استاندارد حسابداري شماره 4
آثار تغييرات در نرخهای تسعير ارز
.
يك واحد ممكن است فعاليتهاي خارجي خود را به دو طريق ادامه دهد. واحد ممكن است معاملاتي به ارز انجام دهد يا ممکن است داراي عمليات خارجي باشد. بهعلاوه، ممكن است واحد صورتهاي مالي خود را به ارز ارائه كند. هدف تجويزاین استاندارد حسابداري شماره 4 شیوهای است كه معاملات ارزی و عمليات خارجي در صورتهاي مالي واحد گنجانده میشوند و شیوهای که صورتهاي مالي را به واحد پول گزارشگري تسعير کرد.
- مسائل اصلي اين هستند كه از کدام نرخ (هاي) تسعير استفاده کرد و چگونه آثار تغييرات در نرخهاي تسعير را در صورتهاي مالي گزارش کرد.
دامنه كاربرداستاندارد حسابداري شماره 4
هر واحدي كه صورتهاي مالي را بر مبناي تعهدي حسابداري تهيه و ارائه ميكند بايد اين استاندارد را در موارد زير بكار گيرد:
الف) در حسابداري معاملات و ماندههای ارزی به جز در مورد آن معاملات و ماندههاي مشتقهای كه در دامنه كاربرد استانداردهاي مربوطه بين المللي يا ملي حسابداري راجع به شناسايي و اندازهگيري ابزارهاي مالي قرار دارند.
ب) در تسعير نتايج و وضعيت مالي عمليات خارجي كه از طریق تلفيق، تلفيق نسبي يا از طریق ارزش ويژه در صورتهاي مالي واحد گنجانده ميشوند و
پ) در تسعير نتايج و وضعيت مالي واحد به واحد پول گزارشگري.
- استانداردهاي بين المللي يا ملي حسابداري راجع به شناسايي و اندازه گيري ابزارهاي مالي در مورد بسياري از مشتقات ارزی كاربرد دارد و در دامنه كاربرد اين استاندارد نمیگنجد. به هر حال، آن مشتقات ارزی كه در دامنه كاربرد اين استانداردهاي بينالمللي يا ملي حسابداري نيستند، (برای مثال، برخي از مشتقات ارزی كه در ساير قراردادها درج شدهاند) در دامنه كاربرد اين استاندارد قرار ميگيرند. بهعلاوه، اين استاندارد زمانی كاربرد دارد که واحد مبالغ مربوط به مشتقات را از واحد پول عملياتي ارز کارکردی خود به واحد پول گزارشگري تسعير ميكند.
- اين استاندارد در مورد حسابداري حفاظي اقلام ارزی از جمله حفاظ سرمايهگذاري خالص در عمليات خارجي بكار نميرود. بنابراین، واحدها ممكن است استانداردهاي مربوطه بينالمللي يا ملي حسابداري راجع به حسابداري حفاظي را بكار گيرند.
اين استاندارد در مورد كليه واحدهاي بخش عمومي به استثناي واحدهاي تجاری دولت كاربرد دارد.
- «مقدمه استانداردهاي بينالمللي حسابداري بخش عمومي» منتشره توسط هيأت استانداردهاي بينالمللي حسابداري بخش عمومي تشریح ميکند كه واحدهای تجاری دولتی، استانداردهاي گزارشگري مالي بينالمللي منتشره توسط هيأت استانداردهاي حسابداري بينالمللي را بكار ميگیرند. واحدهای تجاری دولتی در استاندارد بينالمللي حسابداري بخش عمومي شماره 1 «نحوه ارائه صورتهاي مالي» تعريف شده¬اند.
- اين استاندارد در مورد نحوه ارائه صورتهاي مالي واحد بر حسب ارز كاربرد دارد و الزاماتي را در مورد صورتهاي مالي حاصلهای مطرح ميکند كه باید منطبق با استانداردهاي بينالمللي حسابداري بخش عمومي توصیف شوند. اين استاندارد براي تسعير اطلاعات مالي به ارزی كه مطابق با اين الزامات نيستند، اطلاعاتي را مشخص نموده كه بايد افشا شود.
اين استاندارد در مورد نحوه ارائه درآمدها و هزينههاي ناشي از تسعير ارز و تسعير صورتهاي مالي عمليات خارجي كاربرد دارد. اين استاندارد در مورد نحوه ارائه جريانات نقدي ناشي از تسعير ارز يا تسعير جريانات نقدي يك عمليات خارجي در صورت جريان وجوه نقد كاربرد ندارد (به استاندارد حسابداري بينالمللي بخش عمومي شماره 2 «صورت جريان وجوه نقد» مراجعه شود).
استاندارد حسابداري شماره 4
تعاريف
واژههاي زير در اين استاندارد با معاني مشخص شده بكار برده ميشود:
نرخ نهايي عبارت است از نرخ تسعير فوری در تاريخ گزارشگري.
واحد اقتصادي به معنای گروهي از واحدها است که از يك واحد اصلي و يك يا چند واحد فرعي تشکیل شده است.
تفاوت تسعير عبارت است از تفاوت ناشي از تسعير تعداد معيني از يك ارز به ارز ديگر با نرخهاي تسعير متفاوت.
نرخ تسعير عبارت است از نرخ تبديل دو واحد پولي به يكديگر.
ارزش منصفانه مبلغي است كه بين اشخاص مطلع و مايل در معاملهاي حقيقي، يك دارايي در ازاي آن مبلغ مبادله يا يك بدهي تسويه ميشود.
ارز عبارت است از هر واحد پولي به غير از ارز عملياتي واحد
عمليات خارجي عبارت است از واحدی كه واحد فرعي، واحد وابسته، مشاركت خاص يا شعبه واحد گزارشگر باشد و فعاليتهاي آن در كشوري یا به ارزی غير از كشور یا ارز واحد گزارشگر استقرار يافته است یا اداره ميشود.
ارز عملياتي ارز محيط اقتصادي اصلي كه واحد در آن فعالیت ميکند.
استاندارد حسابداري شماره 4
اقلام پولي عبارتاند از ارزی نگهداري شده و داراييها و بدهيهايي كه قرار است تعداد ارز ثابت يا قابل تعيينی دريافت يا پرداخت شوند.
خالص سرمايهگذاري در عمليات خارجي عبارت است از میزان حق واحد گزارشگر در خالص داراييهای / ارزش ویژه آن عمليات.
واحد پول گزارشگري عبارت است از واحد پولي که صورتهاي مالي بر حسب آن ارائه میشوند.
نرخ تسعير فوری عبارت است از نرخ تسعير مربوط به تحويل فوري.
واژههاي تعريف شده در ساير استانداردهای حسابداري بينالمللي بخش عمومي با همان معاني ذكر شده در آن استانداردها، در اين استاندارد مورد استفاده قرار ميگيرند و در واژهنامه اصطلاحات تعریف شده منتشره نیز به صورت جداگانه چاپ شدهاند.
استاندارد حسابداري شماره 4
ارز عملياتي
- محيط اقتصادي اصلي كه واحد در آن فعالیت ميکند، معمولاً محيطي است كه واحد عمدتاً در آن وجه نقد ايجاد و مصرف ميكند. واحد بايد عوامل زير را در تعيين ارز عملياتي خود در نظر بگیرد:
الف) ارزی:
كه درآمد از آن ناشي ميشود مثل مالياتها، كمكها و جرايم
كه بهطور عمدهاي قيمت فروش كالاها و خدمات را تحت تأثير قرار ميدهد (این اغلب ارزی است كه قيمتهاي فروش كالاها و خدمات خود را براساس آن تعیین و تسويه ميکند) و
كشوري كه عمدتاً مقررات و نيروهاي رقابتي آن قيمت فروش كالاها و خدماتش را تعيين ميكند.
ب) ارزی كه عمدتاً دستمزد، مواد اوليه و ساير هزينههاي ارائه كالاها و خدمات را تحت تأثير قرار ميدهد (این اغلب ارزی است كه اينگونه هزينهها بر اساس آن تعیین و تسويه ميشود).
- عوامل زير نيز ممكن است شواهدي در مورد ارز عملياتي واحد فراهم کند:
الف) ارزی كه وجوه ناشی از فعاليتهاي تأمين مالي (يعني انتشار ابزارهاي بدهي و مالکانه) بر حسب آن تأمين ميشود.
ب) ارزی كه دريافتهاي ناشی از فعاليتهاي عملياتي معمولاً بر حسب آن نگهداری ميشود.
- عوامل اضافي زير در تعيين ارز عملياتي یک عمليات خارجي و اينكه آيا ارز عملياتي آن همانند ارز عملیاتی واحد گزارشگر است، در نظر گرفته ميشود (در اينجا واحد گزارشگر، واحدي است كه در قالب واحد فرعي، واحد وابسته، شعبه يا مشاركت خاص خود دارای عمليات خارجي است):
الف) آیا فعاليتهاي عمليات خارجي در قالب بخشی از واحد گزارشگر انجام ميشود تا این که با درجه بالايي از استقلال انجام ميشود. مثالي از نوع اول زماني است كه وزارت دفاع تعدادی پايگاه فرامرزی دارد كه از جانب دولت ملي فعاليت ميكنند.
پايگاههاي دفاعي ممكن است فعاليتهایشان را عمدتاً بر حسب ارز عملياتي واحد گزارشگر اداره كنند. براي مثال، ممكن است به پرسنل نظامي بر حسب ارز عملياتي حقوق پرداخت شود و فقط مبلغ ناچيزي فوق العاده حقوق بر حسب ارز محلي دريافت کنند. ممکن است خريد ملزومات و تجهيزات عمدتاً توسط واحد گزارشگر صورت گيرد و خريد بر حسب ارز محلي باشد.
مثال ديگر يك پردیس فرامرزی يك دانشگاه عمومي است كه تحت تسلط مدیریت و هدایت پردیس داخلي فعالیت ميکند. در مقابل، يك عمليات خارجي دارای درجه بالايي از استقلال ممكن است وجه نقد و ساير اقلام پولي را جمعآوري كند، هزينهها را تحمل كند، درآمد ايجاد كند و احتمالاً استقراض كند و همگی را عمدتاً بر حسب ارز محلی خود انجام دهد. برخی از مثالهاي عمليات خارجي تحت تملك دولت كه ممكن است بهطور مستقل از ساير نمایندگیهاي دولت فعالیت کند، ادارات گردشگري، شركتهاي اكتشاف نفت، هيأتهاي تجاري و عمليات ارتباط جمعي را شامل میشوند. چنین واحدهایی ممكن است در قالب واحدهای تجاری دولتی تاسیس شوند.
ب) آيا معاملات با واحد گزارشگر بخش زياد يا كمي از فعاليتهاي عمليات خارجي هستند
پ) آيا جريانات نقدي ناشي از فعاليتهاي عمليات خارجي بهطور مستقيم جريانات نقدي واحد گزارشگر را تحت تأثير قرار ميدهند و به راحتي براي ارسال وجه به آن در دسترس هستند.
استاندارد حسابداري شماره 4
ت) آيا جريانات نقدي ناشي از فعاليتهاي عمليات خارجي براي اداي تعهدات بدهي سابق و تعهدات بدهي مورد انتظار عادي، بدون وجوهی که از جانب واحد گزارشگر در دسترس قرار ميگیرند، کافی هستند.
- زمانی که معیارهاي بالا با هم ترکیب شدهاند و ارز عملياتي مشخص نیست، مديریت برای تعيين ارز عملياتي كه آثار اقتصادي معاملات، رويدادها و شرايط زیربنایی را به منصفانهترین حالت ارائه کند، از قضاوت خود استفاده ميكند. در قالب بخشي از اين رويکرد، مديریت قبل از در نظر گرفتن معیارهای مندرج در بندهاي 12 و 13، كه به منظور ارائه شواهد پشتیبان اضافي براي تعيين ارز عملياتي واحد طراحی شدهاند، به معیارهای مندرج در بند 11 اولویت ميدهد.
- ارز عملياتي واحد منعکس کننده معاملات، ساير رويدادها و شرايط زیربنایی است كه برای آن مربوط هستند. بنابراين، زمانی که ارز عملياتي مشخص شد، تغيير نخواهد كرد مگر اينكه تغییری در معاملات، ساير رويدادها و شرايط زیربنایی مزبور صورت بگیرد.
اگر ارز عملياتي، ارز يك اقتصاد با تورم حاد باشد، صورتهاي مالي واحد بايد طبق استاندارد بينالمللي حسابداري بخش عمومي شماره 10 «گزارشگري مالي در اقتصاد با تورم حاد» ارائه مجدد شود. واحد طبق استاندارد بينالمللي حسابداري بخش عمومي شماره 10 نميتواند براي مثال، از طریق پذیرش ارزی غير از ارز عملياتي تعيين شده طبق این استاندارد به عنوان ارز عملياتي خود (همچون ارز عملياتي واحد اصلي خود) از ارائه مجدد خودداري كند.
استاندارد حسابداري شماره 4
اقلام پولي
- ويژگي اصلی يك قلم پولي، حق دريافت (يا تعهد به تحويل) تعدادی ارز مشخص يا قابل تعيين است. مثالهاي آن عبارتاند از: تعهدات سياست اجتماعي و ساير مزاياي كاركنان كه قرار است بهصورت نقد پرداخت شود، ذخایری كه قرار است به صورت نقد تسويه شود و سود سهام نقدي كه بهعنوان يك بدهي شناسايي شدهاند. از طرف دیگر، ويژگي اصلی يك قلم غيرپولي نبود حق دريافت (يا تعهد به تحويل) تعدادی ارز مشخص يا قابل تعيين است. مثالهاي آن عبارتاند از: مبالغ پيشپرداخت شده بابت كالاها و خدمات (برای مثال، پيشپرداخت اجاره)، سرقفلي، داراييهاي نامشهود، موجوديها، داراییهای ثابت مشهود و ذخایری كه قرار است از طريق تحويل يك دارايي غيرپولي تسويه شوند.
خالص سرمايه گذاري در يك عمليات خارجي
- واحد ممكن است داراي اقلام پولي باشد كه از عمليات خارجي قابل دريافت يا به عمليات خارجي قابل پرداخت باشد. يك قلم كه تسويه آن نه برنامهريزي شده و نه احتمال ميرود در آينده قابل پيشبيني رخ بدهد، در اصل بخشي از خالص سرمايهگذاري واحد در آن عمليات خارجي است و طبق بندهاي 36 و 37 محاسبه ميشود. چنین اقلام پولي ممكن است دريافتنيهاي يا وامهای بلندمدت را شامل شوند. آنها دريافتنيهاي تجاري يا پرداختنيهاي تجاري را شامل نميشود.
خلاصه ااستاندارد حسابداري شماره 4ي از رويكرد الزامی توسط این استاندارد
- در تهيه صورتهاي مالي، هر واحد – خواه يك واحد مستقل، يك واحد با عمليات خارجي (مثل واحد اصلي) يا يك عمليات خارجي (مثل واحد فرعي يا شعبه)- ارز عملياتي خود را طبق بندهاي 11 الي 16 تعيين ميكند. واحد اقلام ارز خارجي را به ارز عملياتي خود تسعير و آثار چنين تسعيري را طبق بندهاي 22 الي 41 و 58 گزارش ميكند.
بسیاری از واحدهاي گزارشگر از تعدادي واحدهاي مجزا تشكيل (برای مثال، يك واحد اقتصادي از يك واحد اصلي و يك يا چند واحد فرعي تشكيل شده است) ميشوند.انواع مختلفي از واحدها، خواه اعضای یک واحد اقتصادي يا غیر از این، ممكن است داراي سرمايهگذاري در واحد وابسته يا مشاركت خاص باشند. آنها ممكن است داراي شعبي نیز باشند. لازم است که نتايج و وضعيت مالي هر واحد مجزا مشمول واحد گزارشگر به ارزی تسعیر شود که واحد گزارشگر صورتهاي مالي خود را بر حسب آن ارائه ميكند.
استاندارد حسابداري شماره 4
- اين استاندارد اجازه ميدهد كه ارز گزارشگري واحد گزارشگر هر ارزی (يا ارزهایی) باشد. نتايج و وضعيت مالي هر واحد مجزا موجود در واحد گزارشگر كه ارز عملياتي آن متفاوت از ارز گزارشگري است، طبق بندهاي 42 الي 58 تسعير ميشوند.
- همچنین، اين استاندارد اجازه ميدهد كه يك واحد مستقل که صورتهاي مالي را تهیه ميکند یا هر واحدي كه صورتهاي مالي جداگانه را طبق استاندارد حسابداري بينالمللي بخش عمومي شماره 6 «صورتهاي مالي تلفيقي و جداگانه» تهيه ميکند، صورتهاي مالي خود را به هر ارزی (يا ارزهایي) ارائه نمايد. اگر ارز گزارشگري واحد متفاوت از ارز عملياتي آن باشد، نتايج و وضعيت مالي آن نيز طبق بندهاي 42 الي 58 به ارز گزارشگري تسعير تهیه ميشوند.
گزارش معاملات ارزی بر حسب ارز عملياتي
شناسايي اوليه
- يك معامله ارزی معاملهاي است كه بر حسب ارز تعیین ميشود يا مستلزم تسويه بر حسب ارز است، از جمله معاملاتی که زمانی رخ میدهد كه واحد:
الف) كالاها يا خدماتي را بخرد يا بفروشد كه قیمت آن بر حسب ارز تعیین میشود.
ب) وجوه را زمانی قرض کند یا قرض بدهد که مبالغ دريافتني يا پرداختني آن بر حسب ارز تعیین میشوند.
پ) در غیر این صورت، داراييهایی را تحصيل يا واگذار كند يا بدهيهایی را تقبل يا تسويه كند که بر حسب ارز تعیین میشوند.
استاندارد حسابداري شماره 4
يك معامله ارزی بايد، در زمان شناخت اوليه بر حسب ارز عملياتي، از طريق بکارگیری نرخ تسعير روز بين ارز عملياتي و ارز در تاريخ معامله در مورد مبلغ ارزی ثبت شود.
- تاريخ معامله تاريخي است كه در آن معامله طبق استانداردهاي حسابداري بينالمللي بخش عمومي برای اولین بار واجد شرايط شناسايي ميشود. بنا به دلایل عملي، نرخي استفاده ميشود كه تقريبي از نرخ واقعي در تاريخ معامله است، برای مثال، ممکن است میانگین نرخ طی یک هفته یا یک ماه در مورد كليه معاملات بر حسب هر نوع ارز كه طي آن دوره صورت گرفته، استفاده شود. اما چنانچه نوسانات نرخ تسعير قابل توجه باشد، استفاده از نرخ ميانگين یک دوره نامناسب است.
- تغييرات نرخ تسعير ممكن است بر وجه نقد يا معادل وجه نقد نگهداري شده يا سر رسید شده بر حسب ارز تأثير داشته باشند. نحوه ارائه چنين تفاوت تسعيرهايي در استاندارد حسابداري بين المللي حسابداري بخش عمومي شماره 2 رسیدگی ميشود. اگر چه اين تغييرات، جريانات نقدي نيستند، به منظور تطبیق (رفع مغایرت) وجه نقد يا معادل وجه نقد در ابتدا و پايان دوره، اثر تغييرات نرخ تسعير بر وجه نقد يا معادل وجه نقد نگهداري شده يا سر رسید شده بر حسب ارز در صورت جريان وجوه نقد گزارش ميشوند.
اين مبالغ بهصورت جداگانه از جريانات نقدي ناشي از فعاليتهاي عملياتي، سرمايهگذاري و تأمين مالي ارائه ميشوند و شامل تفاوتهايی (در صورت وجود) میشود که آن جريانات نقدي داشتهاند که به نرخهاي تسعير پايان دوره گزارش شدهاند.
استاندارد حسابداري شماره 4
گزارشگري در تاريخهاي گزارشگري بعدي
- در هر تاريخ گزارشگري:
الف) اقلام پولي ارزی بايد با استفاده از نرخ نهايي تسعير شود.
ب) اقلام غيرپولي كه بر حسب بهاي تمام شده تاريخي به ارز اندازهگيري میشوند، بايد با استفاده از نرخ تسعير در تاريخ معامله تسعير شوند و
پ) اقلام غيرپولي كه به ارزش منصفانه بر حسب ارز اندازهگيري میشوند، بايد با استفاده از نرخ تسعير در تاريخي كه ارزش منصفانه تعيين شده است، تسعير شوند.
- مبلغ دفتري هر قلم با عطف به ساير استانداردهاي حسابداري بينالمللي بخش عمومي مربوطه تعيين ميشود. براي مثال، داراییهای ثابت مشهود ممكن است طبق استاندارد بينالمللي حسابداري بخش عمومي شماره 17 « داراییهای ثابت مشهود » بر حسب ارزش منصفانه يا بهاي تمام شده تاريخي اندازهگيري شوند.
صرف نظر از این که مبلغ دفتري بر مبنای بهاي تمام شده تاريخي تعيين شود یا بر مبناي ارزش منصفانه، چنانچه مبلغ مزبور بر حسب ارز تعیین شود، آنگاه طبق اين استاندارد به ارز عملياتي تسعير ميشود.
- مبلغ دفتري برخي اقلام از طريق مقايسه دو يا چند مبلغ تعيين ميشود. براي مثال، مبلغ دفتري موجوديهاي نگهداري شده براي فروش طبق استاندارد حسابداري بينالمللي بخش عمومي شماره 12 «موجوديها»، حداقل بهاي تمام شده و خالص ارزش بازيافتني است. همچنین، طبق استاندارد حسابداري بينالمللي بخش عمومي شماره 21 «كاهش ارزش داراييهاي غيرمولد وجه نقد»، مبلغ دفتري دارايي غيرمولد وجه نقدی كه نشانهاي از كاهش ارزش آن وجود دارد، حداقل مبلغ دفتري آن قبل از در نظر گرفتن زيانهاي احتمالي كاهش ارزش و مبلغ خدمت قابل بازيافت آن است. هنگامی که چنين داراييای، غيرپولي است و بر حسب ارز اندازهگيري ميشود، مبلغ دفتري از طریق مقايسه موارد زير تعيين ميشود:
استاندارد حسابداري شماره 4
الف) بهاي تمام شده يا مبلغ دفتري، حسب مورد، كه به نرخ تسعير در تاريخ تعيين مبلغ مزبور تسعير شده است (يعني نرخ تاريخ معامله در مورد قلمی كه بر حسب بهاي تمام شده تاريخي اندازهگيري شده است) و
ب) مبلغ خدمت قابل بازيافت، حسب مورد، كه به نرخ تسعير در تاريخ تعيين ارزش تسعير شده است (برای مثال، نرخ نهايي در تاريخ گزارشگري).
اثر اين مقايسه ممكن است این باشد که زيان كاهش ارزش بر حسب ارز عملياتي شناسايي شود اما بر حسب ارز شناسايي نشود يا برعكس.
- زماني كه چندين نرخ تسعير در دسترس هستند، نرخي مورد استفاده نرخی است که به آن نرخ جريانات نقدي آتي حاصل از معامله یا مانده بتواند تسویه شود چنانچه جريانات نقدي مزبور در تاریخ اندازهگیری اتفاق افتاده باشند. اگر قابلیت تسعیر بين دو ارز موقتاً از بین برود، نرخ مورد استفاده اولين نرخ بعدي است كه بتوان به آن نرخ تسعیر را انجام داد.
استاندارد حسابداري شماره 4
شناسايي تفاوتهاي تسعير
همانگونه که در بند 5 ذکر شد، اين استاندارد به حسابداري حفاظي اقلام ارزی رسیدگی نميكند. رهنمود مربوط به ساير جنبههاي حسابداري حفاظي، از جمله معيارهای استفاده از حسابداري حفاظي، را ميتوان در استانداردهاي مربوطه بينالمللي يا ملي حسابداري راجع به شناسايي و اندازهگيري ابزارهاي مالي يافت.
تفاوتهاي تسعير ناشي از تسويه اقلام پولي يا تسعير اقلام پولي به نرخهایي متفاوت از نرخهايي كه اين اقلام در شناسایی اوليه در طی دوره يا در صورتهاي مالي قبل به آن نرخها تسعير شدهاند، بايد در مازاد يا كسري دوره وقوع شناسايي شوند به غیر از مورد موصوف در بند 36.
- زمانی که اقلام پولي از معاملات ارزی ناشي شوند و نرخ تسعير در فاصله بين تاريخ معامله و تاريخ تسويه تغيير كند، تفاوت تسعير بهوجود ميآيد. هنگامی که معامله در همان دورهای تسويه شود که در آن اتفاق افتاده است، كليه تفاوت تسعير در آن دوره شناسايي ميشود. اما، زمانی که معامله در دوره حسابداری بعدي تسويه میشود، تفاوت تسعير شناسایی شده در هر دوره تا تاریخ تسويه از طریق تغيير در نرخهاي تسعير طي هر دوره تعيين ميشود.
استاندارد حسابداري شماره 4
نحوه عمل تغييرات نرخ تسعير ارز در صورت جريان وجوه نقد در بند 25 تشریح شده است.
زماني كه سود يا زيان غیر عملیاتی يك قلم غيرپولي بهصورت مستقيم در خالص داراييها / ارزش ویژه شناسايي ميشود، هر جزء تسعير آن سود یا زيان غیر عملیاتی بايد بهصورت مستقيم در خالص داراييها / ارزش ویژه شناسايي شود. برعكس، زمانی كه سود يا زيان غیر عملیاتی يك قلم غيرپولي در مازاد يا كسري شناسايي میشود، هر جزء تسعير آن سود و زيان غیر عملیاتی بايد در مازاد يا كسري شناسايي شود.
- ساير استانداردها ملزم میکنند که برخي از سود و زيانهای غیر عملیاتی به صورت مستقیم در خالص داراييها / ارزش ویژه شناسايي شوند. براي مثال، استاندارد حسابداري بينالمللي بخش عمومي شماره 17 ملزم ميکند كه برخي از سود و زيانهاي غیر عملیاتی ناشي از تجديد ارزيابي داراییهای ثابت مشهود بهطور مستقيم در خالص داراييها / ارزش ویژه شناسايي شود. زمانی که چنين دارايي بر حسب ارز اندازهگيري میشود، جزء (پ) بند 26 اين استاندارد ملزم ميکند كه مبلغ تجدید ارزيابي شده با استفاده از نرخ تاريخ تعيين ارزش تسعير شود، این امر منجر به تفاوت تسعيری میشود که آن نيز در خالص داراييها / ارزش ویژه شناسايي ميشود.
- تفاوتهای تسعير ناشي از اقلام پولي كه بخشي از خالص سرمايهگذاري واحد گزارشگر در يك عمليات خارجي را تشكيل ميدهد (به بند 18 مراجعه شود)، بايد در مازاد يا كسري صورتهاي مالي جداگانه واحد گزارشگر يا صورتهاي مالي مجزا عمليات خارجي، حسب مورد، شناسايي شود. در صورتهاي مالي كه در برگیرنده عمليات خارجي و واحد گزارشگر است (براي مثال صورتهاي مالي تلفيقي زمانی كه عمليات خارجي يك واحد فرعي است)، چنین تفاوتهای تسعيری بايد ابتدا در يك جزء جداگانه خالص داراييها / ارزش ویژه شناسايي شود و هنگام واگذاري خالص سرمايهگذاري طبق بند 56 در مازاد يا كسري شناسايي شود.
- زمانی كه يك قلم پولي بخشي از خالص سرمايهگذاري يك واحد گزارشگر در عمليات خارجي را تشكيل ميدهد و بر حسب ارز عملياتي واحد گزارشگر تعیین میشود، طبق بند 31 يك تفاوت تسعير در صورتهاي مالي مجزا عمليات خارجي ايجاد ميشود. همچنین، اگر چنین قلمی بر حسب ارز عملیات خارجی تعیین شود، طبق بند 31 يك تفاوت تسعير در صورتهاي مالي جداگانه واحد گزارشگر ايجاد ميشود.
چنین تفاوتهای تسعيری در جزء جداگانهاي از خالص داراييها / ارزش ویژه در صورتهاي مالي كه شامل عمليات خارجي و واحد گزارشگر است، طبقهبندي مجدد ميشود (يعني صورتهاي مالي كه عمليات خارجي در آن تلفيق شده، تلفيق نسبي شده يا با استفاده از روش ارزش ويژه محاسبه شده است). به هر حال، يك قلم پولي كه بخشي از خالص سرمايهگذاري واحد گزارشگر در عمليات خارجي را تشكيل ميدهد، ممكن است بر حسب ارزی غير از ارز عملياتي واحد گزارشگر يا عمليات خارجي تعیین شود.
- تفاوتهای تسعيری که هنگام تسعير اقلام پولي به ارز عملياتي واحد گزارشگر رخ میدهد و عمليات خارجي در جزء جداگانهای از خالص داراييها / ارزش ویژه در صورتهاي مالي كه شامل عمليات خارجي و واحد گزارشگر است، طبقهبندي مجدد نميشود (يعني کماکان در مازاد يا كسري شناسايي میشود).
استاندارد حسابداري شماره 4
- زمانی که واحد دفاتر و سوابق خود را به ارزی غير از ارز عملياتي خودش نگهداري ميكند، در زمانی که واحد صورتهاي مالي خود را تهيه میکند، طبق بندهای 22 الی 29 همه مبالغ به ارز عملياتي تسعير ميشود. اين همان مبالغی را بر حسب ارز عملیاتی ایجاد میکند كه اگر اقلام مزبور از ابتدا بر حسب ارز عملياتي ثبت ميشدند، به وجود میآمد. براي مثال، اقلام پولي با استفاده از نرخ نهايي به ارز عملياتي تسعير ميشوند و اقلام غيرپولي كه بر مبناي بهاي تمام شده تاريخي اندازهگيري ميشوند با استفاده از نرخ تسعير در تاريخ معاملهاي كه منجر به شناسايي آنها شده، تسعير ميشوند.
استاندارد حسابداري شماره 4
تغيير در ارز عملياتي
زمانی که تغييري در ارز عملياتي واحد بهوجود ميآيد، واحد بايد رويههاي تسعير قابل اجرا را از تاريخ تغيير و با تسري به آينده در مورد ارز عملياتي جديد بكار گيرد.
همان گونه که در بند 15 ذكر شد، ارز عملياتي واحد معاملات، ساير رويدادها و شرايط زیربنایی را منعکس میکنند که به واحد مربوط هستند. بنابراين، زمانی که ارز عملياتي تعيين شد، فقط وقتي ميتوان آن را تغيير داد كه تغييري در آن معاملات، ساير رويدادها و شرايط زیربنایی بهوجود آيد. براي مثال، تغيير در ارزی كه تأثير بسزايي در قيمتهاي فروش يا تهیه كالاها و خدمات دارد، ممکن است منجر به تغيير در ارز عملياتي واحد شود.
استاندارد حسابداري شماره 4
تأثير تغيير در ارز عملياتي با تسري به آينده محاسبه ميشود. به عبارت ديگر، واحد با استفاده از نرخ تسعير در تاريخ تغيير، كليه اقلام را به ارز عملياتي جديد تسعير ميكند. مبالغ حاصل از تسعير اقلام غيرپولي به عنوان بهاي تمام شده تاريخي آنها تلقی ميگردند. تفاوتهای تسعير ناشي از تسعير عمليات خارجي كه طبق جزء (پ) بند 36 و بند 43 قبلاً در خالص داراييها / ارزش ویژه طبقهبندي شدهاند، تا زمان واگذاري عمليات در مازاد يا كسري شناسايي نميشوند.
بكارگيري يك ارز گزارشگري غير از ارز عملياتي
تسعير به ارز گزارشگري
- واحد ممكن است صورتهاي مالي خود را به هر ارزی (یا ارزهایی) ارائه كند. اگر ارز گزارشگري متفاوت از ارز عملياتي واحد باشد، واحد نتايج و وضعيت مالي خود را به ارز گزارشگري تسعير ميكند. براي مثال، زمانی که يك واحد اقتصادي شامل واحدهاي مجزا با ارزهای عملياتي متفاوتي است، نتايج و وضعيت مالي هر واحد بر حسب یک ارز مشترك بيان میشود تا بتوان صورتهاي مالي تلفيقي را ارائه کرد.
استاندارد حسابداري شماره 4
- نتايج و وضعيت مالي واحدي كه ارز عملياتي آن، ارز يك اقتصاد با تورم حاد نيست بايد با استفاده از روشهاي زير به يك ارز گزارشگري متفاوت تسعير شود:
الف) داراييها و بدهيهاي هر ترازنامه ارائه شده (يعني از جمله اقلام مقايسهاي) بايد به نرخ نهايي در تاريخ آن ترازنامه تسعير شود.
ب) درآمدها و هزينههای هر صورت عملكرد مالي (يعني از جمله اقلام مقايسهاي) بايد به نرخ تسعير در تاريخ معاملات تسعير شود و
پ) كليه تفاوتهای تسعير حاصله بايد بهعنوان يك جزء جداگانه خالص داراييها / ارزش ویژه شناسايي شوند.
استاندارد حسابداري شماره 4
در تسعير جريانات نقدي، يعني دريافتهاي نقدي و پرداختهاي نقدي، يك علميات خارجي به منظور شمول در صورت جريان وجوه نقد خود، واحد گزارشگر بايد رویههاي مذكور در استاندارد حسابداري بينالمللي بخش عمومي شماره 2 را رعايت كند. استاندارد حسابداري بينالمللي بخش عمومي شماره 2 ملزم ميکند كه جريانات نقدي واحد اصلي كه منطبق با تعريف عمليات خارجي است بايد به نرخهای تسعير بين ارز گزارشگري و ارز در تاريخهاي جريانات نقدي تسعير شود.
استاندارد حسابداري بينالمللي بخش عمومي شماره 2 نحوه ارائه سود و زيانهاي تحقق نيافته ناشي از تغييرات در نرخهاي تسعير ارز وجه نقد يا معادل وجه نقد نگهداري شده يا سر رسید شده بر حسب ارز را نیز به طور خلاصه بیان میکند.
- بنا به دلایل عملي، اغلب نرخی که تقريبي است از نرخهای تسعير در تاريخهای معاملات، برای مثال، يك نرخ ميانگين طی دوره، براي تسعير اقلام درآمد و هزينه استفاده ميشود. اما، چنانچه نوسانات نرخهاي تسعير قابل توجه باشد، استفاده از نرخ ميانگين طی دوره مناسب نيست.
- تفاوتهای تسعير مورد اشاره در جزء (پ) بند 43 ناشي از:
استاندارد حسابداري شماره 4
الف) تسعير درآمد و هزينهها به نرخهاي تسعير در تاريخهاي معاملات و تسعير داراييها و بدهيها به نرخ نهايي است. چنین تفاوتهای تسعيری هم در مورد اقلام درآمد و هزينه شناسايي شده در مازاد يا كسري و هم آنهايي كه بهطور مستقيم در خالص داراييها / ارزش ویژه شناسايي شدهاند، رخ میدهد.
ب) تسعير خالص داراييها / ارزش ویژه ابتداي دوره به نرخ نهايي كه از نرخ نهايي قبلي متفاوت است.
استاندارد حسابداري شماره 4
اين تفاوتهای تسعير در مازاد يا كسري شناسايي نميشود؛ زيرا تغيير در نرخهاي تسعير اثر مستقيم ناچيزی بر جريانات نقدي فعلي و آتي ناشي از عمليات دارد یا اثر ندارد. زمانی که تفاوتهای تسعير مربوط به عمليات خارجي است كه تلفيق شده ولي بهطور كامل تحت تملك نيست، تفاوتهی تسعير انباشته ناشي از تسعير و قابل انتساب به حقوق اقليت، به حقوق اقليت تخصيص مییابند و بهعنوان بخشي از حقوق اقليت در ترازنامه تلفيقي شناسايي ميشوند.
نتايج و وضعيت مالي واحدي كه ارز عملياتي آن ارز يك اقتصاد با تورم حاد است بايد با استفاده از رویههاي زير به ارز گزارشگري متفاوتي تسعير شود:
الف) كليه مبالغ (يعني داراييها، بدهيها، اقلام خالص داراييها / ارزش ویژه، درآمدها و هزينهها از جمله اقلام مقايسهاي) بايد به نرخ نهايي در تاريخ اخیرترین ترازنامه تسعير شود به جز
استاندارد حسابداري شماره 4
ب) زمانی كه مبالغ به ارز يك اقتصاد بدون تورم حاد تسعير میشود، مبالغ مقايسهاي بايد آنهايي باشند كه در صورتهاي مالي مربوطه سال قبل تحت عنوان مبالغ سال جاري ارائه شدهاند (يعني از بابت تغييرات بعدي در سطح قيمت يا تغييرات بعدي در نرخهاي تسعير تعديل نشدهاند)
48- زمانی که ارز عملياتي يك واحد ارز يك اقتصاد با تورم حاد است، واحد بايد قبل از بكارگيري روش تسعير مطرح شده در بند 47، طبق استاندارد حسابداري بينالمللي بخش عمومي شماره 10 «گزارشگري مالي در اقتصادهاي با تورم حاد» صورتهاي مالي خود را تجديد ارائه كند به جز در مورد مبالغ مقايسهاي كه به ارز يك اقتصاد بدون تورم حاد تسعير میشوند (به جز (ب) بند 47 مراجعه شود). زمانی که اقتصاد به تورم حاد خاتمه داد و واحد ديگر صورتهاي مالي خود را طبق استاندارد حسابداري بينالمللي بخش عمومي شماره 10، تجديد ارائه نكرد، واحد بايد در حین تسعير به ارز گزارشگری از بهاي تمام شده تاريخي مبالغ تجديد ارائه شده به سطح قيمت در تاريخي كه واحد ارائه مجدد صورتهاي مالي خود را متوقف كرده، استفاده كند.
تسعير عمليات خارجي
بندهاي 50 الي 55، بهعلاوه بندهاي 42 الي 48، زمانی اعمال میشود که نتايج و وضعيت مالي يك عمليات خارجي به ارز گزارشگري تسعير شود به گونهای که عمليات خارجي مزبور را بتوان از طريق تلفيق، تلفيق نسبي يا روش ارزش ويژه در صورتهاي مالي واحد گزارشگر گنجاند.
- ترکیب نتايج و وضعيت مالي يك عمليات خارجي با نتايج و وضعيت مالي واحد گزارشگر از رویههاي عادي تلفيق از قبيل حذف ماندهها و معاملات درون یک واحد اقتصادی تبعيت ميكند (به استاندارد حسابداري بينالمللي بخش عمومي شماره 6 و استاندارد حسابداري بينالمللي بخش عمومي شماره 8 «حقوق در مشاركت خاص» مراجعه شود).
استاندارد حسابداري شماره 4
- به هر حال، يك دارايي (يا بدهي) پولي در يك واحد اقتصادي، خواه كوتاهمدت يا بلندمدت، را نميتوان بدون نمایش نتايج نوسانات ارز در صورتهاي مالي تلفيقي، در مقابل بدهي (يا دارايي) مربوطه در يك واحد اقتصادي حذف كرد. اين بدان دليل است كه قلم پولي نشاندهنده تعهد به تبديل يك ارز به ارز ديگر است و واحد گزارشگر را در معرض سود يا زيان غیر عملیاتی ناشي از نوسانات ارز قرار میدهد. بنابراین، در صورتهاي مالي تلفيقي واحد گزارشگر، چنين تفاوت تسعيري كماكان در مازاد يا كسري شناسايي ميشود يا در صورتي كه ناشي از شرايط موصوف در بند 36 باشد، تا زمان واگذاري عمليات خارجي بهعنوان خالص داراييها / ارزش ویژه طبقهبندي ميشود.
استاندارد حسابداري شماره 4
زمانی که صورتهاي مالي يك عمليات خارجي، دارای تاريخي متفاوت از تاريخ صورتهاي مالي واحد گزارشگر است، اغلب عمليات خارجي صورتهاي اضافي به همان تاريخ صورتهاي مالي واحد گزارشگر تهيه ميكند. اگر اين امر صورت نپذيرد، استاندارد حسابداري بينالمللي بخش عمومي شماره 6 بكارگيري تاريخ گزارشگري متفاوت را مجاز دانسته است مشروط به این كه تفاوت مزبور بيش از سه ماه نباشد و تعديلات مربوط به آثار هر گونه معاملات، ساير رويدادها و شرايط با اهمیت كه بين تاريخهای متفاوت رخ میدهد، انجام شود.
- زمانی که بين تاريخ گزارشگري واحد گزارشگر و عمليات خارجي تفاوت وجود دارد، داراييها و بدهيهاي عمليات خارجي به نرخ تسعير در تاريخ گزارشگري عمليات خارجي تسعير ميشوند.
- تعديلات مربوط به تغييرات با اهمیت در نرخهای تسعير تا تاريخ گزارشگري واحد گزارشگر طبق استاندارد حسابداري بينالمللي بخش عمومي شماره 6، انجام ميشود. طبق استاندارد حسابداري بينالمللي بخش عمومي شماره 7 «سرمايهگذاري در واحدهاي وابسته» و استاندارد حسابداري بينالمللي بخش عمومي شماره 8، همين رويكرد در اعمال روش ارزش ويژه در مورد واحدهاي وابسته و مشاركتهاي خاص و در اعمال روش تلفيقي نسبي در مورد مشاركتهاي خاص، مورد استفاده قرار ميگيرد.
استاندارد حسابداري شماره 4
هر گونه سرقفلي ناشي از تحصيل يك عمليات خارجي و هر گونه تعديلات ارزش منصفانه مربوط به مبالغ دفتري داراييها و بدهيهاي ناشي از تحصيل آن عمليات خارجي بايد به عنوان داراييها و بدهيهاي عمليات خارجي تلقي شود. بنابراين، آنها بايد بر حسب ارز عملياتي عمليات خارجي بیان شوند و باید طبق بندهاي 43 و 47 به نرخ نهايي تسعير شوند.
واگذاري عمليات خارجي
در زمان واگذاري يك عمليات خارجي، مبلغ انباشته تفاوتهای تسعير كه در جزء جداگانهاي از خالص داراييهای / ارزش ویژه مربوط به آن عمليات خارجي معوقه است بايد در زمان شناسايي سود يا زيان غیر عملیاتی ناشی از واگذاري، در مازاد يا كسري شناسايي شود.
- واحد ممكن است حقوق خود در يك عمليات خارجي را از طريق فروش، انحلال، استرداد سرمايه خود يا دست کشیدن از حق خود در تمام يا بخشي از آن واحد واگذار كند. پرداخت سود سهام فقط زماني بخشي از واگذاري است كه بازگشت سرمايهگذاري تلقی بشود، براي مثال، زمانی که سود سهام يا پرداختهای مشابه از محل مازاد قبل از تحصيل پرداخت ميشود. در صورت واگذاري جزئی، تنها سهم متناسبی از تفاوت تسعير انباشته مربوطه در سود يا زيان غیر عملیاتی گنجانده ميشود. كاهش مبلغ دفتري عمليات خارجي بهعنوان واگذاري جزئی تلقي نميشود. بنابراین، در زمان كاهش ارزش سرمايهگذاري، هيچ بخشی از سود يا زيان غیر عملیاتی معوقه ناشی از تسعير در مازاد يا كسري شناسايي نميشود.
آثار مالياتي تفاوتهای تسعير
- در مورد واحدهاي گزارشگر در معرض ماليات بر درآمد، رهنمودهاي راجع به نحوه برخورد با آثار مالياتي مربوط به سود يا زيانهاي ناشی از تسعير ارز و تفاوتهای تسعير ناشي از تسعير نتايج و وضعيت مالي واحد (از جمله عمليات خارجي) به يك ارز متفاوت را ميتوان در استانداردهاي مربوطه بينالمللي يا ملي حسابداري مربوط به ماليات بر درآمد يافت.
افشا
- ارجاعهای بندهاي 61 و 63 الي 65 به «ارز عملياتي»، در رابطه با واحد اقتصادي، در مورد ارز عملیاتی واحد اصلي كاربرد دارد.
- واحد بايد موارد زير را افشا كند:
الف) مبلغ تفاوتهای تسعير شناسايي شده در مازاد يا كسري به جز آنهايي كه ناشي از ابزارهاي مالي هستند كه طبق استانداردهاي مربوطه بينالمللي يا ملي حسابداري راجع به شناسايي و اندازهگيري ابزارهاي مالي از طریق مازاد يا كسري به ارزش منصفانه اندازهگيري ميشوند و
ب) خالص تفاوتهای تسعيري که در یک جزء جداگانه خالص داراييها / ارزش ویژه طبقهبندي شده و صورت تطبيق مبلغ اين گونه تفاوتهای تسعير در ابتدا و انتهاي دوره.
استاندارد حسابداري شماره 4
- زمانی كه ارز گزارشگري متفاوت از ارز عملياتي است، اين واقعيت همراه با افشاي ارز عملياتي و دليل استفاده از ارز گزارشگري متفاوت بايد بیان شود.
- زمانی که تغييري در ارز عملياتي واحد گزارشگر يا يك عمليات خارجي با اهمیت صورت بگيرد، اين واقعيت و دليل تغيير در ارز عملياتي بايد افشا شود.
زمانی که يك واحد صورتهاي مالي خود را به يك ارزی متفاوت از ارز عملياتي خود ارائه ميكند، بايد تشريح نمايد که صورتهاي مالي منطبق با استانداردهاي حسابداري بين المللي بخش عمومي هستند تنها اگر صورتهاي مالي آن منطبق با كليه الزامات هر یک از استانداردهای قابل اعمال از جمله روش تسعير مطرح شده در بندهاي 43 و 47 باشد.
- گاهي اوقات واحد صورتهاي مالي خود يا ساير اطلاعات مالي را بدون رعایت الزامات مندرج در بند 63 به ارزی غير از ارز عملياتي خود ارائه ميكند. براي مثال، واحد ممكن است فقط برخي از اقلام منتخب صورتهاي مالي خود را به ارز ديگري تبديل كند. يا ممكن است واحدي كه ارز عملياتي آن ارز يك اقتصاد با تورم حاد نيست، صورتهاي مالي را از طريق تسعير كليه اقلام به اخیرترین نرخ نهايي به ارز ديگري تبديل كند. چنین تبديلاتی مطابق با استانداردهاي حسابداري بينالمللي بخش عمومي نيست و موارد افشاي مطرح شده در بند 65 الزامي هستند.
- زمانی که واحدي صورتهاي مالي یا ساير اطلاعات مالي خود را به ارزی متفاوت از ارز عملياتي خود يا ارز گزارشگري خود نمايش ميدهد و الزامات بند 63 رعايت نشدهاند، واحد بايد:
الف) بهطور شفاف اطلاعات مزبور را به عنوان اطلاعات مکمل شناسایی كند تا از اطلاعاتی که منطبق با استانداردهاي بينالمللي حسابداري بخش عمومي هستند، متمایز باشد.
ب) ارزی كه اطلاعات مکمل بر حسب آن نمايش داده ميشوند را افشا كند و
پ) ارز عملياتي واحد و روش تسعير مورد استفاده براي تعيين اطلاعات مکمل را افشا کند.
استاندارد حسابداري شماره 4
مفاد انتقالی
پذيرش حسابداري تعهدي برای اولین بار
طبق استاندارهاي حسابداري بينالمللي بخش عمومي، واحد گزارشگر ملزم نيست الزامات مربوط به تفاوتهای تسعير انباشتهای كه در تاريخ پذيرش حسابداري تعهدي برای اولین بار وجود دارد، را رعایت کند. اگر واحدي كه براي اولين بار حسابداري تعهدي را پذيرفته از اين معافیت استفاده كند:
الف) فرض بر این است که تفاوتهای تسعير انباشته مربوط به كليه عمليات خارجي در تاريخ پذيرش استانداردهاي بينالمللي حسابداري بخش عمومي برای اولين بار صفر باشد و
ب) سود يا زيان غیر عملیاتی ناشي از واگذاري بعدي هر عمليات خارجي بايد تفاوتهای تسعيری كه قبل از تاريخ پذيرش استانداردهاي بينالمللي حسابداري بخش عمومي برای اولين بار رخ دادهاند، را شامل نشود و بايد تفاوتهای تسعير بعدي را اولين شامل شود.
استاندارد حسابداري شماره 4
- اين استاندارد واحدها را ملزم به موارد زير ميكند:
الف) برخي از تفاوتهای تسعير را بهعنوان جزء جداگانهاي از خالص داراييها / ارزش ویژه طبقهبندي کند و
ب) در زمان واگذاري عمليات خارجي، تفاوت تسعير انباشته مربوط به آن عمليات خارجي را در قالب بخشي از سود يا زيان غیر عملیاتی ناشی از واگذاري به صورت عملكرد مالي انتقال دهد.
استاندارد حسابداري شماره 4
مفاد انتقالی به واحدهايي كه براي اولين بار استانداردهاي بينالمللي حسابداري بخش عمومي را پذيرفتهاند، كمك ميکند از دست اين الزامات راحت شوند.
مفاد انتقالی مربوط به كليه واحدها
- هر واحد بايد بند 55 را با تسري به آينده در مورد كليه تحصيلهاي رخ داده بعد از شروع دوره گزارشگري مالي كه اين استاندارد حسابداري بينالمللي بخش عمومي براي اولين بار در آن بكار گرفته شده است، بكار گيرد. بکارگیری تسري به گذشته بند 55 در مورد تحصيلهاي قبلي مجاز است.
- در مورد تحصيل عمليات خارجي كه به آينده تسري داده شده اما قبل از تاريخی که اين استاندارد برای اولین بار پذیرفته شده به وقوع پيوسته است، واحد نبايد صورتهاي مالي سالهاي قبل را ارائه مجدد نمايد و در نتيجه ممكن است، در زمان مناسب، سرقفلي و تعديلات ارزش منصفانه ناشي از آن تحصيل را بهعنوان داراييها و بدهيهاي واحد تلقي كند و نه به عنوان داراييها و بدهيهاي عمليات خارجی. بنابراين، سرقفلي و تعديلات ارزش منصفانه مزبور يا همچنان بر حسب ارز عملياتي واحد بيان ميشود يا اقلام ارزی غيرپولي هستند كه با استفاده از نرخ تسعير در تاريخ تحصيل گزارش ميشوند.
كليه تغييرات ديگر ناشي از بكارگيري اين استاندارد حسابداري بينالمللي بخش عمومي بايد طبق الزامات استاندارد حسابداري بينالمللي بخش عمومي شماره 3 «رويههاي حسابداري، تغييرات در برآوردهاي حسابداري و اشتباهات» به حساب منظور شود.
استاندارد حسابداري شماره 4
تاريخ اجرا
- واحد بايد اين استاندارد حسابداري بينالمللي بخش عمومي را در مورد صورتهاي مالي سالانهای بكار گيرد كه دوره مالي آن از تاريخ اول ژانويه 2008 و بعد از آن شروع ميشود. بكارگيري آن براي تاريخهاي قبل از تاریخ مزبور ترغيب شده است. اگر واحدي اين استاندارد را براي دورهاي كه شروع آن قبل از اول ژانويه 2008 است بكار گيرد، بايد این واقعیت را افشا کند.
- زماني كه واحدي مبناي تعهدي حسابداري را، بدان گونه که توسط استانداردهاي حسابداري بينالمللي بخش عمومي تعریف شده است، براي اهداف گزارشگري مالي در تاريخي بعد از تاريخ اجرای مزبور بپذيرد، اين استاندارد در مورد صورتهاي مالي سالانه واحد در دوره شروع تاريخ پذيرش مبناي تعهدي و بعد از آن كاربرد دارد.
کنارگذاری استاندارد حسابداري بينالمللي بخش عمومي شماره4( 2000)
- اين استاندارد جايگزين استاندارد حسابداري بينالمللي بخش عمومي شماره 4 «آثار تغييرات در نرخهاي تسعير ارز» منتشره در سال 2000 است.