- 4شرحی بر ماده ۸۶ قانون مالیاتهای مستقیم.
قانون مالیاتهای مستقیم
- با توجه به اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم در سال ۹۴ و اجرایی شدن آن از ابتدای سال ۹۵ و اصلاحات بعدی (در خصوص ماده ۸۶ و تبصره های مربوطه ، مرداد ۹۶) ، موارد ذیل در خصوص ماده مذکور و تبصره های مربوطه به اطلاع میرسد.
- افرادی که در هر کارگاه مشغول به کار هستند ، در کل شامل دو گروه می شوند:
- بیمه شده
- بیمه نشده
- (این گروه بندی جدا از مباحث سازمان اجتماعی هستش)
- گروه اول : بیمه شده ها
- این افراد شامل دو دسته به شرح ذیل میشوند :
- الف: حقوق بگیر اصلی ، که تنها برای یک کارفرما(مجموعه ، شرکت و…) کار میکند ، مشمول کلیه معافیتهای مربوط به بیمه و مالیات (مواد ۸۴،۹۱،۹۲،۱۳۷) بوده و مالیات حقوق با توجه به ماده ۸۵ و بخشنامه معافیت مالیات حقوق سالانه محاسبه میشود.
ماده ۸۶ قانون مالیاتهای مستقیم
- ب : حقوق بگیر غیر اصلی ، که در نزد کارفرمای دیگری (مجموعه ، شرکت و …) کار کرده و در آنجا از معافیت ماده ۸۴ استفاده می نماید ، در محل دوم بجز معافیت ماده ۸۴ مشمول سایر معافیتها (۹۱،۹۲،۱۳۷) می باشد و نرخ مالیات
- این افراد (پس از کسر معافیتهای گفته شده)، و در صورت نداشتن معافیت ، مقطوع ۱۰% می باشد.
- گروه دوم : بیمه نشده ها
- این افراد به دو دسته زیر تقسیم میشوند:
الف : تابعیت دستوری و اقتصادی دارند یعنی ساعت کاری و مبلغ حقوق مشخص روزانه ، هفتگی و ماهانه دارند ، بجز معافیت ماده ۸۴ مشمول سایر معافیتها (۹۱،۹۲،۱۳۷) می باشند و نرخ مالیات این افراد (پس از کسر معافیتهای گفته شده)، و در صورت نداشتن معافیت ، مقطوع ۱۰% می باشد.
- نکته : پرداختهای دانشگاهها، مراکز و موسسات آموزش عالی، پژوهشی و فناوری که دارای مجوز از شورای گسترش آموزش عالی وزارتخانههای علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پرشکی و سایر مراجع قانونی ذیربط میباشند، به اشخاص حقیقی اعم از کارکنان و غیر کارکنان خود در قالب حقالتحقیق، حق پژوهش و قراردادهای پژوهشی و تحقیقاتی با رعایت سایر احکام مقرر در تبصره یک مشمول مالیات مقطوع به نرخ ۵% درصد میشود.
شرحی بر ماده ۸۶ قانون مالیاتهای مستقیم
- ب : تابعیت دستوری و اقتصادی ندارند یعنی ساعت کاری و دستمزد مشخص روزانه ، هفتگی و ماهانه ندارند مانند یک قرارداد مشاوره مالی که بصورت سالانه منعقد شده که ساعت کار و مبلغ مشخص ماهانه ندارد ، در خصوص این افراد ، کارفرما وظیفه و تکلیفی نسبت به کسر مالیات ندارد
- نکته ۱ : درخصوص افراد دسته اول ، گروه دوم باید قبض تبصره ۸۶ از طریق سامانه مالیات حقوق تهیه و مالیات مربوطه پرداخت شود و فرم مربوط به این ماده و تبصره ها تکمیل و به ممیز تحویل گردد.
- نکته ۲ : لیست افراد گروه دوم باید در سامانه معاملات فصلی و در قسمت خرید اعلام شود.شرحی بر ماده ۸۶ قانون مالیاتهای مستقیم