آینده ارزها دیجیتال
بازارhttp://donya-e-eqtesad.com/
داغ اما پرحاشیه ارزهای دیجیتالی، فرصتها و مخاطرات خاص خود را دارد. صعود بیتکوین از قیمت هزار دلاری ابتدای سال ۲۰۱۷ به قله ۲۰ هزار دلاری در پایان همین سال، نزول قیمت این ارز رمزپایه به قعر ۵۸۰۰ دلاری در ابتدای سالجاری میلادی و بازگشت
آن به بالای مرز ۱۰ هزار دلاری، از الزام شناخت مولفههای تاثیرگذار بر روند آتی بازار ارزهای دیجیتالی حکایت دارد. «دنیای اقتصاد» طی همایش «چشمانداز اقتصاد ایران در سال ۹۷» در روزهای ۷ و ۸ اسفندماه فرصتها و مخاطرات بازار ارزهای دیجیتالی را مورد بحث قرار خواهد داد.
سمتوسوی بازار ارزهای دیجیتالی در سال ۹۷ چگونه خواهد بود؟ ارزهای دیجیتالی پس از آنکه بیتکوین در سال ۲۰۱۷ میلادی رشد فزایندهای را تجربه میکرد، سرمایهگذاران خاص خود را پیدا کرد. تقویت بیش از ۱۳۰۰ درصدی بیتکوین در این سال با معرفی ارزهای رمزپایه جدید و رشد ارزش بازار این سرمایههای دیجیتالی همراه شد تا واکنش دولتها، بانکهای مرکزی و اقتصاددانان در رابطه با این پدیده وارد مرحله جدیدی شود. ماهیت شبکهای که بیتکوین و سایر ارزهای رمزنهاد طبق آن عمل میکردند، اجازه افشای هویت مبادلهگران را نمیداد و این موضوع نگرانیهای زیادی درخصوص پولشویی و تجارت غیرقانونی با ارزهای دیجیتالی پدید آورد. در حالی که واکنشهای متفاوت نسبت به بازار ارزهای رمزنهاد منتشر میشد، آلتکوینها (ارزهای رمزپایه جایگزین بیتکوین) مانور خود را آغاز کرده بودند. ریپل در سال ۲۰۱۷ میلادی ۳۶ هزار درصد تقویت شد، اتریوم نزدیک به ۱۰ هزار درصد رشد کرد و ارزش بازار کلیه رمزپایهها از ۱۳۰ میلیارد دلار ابتدای این سال تا ۸۰۰ میلیارد دلار نیز افزایش یافت. بازدهی بالای این پدیدههای دیجیتالی سرمایهگذاران زیادی را در اقصی نقاط دنیا به سمت خود جذب کرد. کرهجنوبی، چین، ایالات متحده و ژاپن بیشترین سهم را از این بازار در اختیار گرفته بودند؛ اما بازدهی جذاب ارزهای دیجیتالی با نقاط ابهام زیادی همراه میشد. تفاوت قیمت زیاد بیتکوین در بازارهای مختلف، افزایش هزینه استخراج و شیوع ناگهانی نظراتی که این بازار را روبه سقوط پیشبینی میکردند، در اوایل سال ۲۰۱۸ میلادی قیمت ارزهای رمزنهاد را کاهشی کردند. همزمان نمایندههای بانکهای مرکزی بزرگ دنیا و موسسات پولی و مالی بینالمللی علیه بیتکوین و آلتکوینها جبههگیری کردند.
برخی دولتها نیز محدودیتهای زیادی برای شرکتهای تولیدکننده و صرافیهای فعال ایجاد کردند. بهعنوان مثال کرهجنوبی ثبت هویت معاملهگران را اجباری کرد و تعرفه بهای برق را برای شرکتهای استخراجکننده افزایش داد. جبهه بینالمللی علیه ارزهای دیجیتالی، قیمت آنها را به شدت کاهش داد و ارزش بازار آنها را به زیر ۳۲۰ میلیارد دلار کشاند. البته پس از برخورد ارزهای دیجیتالی به کف حمایتی، ارزش آنها مجددا وارد سیر صعودی شد. بیتکوین که در ماه پایانی سال گذشته میلادی تا سقف ۲۰ هزار دلار رشد کرده بود پس از ورود به فاز نزولی تا ۵۵۰۰ دلار افت کرد؛ اما برخورد با کف حمایتی قیمت هر بیتکوین را به مرز ۱۰ هزار دلاری بازگرداند. نوسان شدید قیمتها و مواضع گوناگونی که پیرامون این ارزهای دیجیتالی وجود دارد، ورود به این بازار را سخت کرده است؛ اما توجه به برخی نکات میتواند قدرت پیشبینی نسبی در اختیار معاملهگران قرار دهد.
ماهیت شبکه «بلاکچین» و امنیت بالای آن تا به حال مورد انتقاد دولتها و بانکهای مرکزی قرار نگرفته و برخی از کشورها و شرکتهای بزرگ دنیا در حال برنامهریزی برای استفاده از این تکنولوژی هستند. به همین دلیل است که توجه به بازار ارزهای دیجیتالی حتی پس از سیر نزولی موقت آنها، همچنان زیاد است. مزایای شبکه بلاکچین برای شرکتها، دولتها و بانکهای مرکزی برخلاف معایبی که برخی از ارزهای رمزپایه بهدلیل قانونگریزی دارند، فرصت ورود به تکنولوژی جدید بانکداری الکترونیک را همچنان فراهم نگه داشته است. کارشناسان در یک پنل تخصصی در همایش «چشمانداز اقتصاد ایران در سال ۹۷»، روشهای ورود به این بازار، فرصتهای بهره بردن از تکنولوژی بلاکچین و مهمتر از همه، قدرت پیشبینی روند آتی بازار ارزهای دیجیتالی را در اختیار علاقهمندان و سرمایهگذاران قرار خواهند داد. در شرایط کنونی، بررسی تغییر و تحولات صورتگرفته پیرامون این بازار داغ و ارائه تحلیل درخصوص روند آتی است که در پنلهای تخصصی این همایش مورد بحث قرار میگیرد.