد.
داراییهای نامشهود اندازهگیری شده بعد از شناخت با استفاده از مدل تجدید ارزیابی
123- چنانچه دارایی نامشهود بر اساس مقدار تجدید ارزیابی به حساب گرفته شود، واحد باید موارد زیر را افشا کند:
الف) برای هر طبقه از داراییهای نامشهود:استاندارد حسابداري شماره 31
- تاریخ موثر تجدید ارزیابی؛
- ارزش دفتری داراییهای نامشهود تجدید ارزیابی شده؛ و
- ارزش دفتری که برای طبقه تجدید ارزیابی شده از داراییهای نامشهود شناسایی شده است، پس از شناخت با استفاده از مدل بهای تمام شده بند 73 اندازهگیری شده بود.
ب) مقدار مازاد تجدید ارزیابی که مربوط به داراییهای نامشهود در ابتدا و انتهای دوره گزارشگری است، که نشاندهنده تغییرات در طول دوره گزارشگری و هرگونه محدودیتها بر روی توزیع باقیمانده به مالکان باشد؛ و
ج) روشها و مفروضات مهم مورد استفاده در برآورد ارزش منصفانه داراییها.استاندارد حسابداري شماره 31
124- ممکن است تجمیع طبقههای داراییهای تجدید ارزیابی شده به طبقات بزرگتر به منظور دستیابی به اهداف افشا ضروری باشد. اگرچه، طبقهها با یکدیگر جمع نمیشوند چنانچه این مسئله منجر به ترکیب طبقه دارایی نامشهودی شود که شامل مقادیر اندازهگیری شده بر اساس هردو مدل بهای تمام شده و تجدید ارزیابی باشد.
هزینههای تحقیق و توسعه
125- واحد باید مقدار انباشته مربوط به مخارج تحقیق و توسعه شناسایی شده به عنوان هزینه طی دوره را افشا کند.
126- مخارج تحقیق و توسعه شامل تمامی مخارجی میشود که به طور مستقیم قابل انتساب به فعالیتهای تحقیق و توسعه است ( به بندهای 64 و 65 برای راهنمایی در مورد نوع مخارجی که مشمول الزامات افشا بند 125 میشود، مراجعه کنید)
سایر اطلاعات استاندارد حسابداري شماره 31
127- واحدها نسبت به افشای اطلاعات زیر تشویق شدهاند (الزامی وجود ندارد):
الف) تشریحی در مورد دارایی نامشهودی که به طور کامل مستهلک شدهاند ولی هنوز مورد ااستاندارد حسابداري شماره 31ستفاده هستند؛
و
ب) تشریح کاملی از داراییهای نامشهود بااهمیت تحت کنترل واحد که به علت اینکه ضوابط شناسایی این استاندارد را کسب نکردهاند به عنوان داراییها شناسایی نشدهاند.
مقررات دوره گذار
128- واحدی که قبلا داراییهای نامشهود را شناسایی کرده است باید این استاندارد را به صورت گذشتهنگر مطابق با استاندارد بینالمللی حسابداری بخش عمومی شماره 3 بکار گیرد.
129- واحدی که قبلا داراییهای نامشهود را شناسایی نکرده است و از مبنای تعهدی حسابداری استفاده میکند باید این استاندارد را به صورت آیندهنگر بکارگیرد. اگرچه، کاربرد گذشتهنگر نیز مجاز است.
130- برای اقلام نامشهودی که مطابق با:
الف) ضوابط شناسایی این استاندارد هستند (شامل اندازهگیری قابل اتکای بهای تمام شده اصلی)؛ و
ب) ضوابط تجدید ارزیابی این استاندارد هستند (شامل وجود یک بازار فعال)؛
واحد باید انتخاب کند تا دارایی نامشهود را در تاریخ تغییر (گذار) به ارزش منصفانه اندازهگیری کند و از آن ارزش منصفانه به عنوان بهای تمام شده انتسابی در آن تاریخ استفاده کند.
131- واحد ممکن است استفاده از تجدید ارزیابی قبلی دارایی نامشهود را در، یا قبل از، تاریخ گذار به عنوان بهای تمام شده انتسابی در تاریخ تجدید ارزیابی انتخاب کند، چنانچه تجدید ارزیابی، در تاریخ تجدید ارزیابی، به طور گسترده قابل مقایسه با:استاندارد حسابداري شماره 31
الف) ارزش منصفانه؛ یا
ب) بهای تمام شده یا بهای تمام شده مستهلک شده مطابق با استانداردهای بینالمللی حسابداری بخش عمومی، تعدیل شده به منظور انعکاس، به عنوان مثال، تغییرات در شاخص قیمت خاص یا عمومی.
تاریخ اجرا