صورتحساب های بی نام شما در چه شرایطی مورد قبول اداره دارایی قرار خواهد گرفت؟
جرایم ارزش افزوده
بخشنامه ۲۰۰/۹۶/۱۲۸ تاریخ۹۶/۹/۲۹ با موضوعیت وحدت رویه در خصوص رسیدگی و اعمال جرائم بندهای “۲” و “۴” به صورت حساب های صادره به مدیران کل امور مالیاتی استان ها ابلاغ گردید. متن بخشنامه به قرار زیر است:
به منظور ایجاد وحدت رویه در خصوص محاسبه و مطالبه جرایم موضوع مفاد ماده(۲۲) قانون مالیات بر ارزش افزوده مقرر می دارد:
در صورتی که مودیان با صدور صورتحساب (طبق نمونه های اعلامی سازمان امور مالیاتی کشور) اقدام به عرضه کالا و خدمات نمایند، اگرچه ماموران مالیاتی موظفند الزامات مقرر در مواد ( ۱۴ ) و (۱۹) قانون یاد شده را در خصوص صورتحساب های صادره کنترل نمایند لیکن صرفا به دلیل عدم شناسایی کالاها و خدمات، مجاز نخواهند بود نسبت به مطالبه جرایم بندهای “۲” و “۴” ماده صدورالاشاره اقدام نمایند.
جرایم موضوع مفاد ماده(۲۲) چیست؟
ماده ۲۲- مودیان مالیاتی در صورت انجام ندادن تکالیف مقرر در این قانون ویا در صورت تخلف از مقررات این قانون، علاوه بر پرداخت مالیات متعلق وجریمه تأخیر، مشمول جریمه ای به شرح زیر خواهند بود:
۱- عدم ثبت نام مودیان در مهلت مقرر معادل هفتاد وپنج درصد (۷۵%) مالیات متعلق تا تاریخ ثبت نامه یا شناسایی حسب مورد.
۲- عدم صدور صورتحساب معادل یک برابر مالیات متعلق.
۳- عدم درج صحیح قیمت در صورتحساب معادل یک برابر مابه التفاوت مالیات متعلق.
۴- عدم درج وتکمیل اطلاعات صورتحساب طبق نمونه اعلام شده معادل بیست وپنج درصد (۲۵%) مالیات متعلق.
۵- عدم تسلیم اظهارنامه از تاریخ ثبت نام یا شناسایی به بعد حسب مورد، معادل پنجاه درصد (۵۰%) مالیات متعلق.
۶- عدم ارائه دفاتر یا اسناد ومدارک حسب مورد معادل بیست وپنج درصد (۲۵%) مالیات متعلق.
صورتحساب (طبق نمونه های اعلامی سازمان امور مالیاتی کشور)
به جهت وحدت رویه در فاکتورهای ارسالی مودیان، سازمان امور مالیاتی نمونه فرم صورتحسابی را طراحی و ارائه نمود تا تمام مودیان به یک شکل واحد اطلاعات خود را ارسال نمایند. این فرم طراحی شده در اکسل در زیر قرار دارد.
نمونه فاکتور رسمی
با این تفاسیر از این بخشنامه می توان نتیجه گرفت که در صورتی که در حین عملیات برخی از فاکتورها بدون اطلاعات از خریدار وجود داشته باشد، فروشنده مشمول جرایم بندهای ۲و۴ ماده ۲۲ قانون ارزش افزوده نخواهد شد.
به عنوان مثال اگر طلافروشی نمونه فاکتور رسمی خود را بدون اطلاعات کامل خریدار (مشتری خود) به سازمان ارائه می نمود مشمول کلیه جرایم ارزش افزوده در ماده ۲۲ می شد اما اکنون اگر این طلافروش اطلاعات خود را در خصوص فروش محصول به مشتری در نمونه فرم صورتحساب اعلامی سازمان به طور کامل درج نماید اما فقط نام مشتری را قید کرده باشد، مشمول جریمه بند۲و۴ ماده ۲۲ قانون مذکور نخواهد بود.
این مشکلی بود که برای اکثر مودیان مطرح بود. کالا مورد معامله قرار میگرفت اما به دلیل اینکه اطلاعات کد اقتصادی یا کد ملی از مشتری در دست نبود، سازمان فروشنده را مشمول جریمه می نمود، که با این تدبیر این مشکل برطرف شد. ولی این بدان معنی نیست که مودیان اطلاعات خود را بدون قید طرف حساب ارسال کنند. لازم است تا مودی طبق روال قبل فاکتور رسمی را تکمیل شده ارائه نماید اما اگر در این حین فاکتوری بدون اطلاعات خریدار صادر شد مشمول این جرایم نخواهد شد.