گونه شواهد پشتوانه حسابرسی را برای مقاصد اثبات هزینههای مستقیم و غیرمستقیم، هر دو، برای کارفرما محفوظ دارد.
این گونه ارتباطات حذف انبار موجودیها و دیگر موارد مدیریت کیفیت را آسان میکند که برای حفظ موقعیت تامین کننده اصلی به دسترسی بیدرنگ به اطلاعات مشتری نیاز دارد. گرچه از دیدگاه دسترسی به اطلاعات و همچنین تجارت بدون کاغذ مبادله الکترونیکی اطلاعات یک مزیت به حساب میآید اما استفاده از آن مستلزم کنترلهایی است که به نوبه خود میتواند بر کیفیت و ویژگیهای شواهد حاصل اثر بگذارد. این واقعیت مسالهای است که باید هنگام گردآوری و ارزیابی شواهد همواره مورد توجه قرار گیرد.
شواهد پشتوانه حسابرسی
طبقهبندی شواهد حسابرسی براساس روشهای حسابرسی: یکی از روشهای طبقهبندی شواهد حسابرسی طبقهبندی براساس راههای گردآوری آن است. در فصلهای آتی روشهای حسابرسی را بیشتر از آنچه در اینجا میآید توضیح خواهیم داد. اما روشهای خاصی که در اینجا بحث میشود فراوانی و گوناگونی روشهای حسابرسی را نشان میدهد که برحسب شرایط بکار گرفته میشود. اثربخشی روشهای گوناگون حسابرسی زمانی مورد توجه قرار میگیرد که قابلیت اعتماد شواهد گردآوری شده ارزیابی میشود.
مصاحبه. روشهای مصاحبه شامل گفتگوهایی است که حسابرسان داخلی با قسمت مورد رسیدگی کارکنان ردههای مختلف شرکت که با قسمت مورد رسیدگی سر و کار دارند و طرفهای مستقل برون سازمانی انجام میدهند. شواهد تایید شده از دیدگاه کسب شناخت از عملیات قسمت مورد رسیدگی و تشخیص دلایل احتمالی ایرادها و نوسانهای غیرعادی رخ داده در عملیات قسمت مورد رسیدگی برای حسابرسان داخلی از اهمیت ویژه برخوردار است.
شواهد پشتوانه حسابرسی
انجام دادن مصاحبههای حسابرسی بطور موفق به عوامل زیادی بستگی دارد. مصاحبه کننده باید دقت کند که پاسخهای مصاحبه شونده را تحریف نکند. شهادتها باید به دقت ثبت و در صورت امکان با مدارک موید اثبات شود. شهادت اشخاص ثالث در برخی موارد میتواند کافی باشد.
محاسبه مجدد یا واگردانی. اعدادی که حسابرس داخلی خود بطور مستقل محاسبه مجدد یا واگردانی میکند شاهدهای واقعی، عینی و قابل محسوب میشود اما دامنه مجدد یا واگردانی بدست میآید به صحت و درستی اطلاعات مورد محاسبه متکی است. نتایج حاصل باید برحسب میزان معقول بودن آن در ارتباط با موضوع مورد اندازهگیری ارزیابی شود. برای مثال حسابرس داخلی ممکن است درآمد بهره را مجدداً محاسبه کند. اگر یک سوم از وامهای دریافتنی ثبت شده در حسابها قابل وصول نباشد یا نرخهای بهره وامها بیش از حد مجاز و قابل اعتراض باشد تایید صحت و درستی محاسبات درآمد بهره ارزشی نخواهد داشت.
رسیدگیهای تفصیلی. رسیدگی تفصیلی عبارت است از آزمون اسناد و مدارکی که به عنوان پشتوانه فعالیتها و معاملات تهیه شده است. این گونه اسناد و مدارک شواهد مستقیم تلقی میشود برعکس شواهدی که صرفاً در یک یا دو حافظه کارکنان جای دارند و جز شواهد غیرمستقیم طبقهبندی میگردد. حسابرس داخلی میتواندن علایم متمایز کننده مستندات تهیه شده توسط واحد مورد رسیدگی از مستندات تهیه شده توسط طرفهای مستقل از واحد مورد رسیدگی را نیز مشخص کند. همان گونه که در بالا آمد مستندات نوع دوم از اعتبار بیشتری برخوردار میباشد.
شواهد پشتوانه حسابرسی
در رسیدگیهای تفصیلی شواهدی که باید گردآوری شود را هدف حسابرسی تعیین میکند. هدف حسابرسی مبنای گزینش روشهای رسیدگی تفصیلی است. دو روش در حسابرسی متداول است که یکی را سندرسی و دیگری را ردیابی گویند.
سندرسی عبارت است از آزمون ماندههای ثبت شده از طریق رسیدگی به اسناد و مدارک پشتوانه آن. هدف حسابرسی از این آزمون عبارت از تعیین این است که آیا همه معاملات و رویدادهای ثبت شده نشان دهنده مبادلات واقعی میباشند یا خیر. در مقابل روشهای ردیابی با اسناد و مدارک اولیه شروع میشود و تا ثبت رویدادها در چرخههای پردازش مربوط ادامه مییابد. هدف حسابرسی در این زمینه عبارت از این است که آیا همه معاملات و رویدادهای واقعی در دفاتر ثبت شده است یا خیر.
املات ثبت شده لزوماً به معنای ثبت دفاتر بودن همه معاملات و رویدادها نیست.
از طرف دیگر، شواهد به دست آمده از اجرای روش ردیابی، مبنای مناسبی را برای چنین منظوری، بدست میدهد.
شواهد پشتوانه حسابرسی
مشاهده / بازرسی
این تفکر که «مشاهده ایجاد باور میکند»، به روشهای مشاهدهای قدرت متقاعد کنندگی میبخشد.
هر شاهده عینی که مورد رسیدگی قرار میگیرد، از اسناد و مدارک قانونی گرفته تا داراییهای مشهود، شواهدی محسوب میشود که با مشاهده یا بازرسی گردآوری شده است.
بین روشهای مشاهده و بازرسی معمولاً تمایزی وجود دارد. حسابرس داخلی فعالیتهایی چون اجرای روشهای سیستم را مشاهده میکند. حسابرس داراییهای مشهود را بازرسی مینماید.
کیفیت شواهد حاصل از مشاهده یا بازرسی بیشتر به ماهیت موضوع مورد مشاهده و ویژگیهای مشاهده کننده بستگی دارد. برای مثال، حلقههای لاستیک اتومبیل وجود در انبار را بیشتر اشخاص میتوانند به خوبی شمارش کنند اما، موجودیهای انباری که ادعا میشود الماس است اگر هم شیشه باشد، کسی جز یک گوهری متخصص نخواهد توانست تشخیص دهد.
حسابرسان داخلی باید بدانند دامنه اطلاعات حاصل از روشهای مشاهده و بازرسی، درست همانند اطلاعات حاصل از روشهای محاسبه مجدد، محدود است. به ویژه، وجود داراییها به معنای مالکیت آن داراییها نیست و شرایط ظاهری یک دارایی ممکن است با کاربرد واقعی آن دارایی تفاوت داشته باشد.
همواره این خطر وجود دارد که اسناد و مدارک مورد رسیدگی حسابرسان داخلی به گونهای متقلبانه تهیه شده باشد. در این گونه موارد، با مشاهده مستقیم یا بازرسی میتوان شواهد کتبی را مورد تایید قرار داد.
پویش (یا وارسی)
پویش (یا وارسی) تفصیل کمتری نسبت به مشاهده دارد و به منظور شناسایی موارد غیر عادی انجام میشود. کارایی این روش تحت تاثیر طیف گستردهای از ارزشهای «قابل قبول» است که در نتیجهگیریهای حسابرسی به وجود میآید.
شواهد پشتوانه حسابرسی
اثربخشی روشهای پویش به توانایی حسابرس داخلی در تشخیص موارد غیرعادی از میان انبوهی از اطلاعات و علامتگذاری آن بستگی دارد. بدیهی است هر چه اطلاعات، انبوهتر باشد، احتمال بروز خطا و اشتباه به هنگام اجرای روشهای پویش، افزونتر خواهد بود.
آسانی کشف اقلام غیرعادی حسابرسان را در ارزیابی قابلیت قبول (یا اعتماد) شواهد گردآوری شده از طریق روشهای پویش، یاری میکند. برای مثال، ماندههای بدهکار موجود در حسابهای پرداختنی، مانده حسابهای دریافتنی سررسید گذشته با مبالغ بیش از ده برابر میزان معقول در لیست کامپیوتری ماندهها یا ماندههای بستانکار حسابهای بانکی، همگی به آسانی شناسایی میشوند.
برعکس، مشخص کردن مقادیر تولید بیش از 70.000 واحد در جایی که دامنه تولید بین 50.000 تا 68.000 واحد است، یک کار وقتگیر و احتمالاً پُر اشتباه خواهد بود.